Krydderi i hverdagen

Krydderi i hverdagen

5. maj 2015

Krydderi i hverdagen

De findes i mange former og farver – nogle kan få dig til at rynke på næsen af afsky, hvor andre kan vække dine sanser og give dig en helt særlig madoplevelse.

For mange af os, er krydderier mest noget vi gemmer i et skab, hvor de står side om side i tørrede udgaver, der er lette at bruge i madlavningen.

Det er straks en anden sag, når man kaster sig ud i levende planter, der på hver sin måde skal forstås, udnyttes og udforskes. Uanset hvad, så vover jeg at påstå, at hvis man først har budt friske krydderurter ind i sit hjem, så er de kommet for at blive.

De bliver hurtigt en værdsat, om end en af de små, luksus ting i hverdagen.

Hos os startede det hele naturligvis med en af de mest gængse urter: Den friske, grønne basilikum. Men den blev hurtigt slap og trist at kigge på. Ærligt talt gik det ikke så godt med at holde liv i planter – en ting der også virkelig var en udfordring inden der kom børn ind i billedet.

Så fik jeg et barn! Og moderinstinktet indfandt sig! Helt naivt begyndte tanken om frodige og fugtige urter i køkkenet atter at banke på, efter vi blev en familie. Tænkte jo, at hvis jeg kunne holde liv i en baby, så kunne krydderurter da ingen sag være?

Problemet med planter er bare, at de er utrolig stille. Der er ingen af dem der græder når de er tørstige og de passer faktisk bare sig selv, lige indtil den dag de, uden et eneste ord, giver op.

Men lysten kom, og med den kom interessen også. Og pludselig blev det en lille hyggelig syssel, fremfor en irriterende huslig pligt. Der gik totalt husmor i den!

år så døren står åben til den grønne og velduftende verden, så åbner endnu flere døre sig også. For der findes jo et væld af urter, der hver især er unikke. Man skal i den grad prøve lidt forskelligt af, inden man finder den samling af grønt, der sætter prikken over i’et når det kommer til madlavningen.

Udover at skulle udforske smag og funktioner på urterne, så vækkede det jo også et andet behov: Shopping! Ingen friske urter uden opbevaring. Pludselig søgte jeg efter fine urtepotter og kander. Heldigvis havde vi mange ting i skabene, der gjorde sig fint som potter indendørs. Blandt andet kom min bedstemors gamle Madam Blå emalje sager i brug.

Om en uges tid eller to, flytter de fleste urter ud i vores lille bitte have, og så skal vi i gang med at kokkerere de friske og lette sommer retter, og vi glæder os til at anrette på fint porcelæn, med grønt, friskt fra haven, hele sommeren.

Blå Blomst, Empire og Mågen. Alt sammen fra B&G.

Af det grønne, er disse vores favoritter:

Grøn basilikum: En blød og fin urt, der er perfekt til alle pastaretter, topping på kød, pesto, pizza og som det grønne indslag på en helt almindelig æggemad. Især sidst nævne er værd at prøve. Det smager som englene synger – det er ren lykke på en tallerken.

Grapefrugt mynte: Alle former for mynte er gode til desserter, friskpresset juice, is eller andre søde sager. De sarte toner af grape, fjerner den lidt dominerende myntesmag og giver mere fylde. Vi bruger det mest til juice eller drinks!

Chokolade mynte: Chokolademynten er lidt sjov. Ikke alene er det en flot, mørk plante – den er også god til desserter. Den er så til gengæld dominerende i smagen, så brug den i små doser.

Rød surkløver: Rød surkløver siger sig selv. Det er det sure indslag, hvilket gør den perfekt til salater med et ellers sødt indhold. Udover kontraster, så pynter rød surkløver virkelig også på en tallerken.

Blomsterkarse: Nok en af dem vi bruger mindst, men som vi ikke vil undvære. Sammen med persillen, kan man nemlig lave en virkelig god pesto. Hvis man ikke er så glad for basilikumspesto, så kan persille/blomsterkarse pesto varmt anbefales.

Bredbladet persille: Den praktiske gris! Passer til alt. Suppe, topping, persillesovs, pesto, fisk – alt!

Mon der er andre? Hvilke er jeres favoritter?

 

Skrevet af Trine Maria Larsen.