Sissel forvandler tyndslidte lagner til populære pojagi-gardiner
Bolig

Sissel forvandler tyndslidte lagner til populære pojagi-gardiner

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Plantefarve og en helt særlig sy-teknik. Det er hovedingredienserne, når 31-årige Sissel Grøn forvandler tyndslidte lagner til uimodståelige, smukke gardiner, som trender i Danmark netop nu.

Firkanter, trekanter og andre geometriske former i forskellige farver får det til at ligne et kunstværk. Faktisk ser det helt magisk ud, når solens stråler forsøger at bryde igennem det tynde stof, som engang var et hvidt, kasseret lagen, men nu er et helt unikt gardin.

Det er 31-årige Sissel Grøn fra Them ved Silkeborg, der har forvandlet det aflagte lagen til et helt særligt gardin. Det seneste års tid har hun givet massevis af brugte lagner et nyt liv. Det er blevet hendes helt store hobby og passion at sy de såkaldte pojagi-gardiner, som tager udgangspunkt i en bestemt sy-teknik.

- Jeg så folk på Instagram lavede de her patchwork-lignende gardiner, og det ville jeg også prøve. Da jeg først begyndte at sy det, kunne jeg mærke, at det var helt meditativt. Det giver mig det samme flow, som når jeg maler, så jeg er blevet helt bidt af det, fortæller Sissel, som blandt andet også er billedkunstlære på Vesterlund Efterskole.

Pojagi-teknikken går ud på, at du lige som med patchwork klipper stof op i eksempelvis firekanter i forskellige størrelser for at sy det sammen igen med en hel særlig teknik, som gør, at sømmene fremstår ens på begge sider.
Pojagi-teknikken går ud på, at du lige som med patchwork klipper stof op i eksempelvis firekanter i forskellige størrelser for at sy det sammen igen med en hel særlig teknik, som gør, at sømmene fremstår ens på begge sider.

Derfor bruger hun brugte lagner 

Sissel har både fået foræret aflagte lagner – primært hvide lagner – fra venner og familiemedlemmer, men hun har også købt en masse brugte. Og der er en helt særlig grund til, at hun bruger stof, der allerede har levet et liv.

- Lagnerne ligger og venter på at blive brugt til et nyt formål. Du kan lave de smukkeste ting ud af det. Det vil ikke være den samme tilfredsstillelse med noget nyt., siger hun.

Sissel har kunnet li’ at sy, så længe hun husker. De første mange år brugte hun massevis af penge på at købe nyt stof, men så fik hun øje på alt det stof, der er i genbrugsbutikkerne.

- Jeg kunne mærke, at det pludselig ikke føles godt at købe nyt tøj og nyt stof i butikker. Det betyder også meget for mig, at jeg ikke er med til at øge forbruget med en hobby, som kræver en del materialer, fortæller den unge silkeborgenser.

Lagner til salg på DBA:

 1. Fiat Ducato 35 Maxi 2,3 MJT 160 Chassis L3 d Diesel modelår 2021 Hvid km 0 ABS airbag + moms, GLS KØ

  Fiat Ducato 35 Maxi 2,3 MJT 160 Chassis L3 d Diesel modelår 2021 Hvid km 0 ABS airbag + moms, GLS KØREKLAR BIL - Evoteck låsesystem inkl gps system, 8 Pallers Kasse med 2 bagdøre, sidedør i h-side med

  0,00 kr.24-09-2023
 2. B&CO Stiletter - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  B&CO Stiletter - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Stiletter, str. 40, B&CO, Et par stiletter fra B&CO. Stiletterne er hvide og i størrelse 40. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr.

  99,00 kr.22-07-2023
 3. Terrassedør, træ, b: 890 h: 1950, Optima udadgående dør fiberbund softline 3 lag glas 4+14+4+12
Fejl

  Terrassedør, træ, b: 890 h: 1950, Optima udadgående dør fiberbund softline 3 lag glas 4+14+4+12 Fejl mål. Med karmsæt ikke været monteret ! Hvid ! Ny!

  1.500,00 kr.24-09-2023
 4. Nederdel , str. 36, ., Hvid, Ubrugt, Rigtig fin hvid nederdel med elastik talje, så flere størrels

  Nederdel , str. 36, ., Hvid, Ubrugt, Rigtig fin hvid nederdel med elastik talje, så flere størrelser kan passe den Nederdel har ekstra lag under og er derfor ikke gennemsigtig Se også mine andre a

  75,00 kr.24-09-2023
 5. Wair Sneakers - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Wair Sneakers - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Sneakers, str. 38, Wair, Et par sneakers fra Wair. Dette par sneakers er hvid og i størrelse 38. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for

  149,00 kr.17-08-2023
 6. 60x60 Højglans Marmorlook Klinker fliser

  60x60 Højglans Marmorlook Klinker fliser

  Indendørs klinker, b: 60 l: 60, 2000, PÅ LAGER 60x60 hvid højglans marmorlook klinker fliser til hele huset. Egnet til Gulvarme tåler Frost, ret skåret så de kan monteres med små fuger Pris 159,- p

  159,00 kr.15-12-2022

Sådan syer Sissel pojagi-gardinerne

Sissel bruger den ældgamle, koreanske pojagi-teknik - som også kaldes bojagi og jogakbo - til at sy de smukke gardiner. Det kræver en god portion tålmodighed og fingersnilde at kaste sig ud i den helt særlige teknik, men med hjælp fra guides på YouTube og Instagram kommer man langt.

Det første, Sissel gør, er at klippe lagnerne op, så hun eksempelvis har en masse firkanter i forskellige størrelser, som hun efterfølgende syer sammen. Med den teknik kan hun sikre, at hun får brugt så meget stof som muligt. Hun kan nemlig nemt klippe udenom huller og pletter.

Når stofstykkerne skal syes sammen igen, bruger hun pojagi-teknikken, som går ud på, at sømrummet gemmes inde i sømmene. På den måde ser syningerne ens ud på begge sider.

Sissel har farvede disse lagner, så de er klar til at blive syet sammen til et gardin i forskellige, flotte farver.
Sissel har farvede disse lagner, så de er klar til at blive syet sammen til et gardin i forskellige, flotte farver.

Hjemmelavet plantefarve: Denne farve får du af avocadoskaller

Størstedelen af de lagner, Sissel bruger, er hvide, når hun får dem i hænderne. Hun farver dem selv med plantefarve i sit udekøkken, hvor hun har tre store gryder til formålet.

- Det er hårdt for hænderne og for miljøet at bruge farve lavet af kemikalier, og når du vasker det, ender det i grundvandet. Så da jeg opdagede alle de farver, der er i naturen, tænkte jeg, at det giver mening. Jeg kan nørde min passion uden at have dårlig samvittighed over det aftryk, det giver, fortæller Sissel.

Sissel har lært at farve med planter via Instagram. Hun tørrer blandt andet avocadoskaller, smider 30 halve skaller i en gryde med omkring syv liter vand, koger det op i nogle timer og lader det køle ned natten over. Næste dag putter hun det hvide lagen i, som bliver lilla.

- Det er en langsommelig proces, men det giver en farve, du ikke kan få andre steder. Man ved aldrig, hvor det ender, men resultater bliver altid bedre, end jeg troede. Det giver en stor tilfredshed og stolthed, fortæller den kreative silkeborggenser.

Sissel samler alverdens planter bag skuret og i grøftekanter. Tagrør, som er en slags siv, giver en flot grøn farve. Indigo giver en blå farve, kraprod giver en dyb, rød farve, og løgskaller giver en gul farve.

Sissel farver lagnerne i sit udekøkken.
Sissel farver lagnerne i sit udekøkken.

Det bruger Sissel af tid og penge

Rom blev ikke bygget på én dag, og det gør Sissels unikke Pojagi-gardiner heller ikke. Et stort gardin kan tage mere end 20 timer at sy sammen. Inden da skal Sissel plukke planter til farvning og efterfølgende farve de forskellige lagner, som hun kan klippe op og sammensætte i mønstre.

Nogle gange sætter hun forskellige firkanter sammen, men hun har også formet en sol, regnbuer, stjerner og en ananas ud af stofstykkerne.

- Mine kunder byder ind med, hvilket mønster og hvilke farver de ønsker. Ud fra det laver jeg en skitse, som jeg sender til dem.

I materialer bruger Sissel 30-40 kroner på stof. Derudover koster det i strøm, og nogle gange køber hun specielle planter i helsebutikker, hun kan farve med. Alt efter størrelse og mønstre sælger hun et gardin for mellem 2.000 og 4.000 kroner.

Med pojagi-teknikken er det nemmest at sy firkanter eller trekanter. Sissel har brugt ret lang tid på at lære at sy runde former med teknikken, så hun kunne lave en regnbue og en sol.
Med pojagi-teknikken er det nemmest at sy firkanter eller trekanter. Sissel har brugt ret lang tid på at lære at sy runde former med teknikken, så hun kunne lave en regnbue og en sol.

Disse produkter drømmer Sissel om at udvide forretningen med

Lige nu har Sissel ikke så meget tid til at sy gardinerne, men hun bruger enhver lejlighed til det. Hun har også ni kunder på en venteliste. Derfor drømmer hun om at få mere tid til at designe og sy de unikke gardiner. Hun vil dog ikke gøre det til sin levevej.

- Det kunne være en drøm at have det som fuldtidsbeskæftigelse og sy dagen lang, men der skal også penge ind. Og det at være efterskolelære er jo lige så meget en livsstil, så det vil også være svært at sige farvel til det job for udelukkende at gå krea-vejen, siger Sissel.

På sigt vil Sissel dog gerne udvide sit sortiment. Hun har netop lavet nogle sengehimler, som hun sælger på et marked, og hun vil også gerne lave vægtæpper med pojagi-teknikken.

Hvis du drømmer om at sy pojagi-gardiner, handler det ifølge Sissel om at kaste sig ud i det. Hun har hentet en masse inspiration i videoer fra Instagram og YouTube. Det vigtigste er, at du får klippet nogle rette vinkler på dine stofstykker. Ellers kan det nemlig blive rigtig svært at sy sammen.

Sikke et smukt motiv, Sissel har lavet her!
Sikke et smukt motiv, Sissel har lavet her!

Patchwork på DBA:

 1. Bøger og blade fra Bog

  Bøger og blade fra Bog

  Bøger og blade fra Bog, Bøger og blade fra Bog, genre: Bøger, en samling af fagblade om quilt og patchwork masser af inspiration og mønstre Brand: Bog Klik på knappen "Gå til varen" for at se

  109,00 kr.28-03-2023
 2. Strygejern, OBH Mini-cross rejsestrygejern med dampfunktion, Rejsestrygejern med dampfunktion sælges

  Strygejern, OBH Mini-cross rejsestrygejern med dampfunktion, Rejsestrygejern med dampfunktion sælges. Det har keramisk strygeplade. Jeg har ikke brugt det på rejser, men når jeg har syet patchwork. De

  100,00 kr.24-09-2023
 3. Patchwork i ramme, Håndsyet patchwork af vintage tekstiler monteret på håndtrykt papir og sat i kobo

  Patchwork i ramme, Håndsyet patchwork af vintage tekstiler monteret på håndtrykt papir og sat i koboltblå ramme. Patch • Paper • Love • Mix 2 små rammer, en med blåt håndtrykt papir og en med sort

  175,00 kr.24-09-2023
 4. Babytæppe, Patchwork, Hjemmelavet, Baby tæppe. Tæppet er meget let, og fylder minimalt. Fleece på ba

  Babytæppe, Patchwork, Hjemmelavet, Baby tæppe. Tæppet er meget let, og fylder minimalt. Fleece på bagsiden, så det er dejligt lunt for barnet. Vaskes ved 40° finvask. Måler 97 × 78 cm . TÆPPET ER UBR

  399,00 kr.24-09-2023
 5. Lille skulder taske (str. 13 cm )

  Lille skulder taske (str. 13 cm )

  Tasker, Ukendt, Uoplyst, Håndsyet lille taske pung / cross body. Den er et quilt / patchwork stykke m et lille hus Brand: Ukendt Størrelse: 13 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at se me

  25,00 kr.25-05-2023
 6. Vintage top, Mål: længde målt fra højeste p. På skulder 31 cm
Ærmedybde 28
Bvidde 35x2
Vidde nedders

  Vintage top, Mål: længde målt fra højeste p. På skulder 31 cm Ærmedybde 28 Bvidde 35x2 Vidde nedderst 46x2 Ideal til redesign som del af en kjole, skjorte mm Søgeord: då

  60,00 kr.24-09-2023

Relaterede artikler