Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, Action Man, Større samling Action Man ca 40 figurer samt to kasser tilbehør samt

  Påklædningsdukker, Action Man, Større samling Action Man ca 40 figurer samt to kasser tilbehør samt div. biler mv. sælges kun samlet og sendes ikke. Der er det du ser på billederne - det første billed

  1.750,00 kr.20-02-2024
 2. Påklædningsdukker, Rainbow High, 3 fine dukker inkl. tøj og sko sælges. Er brugt meget lidt. Pris pr

  Påklædningsdukker, Rainbow High, 3 fine dukker inkl. tøj og sko sælges. Er brugt meget lidt. Pris pr dukke 200 kr. eller samlet 550 kr

  550,00 kr.18-02-2024
 3. Påklædningsdukker, Magnet påklædningsdukker, Magnet påklædningsdukker. Sjov underholdning.

  Påklædningsdukker, Magnet påklædningsdukker, Magnet påklædningsdukker. Sjov underholdning.

  90,00 kr.17-02-2024
 4. Påklædningsdukker, Påklædningsdukker/mus fra Goki, Goki udklædningsdukker. Måske mangler der lidt tø

  Påklædningsdukker, Påklædningsdukker/mus fra Goki, Goki udklædningsdukker. Måske mangler der lidt tøj men i virkelig fin stand og virkelig fint. Det vakte bare ikke interesse herhjemme. Fundet på nett

  75,00 kr.14-02-2024
 5. Påklædningsdukker, Monster High, 6. Ghouls Night Out Lagoona Blue. 1 Hånd, finner på ben og sko mang

  Påklædningsdukker, Monster High, 6. Ghouls Night Out Lagoona Blue. 1 Hånd, finner på ben og sko mangler. 8. 13 Wishes Haunt Frankie Stein. Håret er klippet og nederdelen sidder løst. Prisen er pr st

  35,00 kr.12-02-2024
 6. Påklædningsdukker, Magnetisk Melissa & Doug dukker og tøj, Magnetiske dukker sæt fra Melissa & Doug,

  Påklædningsdukker, Magnetisk Melissa & Doug dukker og tøj, Magnetiske dukker sæt fra Melissa & Doug,med forskellige slags tøj. Til børn fra 3+. Købt på Amazon.com. Sendes gerne med DAO mod betaling a

  100,00 kr.12-02-2024

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Barbie Bratz Heste, Byd ved køb af flere. Pris pr stk. 
Rigtig god pris for det hele. Kan se

  Barbie, Barbie Bratz Heste, Byd ved køb af flere. Pris pr stk. Rigtig god pris for det hele. Kan sendes. Se anden announce med fly og bil. Stand god, som billederne. Barbie sommerfuglvingerne virker

  50,00 kr.21-02-2024
 2. Barbie, Barbie dukke med hest. Ny og uåbnet.

Vores hjem er røg- og dyrefrit. Varen kan afhentes på

  Barbie, Barbie dukke med hest. Ny og uåbnet. Vores hjem er røg- og dyrefrit. Varen kan afhentes på adressen mod kontant betaling. Sender også gerne med gls ved forudbetaling pr mobilepay eller bank.

  150,00 kr.21-02-2024
 3. Barbie, Barbie salonstol, LOT ASSA 11

  Barbie, Barbie salonstol, LOT ASSA 11

  50,00 kr.21-02-2024
 4. Barbie, Mattel Barbie 
Sælges samlet
110kr

  Barbie, Mattel Barbie Sælges samlet 110kr

  110,00 kr.20-02-2024
 5. Barbie, Blandet dukker
Sælges samlet
40 kr

  Barbie, Blandet dukker Sælges samlet 40 kr

  40,00 kr.20-02-2024
 6. Barbie, Hasbro dukker
Sælges samlet 
25 kr

  Barbie, Hasbro dukker Sælges samlet 25 kr

  25,00 kr.20-02-2024

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop, Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop, Enhjørning til din Baby Born dukke Enhjørningen står klar med velfriseret hår og nyvasket sadel -

  400,00 kr.26-09-2023
 2. Babyborn, Dukke med tilbehør, Dejlig Baby born dukke med diverse tilbehør. se mere på billederne. Sæ

  Babyborn, Dukke med tilbehør, Dejlig Baby born dukke med diverse tilbehør. se mere på billederne. Sælges kun samlet. Kan sendes mod betaling. Fra røg- og dyrefrit hjem. Har været brugt af vores børneb

  150,00 kr.20-02-2024
 3. Babyborn, Baby Born Surprise, Lille dukke m. tilbehør

  Babyborn, Baby Born Surprise, Lille dukke m. tilbehør

  35,00 kr.20-02-2024
 4. Andet, Forskellige dukketing, Baby born, new born baby og andre mærker tøj og tilbehør.

Tøj (meget

  Andet, Forskellige dukketing, Baby born, new born baby og andre mærker tøj og tilbehør. Tøj (meget forskelligt) rygsæk med plads til dukke. Cykelhjelm, sko, hagesmække, bleer, potter, sut, rangle og

  200,00 kr.20-02-2024
 5. Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker , Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker , Lillesøster dukke fra Baby Born Lillesøster elsker at gå i børnehave. Hun har altid sin sporty d

  350,00 kr.07-10-2022
 6. New born baby, To Dukker, Her er to dukker, jeg må indrømme ved ikke om det er New Born eller Babybo

  New born baby, To Dukker, Her er to dukker, jeg må indrømme ved ikke om det er New Born eller Babyborn. Den lille for 25,- og stor for 100,-

  125,00 kr.20-02-2024

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, Rainbow high, Rainbow high

Rainbow high hairstudio -komplet (tilbehør medfølger) 175kr 

Ave

  Bratz, Rainbow high, Rainbow high Rainbow high hairstudio -komplet (tilbehør medfølger) 175kr Avery styles komplet 375kr Kia Hart 300kr komplet Sender gerne

  250,00 kr.20-02-2024
 2. Bratz, Rainbow high Vision Ayesha, Rainbow high vision Ayesha Sterling

Kun stået til pynt 

Komplet

  Bratz, Rainbow high Vision Ayesha, Rainbow high vision Ayesha Sterling Kun stået til pynt Komplet, alt tillbehør er bare ikke på billedet, men følger selvfølglig med Sender gerne

  300,00 kr.20-02-2024
 3. Bratz, Rainbow high vision, Rainbow high vision Meline luxe

Kun stået til pynt 

Komplet, alt tillb

  Bratz, Rainbow high vision, Rainbow high vision Meline luxe Kun stået til pynt Komplet, alt tillbehør er bare ikke på billedet, men følger selvfølglig med Sender gerne

  300,00 kr.20-02-2024
 4. Bratz, 8 blandede bratzdukker og Barbie inkl lidt tilbehø, 2 almindelige Bratz dukker
1 Fairy Bratz

  Bratz, 8 blandede bratzdukker og Barbie inkl lidt tilbehø, 2 almindelige Bratz dukker 1 Fairy Bratz dukke 1 Teen Bratz dukke 2 Mini Bratz dukker 1 Barbie Tiggerpigen 1 Mini fe/heks dukke Se billede

  50,00 kr.20-02-2024
 5. Bratz, 

18 Bratz og monsterdukker (herrer og damer) med rigtig mange sko, tøj og accessories. Sælge

  Bratz, 18 Bratz og monsterdukker (herrer og damer) med rigtig mange sko, tøj og accessories. Sælges helst samlet for 450 kr og ellers fra 25 kr pr. dukke incl. et par sko (hvis dukken ikke har det p

  25,00 kr.20-02-2024
 6. Bratz, 6 figurer, Er i god stand. Diverse tilbehør medfølger, som det ses på billedet

  Bratz, 6 figurer, Er i god stand. Diverse tilbehør medfølger, som det ses på billedet

  125,00 kr.19-02-2024

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. Andet, L.O.L Surprise, Popup store, bil, en masse dukker og tilbehør

  Andet, L.O.L Surprise, Popup store, bil, en masse dukker og tilbehør

  600,00 kr.20-02-2024
 2. Andet, LOL surprise dukker, Min datter sælger en kasse fyldt med div L.O.L Surprise dukker og tilbeh

  Andet, LOL surprise dukker, Min datter sælger en kasse fyldt med div L.O.L Surprise dukker og tilbehør.

  125,00 kr.19-02-2024
 3. L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, Bil, fest og pool i een fra L.O.L. Surprise Lad OMG dukkerne rejse med stil, når de sætter sig i

  399,00 kr.06-10-2022
 4. L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L dukke med mere end 25 overraskelser Wow! En virkelig cool L.O.L Surprise OMG Magic Movie d

  320,00 kr.15-12-2021
 5. Andet, Lol surprise, Forskellige L.O.L. Surprise dukker med tilbehør 
1-15 - 50kr pr stk, 
16,17,18

  Andet, Lol surprise, Forskellige L.O.L. Surprise dukker med tilbehør 1-15 - 50kr pr stk, 16,17,18 - 30 kr pr stk, da de alle mangler noget. kan sendes.

  30,00 kr.16-02-2024
 6. Andet, L.O.L. Surprise! Music Festival, Jeg sælger min datters L.O.L. Music Festival, fordi at hun e

  Andet, L.O.L. Surprise! Music Festival, Jeg sælger min datters L.O.L. Music Festival, fordi at hun er blevet for stor til at lege med det. Fin stand. Næsten aldrig brugt. Prisen er eksklusiv evt. port

  50,00 kr.11-02-2024

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler