Annemette er ”ekspert” i at give gamle ting glans
DIYBolig

Annemette er ”ekspert” i at give gamle ting glans

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Dit skrald kan snildt blive en andens guld. Især hvis tingen sættes i stand. Det har 28-årige Annemette stor succes med. Her kan du læse, hvordan hun formår at videresælge ting, som ingen vil eje i deres oprindelige stand.

I modsætning til mange andre er Annemette Jensen fra Kastrup sjældent på jagt efter genbrugsguld til sig selv, når hun dagligt gennemtrævler genbrugsmarkedet.

Hun søger derimod gamle ting, hun kan sætte i stand, og man kan vist roligt sige, at hun kan forvandle den grimme ælling til en smuk svane.

Hun har nemlig stor succes med at opkøbe brugte ting på DBA, som ingen andre vil have, give dem et nyt liv med et moderne touch og sælge dem videre til en ny ejer på ingen tid.

- Jeg brænder for at genbruge så mange ting som overhovedet muligt, og jeg synes, jeg gør noget godt ved at fikse og genbruge tingene. På den måde kan jeg genskabe et lille bitte kunstværk, som kan hænge i andre hjem og gøre nye ejere glade. Og det gør mig glad, siger Annemette.

I begyndelsen opkøbte Annemette især møbler. Blandt andet spisebordsstole. Her kan du se nogle stole, der er til salg på DBA:

 1. Spisebord m/stole, Bøg, Skovby, b: 98 l: 165, Medfølger 2 tillægsplader a 45 cm der ligger under bor

  Spisebord m/stole, Bøg, Skovby, b: 98 l: 165, Medfølger 2 tillægsplader a 45 cm der ligger under bordpladen. Total længde 2,55m .6 stole medfølger også. Bordet har lidt brugsspor

  1.400,00 kr.27-03-2023
 2. Spisebord m/stole, BLACK LINOLEUM, HAY, b: 95 l: 200, Jeg sælger dette spisebord m. stole fra HAY.

  Spisebord m/stole, BLACK LINOLEUM, HAY, b: 95 l: 200, Jeg sælger dette spisebord m. stole fra HAY. Spisebordet er modellen T12 med sort linoleum og sort pulverlakeret aluminium. Spisebordet i denne

  14.000,00 kr.27-03-2023
 3. Spisebordsstol, Metal, Ikea vintage, Pris pr styk

Rødlakerede Ikea Rappen klapstole.

Designet af N

  Spisebordsstol, Metal, Ikea vintage, Pris pr styk Rødlakerede Ikea Rappen klapstole. Designet af Niels Gammelgaard for Ikea i midt 1970’erne. Stolene fremstår overordnet i flot vintage stand med pa

  450,00 kr.27-03-2023
 4. Spisebord m/stole, Træ og sisal, Møbelsnedker, b: 110 l: 208, Meget stabile stole, hvoraf 2 med arml

  Spisebord m/stole, Træ og sisal, Møbelsnedker, b: 110 l: 208, Meget stabile stole, hvoraf 2 med armlæn. Bord uden tillægsplade 110 i diameter 2 tillægs plader medfølger der hver måler 98. Tillægsplade

  2.500,00 kr.27-03-2023
 5. Spisebordsstol, plastik, Eames, Sælger 4 stk meget velholdte Eames stole. Fejler ingenting. Brugt me

  Spisebordsstol, plastik, Eames, Sælger 4 stk meget velholdte Eames stole. Fejler ingenting. Brugt meget lidt. Prisen for en ny er 2500kr Sælger dem for 700 stk

  700,00 kr.19-01-2023
 6. Spisebordsstol, Ross Lovegrove Orbit, 2 sorte stole, Skal af glasfiberforstærket polypropylen, monte

  Spisebordsstol, Ross Lovegrove Orbit, 2 sorte stole, Skal af glasfiberforstærket polypropylen, monteret på stel af forkromet stålrør. Får ikke blød ryg som man kender fra AJ syveren. Nypris 2.500 kr/s

  275,00 kr.27-03-2023

Lige nu er der 29.300 stole til salg, og her du se de billigste.

Den her ting ville ingen købe

Annemettes store passion for at give brugte ting, som ingen ville købe, et nyt liv begyndte i december sidste år. Hun havde en gammel, traditionel, hvid loftslampe til salg på DBA, men der var ingen, der reagerede på den.

Det gik op for mig, at der var en masse lignende lamper til salg på Den Blå Avis, og nogle af dem havde været til salg i over 300 dage, så jeg vidste, det ville blive svært at sælge den
siger Annemette.

Det gjorde helt ondt i Annemettes genbrugshjerte, at ingen ville købe den ellers fine lampe med smukke former, og derfor besluttede hun sig for at gøre noget ved det.

- Jeg tænkte, at det måske ville hjælpe, hvis den fik en makeover, siger hun.

Annemette gav den hvide, almindelige lampe en overhaling med lyserød spraymaling. Og ganske rigtigt – lampen nåede knap nok at blive sat til salg, før hun havde fundet en ny ejer til den.

SE OGSÅ: DIY: Gør dette gamle spejl moderne

Her kan du se nogle af de loftslamper, som har været i Annemettes hænder og fået en overhaling
Her kan du se nogle af de loftslamper, som har været i Annemettes hænder og fået en overhaling

Her er Annemettes trick

Siden den dag har Annemette opkøbt massevis af hvide loftslamper og givet dem en tur med spraymalingen. Hun videresælger lamperne på sin Instagram-profil ’interior_og_genbrug’, og ofte går det som med den allerførste lampe – de er tæt på at være solgt, inden de når at blive sat til salg.

Annemette tror, at hun har succes med at sælge lige præcis de lamper, som ingen ellers ville have i deres oprindelige stand, fordi hun holder øje med, hvad trenden er, og påfører den på lamperne.

SE OGSÅ: Trin for trin: Bind dit eget blomsterophæng

- Mit fokus er at forvandle lamperne, så de passer bedre ind i tidens trend. Lige nu er det in med passtelfarver, og jeg holder generelt meget øje med, hvad der er oppe i tiden. Jeg kigger især på indretningsprofiler på Instagram og bliver også inspireret af farvekombinatoner, siger hun.

Farverne er hovedtemaet, når Annemette skal forvandle de umiddelbare, kedelige lamper. Her bliver hun især inspireret af den danske kunstner Richard Mortensen, som laver enkelte malerier i forskellige farver.

Indtil videre har hun leget med at kombinere rød og lyserød, gul og lyserød og mint og lyserød.

Mine ting skal have et legende udtryk, og de skal kunne pifte et rum op og være kontrast til alt det sorte og hvide
siger Annemette.

Når Annemette skal sætte de nymalede lamper til salg på Instagram, gør hun også en dyd ud af at tage nogle gode billeder, så de fremstår så smukke som muligt. Hun mener, at det også er en væsentlig faktor i forhold til, at hun får solgt lamperne så hurtigt.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så let kan du gøre fotoalbummet digitalt

Her er et udpluk af de nipsting, Annemette sælgere videre. Her er blandt andet nogle af de bordlamper, hun har shinet op
Her er et udpluk af de nipsting, Annemette sælgere videre. Her er blandt andet nogle af de bordlamper, hun har shinet op

Sådan begyndte Annemettes hobby

Annemettes helt store glæde for at opkøbe brugte ting og videresælge dem begyndte, da hun var på ferie i Sverige med sin familie sidste sommer.

I Sverige er der tradition for at holde loppemarkeder foran sit hjem, og her fandt Annemette mange lækre sager.

- Der var så mange ting, og jeg synes simpelthen, at andre også skulle have glæde af det, så jeg fyldte bilen og satte mange af tingene til salg, da jeg kom hjem til Danmark, siger Annemette.

Annemette solgte mange forskellige, svenske ting videre. Blandt andet større møbler som spisebordsstole, reoler og borde, men i dag er hendes fokus på lamperne. Det er dog ikke kun den hvide loftslampe, Annemette køber og sætter i stand.

Hun har også fået en stor kærlighed for gammeldages bordlamper med traditionelle lampeskærme.  

- Ligesom loftslampen er bordlampen også til salg i mange genbrugsbutikker, og der er også mange til salg på DBA, og det der med at tage en genstand, som har en for lang liggetid og forvandle den, det er bare så fedt, siger hun.

Udover loftslamperne og bordlamperne er Annemette også altid på jagt efter nips i pastelfarver, som passer ind i tidens tendens, og som også passer til de ting, hun renoverer. Det er blandt andet fine skåle og sjove vaser.

Nipstingene gør hun dog ikke noget ved. Hun sælger dem blot videre til lidt flere penge, end hun købte dem for.

LÆS OGSÅ: DIY: Giv den gamle lædersofa en opfrisker

Annemettes første par lamper var gule og lyserøde, men siden da har hun taget flere forskellige farver i brug
Annemettes første par lamper var gule og lyserøde, men siden da har hun taget flere forskellige farver i brug

Sådan gør du som Annemette: Trin for trin

Når Annemette skal istandsætte en af de hvide loftslamper, skiller hun lampen helt ad, sliber den, giver den en ny ledning, men genbruger fatningen og giver den til sidst en tur med en pastelfarvet industrilak i form af spraymaling.

Når det kommer til bordlamperne, går Annemette efter lamper med en pastelfarvet fod i en flot form. Hun gør ikke noget ved foden. Det er kun lampeskærmen, der på samme måde som loftslampen får en tur med spraymalingen.

Mere kompliceret er det egentlig ikke, og Annemette har lært at gøre det hele helt af sig selv, men hvis du vil gøre hende kunsten efter, skal du være opmærksom på, at det kræver de rette omgivelser.

- Man skal have de rigtige foranstaltninger til det. Malingen sviner, støver og lugter meget kraftigt, og den skal hærde i lidt mere end i stuetemperatur, så det kræver et opvarmet værksted, hvor der er plads til at lege med det, siger hun.

Hvis du vil renovere lamper eller andre gamle sager i samme grad som Annemette gør, kræver det dog lidt mere, end det rigtige rum.

- Man skal brænde for det og have det rigtige drive. Nogle gange vil det ikke lige det, som man gerne vil, og derfor skal man bruge noget mere tid på at lave nogle ting om, siger Annemette.

Annemette bliver ekstra glad, når hun finder en bordlampe med en smuk fod. Her kan du se de bordlamper, der er til salg netop nu:

 1. Lavalampe, Vulkan lampe.

Fyld lampen op med vand, tænd den og nyd, at den lyser i en rød farve og s

  Lavalampe, Vulkan lampe. Fyld lampen op med vand, tænd den og nyd, at den lyser i en rød farve og sprøjter masser af små røde bolde ud, som derefter langsomt regner ned. Når de har nået bunden, bevæg

  250,00 kr.27-03-2023
 2. Lampe, Herstal, Små bordlamper fra Herstal, kobberfarvet med matteret glas skærm.

Sælges samlet for

  Lampe, Herstal, Små bordlamper fra Herstal, kobberfarvet med matteret glas skærm. Sælges samlet for 399kr

  399,00 kr.27-03-2023
 3. Lampe, Ikea, To bordlamper fra Ikea, standen er som ny, kobberfarvet med perforeret skærm, som gør l

  Lampe, Ikea, To bordlamper fra Ikea, standen er som ny, kobberfarvet med perforeret skærm, som gør lyset meget hyggeligt Sælges samlet for 399kr

  399,00 kr.27-03-2023
 4. Lampeskærm, Louis Poulsen, PH 3/2 glas underskærm. Reserveglas til PH 3/2 bordlampe, PH 3/2 pendel,

  Lampeskærm, Louis Poulsen, PH 3/2 glas underskærm. Reserveglas til PH 3/2 bordlampe, PH 3/2 pendel, PH 3/2 væglampe m. fl. Højde: 4,4 cm og 7,5 cm i diameter. Brand: Louis Poulsen. Designet af Poul H

  550,00 kr.27-03-2023
 5. Skrivebordslampe, Original Kaiser Dell, BAUHAUS Kaiser Idell Table Lamp 6556 

 Superflot armygrøn K

  Skrivebordslampe, Original Kaiser Dell, BAUHAUS Kaiser Idell Table Lamp 6556 Superflot armygrøn Kaiser Dell Skrivebordslampe. Model 6556 En smule akdersrelateret patina. Stammer fra tysk politi sta

  2.500,00 kr.27-03-2023
 6. Lampe, Hay, Noc Lampe fra HAY i off white.

Tilpasningsdygtig klemmelampe. Den er støbt i aluminium

  Lampe, Hay, Noc Lampe fra HAY i off white. Tilpasningsdygtig klemmelampe. Den er støbt i aluminium med en facetteret skygge. Den bearbejdede aluminiumsdel og klemmemekanismen giver to justeringspunkt

  250,00 kr.27-03-2023

Lige nu er der mere end 12.000 bordlamper til salg, og der 2.181 separate lampeskærme til salg.

Det tjener Annemette på lamperne

Annemettes store kærlighed for at give aflagte ting ny værdi blomstrede især, da hun i begyndelsen af 2019 var sygemeldt med stress fra sit arbejde som bioanalytiker på Herlev Hospital.

De små projekter har været noget, jeg kunne gå og fordybe mig i, og på den måde få tankerne et andet sted hen. Det virkede som en form for terapi for mig
siger hun.

Derfor har Annemette aldrig fokuseret på at tjene mange penge på de ting, hun sælger videre.

Og det gør hun heller ikke. Den hvide lampe koster typisk mellem 50-70 kroner, og så bruger hun cirka 100 kroner på at istandsætte lampen. De 100 kroner dækker over maling og en ny ledning. Efterfølgende sælger hun loftslampen for 475 kroner uden en pære.

- Det er ikke en høj timeløn, men jeg gør det mest, fordi jeg rigtig godt kan lide det, og fordi jeg synes, det er sjovt, siger Annemette.

Selvom det blot er for sjov lige nu, drømmer hun om at leve af hobbyen på længere sigt.

- Jeg er så vild med genbrugskonceptet, og det giver mig så meget at give tingene ny værdi, så det kunne være fedt, hvis jeg kunne gøre det på fuldtid på et tidspunkt, siger Annemette.

SE OGSÅ: Se hvordan denne lampe blev sød og sjov til børneværelset

Her kan du se før og efter billeder af én af de lamper, som ingen ville købe i dens oprindelige stand
Her kan du se før og efter billeder af én af de lamper, som ingen ville købe i dens oprindelige stand

Annemette køber lamperne så billigt som muligt, men på DBA er der også massevis af designlamper til salg:

 1. Bent Karlby, Trixel, gulvlampe, Fremstillet af LYFA. 118 cm høj - skærm Ø 40 cm. Afbryderkontakt på

  Bent Karlby, Trixel, gulvlampe, Fremstillet af LYFA. 118 cm høj - skærm Ø 40 cm. Afbryderkontakt på foden. Flot stand. Under messingskiven på toppen er der en lille revne på 1 cm + en på under 2 cm.

  1.500,00 kr.27-03-2023
 2. Anden arkitekt, Musling Fritz Hansen, pendel, også kaldet Clam pendel. Størrelse Ø440 mm

Helt ny og

  Anden arkitekt, Musling Fritz Hansen, pendel, også kaldet Clam pendel. Størrelse Ø440 mm Helt ny og ikke pakket ud. Har kvittering. Sælger kun fordi vi har besluttet os for at bruge en anden type lam

  5.000,00 kr.27-03-2023
 3. GUBI, Multi lite, Sælges som som ny ca 3 år gl. ( hvid og krom)

  GUBI, Multi lite, Sælges som som ny ca 3 år gl. ( hvid og krom)

  2.000,00 kr.27-03-2023
 4. Anden arkitekt, Petroleumslampe, bordlampe, Antik petroleumslampe. Meget speciel 
70 cm høj

  Anden arkitekt, Petroleumslampe, bordlampe, Antik petroleumslampe. Meget speciel 70 cm høj

  500,00 kr.27-03-2023
 5. Anden arkitekt, Aneta, hængelampe, Dansk design ' Aneta ' penned af ' JAn Wickelgren' .
Fast pris 6

  Anden arkitekt, Aneta, hængelampe, Dansk design ' Aneta ' penned af ' JAn Wickelgren' . Fast pris 600 for hver , 1000 for begge .

  600,00 kr.27-03-2023
 6. Anden arkitekt, Lysekrone chandelier vintage, hængelampe, Vi sælger vores vintage 8-armet lysekrone

  Anden arkitekt, Lysekrone chandelier vintage, hængelampe, Vi sælger vores vintage 8-armet lysekrone i messing med lidt naturlige brugsspor. 7 und af 8 lampe fatninger virker (se billeder), men der er

  150,00 kr.27-03-2023

Lige nu er der 5.173 designerlamper til salg, og her kan du se de billigste.

I modsætning til Annemette er der rigtig mange danskere, der smider aflagte ting i skraldespanden fremfor at forsøge at sælge dem videre og lade andre få glæde af tingene. Det viser en ny statistik. Her kan du læse meget mere om denne tendens og få tips til, hvordan du kan tjene penge på dine aflagte sager frem for blot at kyle dem i skraldespanden.

Statistikken viser også, at antallet af genbrugsjægere er steget for tredje år i træk, så der er stor sandsynlighed for, at dit skrald kan blive en andens guld. Der er  særligt én bestemt ting, som er meget populær at købe brugt. 

Video: Se med i denne video, hvor vi finder guld i en kælder i Lyngby

I videoen herunder kan du se med, når vi tager hjem og besøger Pia, der har en kælder fyldt med ting, hun er i tvivl om har værdi. Det vurderer vi for hende. Se med i videoen, og læs med i artiklen her!

Relaterede artikler