Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, Rosebud, Denne dukke blev produceret i England fra 1950-52 og frem.

  Påklædningsdukker, Rosebud, Denne dukke blev produceret i England fra 1950-52 og frem.

  150,00 kr.18-09-2023
 2. Påklædningsdukker, Har et hjerte mærke i nakken, Fin antik dukke, nok fra 1896 står under foden.

  Påklædningsdukker, Har et hjerte mærke i nakken, Fin antik dukke, nok fra 1896 står under foden.

  100,00 kr.18-09-2023
 3. Påklædningsdukker, .., Påklædningsdukke med masser af sko tasker og tøj, brugt meget lidt sælges ..!

  Påklædningsdukker, .., Påklædningsdukke med masser af sko tasker og tøj, brugt meget lidt sælges ..! Mangler dog en sko Se også mine andre annoncer

  50,00 kr.05-09-2023
 4. Påklædningsdukker, Rigtig fin dukke med lidt tøj og i kurv med pude og dyne.

Kun telefoniske henven

  Påklædningsdukker, Rigtig fin dukke med lidt tøj og i kurv med pude og dyne. Kun telefoniske henvendelser og varen sendes desværre ikke. Se også gerne mine andre annoncer :-D !

  250,00 kr.04-09-2023
 5. Påklædningsdukker, 
Helt ny dukke i oprindelig indpakning.

Kun telefoniske henvendelser og varen se

  Påklædningsdukker, Helt ny dukke i oprindelig indpakning. Kun telefoniske henvendelser og varen sendes desværre ikke. Se også gerne mine andre annoncer.

  95,00 kr.04-09-2023
 6. Påklædningsdukker, 
Endnu en meget fin dukke med masser af tøj.

Kun telefoniske henvendelser og var

  Påklædningsdukker, Endnu en meget fin dukke med masser af tøj. Kun telefoniske henvendelser og varen sendes desværre ikke. Se også gerne mine andre annoncer :-D !

  325,00 kr.04-09-2023

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Søger, Jeg søger denne Rapunzel dukke med tilbehør. Så hvis du har det til salg må du gerne

  Barbie, Søger, Jeg søger denne Rapunzel dukke med tilbehør. Så hvis du har det til salg må du gerne henvende dig her på dba. Søgeord: Rapunzel dukke Rapunzel Disney Barbie Bratz Tangled

  1,00 kr.27-09-2023
 2. Barbie, Barbiedukke, Ca 10 år gammel. Barbie dukke. Lyst hår. Fast diadem. Fast pink overdel. Dobbel

  Barbie, Barbiedukke, Ca 10 år gammel. Barbie dukke. Lyst hår. Fast diadem. Fast pink overdel. Dobbelt skørt der kan drejes. Ingen sko. Ingen skrammer eller misfarvninger.

  55,00 kr.27-09-2023
 3. Barbie, Forskelligt, Nærmest nye Barbie i alle slags

Masser af tøj og sko mm

Flere heste og en Bar

  Barbie, Forskelligt, Nærmest nye Barbie i alle slags Masser af tøj og sko mm Flere heste og en Barbie bus Mere end hvad der kan ses på billedet. Ved interesse så sendes billeder Byd

  1.234,00 kr.27-09-2023
 4. Barbie, Little Debbie, Mattel 1997 Barbie Little Debbie Set of 3 Figures / Collector's Figure Set. Æ

  Barbie, Little Debbie, Mattel 1997 Barbie Little Debbie Set of 3 Figures / Collector's Figure Set. Æsken måler 14x21 cm. Jeg er samler og sælger af min samling vi bor røgfri med en kat. Se mine andr

  300,00 kr.27-09-2023
 5. Barbie, 2 kasser med Barbiedukker, tøj forskelligt tilbehør, cykel, møbler, hus og bil og skab

  Barbie, 2 kasser med Barbiedukker, tøj forskelligt tilbehør, cykel, møbler, hus og bil og skab

  500,00 kr.27-09-2023
 6. Barbie, Vintage Barbie dukke

  Barbie, Vintage Barbie dukke

  100,00 kr.27-09-2023

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. New born baby, Dukkestol

  New born baby, Dukkestol

  50,00 kr.27-09-2023
 2. Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker , Baby Born Interaktiv Dukke - Lillesøster - Dukker , Lillesøster dukke fra Baby Born Lillesøster elsker at gå i børnehave. Hun har altid sin sporty d

  350,00 kr.07-10-2022
 3. Dukketøj, New Born Baby
Blander dukketøj til New Boen Baby

  Dukketøj, New Born Baby Blander dukketøj til New Boen Baby

  75,00 kr.26-09-2023
 4. Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop

  Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop, Baby Born Interaktiv Enhjørning - Dukker Hos Coop, Enhjørning til din Baby Born dukke Enhjørningen står klar med velfriseret hår og nyvasket saddel -

  549,00 kr.26-09-2023
 5. Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop

  Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop, Baby Born Dukke - Svømmer - Pige - Dukker Hos Coop, Svømmende dukke fra Baby Born Hun er nærmest som en lille delfin - og har lært både crawl og but

  260,00 kr.07-09-2022
 6. Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop

  Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop

  Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop, Baby Born Garderobeskab - Dukker Hos Coop, Garderobeskab til dukketøjet fra Baby Born Der er ikke noget der hedder dårligt vejr, kun forkert påklædning. Det

  500,00 kr.07-09-2022

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, Beauty salon, Fin salon med masser af tilbehør. Køber afhenter.

  Bratz, Beauty salon, Fin salon med masser af tilbehør. Køber afhenter.

  75,00 kr.26-09-2023
 2. Bratz, 2 Bratz dukker og seng sælges de er ca. 20 år gamle så det er nogle af de første der blev pro

  Bratz, 2 Bratz dukker og seng sælges de er ca. 20 år gamle så det er nogle af de første der blev produceret. De har lidt brugs mærker men er ellers i meget pænt stand. Samlet pris for det hele 200 kr

  200,00 kr.25-09-2023
 3. Bratz, Div. tøj, En stak med diverse Bratz tøj.
i pæn stand
pris 70 kr
sender gerne, køber betaler p

  Bratz, Div. tøj, En stak med diverse Bratz tøj. i pæn stand pris 70 kr sender gerne, køber betaler porto. fra egen samling

  70,00 kr.25-09-2023
 4. Bratz, Dukke m kjole, Bratt dukke med kjole

  Bratz, Dukke m kjole, Bratt dukke med kjole

  125,00 kr.24-09-2023
 5. Bratz, Bratz med masser af tøj, sko og støvler. Sælges samlet. Sender ikke.

  Bratz, Bratz med masser af tøj, sko og støvler. Sælges samlet. Sender ikke.

  550,00 kr.24-09-2023
 6. Bratz, Snowkissed Winter Lodge, To dukker og en hytte med bar. Det er istapper undenpå og små kugler

  Bratz, Snowkissed Winter Lodge, To dukker og en hytte med bar. Det er istapper undenpå og små kugler som sne der kan komme ud af skorstenen. Her er et link så man kan se hvordan det virker. https://

  400,00 kr.24-09-2023

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukk, L.O.L. Dukke - Surprise Omg - City Babe - Modedukk, L.O.L World Travel dukke med 15 overraskelser Wauw! En overraskelsesæske fyldt med mode. L.O.L S

  400,00 kr.03-01-2023
 2. L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, L.O.L. Surprise 3-i-1 Party Cruiser - Modedukker H, Bil, fest og pool i een fra L.O.L. Surprise Lad OMG dukkerne rejse med stil, når de sætter sig i

  399,00 kr.06-10-2022
 3. L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Direct - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L. Dukke - Surprise Omg Movie Magic - Ms. Dire, L.O.L dukke med mere end 25 overraskelser Wow! En virkelig cool L.O.L Surprise OMG Magic Movie d

  400,00 kr.15-12-2021
 4. Andet, L.O.L. Surprise! O.M.G. Miss Independent, Brugt få gange

  Andet, L.O.L. Surprise! O.M.G. Miss Independent, Brugt få gange

  100,00 kr.20-09-2023
 5. Andet, L.O.L Surprise, 2 flotte L.O.L Surprise dukker 
De store
Næsten som nye, stort set ikke leget

  Andet, L.O.L Surprise, 2 flotte L.O.L Surprise dukker De store Næsten som nye, stort set ikke leget med. 100kr. for 1 stk. 200k for 2 stk.

  200,00 kr.07-09-2023
 6. Andet, L.O.L Surprise, L.O.L. SURPRISE O.M.G. CAMPINGVOGN MED LYD OG LYS.

Den er brugt men i fin st

  Andet, L.O.L Surprise, L.O.L. SURPRISE O.M.G. CAMPINGVOGN MED LYD OG LYS. Den er brugt men i fin stand. Der medfølger det som ses på billederne. Der kan købes både store og små L.O.L dukker med

  200,00 kr.07-09-2023

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler