Den med skrivemaskinen...
Livsstil

Den med skrivemaskinen...

Nicolai Klingenberg
Nicolai Klingenberg

Juleaften 2014 blev jeg begavet med en skrivemaskine. Den gik rent ind, og selvom det er sjældent, jeg skriver på den, så pynter den. Betragt den endelig som et element i indretningen, men du kan faktisk også anvende den - i særdeleshed hvis du skal skrive noget særligt…

Det, der fascinerer mig mest, ved en ældre skrivemaskine er hverken looket eller nostalgien, men i stedet det faktum, at man i min verden skal tænke sig overordentligt godt om, når man sætter til tasterne for at skrive. 

Find din skrivemaskine på DBA

 1. Elektrisk skrivemaskine, Meget velholdt elektrisk skrivemaskine, Brother, Electric 3112 inkl korrekt

  Elektrisk skrivemaskine, Meget velholdt elektrisk skrivemaskine, Brother, Electric 3112 inkl korrektur papir.

  200,00 kr.14-04-2024
 2. Skrivemaskine, Brother de Luxe. Gammel sag, men virker fint. Virkelig flot. Inkl. rejsetaske.

  Skrivemaskine, Brother de Luxe. Gammel sag, men virker fint. Virkelig flot. Inkl. rejsetaske.

  250,00 kr.14-04-2024
 3. Skrivemaskine, En Olivetti letera 35 skrivemaskine, den er ikke brugt i flere år, og kræver noget kæ

  Skrivemaskine, En Olivetti letera 35 skrivemaskine, den er ikke brugt i flere år, og kræver noget kærlighed for st komme op at køre, men håber den kan finde et godt hjem.

  50,00 kr.13-04-2024
 4. Skrivemaskine, Skrivemaskine Olivetti Studio 44, i god stand, har dog brug for nyt farvebånd der kan

  Skrivemaskine, Skrivemaskine Olivetti Studio 44, i god stand, har dog brug for nyt farvebånd der kan købes på nettet! Hentes på amager.

  500,00 kr.13-04-2024
 5. Skrivemaskine, Fed retro skrivemaskine fra Brother. Der følger rejsekuffert med.

Jeg har flere gode

  Skrivemaskine, Fed retro skrivemaskine fra Brother. Der følger rejsekuffert med. Jeg har flere gode sager til salg her på dba. Får du lyst til at købe flere ting, finder vi en god pris.

  499,00 kr.12-04-2024
 6. Skrivemaskine, Fed retro skrivemaskine fra Brother (model Opus 900). Der følger original rejsekuffer

  Skrivemaskine, Fed retro skrivemaskine fra Brother (model Opus 900). Der følger original rejsekuffert samt originale brochurer med. Jeg har flere gode sager til salg her på dba. Får du lyst til at k

  499,00 kr.12-04-2024

Du kan ikke bare slette en linje eller et par ord og begynde forfra - i hvert fald ikke lige så nemt, som når du sidder ved en datamat med et moderne tekstbehandlingsprogram. Skal du skrive noget, så skal tænke dig om - og overveje dine ord. Dit skrivetempo vil som en start være langsommere, men efterhånden som koncentrationen stiger, og du vænner dig til den nye “skrivestil”, så skal du nok komme efter tempoet.

En anden sag er, at det, du skriver, rent faktisk kommer ud på et fysisk stykke papir med det samme. Personligt ejer jeg ikke en printer, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har printet “noget”, men med en skrivemaskinemaskine kommer sagerne direkte på det fysiske papir, mens du tapper på tasterne. Dermed har du alle muligheder for at overlevere en langt mere personlig hilsen, når du har fået skrevet, hvad du havde på hjerte.

Husk i øvrigt også på, at du kun har ét eksemplar af det skrevne. Der findes ingen kopier, før du eventuelt har taget en sådan med en kopimaskine. Det er vigtigt at nævne i dag anno 2017 - mens det havde virket fuldstændig tåbeligt for 25 år siden. 

Find en Olympia skrivemaskine som min:

 1. Skrivemaskine - Elektronisk - Olympia Compact S

  Skrivemaskine - Elektronisk - Olympia Compact S

  Skrivemaskine, Skrivemaskine Fin og funktionsdygtig Olympia Compact S skrivemaskine. Er testet og virker. Måler ca 50x45x16 cm ____________________________________________________ FRAGT: Denne vare

  549,00 kr.17-04-2023
 2. olympia skrivemaskine, olympia comfort memory display
brugsvejledning medfølger.

50cm bred 42cm dy

  olympia skrivemaskine, olympia comfort memory display brugsvejledning medfølger. 50cm bred 42cm dyb

  700,00 kr.25-04-2023
 3. Skrivemaskine, Olympia Splendid 66 skrivemaskine i fin stand og som stadig duer.

  Skrivemaskine, Olympia Splendid 66 skrivemaskine i fin stand og som stadig duer.

  2.200,00 kr.16-02-2023
Ved du hvad, du også kan bruge skrivemaskinen til? At skrive “kort” og hilsener, når nogen fylder år eller skal begaves på en eller anden vis. Der er noget særligt over et maskinskrevet kort - eller hilsen. 
Nicolai

Skrivemaskinerne findes i et hav af varianter - både dem, der kræver strøm, men også de mere transportable, som kan medtages på farten. Således gjorde både forfattere og journalister i gamle dage. Og når nu vi er ved gamle dage - og skrivemaskiner - så vil du nok finde dette faktuelle citat fra Wikipedia ganske interessant:

Ikke mange ved, at verdens allerførste kommercielt producerede skrivemaskine blev opfundet af en dansker. I 1865 opfandt den danske præst og forstander ved Det Kongelige Døvstummeinstitut i København, Rasmus Malling-Hansen en hurtigskrivemaskine, som han kaldte Skrivekuglen efter det halvkugleformede tastatur. 

Skal jeg tilføje lidt føle-føle input, så vil jeg gerne slå et slag for den lyd, en skrivemaskine kan give dig. Den kan føles som sød musik for den skrivende, som et svært irriterende element for den nærtsiddende person, men uanset hvad kommer vi ikke udenom at både lyd og maskineri begge har relationer til fortiden. 

Relaterede artikler