6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar
Livsstil

6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar

Julie Schoen
Julie Schoen

Er du på jagt efter en brugt guitar? Så læs med her. Vi har allieret os med en ekspert, der ved en hulens masse om brugte guitarer, og han giver dig sine seks råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en brugt guitar. Råd, der sikrer dig, at du får valgt den rigtige til en fornuftig pris.

John Mayer, Prince, Tim Christensen og Bruce Springsteen. Mange drenge og mænd drømmer om at fyre den af på en scene med en guitar i hånden og et band i ryggen.

Men hvis pengepungen ikke er lige så glad for drømmen, kan du gå på DBA, hvor priserne er mere fornuftige, og udvalget af både akustiske og elektrisk guitarer stort.

Når du har fundet den guitar, du har lyst til at investere i, at læs disse 6 nedenstående råd til, hvordan du kan sikre dig, at den guitar, du har kig på, kan leve op til din forestilling.

Til at guide os gennem de vigtige råd har DBA Guide allieret sig med Jeppe Lindahl. Jeppe Lindahl står bag siden Guitarkassen.dk hvor han skriver om guitarer, han vurderer dem, og han restaurerer dem. Jeppe Lindahl har selv spillet på guitar, siden han var fem år, han har været aktiv musiker og undervist i guitar.

Under billedet får du hans seks råd

En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals
En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals

1. Det skal du sikre dig, hvis guitaren i lang tid bare har stået og samlet støv

Først og fremmest er det vigtigt at få spurgt sælger, hvorfor vedkommende sælger guitaren.

Mange sælgere sælger nemlig guitaren, fordi de selv har mistet interessen for at spille på den, og derfor er der mange guitarer til salg, som ikke har været spillet på i mange år. Når en guitar bare står bag en dør og samler støv, kan halsen blive skæv
fortæller Jeppe Lindahl.

Selvom guitaren ikke bliver brugt, står strengene ofte alligevel og er spændte. Og hvis guitaren ikke bliver brugt over længere tid, kan det dermed skævvride halsen.

LÆS OGSÅ: Fem ting på DBA, som gør en rigtig mand endnu mere cool

- Er halsen skæv, ligger strengene ofte højt, hvilket ødelægger spilbarheden og den gode oplevelse ved at spille guitar. Strengene skal gerne lægge lavt hen over gribebrættet fortæller Jeppe Lindahl.

Han forklarer, at hvis guitaren er af dårlig eller middel-kvalitet, kan halsen på bare et år eller to blive skæv. Halsen kan dog ofte sagtens rettes på en el-guitar, da der sidder en metalstang i halsen, som kaldes en trusrod. Den kan med korrekt værktøj rettes op i forbindelse med et nyt set-up hos et autoriseret guitarværksted. 

Desværre sidder der ikke trusrod i en klassisk guitar, så en skæv hals er svær og bekostelig at rette op.

Køb en el-guitar på DBA

 1. Elguitar, Jackson SLXT Soloist, Dbas grønneste guitar:) 

Fra nettet: "New Jackson® X Series guitars

  Elguitar, Jackson SLXT Soloist, Dbas grønneste guitar:) Fra nettet: "New Jackson® X Series guitars are loaded with purebred Jackson DNA-hot humbucking pickups, bound compound-radius fingerboard with

  2.600,00 kr.23-09-2023
 2. Elguitar, Harley Benton, Sælger min næsten nye xplore guitar den har stadig plastik på hoved, og fej

  Elguitar, Harley Benton, Sælger min næsten nye xplore guitar den har stadig plastik på hoved, og fejler ikke noget.

  1.300,00 kr.23-09-2023
 3. Elguitar, Hansen G-style, Brugt håndbygget G-style Relic fra den anerkendte danske guitarbygger, Hen

  Elguitar, Hansen G-style, Brugt håndbygget G-style Relic fra den anerkendte danske guitarbygger, Henning Hansen. Guitaren er utroligt let, lyder rigtig godt og er en sand fornøjelse af spille på.

  17.500,00 kr.23-09-2023
 4. Elguitar, Hansen T-Style, Guitar Brugt Hansen T-Style

Brugt håndbygget T-style Relic fra den anerke

  Elguitar, Hansen T-Style, Guitar Brugt Hansen T-Style Brugt håndbygget T-style Relic fra den anerkendte danske guitarbygger, Henning Hansen. Guitaren er utroligt let, lyder rigtig godt og er en sa

  17.500,00 kr.23-09-2023
 5. Elguitar, Tokai Les Paul, Super lækker Tokai Love Rock "Neovintage" fra 1998 made in Japan.
Guutaren

  Elguitar, Tokai Les Paul, Super lækker Tokai Love Rock "Neovintage" fra 1998 made in Japan. Guutaren er naturlig relic med brugsspor, men spiller super godt med god aktion, og mere vigtigt den stemmer

  7.500,00 kr.23-09-2023
 6. Miller "Jacoby" modellen Håndbygget i USA

  Miller "Jacoby" modellen Håndbygget i USA

  Elguitar, Fender, Håndbygget Jacoby Telemodel fra Miller i USA i en let relic finish. Sælges som demo model. Super skøn og i den grad unique tele model udstyret med en Seymour Duncan Antiquity Broad

  23.995,00 kr.12-05-2021

Lige nu er der mere end 900 el-guitarer til salg på DBA.

2. Revner, der betyder noget versus revner, der har stor betydning

En guitar kan nemt få ridser, når den bliver brugt, hvilket ikke betyder det store. Dog skal man se efter revner og eventuelle tidligere reparationer. En vintage guitar vil ofte have en masse naturlig patina, hvilket giver guitaren charme. Der er dog også nogle revner, som er mindre overfladiske. Hvis en akustisk guitar har revner, kan det være et udtryk for, at noget inde i guitaren har forskubbet sig.

- For eksempel vil man ofte se en revne ved lydhullet på en akustisk guitar, hvis det sted, hvor halsen møder kroppen på guitaren, er løs eller har forskubbet sig, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste 5 årtier

Ligeledes kan der være revner ved jack-indgangen efter mange års brug eller revner ved stolen, som kan være et tegn på, at trækket fra strengene har løsnet stolen.

Elektriske guitarer kan også få revner, men disse er ofte kun overfladiske, for ofte er det kun den øverste lak, der er krakeleret. Det sker især på ældre, amerikanske guitarer, der er lakeret med nitrolak.   

Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker
Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker

3. Med disse guitarer går du aldrig galt i byen

Jeppe Lindahl lægger ikke skjul på, at han er begejstret for at handle brugt, og det er han af en helt bestemt årsag:

Min anbefaling er at købe brugt, for du får mere for pengene, og du køber noget, der er af lidt ældre dato, og det holder også værdien bedre fremadrettet fremfor en ny guitar. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet i ”gamle dage”, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet dengang, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere
fortæller Jeppe Lindahl.

Da han bliver spurgt hvilke guitar-mærker, der er særligt gode at købe brugt, svarer han prompte:

- Hvis det er en elektrisk guitar, du er på jagt efter, så er Fender, Gibson og Epiphone gode mærker.

Er du ude efter en akustisk guitar på brugtmarkedet, kan du med fordel se dig om efter en skandinavisk bygget guitar, fortæller Jeppe Lindahl, der konkret nævner: Hagstrøm, Levin og Bjärton. Også de ældre, japanske guitarer er gode og gedine:

- Tokai, Fernandes og Yamaha er værd at nævne, siger han.

Disse akustiske guitarer er til salg lige nu på DBA

 1. Western, Gretsch G9500 Roots Collection, Jim Dandy Flat Top, meget lidt brugt, incl. Gator Case kuff

  Western, Gretsch G9500 Roots Collection, Jim Dandy Flat Top, meget lidt brugt, incl. Gator Case kuffert

  1.800,00 kr.23-09-2023
 2. Western, Höfner 1887, har den gammle guitar med 12 strenge

  Western, Höfner 1887, har den gammle guitar med 12 strenge

  1.300,00 kr.23-09-2023
 3. Spansk, andet mærke, der står viva i hullet.den har en fin klang men mangler 2 stringe helst afh.

  Spansk, andet mærke, der står viva i hullet.den har en fin klang men mangler 2 stringe helst afh.

  200,00 kr.23-09-2023
 4. Western, Fender SA 105, God stand! Du kan få den for 400kr KUN hvis du skriver i dag!

  Western, Fender SA 105, God stand! Du kan få den for 400kr KUN hvis du skriver i dag!

  500,00 kr.23-09-2023
 5. Klassisk, andet mærke, Fin stand

  Klassisk, andet mærke, Fin stand

  140,00 kr.23-09-2023
 6. Klassisk, andet mærke Miquel Almeria, Klassisk guitar. Står fint uden brugsmærker.. se billeder.

  Klassisk, andet mærke Miquel Almeria, Klassisk guitar. Står fint uden brugsmærker.. se billeder.

  350,00 kr.23-09-2023

Der er lige for tiden omkring 700 akustiske guitarer til salg på DBA.

 

4. Bank på guitaren

Hvis du er ude for at se på en akustisk guitar, så bank forsigtigt på den med en kno for og bag på, da du på den både ofte kan høre, om der er løse afstivere inden i guitaren.

- Hvis det rasler, vil det typisk betyde, at en eller flere afstivere er løse i guitaren, hvilket bør laves hos en autoriseret. Det kan være en bekosteligt affære, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: 7 tips når du køber et brugt Rolex-ur

Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt
Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt

5. Tænk på, om du har mulighed for at vedligeholde guitaren

Køber du en vintage-guitar, er det værd at undersøge, om alle dele er originale, og hvad der eventuelt er skiftet og hvorfor. De originale dele er svære at generhverve og desværre også ret dyre, da de skal bestilles hjem fra udlandet.

- Jeg har endnu ikke fundet et sted i Danmark, hvor jeg kan købe løsdele til vintage-guitarer. Indtil videre har jeg købt reservedelene i USA, Canada eller Tyskland. Så det skal man da have med i sine overvejelser, hvis man er på jagt efter en vintage-guitar, siger Jeppe Lindahl.

Køb en akustisk western-guitar på DBA

 1. Western, Gretsch G9500 Roots Collection, Jim Dandy Flat Top, meget lidt brugt, incl. Gator Case kuff

  Western, Gretsch G9500 Roots Collection, Jim Dandy Flat Top, meget lidt brugt, incl. Gator Case kuffert

  1.800,00 kr.23-09-2023
 2. Western, Höfner 1887, har den gammle guitar med 12 strenge

  Western, Höfner 1887, har den gammle guitar med 12 strenge

  1.300,00 kr.23-09-2023
 3. Western, Fender SA 105, God stand! Du kan få den for 400kr KUN hvis du skriver i dag!

  Western, Fender SA 105, God stand! Du kan få den for 400kr KUN hvis du skriver i dag!

  500,00 kr.23-09-2023
 4. Western, Washburn, Hej!
Har du en drøm om en dag at stå på scenen og lire den fedeste guitarsolo af?

  Western, Washburn, Hej! Har du en drøm om en dag at stå på scenen og lire den fedeste guitarsolo af? Eller hvad med at kunne sidde rundt om lejrbålet en lun sommeraften og spille for? Uanset hvad, så

  1.899,00 kr.23-09-2023
 5. Western, Martin D-18 Centennial, Min D-18 får alt for lidt spilletid. Og det er en skam, så den må v

  Western, Martin D-18 Centennial, Min D-18 får alt for lidt spilletid. Og det er en skam, så den må videre. Den er fra 2016 (100-åeet for fabrikken, deraf "Centennial" og har kun været brugt hjemme. De

  17.000,00 kr.23-09-2023
 6. Western, Yamaha LL11e, Velholdt, men med brugsspor. 
Kun telefoniske henvendelser.

  Western, Yamaha LL11e, Velholdt, men med brugsspor. Kun telefoniske henvendelser.

  5.500,00 kr.23-09-2023

Der er 265 muligheder, hvis du er på jagt efter en akustisk western-guitar på DBA.


6. Spil på guitaren, inden du køber

Ja, det råd kunne man nærmest have sagt sig selv, men sagen er den, at det er meget individuelt, hvilken lyd folk bedst kan lide, og hvordan man synes, guitaren føles at spille på:

- Eksempelvis bliver de metaldele, der går på tværs af guitarstrengene, nemt slidte, og jeg synes, man spiller hurtigere og bedre på en guitar, når de er slidte. Men jeg ved, andre synes det modsatte, og derfor skal man selv vurdere, siger Jeppe Lindahl.

Her er er nogle af de dyreste guitarer, der er sat til salg på DBA

 1. Fender Custom Shop Stratocaster 59 Special Limited Edition Sea Form Green Relic

  Fender Custom Shop Stratocaster 59 Special Limited Edition Sea Form Green Relic

  Elguitar, Fender stratocaster, Fender Custom Shop Stratocaster 59 Relic i en Special Limited Edition 2021. Cool Sea Form Green Relic finish med en flot AAA flamed mable hals med 6100 frets og en fanta

  35.995,00 kr.22-06-2021
 2. Fender Custom Shop Telecaster 52 Custom from Masterbuilder John Page

  Fender Custom Shop Telecaster 52 Custom from Masterbuilder John Page

  Elguitar, Fender telecaster, Fender Custom Telecaster fra 1995 i en smuk Butterscotch Blonde finish bygget af selveste John Page fra Custom Shop. Wow... tænkte jeg da denne super velholdte Tele endeli

  33.995,00 kr.04-06-2021
 3. Fender Custom Shop Stratocaster 65 Limited Edition i Sherwoodgreen

  Fender Custom Shop Stratocaster 65 Limited Edition i Sherwoodgreen

  Elguitar, Fender stratocaster, Denne smukke Stratocaster i Sherwood Green finish er en limited edition 1965 model. Lyden er simpelthen dejlig fyldig og varm og med en god mellemtone og punch. Lidt a

  33.995,00 kr.31-07-2021
 4. Fender Custom Shop Thinline Telecaster Knotty Pine Limited Edition

  Fender Custom Shop Thinline Telecaster Knotty Pine Limited Edition

  Elguitar, Fender thinline telecaster, Fender Custom Shops 2021 Knotty Pine Thinline Limited Edition Telecaster er kort og godt det bedste vi har set og hørt i flere år fra Fender i Californien. Guita

  35.995,00 kr.29-11-2021
 5. Elguitar, Gibson Es-175, Sælger min unikke es-175er grundet uforudsete udgifter på vores sommerhus,

  Elguitar, Gibson Es-175, Sælger min unikke es-175er grundet uforudsete udgifter på vores sommerhus, hvorfor bytte som udgangspunkt ikke har den store interesse, men du er velkommen til at friste. Får

  30.000,00 kr.20-09-2023
 6. Stevie Ray Vaughan Masterbuild "Lenny" Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Stevie Ray Vaughan Masterbuild "Lenny" Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Elguitar, Fender STRATOCASTER, Her har du en unique mulighed for at komme til at eje "1 ud af 235 eksemplarer" som findes af Stevie Ray Vaughans berømte Lenny Strat bygget af Masterbuilder Dennis Gal

  99.995,00 kr.30-09-2020

Hvis du elsker god lyd og fed musik, så læs vores guide til, hvilke trådløse højtalere fra brugtmarkedet, du med fordel kan "investere" i.

Du kan også se denne video, hvor DBA Guide ødelægger en hel ny Fender Stratocaster. Det er der en helt særlig grund til, at vi gør. I videoen får du svar på hvorfor.

Oliver Bjerrehus, der elsker at nørde guitarer, solgte for lidt tid siden tre "stykker" musikudstyr på DBA og scorede 20.000 kroner på det. Læs her, hvad det er for tre ting, han solgte!

Hvis du er vild med guitarer, så har du det sikket ligesom Lars-Ole. Han har købt ALT for mange guitarer, og er altid på jagt efter flere på DBA. Han mangler efterhånden ikke så mange til sin store samling. Hvilke han mangler, ja dem kan du høre mere om, ved at klikke her.

Relaterede artikler