Genbrugsguld og gode historier: Kafenøs indretning er noget helt særligt
Bolig

Genbrugsguld og gode historier: Kafenøs indretning er noget helt særligt

Christine
Christine

Det er helt specielt at træde ind ad døren til Kafenø. Den lille café ved vandet er indrettet kun med brugte møbler, men særligt én ting får gæsternes opmærksomhed. Hvad det er, kan du finde ud af her, når vi sætter vand over til en genbrugssnak med parret, som ejer caféen.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor indretningen i den lille café ved Enø Strand i Karrebæksminde er blevet et samtaleemne. Ægteparret Tina Golbert og Carsten Vigsø har indrettet Kafenø kun med brugte ting og skabt et hyggeligt og personligt sted ved vandet, hvor de gode genbrugshistorier og den friskbryggede kaffe serveres side om side.

Sidder du blødt med benene oppe? Vi synes, du skal læne dig godt tilbage nu, for der gemmer sig mange fortællinger i genbrugsguldet, som Tina har samlet gennem tiden.

Du finder Kafenø i Karrebæksminde, hvor den lille café ligger med udsigt over vandet.
Du finder Kafenø i Karrebæksminde, hvor den lille café ligger med udsigt over vandet.

Tina: Det her møbel er caféens hjerte

Alt godt kommer til den, der venter, lyder et gammelt ordsprog, men for Tina Golbert, 52 år, er det en meget præcis beskrivelse af det eventyr, hun gennem det sidste år har været på:

- Jeg er uddannet isenkræmmer, men jeg har altid haft en idé om, at jeg skulle have en cafébutik. Siden jeg var 12 år gammel, har jeg vidst, hvordan jeg ville indrette den – og det skulle være med genbrug. Jeg har altid været et genbrugsmenneske, så derfor var det helt naturligt, at vi valgte at bruge genbrugsmaterialer i indretningen, fortæller Tina.

Når du træder ind ad døren til Kafenø ved Enø Strand, træder du samtidig ind i hovedet på Tina. Indretningen er nemlig en direkte afspejling af de idéer og kreative tanker, hun er ved at boble over med:

- Jeg havde en forestilling om, at man skulle modtages af en disk, når man kom ind i caféen Ligesom i gamle dage. Det skulle være hyggeligt, og man skulle føle sig hjemme med det samme. Da jeg fandt disken hos en ældre dame i Hellerup, var jeg derfor med det samme overbevist om, at det var den, der skulle stå i caféen, fortæller Tina med sin smittende begejstring.

Caféens hjerte kalder hun disken, og når hun står bag den og brygger kaffe til sine gæster eller sender kager, frokost og brunch ud til bordene, er det både med udsigt til havets blå bølger og de mange fortællinger, som gemmer sig i genbrugsmøblerne:

- Man skal gøre en indsats for at få noget, man gerne vil have, men netop det giver også historie til tingene. Alle de store ting her i caféen er købt på DBA, og det er uden tvivl med til at give stedet sin særlige stemning, siger hun og fortsætter:

- Genbrug er en livsstil for mig.

Det skinner tydeligt igennem, at Kafenø er indrettet med hjertet, men får det hver gang lov til at vinde over hjernen? Det kan jo ikke være alt, Tina finder, som er genbrugsguld – eller er det?

Find en købmandsdisk på DBA:

 1. Købmandsdisk, b: 135 d: 40 h: 82, Bud

  Købmandsdisk, b: 135 d: 40 h: 82, Bud

  2.100,00 kr.11-06-2024
 2. Købmandsdisk, fyrretræ, Købsmandsdisk, disk eller kommode. 

130x70x40

  Købmandsdisk, fyrretræ, Købsmandsdisk, disk eller kommode. 130x70x40

  200,00 kr.11-06-2024
 3. Købmandsdisk, fyrretræ, b: 172 d: 45 h: 79, Gammel, god, robust og tung købmandsdisk / kommode med h

  Købmandsdisk, fyrretræ, b: 172 d: 45 h: 79, Gammel, god, robust og tung købmandsdisk / kommode med hvidmalet plade.

  1.250,00 kr.10-06-2024
 4. Købmandsdisk, b: 188 d: 51 h: 87, Sælger denne købmandsdisk.
Har været brugt som en del af en skille

  Købmandsdisk, b: 188 d: 51 h: 87, Sælger denne købmandsdisk. Har været brugt som en del af en skillevæg, men står ikke til at skulle bruge den mere, jeg er I tvivl om træsorten. Målene er som følgend

  2.000,00 kr.09-06-2024
 5. Købmandsdisk, b: 203 d: 44 h: 131, Helt fantastisk købmandsdisk, som har været i min familie længe.

  Købmandsdisk, b: 203 d: 44 h: 131, Helt fantastisk købmandsdisk, som har været i min familie længe. Sælges grundet flytning. Skal hentes i Hornbæk.

  2.000,00 kr.09-06-2024
 6. Købmandsdisk, Fed kommode/købmandsdisk fra chic antique I slidt look med fine tal og bogstaver på sk

  Købmandsdisk, Fed kommode/købmandsdisk fra chic antique I slidt look med fine tal og bogstaver på skufferne H 90 l 152 d 46

  3.500,00 kr.08-06-2024

Lige nu kan du på DBA finde et stort udvalg af købmandsdiske, der minder om dem, Tina har i sin café.

Det kigger Tina efter, når hun køber brugt

Det er ikke en underdrivelse at kalde Tina for en garvet genbrugselsker, for hun har mange års erfaring med at finde genbrugsguld på DBA. Derfor lader hun sig heller ikke afskrække af skræmmer, slid og små afslag:

- Standen er ikke så vigtig, for man kan jo lave det om. Selvfølgelig må tingene gerne være fine, for det giver mindre arbejde til mig, men trænger noget til maling eller olie, betyder det ikke noget. Min mand er virkelig god til at restaurere og male ting, fortæller Tina og fortsætter:

- Jeg må jo nok indrømme, at jeg er lidt bidt af DBA. Jeg har et lille lager, hvor jeg gemmer ting, jeg måske får brug for en dag, men min mand er ikke altid helt enig med mig i, at det er en god ide, griner hun.

Når Tina handler brugt, kan hun godt lide, at tingene har patina, men det vigtigste er kvalitet. For selvom tingene er brugte, skal de kunne holde mange år fremadrettet. Derfor upcycler hun også de ting, hun finder:

- Hvorfor skal man smide ud? Det tænker jeg tit, og kan det laves om til noget andet, så det får ny værdi, er det jo endnu mere fantastisk! Jeg har malet nogle gamle amagerhylder i flotte farver, og folk er helt vilde med dem. Tænk, at en sjov farve kan give helt nyt liv, fortæller Tina.

Det er ikke kun de upcyclede amagerhylder, som er et varmt samtaleemne i caféen, afslører Tina. For midt i rummet står en ting, som får barndomsminderne til at skylle ind over gæsterne.

LÆS OGSÅ: Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Købmandsdisken er caféens hjerte, og herfra serverer Tina kage, kaffe og brunch.
Købmandsdisken er caféens hjerte, og herfra serverer Tina kage, kaffe og brunch.

Caféens store samtaleemne er…

Den sætter gang i barndomsminderne – den lille, lyseblå dukkevogn, som Tina bruger til at lave udstillinger og dekorationer i. Spørger vi caféejeren, hvorfor hun tror, at netop denne fine dukkevogn skaber blikfang, er hun ikke i tvivl:

- Det er meget nostalgi i den, og mange af vores kunder har haft sådan en dukkevogn, da de var børn. Jeg har givet 100 kroner, men har fået tilbudt næsten 1.000 kroner for den. Den er dog ikke til salg, fortæller Tina.

En ting er jagten på de gode genbrugsfund. En anden ting er de fortællinger, som følger med i handlen, og netop historierne holder Tina meget af:

- Jeg synes, det sjove er de oplevelser, man får, når man møder folk. For eksempel med de broderede møbler.

Broderede møbler? Ja, du læste helt rigtigt. For der gemte sig en fin overraskelse i de gamle møbler.

Dukkevogn på DBA:

 1. Dukkevogn, Brio, Dukkevogn fejler intet og i god stand.

  Dukkevogn, Brio, Dukkevogn fejler intet og i god stand.

  170,00 kr.12-06-2024
 2. Dukkevogn, Slidt, trænger til en kærlig hånd

  Dukkevogn, Slidt, trænger til en kærlig hånd

  150,00 kr.12-06-2024
 3. Dukkevogn, Brio dukkevogn rød. 
Højde 75 cm

  Dukkevogn, Brio dukkevogn rød. Højde 75 cm

  150,00 kr.12-06-2024
 4. Dukkevogn, Fin retro dukkevogn i flet.
Kan afhentes i Aarhus tæt på banegården.

  Dukkevogn, Fin retro dukkevogn i flet. Kan afhentes i Aarhus tæt på banegården.

  100,00 kr.12-06-2024
 5. Dukkevogn, Brio, Pink Brio-vogn i rigtig fin stand.

  Dukkevogn, Brio, Pink Brio-vogn i rigtig fin stand.

  150,00 kr.12-06-2024
 6. Dukkevogn, Scandia, Fin dukkevogn med dyne og pude

  Dukkevogn, Scandia, Fin dukkevogn med dyne og pude

  350,00 kr.12-06-2024

Lige nu er der 792 dukkevogne til salg på DBA, og her finder du dem, der koster under 200 kroner.

Overraskelse: Bedstemors broderede møbler bragte begejstring

Ved vinduet – med udsigt over Enø Strand – står et sofasæt. Et farverigt, blomstret broderi slynger sig omkring betrækket og vidner om mange timers sirligt syarbejde:

- Møblerne købte jeg hos en ældre dame, som skulle på plejehjem og derfor ikke kunne få dem med videre. Hun havde selv håndbroderet blomsterne, fortæller Tina og fortsætter:

- Helt tilfældigt kommer familien en dag forbi Kafenø – uden at de ved, jeg har købt møblerne – og de kan så genkende bedstemoderens håndværk. De tager en masse billeder og sender til hende, og hun bliver simpelthen så glad for at se, at møblerne stadig bliver brugt, siger Tina smilende.

Netop derfor har de møbler ekstra stor betydning, men historien er også endnu et bevis på, hvorfor brugte ting har så stor en plads i Tinas hjerte. Det kræver nemlig kærlighed til genbrug at finde de fine historier og flotte fund:

- Det har jo taget noget tid at finde de bedste ting, men min mand er vildt dygtig til at finde guld, og han går ikke på kompromis. Man skal have en lille portion stædighed – og så skal man være gode venner med dem, der har en trailer, råder Tina erfarent.

LÆS OGSÅ: Charmerende foodtruck kan nu blive din

Dukkevognen er altid et samtaleemne på Kafenø, og Trine er en gang blevet tilbudt 1.000 kroner for den, men den er ikke til salg.
Dukkevognen er altid et samtaleemne på Kafenø, og Trine er en gang blevet tilbudt 1.000 kroner for den, men den er ikke til salg.

Derfor har Tina altid en pakke plaster under disken

Det var i et gammelt Røde Kors-hus på Enø Strand, at Kafenø slog dørene op i april 2019. At det netop blev de bygninger, som skulle danne rammerne om Tinas og Carstens cafédrøm, har kun tilføjet endnu en finurlig krølle på historien:

- Mange har troet, de kunne komme forbi og få plaster på, så de er blevet overraskede, når de i stedet er gået ind på en café. Folk har været vant til, at man kunne få myggespray og andre ting her, men nu er der ”kun” kaffe på kanden, siger Tina.

I dag har hun derfor en førstehjælpskasse stående under disken, så hun kan finde et plaster frem til sårede sommergæsterne. Heldigvis er det ikke kun for plasteret skyld, at folk flokkes omkring Kafenø:

- Indretningen er uden tvivl blevet et samtaleemne. Folk snakker om stedet, og de synes, det er hyggeligt og nærværende at komme her. Kafenø er et sted, hvor man rigtig gerne vil være, og vi har fået sådan en flot modtagelse, fortæller Tina.

Den varme velkomst har haft stor betydning for Tina og hendes mand, som startede caféen uden den mindste erfaring i bagagen. Det har været ’learning by doing’, der har drevet værket, og så selvfølgelig Tinas begejstring for brugte ting:

- Jeg vil gerne inspirere andre til at genbruge. Jeg synes ikke, man skal smide ud med mindre, det er nødvendigt. Meningen med caféen er, at man skal kigge rundt og blive inspireret af tingene, så man selv får lyst til at tage idéer med hjem, konkluderer Tina.

Vil du besøge caféen, der er indrettet med genbrugsguld? Kafenø ved Karrebæksminde har åbent hele året, og i vinterperioden afholdes der blandt andet strikkeaftener i de mørke timer.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste fire årtier

Møblerne er håndbrodere og har en helt særlig historie.
Møblerne er håndbrodere og har en helt særlig historie.

I Karrebæksminde er de blevet bedre til at genbruge

I en ny undersøgelse, som DBA står bag, kan vi se, at netop er indbyggerne i Karrebæksminde og resten af Sjælland (minus Nordsjælland, København og Bornholm) er blevet meget bedre til at genbruge.

Vi har bedt danskerne svare på, om de har købt eller/og solgt en eller flere brugte ting de seneste 12 måneder, og her scorede sjællænderne bundkarakter i 2016. Her var det nemlig kun 57 procent, der havde handlet med genbrug.

Men i dag svarer 77 procent af indbyggerne på Sjælland, at de inden for de seneste 12 måneder har handlet med genbrug, og dermed ligger denne landsdel nu ikke længere på sidstepladsen i genbrugshandel.

Det gør Nordsjællænderne derimod. Her er det ”kun” 69 procent, der i år har svaret, at de har købt eller solgt en eller flere brugte ting.

Amagerhylder på DBA:

 1. Amagerhylde i almuestil

  Amagerhylde i almuestil

  Amagerhylde, OBS !!står på vores fjernlager i Hørve. Amagerhylde i flot almuestil og med ganske få brugsspor Højde: 85 cm (trekantsiderne i siderne) Længde/bredde forneden: 100 cm Indermålene/længd

  225,00 kr.31-08-2022
 2. Amagerhylde i palisandertræ , Palisander, Fin charmerende amagerhylde i palisandertræ højde: 0,73 br

  Amagerhylde i palisandertræ , Palisander, Fin charmerende amagerhylde i palisandertræ højde: 0,73 brede: 0,60 dybde:0,09.

  250,00 kr.12-06-2024
 3. Skøn antik Amagerhylde i træ, 1800-1900-tallet, 2 super fede gamle håndlavede Amagerhylder i træ og

  Skøn antik Amagerhylde i træ, 1800-1900-tallet, 2 super fede gamle håndlavede Amagerhylder i træ og Begge med 3 hylder Mindst i ubehandlet råt træ till 149,- Størst i skøn blå på H: 66 x 75 x D: 9 cm

  149,00 kr.12-06-2024
 4. Amagerhylde, En stor bred Amagerhylde. Blåtmalet. Dog er den blevet slebet i frontstykket. Brug den

  Amagerhylde, En stor bred Amagerhylde. Blåtmalet. Dog er den blevet slebet i frontstykket. Brug den som den er, eller mal den om:) 11 x 82 cm og højden er 59 cm

  95,00 kr.12-06-2024
 5. Stor amagerhylde, - Skøn gammel amagerhylde i træ med fine udskæringer og 3 hylder
- Meget velholdt.

  Stor amagerhylde, - Skøn gammel amagerhylde i træ med fine udskæringer og 3 hylder - Meget velholdt. - Højde :75 cm - Bredde :79 cm - Dybde:12 cm

  175,00 kr.12-06-2024
 6. Amagerhylde, Gammel amagerhylde
med patina 
Høj 50 cm
Bred 56 cm

  Amagerhylde, Gammel amagerhylde med patina Høj 50 cm Bred 56 cm

  125,00 kr.11-06-2024

Klik her for at se alle de amagerhylder, der lige nu er til salg på DBA.

Hvad kendetegner en genbrugselsker? Der er ingen tvivl om, at Tina er en rigtig genbrugselsker, men hun er ikke den eneste i landet, der har næse for de gode handler. Mød Gitte her i artiklen og bliv inspireret til at indrette dit hjem med genbrugsguld.

Det er ikke kun i Karrebæksminde, du kan drikke cafe latte i bløde, brugte møbler. På det hippe Vesterbro i København har Camilla indrettet sin café med genbrugsguld, og her i videoen fortæller hun, hvor få penge hun har brugt på at skabe de hyggelige rammer.

Relaterede artikler