Genbrugsmøbler er ekstremt populære ved studiestart
Bolig

Genbrugsmøbler er ekstremt populære ved studiestart

DBA Guide
DBA Guide

Hvis du ligger inde med et spisebord, du gerne vil sælge, er det nu, du skal sætte det til salg, for når de studerende skal flytte mod studiebyen, er det søgeord som dette, der topper DBAs trending-liste. I august, som er en af de store flyttemåneder på grund af studiestart i september, steg ’spisebord’ med mere end 121 procent sammenlignet med gennemsnittet for de forudgående måneder i året. Det viser tal  fra DBA.

Plakaten er hevet ned, flyttekasserne står pakket og klar, og mor og far er bekymrede og lidt angste for, at deres guldklump nu skal bo for sig selv.

Studiestart i september og februar er de to måneder om året, hvor rigtig mange unge forinden flytter bolig. Men det kan være en dyr post at indrette sit første hjem. Derfor kan studiestarten og årets store flyttemåned også mærkes hos DBA. Søgninger efter møbler som sofaer, spisebord og skriveborde topper nemlig i august måned sammenlignet med resten af året.

I august 2021 lå ordet ’spisebord’ i top med 516.000 søgninger. Det er 121 procent flere søgninger, hvis man sammenligner med gennemsnittet for de forudgående måneder i 2021. For ordet ’sofa’ lyder tallet på 106 procent flere søgninger, mens ordet ’skrivebord’ havde 77 procent flere søgninger, sammenlignet med de forudgående måneder.

Samtidig har årets Genbrugsindeks fra DBA vist, at de unge handler mest genbrug af alle aldersgrupper, og talsperson for DBA, Julie Schoen, er ikke i tvivl om, at der er en sammenhæng.

- Unge fører i alle kategorier inden for genbrug og bæredygtighed i årets Genbrugsindeks, og derfor giver det rigtig god mening, at de unge, i måneden op til studiestart, leder efter genbrugsmøbler til deres nye studiebolig. Både fordi det er dyrt at indrette et værelse eller en lejlighed fra scratch, og fordi de unge tænker så meget på klima og bæredygtighed, siger Julie Schoen.

Ifølge Danmarks Statistik er unge mellem 20 og 29 år den største aldersgruppe af dem, som flytter. Og det er især i forbindelse med studiestart, de unge finder et nyt sted at bo.

Studiestart giver flyttetravlt. 22-årige Ane har selv måtte på brugtmarkedet, da hun flyttede hjemmefra ligesom mange andre studerende nu skal og er ved
Studiestart giver flyttetravlt. 22-årige Ane har selv måtte på brugtmarkedet, da hun flyttede hjemmefra ligesom mange andre studerende nu skal og er ved

’Brugte møbler er de bedste’

22-årige Ane Medom Madsen er en af de unge, der målrettet gik efter genbrug, da hun flyttede hjemmefra tidligere på måneden. Ane Medom Madsen er det, man vil kalde for en vaskeægte genbruger, og hendes studiebolig i Aarhus er derfor også fyldt med gode genbrugsfund. Faktisk er alle hendes møbler købt brugt.

- Jeg ser næsten ingen grund til at købe noget nyt. Det er både billigt og bæredygtigt at købe genbrug – ja, fordelene er mange, siger Ane Medom Madsen, der også fremhæver de mange muligheder, som brugte møbler giver:

Billige ting, som andre bare vil af med, giver rige muligheder. Man kan male en brugt reol i en funky farve eller tapetsere den med artikler fra sit yndlingsmagasin.

Ane Medom Madsen oplever, at der også i hendes omgangskreds er tendens til at gå på genbrugsjagt. Det er især hendes venner, der studerer, der også køber møbler fra DBA eller finder dem i storskrald.

- Nyt er yt. Jeg tror, de fleste af mine venner hellere vil købe ting, der er unikke, og som ovenikøbet er billige. De møbler, man finder brugt, er ofte de bedste og flotteste, siger Ane Medom Madsen.

Spiseborde på DBA:

 1. Spisebord, Hay, b: 120, Flot rundt bord fra HAY i mat sort. 

Ø 120

Højde fra gulv 75

  Spisebord, Hay, b: 120, Flot rundt bord fra HAY i mat sort. Ø 120 Højde fra gulv 75 Rundt spisebord. Ilva Bolia

  900,00 kr.06-02-2023
 2. Spisebord, Hos os producere vi unikke håndlavede plankeborde i flere forskellige farver og størrelse

  Spisebord, Hos os producere vi unikke håndlavede plankeborde i flere forskellige farver og størrelser. De er slebet ned og efterfølgende behandlet i en vandafvisende oliebejdse som giver et råt rustik

  1.600,00 kr.17-09-2022
 3. Spisebord, Massivt fyrretræ, Atbo, b: 81 l: 140, Flot snedker lavet Atbo bord. Det er med fingertapp

  Spisebord, Massivt fyrretræ, Atbo, b: 81 l: 140, Flot snedker lavet Atbo bord. Det er med fingertappede bordben og i massivt fyrretræ. Dansk design. Nypris 12000kr.

  3.000,00 kr.06-02-2023
 4. Spisebord, Teak, Københavnerbord, Gammelt københavnerbord, elevatorbord, kombineret spisebord og sof

  Spisebord, Teak, Københavnerbord, Gammelt københavnerbord, elevatorbord, kombineret spisebord og sofabord i teaktræ. Fra 1950-1960’erne. Beregnet til en lille lejlighed. Bordpladen og siddepladserne h

  2.600,00 kr.06-02-2023
 5. Massivt plankebord

  Massivt plankebord

  Spisebord, Hårdt træ, b: 100 l: 210, Massivt plankebord, højde 76 cm, der sagtens kan rumme 10 mennesker omkring sig.

  9.000,00 kr.06-02-2023
 6. Spisebord, Træ, Bilka, b: 90 l: 140, Bordet er et impulskøb der viste sig at det ikke passede ind vo

  Spisebord, Træ, Bilka, b: 90 l: 140, Bordet er et impulskøb der viste sig at det ikke passede ind vores stue alligevel, så det er ikke brugt mere end en måneds tid. Det fejler ikke noget. Benene kan

  1.000,00 kr.06-02-2023

4.075 spiseborde er lige nu til salg på DBA, og du kan søge efter længde. Har du for eksempel en lille stue, er de her borde nok mere noget for dig.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

LÆS OGSÅ: Disse fem ting nægter danskerne at købe brugt

I september og oktober begynder tusindvis af danske unge på studie, og for manges vedkommende er det samtidig et farvel til mor og far og goddag til egen bolig.
I september og oktober begynder tusindvis af danske unge på studie, og for manges vedkommende er det samtidig et farvel til mor og far og goddag til egen bolig.
Ungdomsværelserne hjemme hos mor og far er blevet ryddet, og landets studieboliger og -værelser er ved at blive fyldt op med møbler og studiebøger.
Ungdomsværelserne hjemme hos mor og far er blevet ryddet, og landets studieboliger og -værelser er ved at blive fyldt op med møbler og studiebøger.

Freja er 25 år og en af de unge, der virkelig køber meget brugt. Men hun er også bevist om, at hun skal sælge for at få plads til alle hendes brugte ting. Derfor er hun også en flittig DBA-sælger, og hvis du vil lure hendes teknikker af, kan du læse mere om hendes salgserfaringer og -råd i artiklen, her.

Sara er en anden ung, der har måtte indse, at budgettet ikke kan klare sig uden en tur på DBA. Hun sælger ud for at få råd til de ting, hun gerne vil have, og det hjælper vores redaktør på DBA Guide hende med i videoen, som du kan se herunder:

Se om Sara har noget til salg lige nu på DBA. Linket til hendes DBA-profil finder du i artiklen, her.

Relaterede artikler