Mumikrus søges der ivrigt efter lige nu på DBA: Så dyre er de nu
Bolig

Mumikrus søges der ivrigt efter lige nu på DBA: Så dyre er de nu

Julie Schoen
Julie Schoen

De blev købt for omkring 150 kroner stykket, og sælges nu i vildeste tilfælde for 800 kroner. Mumi-krus er blevet populære, og det kan også ses på DBAs data, der viser, at søgningerne efter den hvide flodhest med det venlige ansigt er steget her i sommer.

’Hvem laver løjer hver dag og hver nat?’ Det gør Mumi. Ifølge sangen. Introsangen til Mumis tegnefilm. Men han laver altså også for tiden løjer på DBA og genbrugsmarkedet i øvrigt, for lige nu er der nærmest kaos efter at komme til at købe en Mumi-kop.

Ej, ’kaos’ er måske så meget sagt, men der er i hvert fald stor efterspørgsel på det barnlige porcelæn.

I juli var der 44 procent flere søgninger på Mumi-krusene end sædvanligt. Samme tendens følger i august, hvor der blev søgt 35 procent mere på ’Mumi’ på DBA i august end i juli. Og 33 procent mere på ’Mumi’ i august i år versus august sidste år.

Interessen for Mumi-krusene ses ikke kun på DBA, men også på Norges svar på DBA, Finn.no, hvor ’Mumi’ i en periode har været det mest anvendte søgeord på hele genbrugsportalen.

Årsagen til den pludselige folkevandring til genbrugsmarkedet efter Mumi-krus skal findes i, at der i sommeren er blevet lanceret et nyt krus, og det får folk til tasterne for at købe både de gamle og nye udgaver af porcelænet med den hvide flodhest på.

- DBA er ofte en slags ’google’ bare indenfor genbrug. Folk går på vores app for at lede efter de ting, der optager dem: Inden studiestart søges der for eksempel heftigt på klassiske møbler til studieboligen, og når en ny iPhone lanceres, går folk på DBA for at sælge deres gamle smartphone for at kunne købe den nye. Derfor undrer det mig ikke, at lanceringen af et nyt Mumi-krus kan få folk ind på DBA for at købe de gamle, fortæller Julie Schoen, der er presseansvarlig hos DBA.

’Mumi-kopperne blev lanceret på markedet, lang tid før jeg i 2009 begyndte at samle på dem’, siger Maria, som du ser her på billedet.
’Mumi-kopperne blev lanceret på markedet, lang tid før jeg i 2009 begyndte at samle på dem’, siger Maria, som du ser her på billedet.

Disse søger mest efter ’Mumi’ på DBA. Folk, der bor i (i prioriteret rækkefølge. Øverst søger mest)

Sæby

Viborg

Frederiksberg (må være det øvrige og ikke Frb. C)

Kbh Ø

Kbh S

Frb C.

Vanløse

Hvidovre

Kbh N

Kbh V

Skælsskør

 

Det er kvinder i alderen 30-39 år.

Kilde: DBAs data

En samler kan godt mærke hypen

En af dem, der har Mumi-krus til salg, er 32-årige Maria Lærke Larsen fra Lyngby. Hun har samlet på krusene, siden hun var 18 år, men i april satte hun flere af kopperne fra samlingen til salg. Hun synes, krusene er blevet for små at drikke af, de fylder for meget i hendes skab, og så har hendes stil ændret sig siden.

At samlingen bliver sat til salg nu er dog ikke helt tilfældigt, for Maria er lidt af en samler, der kender ”sin Mumi”:

- Jeg kan godt mærke, at der er en stigende interesse for Mumi-krus. Både på brugtmarkedet, men priserne for nye kopper er også steget en smule. Vildest er priserne dog for de gamle kopper, der fra ny kostede 130-150 kroner stykket, og i dag kan nogle af de mest sjældne sælges for 800 kroner stykket, fortæller Maria.

Hun har selv 10 krus til salg af sin samling på i alt 35 krus, og det mest dyrebare af dem har hun sat til 800 kroner på DBA:

- Jeg har 300-400 visninger per annonce, og jeg kan se, at jeg pludselig har fået mange følgere på mine Mumi-annoncer, griner Maria.

Fakta

- I juli var der 44 procent flere søgninger på Mumi-krus sammenlignet med samme måned året før, juli 2022

- Juni var også en populær Mumi-måned, men søgningerne efter Mumi-krus var der 20 procent flere af fra juni til juli i år.

Mumi-børnebøger på DBA:

 1. Mumitroldene, Blandet lot, SÆLGES KUN SAMLET for 200 kr

I brugt stand

Figur:
Mumimor
Mumifar
Mumit

  Mumitroldene, Blandet lot, SÆLGES KUN SAMLET for 200 kr I brugt stand Figur: Mumimor Mumifar Mumitrolden 2 stk Ællebælle bog nr 256 + 257 Pixi bog nr 880+881+883+884+885 Bøger: Mumitrolden og han

  200,00 kr.20-02-2024
 2. Mumitrolden - de tre første romaner, Tove Jansson

  Mumitrolden - de tre første romaner, Tove Jansson

  100,00 kr.20-02-2024
 3. Den Store Mumibog, Tove Jansson, Nyskik/ulæstfragt 42kr

  Den Store Mumibog, Tove Jansson, Nyskik/ulæstfragt 42kr

  125,00 kr.19-02-2024
 4. Mumi Pandekageskovturen - Papbog - Børnebøger Hos Coop

  Mumi Pandekageskovturen - Papbog - Børnebøger Hos Coop

  Mumi Pandekageskovturen - Papbog - Børnebøger Hos , Anden, Mumi pandekageskovturen Papbog i et flot design med udstandsede huller til at kigge igennem. Tag med Mumi og hans venner på alle tiders pande

  135,00 kr.15-12-2021
 5. Mumi Og Den Store Vinterfest - Indbundet - Børnebøger Hos Coop

  Mumi Og Den Store Vinterfest - Indbundet - Børnebøger Hos Coop

  Mumi Og Den Store Vinterfest - Indbundet - Børnebø, Anden, Mumi og den store vinterfest ”Det er en invitation!” sagde Snorkfrøkenen forpustet. ”Til den store vinterfest! I aften!” Det er blevet vinter

  135,00 kr.15-12-2021
 6. Gumpy - den ildpruttende gargoil, Lars Kristensen, Bodin Madsen, 

* Diamanthjertet - Bind 1
Den lil

  Gumpy - den ildpruttende gargoil, Lars Kristensen, Bodin Madsen, * Diamanthjertet - Bind 1 Den lille gargoil Gumpy og hans nye venner er på jagt efter Gumpys forsvundne diamanthjerte. Uden hjertet k

  79,00 kr.19-02-2024

Disse krus er de mest populære, vurderer Marie

Hun fortæller dog, at man også får meget for pengene ved at anskaffe sig Mumi-kopper, for krusene klarer opvaskemaskinen upåklageligt, og hun har aldrig slået skår i nogle af dem.

- Kopperne er af super god kvalitet. Både de gamle og nye på markedet, men ellers fornyer kopperne sig ved at udkomme i særudgaver med specifikke designere og krus, med bogstaver på. Der findes også nogle samlere, der kun vil have krus med ’Lille My’ på, men det er krus med Mumi på, der er mest populære, er min erfaring, siger Maria.

Hun har indtil videre solgt 11 krus for i alt 4.000 kroner, hvilket betyder, at hvert krus i gennemsnit har indbragt 364 kroner Omkring det dobbelte og nogle gange tredobbelte af nyprisen.

’Jeg har i mange år drukket te og mælk af kopperne, fordi jeg i lang tid har synes, kopperne var for små at drikke kaffe af. Men nu må de videre, for jeg har ændret stil til noget mere neutralt end Mumi-kopperne’, siger Maria, hvis samling du kan se til salg her på DBA.
’Jeg har i mange år drukket te og mælk af kopperne, fordi jeg i lang tid har synes, kopperne var for små at drikke kaffe af. Men nu må de videre, for jeg har ændret stil til noget mere neutralt end Mumi-kopperne’, siger Maria, hvis samling du kan se til salg her på DBA.

Her er et af de mest populære krus ifølge Maria

At der i sommer er udgivet et nyt stykke porcelæn med Mumi er ingen sjældenhed. Ifølge Maria blev der, dengang hun begyndte at samle i 2009, udgivet hele fire krus hvert år.
Så var der rigeligt med Mumi at kaste sig over, hvis man altså fandt dem søde. Det gjorde Maria:

Jeg er vild med Mumi-krus, fordi jeg synes, de ser hyggelige ud. Jeg har jo set Mumi i fjernsynet, og når jeg ser kopperne, husker jeg tilbage på de barndomsminder

siger Maria.

I dag kan mange af kopperne ikke købes fra nye, og det er nem, der især er steget i pris. Maria er også klar med et konkret eksempel på et krus, som du i dag kan tjene penge på at sælge videre:

- Et af de mest populære krus er ’Toves jubilæumskrus’, hvor der i hvert sjette krus var tegnet et par briller inde i selve kruset. Derfor er de krus, der indeholder brillerne, mere populære end dem uden briller, siger Maria.

Fakta:

- I skrivende stund er der 150 Mumi-krus til salg på DBA.

- De billigste til salg er udbudt til 70 kroner, mens du skal slippe 800 kroner for de dyreste kopper udbudt på genbrugssitet.

Mumi på DBA:

 1. Porcelæn, Mumi krus, Arabia Finland, Alle krus har været brugt mere eller mindre dagligt. Så kalk og

  Porcelæn, Mumi krus, Arabia Finland, Alle krus har været brugt mere eller mindre dagligt. Så kalk og alm. brugsspor forekommer. BUD ER VELKOMMEN :) Mumi læser 150 kr. Hattifnatterne 150 kr. (Mangl

  1.800,00 kr.13-02-2024
 2. Porcelæn, Mumi krus, Arabia, 65 års jubilæum Mumi krus. Sælges kun hvis jeg kan få 1500,- er desværr

  Porcelæn, Mumi krus, Arabia, 65 års jubilæum Mumi krus. Sælges kun hvis jeg kan få 1500,- er desværre ikke interesseret i at bytte da jeg i forvejen har rigtig mange Krus og forsøger at begrænse mig .

  1.500,00 kr.08-02-2016
 3. Porcelæn, Kop, Arabia, Arabia Mumi kop Finnair 100 års jubilæum limited edition. 1 stk til salg

Fro

  Porcelæn, Kop, Arabia, Arabia Mumi kop Finnair 100 års jubilæum limited edition. 1 stk til salg From royal weddings to historical anniversaries, commemorative mugs timestamp special occasions for man

  1.300,00 kr.02-11-2023
 4. Porcelæn, Kop, Mumi krus 

Moomins day 

Nyt

Fragt 42kr

  Porcelæn, Kop, Mumi krus Moomins day Nyt Fragt 42kr

  1.200,00 kr.11-11-2023
 5. Porcelæn, Kop, Moomin Mumi Arabia, Udgået Tove 100 med briller, aldrig brugt. Har stået til pynt i e

  Porcelæn, Kop, Moomin Mumi Arabia, Udgået Tove 100 med briller, aldrig brugt. Har stået til pynt i et vitrineskab. Koppen blev solgt i 2014, og kun hver sjette kop var med et par briller indvendig. Me

  1.175,00 kr.07-10-2023
 6. Porcelæn, Kop, Arabia, Mumi julekop 2008. “Bonfire”

  Porcelæn, Kop, Arabia, Mumi julekop 2008. “Bonfire”

  1.000,00 kr.14-08-2023

Endnu en samler fortæller om hypen

De mange søgninger på DBA er ikke kun foretaget af Mumi-købere, som håber at få sig en ny-gammel Mumikop. Det kan lige så vel være sælgerne selv, der søger efter andre Mumi-kopper, for flere samlere er både købere og sælgere. Det kan sælgeren Mumi-Sara skrive under på:

Sara, som er bruger på DBA, og som kommer fra Nørrebro i København, forklarer til DBA Guide, at hun er samler af kopperne, og at hun godt kan give en forklaring på den pludselige stigning i antallet af søgninger på DBA.

- Mumi-koncernen udgiver indimellem nogle kopper, der sælges i et meget begrænset antal, og som altså ikke er at finde i alle de almindelige butikker. Man kan skrive sig op til dem og sidder i kø på et bestemt tidspunkt. De er ofte på få timer udsolgt fra de få hjemmesider, de sælges fra, og det betyder øget efterspørgsel. Jeg har købt et par stykker fra nye, så jeg både har noget at bytte med, da jeg virkelig samler, og det ellers kan være svært at få fingre i de yderst sjældne kopper fra Mumi på anden vis.

’Mange af de kopper, jeg ejer, har jeg fået i gave’, siger Maria. Her er hendes Mumi-kop-samling
’Mange af de kopper, jeg ejer, har jeg fået i gave’, siger Maria. Her er hendes Mumi-kop-samling

Kan det betale sig at købe kopperne i ”udlandet”?

Som tidligere skrevet er Mumi-hypen også til at spore hos DBAs kollegere hos Finn.no. Finn er Norges svar på DBA, og både DBA og Finn er ejet af nordiske Schibsted, som er en familie af digitale brands.

I skrivende stund er er 87 Mumi-kopper til salg på Finn, hvis man tæller hver annonce som én kop. Flere af annoncerne annoncerer nemlig med flere krus. Priserne varierer fra 500 norske kroner (svarende 323 danske kroner) til 2.000 norske kroner (svarende til 1.293 danske kroner), mens nogle af de helt særlige udgaver af Mumi-krusene sælges for 15.000 norske kroner. Det beløb svarer til 9.696 danske kroner.

Noget tyder altså på, at priserne i Danmark er ret fornuftige. Men måske hypen i Norge også er større:

- Antallet af søgninger på Mumi-kopperne har eksploderet. Der har været 7.000 søgninger efter kopperne på bare omkring en uge, fortæller Kathrine Opshaug Bakke, der er leder i Finn torget.

Normalt søges der også mest efter ’sofa’ på Finn, ligesom det er tilfældet på DBA.

Andre krus på DBA:

 1. Royal Copenhagen Baca

Krus med Ny Lillebæltsbro

  Royal Copenhagen Baca Krus med Ny Lillebæltsbro

  Porcelæn, Royal Copenhagen Baca Krus med Ny Lillebæltsbro, Royal Copenhagen Baca Krus med Ny Lillebæltsbro, Royal Copenhagen Baca, kaffekrus med Ny Lillebæltsbro fra indvielsen 21. oktober 1970.

  175,00 kr.20-11-2021
 2. Bjørn Wiinblad

Kaffekrus - August

  Bjørn Wiinblad Kaffekrus - August

  Porcelæn, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - August, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - August, Bjørn Wiinblad krus fra månedsserien, August - Bye Bye. Udført hos Nymølle keramik. Højde 9,1 cm., diameter 8,0 cm.

  175,00 kr.21-02-2024
 3. Bjørn Wiinblad

Kaffekrus - Januar

  Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Januar

  Porcelæn, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Januar, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Januar, Bjørn Wiinblad krus fra månedsserien, Januar - Kontakt. Udført hos Nymølle keramik. Højde 9,1 cm., diameter 8,0 cm.

  175,00 kr.21-02-2024
 4. Keramikkrus, blå/turkis glasur, pr stk

  Keramikkrus, blå/turkis glasur, pr stk

  Borddækning > Kopper og krus, Keramikkrus, blå/turkis glasur, pr stk, Skønt keramikkrus i blå farver Ø8,5 x 11 cm PRISEN ER FAST TRYK PÅ KNAPPEN ”GÅ TIL VAREN” FOR AT KØBE

  95,00 kr.13-01-2024
 5. Bjørn Wiinblad

Kaffekrus - Marts

  Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Marts

  Porcelæn, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Marts, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Marts, Bjørn Wiinblad krus fra månedsserien, Marts - Victoire. Udført hos Nymølle keramik. Højde 9,1 cm., diameter 8,0 cm. P

  175,00 kr.21-02-2024
 6. Bjørn Wiinblad

Kaffekrus - Juni

  Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Juni

  Porcelæn, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Juni, Bjørn Wiinblad Kaffekrus - Juni, Bjørn Wiinblad krus fra månedsserien, Juni - Roser. Udført hos Nymølle keramik. Højde 9,1 cm., diameter 8,0 cm. Perfekt

  175,00 kr.21-02-2024

Relaterede artikler