Sissel forvandler tyndslidte lagner til populære pojagi-gardiner
Bolig

Sissel forvandler tyndslidte lagner til populære pojagi-gardiner

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Plantefarve og en helt særlig sy-teknik. Det er hovedingredienserne, når 31-årige Sissel Grøn forvandler tyndslidte lagner til uimodståelige, smukke gardiner, som trender i Danmark netop nu.

Firkanter, trekanter og andre geometriske former i forskellige farver får det til at ligne et kunstværk. Faktisk ser det helt magisk ud, når solens stråler forsøger at bryde igennem det tynde stof, som engang var et hvidt, kasseret lagen, men nu er et helt unikt gardin.

Det er 31-årige Sissel Grøn fra Them ved Silkeborg, der har forvandlet det aflagte lagen til et helt særligt gardin. Det seneste års tid har hun givet massevis af brugte lagner et nyt liv. Det er blevet hendes helt store hobby og passion at sy de såkaldte pojagi-gardiner, som tager udgangspunkt i en bestemt sy-teknik.

- Jeg så folk på Instagram lavede de her patchwork-lignende gardiner, og det ville jeg også prøve. Da jeg først begyndte at sy det, kunne jeg mærke, at det var helt meditativt. Det giver mig det samme flow, som når jeg maler, så jeg er blevet helt bidt af det, fortæller Sissel, som blandt andet også er billedkunstlære på Vesterlund Efterskole.

Pojagi-teknikken går ud på, at du lige som med patchwork klipper stof op i eksempelvis firekanter i forskellige størrelser for at sy det sammen igen med en hel særlig teknik, som gør, at sømmene fremstår ens på begge sider.
Pojagi-teknikken går ud på, at du lige som med patchwork klipper stof op i eksempelvis firekanter i forskellige størrelser for at sy det sammen igen med en hel særlig teknik, som gør, at sømmene fremstår ens på begge sider.

Derfor bruger hun brugte lagner 

Sissel har både fået foræret aflagte lagner – primært hvide lagner – fra venner og familiemedlemmer, men hun har også købt en masse brugte. Og der er en helt særlig grund til, at hun bruger stof, der allerede har levet et liv.

- Lagnerne ligger og venter på at blive brugt til et nyt formål. Du kan lave de smukkeste ting ud af det. Det vil ikke være den samme tilfredsstillelse med noget nyt., siger hun.

Sissel har kunnet li’ at sy, så længe hun husker. De første mange år brugte hun massevis af penge på at købe nyt stof, men så fik hun øje på alt det stof, der er i genbrugsbutikkerne.

- Jeg kunne mærke, at det pludselig ikke føles godt at købe nyt tøj og nyt stof i butikker. Det betyder også meget for mig, at jeg ikke er med til at øge forbruget med en hobby, som kræver en del materialer, fortæller den unge silkeborgenser.

Lagner til salg på DBA:

 1. Kongelig Dansk 4478 Kgl. Hvid vase med relief 9 x 11.5 cm Gerd Bøgelund fra R...

  Kongelig Dansk 4478 Kgl. Hvid vase med relief 9 x 11.5 cm Gerd Bøgelund fra R...

  Kongelig Dansk 4478 Kgl. Hvid vase med relief 9 x , Kongelig Dansk 4478 Kgl. Hvid vase med relief 9 x 11.5 cm Gerd Bøgelund fra Royal Copenhagen (str. 12 x 9 cm) Brand: Royal Copenhagen Farve: Hv

  560,00 kr.04-10-2023
 2. Akrylmaleri, CK, motiv: Fantasy, stil: Abstrakt, b: 50 h: 60, NYT FINT LYST MALERI MÅL 60 X 50

MAL

  Akrylmaleri, CK, motiv: Fantasy, stil: Abstrakt, b: 50 h: 60, NYT FINT LYST MALERI MÅL 60 X 50 MALET I FLERE LAG MED MANGE DETALJER I NEDSAT GULD HVID SAND AFH I SLAGELSE

  375,00 kr.27-02-2024
 3. Høj vintage stumtjener i patineret hvid bemalet metal

  Høj vintage stumtjener i patineret hvid bemalet metal

  Rustik stumtjener, Ukendt, Unik stumtjener i patineret look med 18 hænge pladser! Her en noget anderledes ting end hvad vi ellers har til salg på vores webshop! Vi elsker generelt genbrug, og egentl

  2.000,00 kr.22-12-2023
 4. CFORCE 800 EFI MED HVIDE PLADER

  CFORCE 800 EFI MED HVIDE PLADER

  CFMOTO, 2017, ccm 800, Grå, CFORCE 800, 2017 model med hvide plader, ny motor, frontmonteret LED-bar & arbejdslys bag, dual gas. Motor: V-Twin 2 cylinder, 8 ventil / cylinder er vandkølet, SOHC Størr

  109.995,00 kr.20-09-2022
 5. Bluse, Zhenzi, str. 50, Hvid, Ubrugt, Helt ny og ubrugt smuk Hvid T-Shirt Med Chiffon og Blonde Lag.

  Bluse, Zhenzi, str. 50, Hvid, Ubrugt, Helt ny og ubrugt smuk Hvid T-Shirt Med Chiffon og Blonde Lag. T-shirten består at 2 lag, hvor af de yderste består af både blonde og chiffon. Inderst er der en

  200,00 kr.27-02-2024
 6. Velfac vendevindue træ/alu 580x150x1915 mm, grå/hvid

  Velfac vendevindue træ/alu 580x150x1915 mm, grå/hvid

  Byggematerialer > Vinduer og døre > Vinduer > Vend, b: 58 h: 192, Mørkegrå udvendig og hvid indvendig vendevindue fra Velfac med 3-lags energiruder. Det nederste glas kan ikke åbnes. Vinduet er fra 20

  2.250,00 kr.18-06-2022

Sådan syer Sissel pojagi-gardinerne

Sissel bruger den ældgamle, koreanske pojagi-teknik - som også kaldes bojagi og jogakbo - til at sy de smukke gardiner. Det kræver en god portion tålmodighed og fingersnilde at kaste sig ud i den helt særlige teknik, men med hjælp fra guides på YouTube og Instagram kommer man langt.

Det første, Sissel gør, er at klippe lagnerne op, så hun eksempelvis har en masse firkanter i forskellige størrelser, som hun efterfølgende syer sammen. Med den teknik kan hun sikre, at hun får brugt så meget stof som muligt. Hun kan nemlig nemt klippe udenom huller og pletter.

Når stofstykkerne skal syes sammen igen, bruger hun pojagi-teknikken, som går ud på, at sømrummet gemmes inde i sømmene. På den måde ser syningerne ens ud på begge sider.

Sissel har farvede disse lagner, så de er klar til at blive syet sammen til et gardin i forskellige, flotte farver.
Sissel har farvede disse lagner, så de er klar til at blive syet sammen til et gardin i forskellige, flotte farver.

Hjemmelavet plantefarve: Denne farve får du af avocadoskaller

Størstedelen af de lagner, Sissel bruger, er hvide, når hun får dem i hænderne. Hun farver dem selv med plantefarve i sit udekøkken, hvor hun har tre store gryder til formålet.

- Det er hårdt for hænderne og for miljøet at bruge farve lavet af kemikalier, og når du vasker det, ender det i grundvandet. Så da jeg opdagede alle de farver, der er i naturen, tænkte jeg, at det giver mening. Jeg kan nørde min passion uden at have dårlig samvittighed over det aftryk, det giver, fortæller Sissel.

Sissel har lært at farve med planter via Instagram. Hun tørrer blandt andet avocadoskaller, smider 30 halve skaller i en gryde med omkring syv liter vand, koger det op i nogle timer og lader det køle ned natten over. Næste dag putter hun det hvide lagen i, som bliver lilla.

- Det er en langsommelig proces, men det giver en farve, du ikke kan få andre steder. Man ved aldrig, hvor det ender, men resultater bliver altid bedre, end jeg troede. Det giver en stor tilfredshed og stolthed, fortæller den kreative silkeborggenser.

Sissel samler alverdens planter bag skuret og i grøftekanter. Tagrør, som er en slags siv, giver en flot grøn farve. Indigo giver en blå farve, kraprod giver en dyb, rød farve, og løgskaller giver en gul farve.

Sissel farver lagnerne i sit udekøkken.
Sissel farver lagnerne i sit udekøkken.

Det bruger Sissel af tid og penge

Rom blev ikke bygget på én dag, og det gør Sissels unikke Pojagi-gardiner heller ikke. Et stort gardin kan tage mere end 20 timer at sy sammen. Inden da skal Sissel plukke planter til farvning og efterfølgende farve de forskellige lagner, som hun kan klippe op og sammensætte i mønstre.

Nogle gange sætter hun forskellige firkanter sammen, men hun har også formet en sol, regnbuer, stjerner og en ananas ud af stofstykkerne.

- Mine kunder byder ind med, hvilket mønster og hvilke farver de ønsker. Ud fra det laver jeg en skitse, som jeg sender til dem.

I materialer bruger Sissel 30-40 kroner på stof. Derudover koster det i strøm, og nogle gange køber hun specielle planter i helsebutikker, hun kan farve med. Alt efter størrelse og mønstre sælger hun et gardin for mellem 2.000 og 4.000 kroner.

Med pojagi-teknikken er det nemmest at sy firkanter eller trekanter. Sissel har brugt ret lang tid på at lære at sy runde former med teknikken, så hun kunne lave en regnbue og en sol.
Med pojagi-teknikken er det nemmest at sy firkanter eller trekanter. Sissel har brugt ret lang tid på at lære at sy runde former med teknikken, så hun kunne lave en regnbue og en sol.

Disse produkter drømmer Sissel om at udvide forretningen med

Lige nu har Sissel ikke så meget tid til at sy gardinerne, men hun bruger enhver lejlighed til det. Hun har også ni kunder på en venteliste. Derfor drømmer hun om at få mere tid til at designe og sy de unikke gardiner. Hun vil dog ikke gøre det til sin levevej.

- Det kunne være en drøm at have det som fuldtidsbeskæftigelse og sy dagen lang, men der skal også penge ind. Og det at være efterskolelære er jo lige så meget en livsstil, så det vil også være svært at sige farvel til det job for udelukkende at gå krea-vejen, siger Sissel.

På sigt vil Sissel dog gerne udvide sit sortiment. Hun har netop lavet nogle sengehimler, som hun sælger på et marked, og hun vil også gerne lave vægtæpper med pojagi-teknikken.

Hvis du drømmer om at sy pojagi-gardiner, handler det ifølge Sissel om at kaste sig ud i det. Hun har hentet en masse inspiration i videoer fra Instagram og YouTube. Det vigtigste er, at du får klippet nogle rette vinkler på dine stofstykker. Ellers kan det nemlig blive rigtig svært at sy sammen.

Sikke et smukt motiv, Sissel har lavet her!
Sikke et smukt motiv, Sissel har lavet her!

Patchwork på DBA:

 1. Persisk Patchwork Kelim tæppe 81x205 cm

  Persisk Patchwork Kelim tæppe 81x205 cm

  Kelim, LotID: 6405495 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Persisk Patchwork Kelim tæppe 81x205 cm. Uld på bomuld. Uden Brugsspor.. Dette er en nyproduceret vare. Denne vare

  1.085,00 kr.03-10-2023
 2. Stof, Stoffer i forskellige størrelser, Alt er i god stand. I forskellige størrelser. Kun i ren bomu

  Stof, Stoffer i forskellige størrelser, Alt er i god stand. I forskellige størrelser. Kun i ren bomuld. Kan godt bruge til håndarbejde som patchwork, stoftasker og pudebetræk. Jeg har mere stoffer til

  100,00 kr.27-02-2024
 3. Vægtæppe, Patchwork vægtæppe, Flot patchwork vægtæppe, måler 70x70 cm

  Vægtæppe, Patchwork vægtæppe, Flot patchwork vægtæppe, måler 70x70 cm

  500,00 kr.27-02-2024
 4. Tæppe, babytæppe børnetæppe kravletæppe legetæppe mv.
i patchwork, syet af råhvide patchwork stoffer

  Tæppe, babytæppe børnetæppe kravletæppe legetæppe mv. i patchwork, syet af råhvide patchwork stoffer med små hvide mønstre. Foret med tynd pladevat af bedste kvalitet og quiltet på maskine. Bagsiden e

  400,00 kr.27-02-2024
 5. Tæppe, babytæppe børnetæppe kravletæppe legetæppe mv.
syet i søde patchwork stoffer i farverne gamme

  Tæppe, babytæppe børnetæppe kravletæppe legetæppe mv. syet i søde patchwork stoffer i farverne gammelrosa med dyrehoveder, ensfarvet mellembrun og råhvid med bamser. Foret med tynd pladevat af bedste

  400,00 kr.27-02-2024
 6. Hobbybøger, 6 Patchwork bøger der er som nye, omhandler forskellige teknikker såsom "bargello", "log

  Hobbybøger, 6 Patchwork bøger der er som nye, omhandler forskellige teknikker såsom "bargello", "log cabin". "curves in motion", "shadow quilts", "one block wonders" og easy pieces. Bøgerne koster kr

  45,00 kr.27-02-2024

Relaterede artikler