Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, Harumika, 2 påklædningsdukker med tilbehør. Masser af kreativ leg. 
Fra ikke-ryge

  Påklædningsdukker, Harumika, 2 påklædningsdukker med tilbehør. Masser af kreativ leg. Fra ikke-ryger hjem.

  50,00 kr.08-02-2023
 2. Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Chloe (3+) -

  Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Chloe (3+) -

  Legetøj > Klassisk Legetøj > Dukker og tilbehør > , Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Chloe (3, Vilac klassisk påklædningsdukke i et moderne udtryk. Lavet i træ med fod, så hun selv kan stå op

  314,00 kr.09-01-2023
 3. Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Mia (3+) -

  Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Mia (3+) -

  Legetøj > Klassisk Legetøj > Dukker og tilbehør > , Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Mia (3+), Påklædningsdukke fra Vilac - Min første - Mia (3+). Den klassiske påklædningsdukke i et moderne

  314,00 kr.09-01-2023
 4. Dukkehus, Dukkehus, Gl. Hanse dukkehus - møbleret, Ældre dansk dukkehus fra Hanse.Der er 2 etager o

  Dukkehus, Dukkehus, Gl. Hanse dukkehus - møbleret, Ældre dansk dukkehus fra Hanse.Der er 2 etager og 5 rum. Huset er fuldt møbleret. Alt på fotos medfølger. Se alle fotos. Huset kan afhentes i Bagsvæ

  385,00 kr.06-02-2023
 5. Påklædningsdukker, Harumika, Harumikasæt bestående af 10 giner med tilhørende tøj, bælter og smykker

  Påklædningsdukker, Harumika, Harumikasæt bestående af 10 giner med tilhørende tøj, bælter og smykker. Tøjet består af stofstykker, som styles på ginen, så man selv kan designe tøjet. I fin stand, fra

  250,00 kr.05-02-2023
 6. Påklædningsdukker, Harumika, Harumika stort sæt til salg

Indeholder 7 dukker med diverse stykker st

  Påklædningsdukker, Harumika, Harumika stort sæt til salg Indeholder 7 dukker med diverse stykker stof, bælter, accessories, klistermærker og meget mere. Alt på billederne medfølger. Det der sælges

  200,00 kr.05-02-2023

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Hawaii Pool vintage, Ikke komplet, men med andet ekstra tilbehør. Pæn kasse. Kan sendes mod

  Barbie, Hawaii Pool vintage, Ikke komplet, men med andet ekstra tilbehør. Pæn kasse. Kan sendes mod betaling.

  50,00 kr.08-02-2023
 2. Barbie, Barbiehus, Super fint Barbiehus, som er let transportere, let at ændre til andre rum jfr. Bi

  Barbie, Barbiehus, Super fint Barbiehus, som er let transportere, let at ændre til andre rum jfr. Billeder Huset er i perfekt stand.

  175,00 kr.08-02-2023
 3. Barbie, Dukke, Mattel Barbie Ken 
Super fin stand 
Der kommer meget mere Barbie på løbende 
Jeg har

  Barbie, Dukke, Mattel Barbie Ken Super fin stand Der kommer meget mere Barbie på løbende Jeg har allerede lagt rigtig meget op (meget er også allerede solgt, men har stadig rigtig mange annoncer me

  40,00 kr.08-02-2023
 4. Barbie, Kjoler, 2 super fine kjoler til Barbie og lignende dukker 
De er i super fin stand 
Samlet p

  Barbie, Kjoler, 2 super fine kjoler til Barbie og lignende dukker De er i super fin stand Samlet pris Der kommer meget mere Barbie på løbende Jeg har allerede lagt rigtig meget op (meget er også a

  40,00 kr.08-02-2023
 5. Barbie, 2015, Med tøj på og diverse 35kr

  Barbie, 2015, Med tøj på og diverse 35kr

  35,00 kr.08-02-2023
 6. Barbie, Natkjole til Barbie, Gratis natkjole til Barbie pp. Der står 1 kr, fordi man åbenbart ikke k

  Barbie, Natkjole til Barbie, Gratis natkjole til Barbie pp. Der står 1 kr, fordi man åbenbart ikke kan skrive 0 kr

  1,00 kr.08-02-2023

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. New born baby, Pusletaske med tilbehør og tøj, Fejler intet

  New born baby, Pusletaske med tilbehør og tøj, Fejler intet

  59,00 kr.08-02-2023
 2. New born baby, Gynge, Som ny - passer til ca 42 cm dukker
H 69cm
B 46 cm
D 45 cm

  New born baby, Gynge, Som ny - passer til ca 42 cm dukker H 69cm B 46 cm D 45 cm

  65,00 kr.08-02-2023
 3. Dukkemøbler, New born baby, Fin dukkehøjstol, klar til mange flere timers leg. 
Alm brugsspor, se bi

  Dukkemøbler, New born baby, Fin dukkehøjstol, klar til mange flere timers leg. Alm brugsspor, se billederne Jeg sender gerne hvis køber betaler omkostningerne.

  40,00 kr.08-02-2023
 4. Babyborn, Baby born, Vi sælger disse to Baby Born dukker med en træseng som vi selv har bygget og di

  Babyborn, Baby born, Vi sælger disse to Baby Born dukker med en træseng som vi selv har bygget og diverse tilbehør. Prut om prisen

  410,00 kr.07-02-2023
 5. Babyborn, De viste 3stk.dukker er ikke baby born men samme mærke dao baby born zapf. 3stk.dukker mp

  Babyborn, De viste 3stk.dukker er ikke baby born men samme mærke dao baby born zapf. 3stk.dukker mp 180kr. Porto 50kr. Kommer fra ikke ryger hjem og hjem uden husdyr.ellers er prisen 100kr. Stk.

  180,00 kr.07-02-2023
 6. Baby Born Bæresele - Lyserød - Dukker Hos Coop

  Baby Born Bæresele - Lyserød - Dukker Hos Coop

  Baby Born Bæresele - Lyserød - Dukker Hos Coop, Baby Born Bæresele - Lyserød - Dukker Hos Coop, Bæresele til dukken fra Baby Born Findes der noget bedre end at lege med ting der ligner mor og fars? Næ

  180,00 kr.07-02-2023

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, Bratz. Limousine, Flot sort limousine med indbygget radio. For- og baglygter ( kan tændes), m

  Bratz, Bratz. Limousine, Flot sort limousine med indbygget radio. For- og baglygter ( kan tændes), m,horn og 4 døre,kan alle åbnes, vinduerne kan åbnes. Taget kan tages af, med bagagerum . Forsæder ka

  310,00 kr.07-02-2023
 2. Bratz, Sportsvogn, Fed sort sportsvogn til Bratz og Barbie. Sælges uden dukker.

  Bratz, Sportsvogn, Fed sort sportsvogn til Bratz og Barbie. Sælges uden dukker.

  150,00 kr.06-02-2023
 3. Bratz, pr.dukke 20 kr ( som på billederne )
Kan godt sendes

  Bratz, pr.dukke 20 kr ( som på billederne ) Kan godt sendes

  20,00 kr.06-02-2023
 4. Bratz, Rainbow high dukke, Dukken er stadig i sin æske som er revnet i den ene side. Sender gerne hv

  Bratz, Rainbow high dukke, Dukken er stadig i sin æske som er revnet i den ene side. Sender gerne hvis køber betaler porto, ingen dyr eller røg i hjemmet.

  200,00 kr.05-02-2023
 5. Bratz, Kuffert, Bratz the movie kuffert den er brugt men i fin stand. Pletterne inde i den er glimme

  Bratz, Kuffert, Bratz the movie kuffert den er brugt men i fin stand. Pletterne inde i den er glimmer fra en af dukkerne som har vært der inde og kan nemt fjernes:) 50kr Jeg sender gerne hvis køber b

  50,00 kr.04-02-2023
 6. Bratz, Bratz dukker sælges i brugt stand. Der medfølger sko og tøj i forskellige produkter.

  Bratz, Bratz dukker sælges i brugt stand. Der medfølger sko og tøj i forskellige produkter.

  200,00 kr.04-02-2023

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. Andet, L.O.L. surprise fashion closet / travel closet, Denne modegarderobe er perfekt at tage med på

  Andet, L.O.L. surprise fashion closet / travel closet, Denne modegarderobe er perfekt at tage med på rejsen, og det er den ultimative opbevaringsmetode til alt modetilbehør til dine L.O.L. Surprise!-d

  150,00 kr.05-02-2023
 2. Andet, L.O.L Surprise, LOL Surprise flyver, som også kan være en rumraket
inkl. tilbehør...

Ikke ri

  Andet, L.O.L Surprise, LOL Surprise flyver, som også kan være en rumraket inkl. tilbehør... Ikke rigtig brugt, som ny Skal hentes Sendes ikke

  200,00 kr.02-02-2023
 3. Andet, L.O.L Surprise, L.O.L Surprise

Billede 1 & 2 - Drenge - 25,- 

Billede 3 - 35,-

Billede 4 -

  Andet, L.O.L Surprise, L.O.L Surprise Billede 1 & 2 - Drenge - 25,- Billede 3 - 35,- Billede 4 - 40,- Sender gerne...

  25,00 kr.02-02-2023
 4. Andet, L.O.L Surprise, Forskellige L.O.L Surprise dukker med tilbehør

Frit valg - 25,-

Sender gern

  Andet, L.O.L Surprise, Forskellige L.O.L Surprise dukker med tilbehør Frit valg - 25,- Sender gerne

  25,00 kr.02-02-2023
 5. L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukk, L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukk, L.O.L World Travel dukke med 15 overraskelser Wauw! En overraskelsesæske fyldt med mode. L.O.L S

  400,00 kr.03-01-2023
 6. L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L dukke med mere end 25 overraskelser Wow! En virkelig cool L.O.L Surprise OMG Magic Movie d

  400,00 kr.15-12-2021

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler