Unikt på DBA: Nu kan du købe dit eget fly
VideoUdeliv

Unikt på DBA: Nu kan du købe dit eget fly

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

På DBA kan du købe alt fra en ørering til noget så stort og dyrt som et hus, en båd eller en bil. Men nu sprænger vi rammen for, hvor sindssyg en ting, du kan købe på DBA. Du kan nemlig lige nu, erhverve dig dit eget fly, for Lennart har sat sit letvægtsflyt til salg på DBA. 

Opdatering: Flyet blev i slutningen af 2020 solgt.
   
Er du træt af køer på motorvejen, og at toget sjældent kører til tiden? Så køb dig dit eget transportmiddel, der kan svæve hen over de lange motorvejskøer og de forsinkede tog. Lige nu har vi nemlig fået noget så vildt som et fly til salg på DBA. Og det bedste af det hele er, at det ofte er billigere og hurtigere end at køre i bil.

 

40-årige Lennart fra Kastrup, der er flyets nuværende ejer, fortæller, at det tager ham 45 minutter at flyve til Odense fra Målløv, og så koster den tur ham mindre end i bil, fordi flyet bruger 8 liter benzin i timen.

 

Du kan komme med os ud og flyve, for i videoen øverst i artiklen har Lennart Aarup inviteret os med på en tur op til skyerne. I artiklen herunder kan du læse om mere Lennarts fly og den flyveklub, du kan vælge at blive en del af.

For 200.000 kroner kan du blive flycende med forsikring, hangar-plads, certifikat og egen flyver. Læs mere om det i teksten herunder eller hør Lennart uddybe det i videoen, som du finder øverst i artiklen
For 200.000 kroner kan du blive flycende med forsikring, hangar-plads, certifikat og egen flyver. Læs mere om det i teksten herunder eller hør Lennart uddybe det i videoen, som du finder øverst i artiklen

Få certifikat, fly og ”garageplads” for 200.000 kroner

Det er de færreste, der har prøvet at flyve med privatfly, men der er endnu færre, der ejer deres eget fly. Men nu kan du skrive dig ind i statistikken, som en af de få danskere, der har sit eget fly. Lennart sælger sit fly på DBA, og selvom man ikke skulle tro det, så koster det ikke en formue at blive flyejer.

Lennarts fly koster 119.000 kroner.  Du kan læse mere om Lennarts fly længere nede i artiklen, for først skal du vide, hvad de to andre vigtige elementer i forbindelse med flykøbet koster:

Lennart sælger nemlig også sin hangarplads. Hangarpladsen er en garage til flyet. Lennart fortæller, at man i hans flyklub har en uskreven aftale om, at man sælger sin hangarplads til den pris, man købte den for. Underforstået: Man skal ikke købe en plads for at sælge den videre til overpris.

Ikke alle fly i Flyveklubben Albatros i Målløv har en garage at stå i, men det kan i den grad godt betale sig. Vejr og vind er nemlig ikke venlige overfor letvægsflyvere, så en hangarplads er en garanti for, at dit fly har gode muligheder for at holde i mange år.

Hangarpladsen kan du købe med, hvis du vil, for 39.000 kroner. Dertil skal du også budgetere med, hvad det koster at tage et letvægs-flyvecertifikat, såfremt du ikke allede har sådan et.

Tager du flyvecertifikatet i Flyveklubben Albatros, som en del af flyveklubben, kan det gøres for mellem 35.000-40.000 kroner. Det tager cirka et lille års tid
fortæller Lennart.

Find det på DBA

 1. Fjernstyret fly, Dymond Extreme 2x400W, skala n/a, Denne fine lader er blevet arbejdsløs. 
Den funge

  Fjernstyret fly, Dymond Extreme 2x400W, skala n/a, Denne fine lader er blevet arbejdsløs. Den fungerer 100pct korrekt Indgangsspænding 12-18VDC Kan lade 1-6S Kan sendes for købers regning

  500,00 kr.06-06-2023
 2. Fjernstyret fly, SkyRC Ultimate 400W, skala n/a, Denne fine lader er blevet arbejdsløs. 
Den fungere

  Fjernstyret fly, SkyRC Ultimate 400W, skala n/a, Denne fine lader er blevet arbejdsløs. Den fungerer 100pct korrekt Indgangsspænding 12-18VDC Kan lade 1-6S Kan sendes for købers regning

  400,00 kr.06-06-2023
 3. Fjernstyret fly, Easy star, Har aldrig været styrtet ned, opgraderet med en voldsom 80 A ERC og 38.0

  Fjernstyret fly, Easy star, Har aldrig været styrtet ned, opgraderet med en voldsom 80 A ERC og 38.000 RÅM Brussels motor. Der følger en spektrum modtager med og 2 batterier. For mere info: 22685353

  1.800,00 kr.06-06-2023
 4. Fjernstyret fly, Hangar9 Meridian 10cc, Velflyvende model med el- setup, mangler kun en sender for a

  Fjernstyret fly, Hangar9 Meridian 10cc, Velflyvende model med el- setup, mangler kun en sender for at være flyveklar. Flyver med 5cells lipo, der medfølger 2 batterier. Ingen styrt eller andre skader.

  1.800,00 kr.04-06-2023
 5. Fjernstyret fly, JHR Sea Bird, Super fin fjernstyret fly. Aldrig brugt. 

Afhentes i Aarhus

  Fjernstyret fly, JHR Sea Bird, Super fin fjernstyret fly. Aldrig brugt. Afhentes i Aarhus

  200,00 kr.03-06-2023
 6. Fjernstyret fly, Fighter X450, Fighter x450 er et rigtigt fedt fly med indbygget drone funktion osv

  Fjernstyret fly, Fighter X450, Fighter x450 er et rigtigt fedt fly med indbygget drone funktion osv. Søg x450 på YouTube og se video Flyveren er ny og ubrugt i original kasse PS. Prisen er fast o

  1.000,00 kr.02-06-2023

74 fjernstyrede fly kan du lige nu købe på DBA. 21 af dem koster mindre end 400 kroner.
  

Hvad vejer du?

Du må smide de fine fornemmelser, hvis du skal blive den nye ejer af Lennarts fly. For her er det vigtigt at kende sin egen vægt, og skal du have passagere med, skal du også være opmærksom på deres.

- Jeg er nødt til at kende min passagers vægt, fordi flyets samlede vægt ikke må overskrides. Det betyder, at vægten af flyet i sig selv, piloten, passageren og benzinen ikke må overskride flyets samlede take off-vægt. Brændstof-mængden, og derned brændstoffets vægt, kan jeg justere på alt efter passagerens vægt, så jeg sikrer mig, at vi ikke overskrider vægtgrænsen, forklarer Lennart.

Flytypen er et letvægsfly, og som navnet indikerer, er det et fly, der ikke vejer så meget i egenvægt. Sådan behøver motoren ikke at være noget prangende for at kunne få løftet hele maskineriet op i luften.

Er du helt ny i flyvning, og vil du komme i gang så billigt som muligt, vil de fleste nok vælge svæveflyvning. Letvægtsflyvning er nok den flyvetype, som er lettest at komme igang med, hvis du vil flyve med motor. Svæveflyv indeholder ikke en motor
forklarer Lennart.
Lennart er flere gange blevet spurgt, om han vil undervise i flyvning, fordi han flyver så meget og samtidig har flair for pædagogikken, nu hvor han også arbejder med at undervise
Lennart er flere gange blevet spurgt, om han vil undervise i flyvning, fordi han flyver så meget og samtidig har flair for pædagogikken, nu hvor han også arbejder med at undervise

Lennart har istandsat det meste ved sit fly

Flyet, som Lennart har til salg, er fra 1994. Det har været i Lennarts varetægt i 8 år, og forinden købte han det selv af en pilot i Rårup i Jylland, som havde haft flyet i en del år. Før det har flyet har været ejet af Elgiganten i Herning, hvor flyet stod udstillet.

- Sjovt nok har jeg siddet i flyet i Elgiganten i 2002, uden at vide, at jeg på et tidspunkt købte netop dette fly selv, griner Lennart og tilføjer:

- Selvom flyet er gammelt, har det stadig mange gode år igen. Fly skal ligesom biler synes hvert 2. år, forklarer Lennart.

Og det har Lennart selv været med til at sørge for. Han har nemlig selv opgraderet flere ting ved flyet. Blandt andet har han trukket ny kabelgennemføring i teflon og fintunet flyets instrumentbræt ved at bygge det i kulfiber og ombetrække det.

Han har også implemteret nye sæder i flyet, som han har bygget i aluminium i stedet for glasfiber. Sådan er sæderne meget lettere. Sædebetrækket har han også selv syet i alcantara. Det plejer dog typisk at være sådan, at du enten har flair for nål og tråd eller det mekaniske, men Lennart har evner inden for begge felter:

- Jeg er uddannet personvognsmekaniker, så jeg har repareret en masse biler. Både på jobbet, men også i min fritid. På et tidspunkt hang det mig dog langt ud af halsen. Jeg blev træt af det, så i dag hygger jeg kun om min egen, private bil, fortæller Lennart, der skiftede jobbet ud med et erhverv som underviser på teknisk skole i København.

- At jeg selv har syet og ombetrukket i forbindelse med istandsættelse af flyet, er for mig ikke noget særligt. Min far siger altid, at man jo ikke kan vide, hvad man kan og ikke kan, før man har prøvet det, lyder det energisk fra Lennart.

Find det på DBA

 1. Helikopter, TMNT ( Ninja Turtles ), 

Virkelig sjov TMNT Helikopter i god kvalitet sælges.
Plads til

  Helikopter, TMNT ( Ninja Turtles ), Virkelig sjov TMNT Helikopter i god kvalitet sælges. Plads til to piloter. Helikopterpropeller, halen og bunden kan skilles ad. Har hjul under. Propeller kan rote

  90,00 kr.07-06-2023
 2. Helikopter, Fin helikopter, Stor helikopter 

Brugt få gange

Afhentning Maribo BYD SERIØST

  Helikopter, Fin helikopter, Stor helikopter Brugt få gange Afhentning Maribo BYD SERIØST

  150,00 kr.07-06-2023
 3. Helikopter, Fjernstyret helikopter, Silverlit

  Helikopter, Fjernstyret helikopter, Silverlit

  100,00 kr.05-06-2023
 4. Helikopter, Paw Patrol, Paw Patrol - Ultimativ Rescue Helikopter (6053626). Helikopteren har roterba

  Helikopter, Paw Patrol, Paw Patrol - Ultimativ Rescue Helikopter (6053626). Helikopteren har roterbare propeller og en snor med krog, så hunden kan sendes ud fra helikopteren og redde folk i nød. Den

  100,00 kr.05-06-2023
 5. Helikopter, Flye ball, Veliline, Flyvende bold/helikopter med sensor og remote

  Helikopter, Flye ball, Veliline, Flyvende bold/helikopter med sensor og remote

  50,00 kr.04-06-2023
 6. Helikopter, Militær helikopter, Lanard, Militær helikopter og 1 figur

  Helikopter, Militær helikopter, Lanard, Militær helikopter og 1 figur

  65,00 kr.03-06-2023

Leg med luften – der findes mange små helikoptere på DBA. 25 af dem koster mindre end 50 kroner.
  

Spidsen af en jetjager

’Den koster spidsen af en jetjager’ – underforstået: Den har du ikke råd til. Men spidsen af Lennarts letsvægtsfly har selv et skolebarn råd til. Den flydel koster nemlig helt præcist 38 kroner.

Man bruger nemlig spidsen af en jetjager til at måle airspeed (pitotrør) med, og den funktion sidder ude på vingen på Lennarts fly, og koster altså kun 38 kroner. Spidsen af Lennarts fly, selve propellerne, koster 10.000 kroner.

Lennart fortæller desuden, at spidsen på en jetjager nok ligger på omkring 16.000 kroner.

SE OGSÅ: DIY TECH EDITION: Mads har selv bygget sine 20 droner

Lennarts yndlingssted at flyve over: ’Møns Klint ser mega godt ud oppe fra. Bornholm er smuk over det hele. Som udgangspunkt er natur bare smuk oppe fra’
Lennarts yndlingssted at flyve over: ’Møns Klint ser mega godt ud oppe fra. Bornholm er smuk over det hele. Som udgangspunkt er natur bare smuk oppe fra’

Køber du dig ind i klubben, køber du dig ind i et venskab

Flyveklubben Albatros er mere end bare en flyveklub. Det fornemmer man hurtigt på Lennart og folkene i klubben. Dem, der tilfældigvis er nede og kigge til deres fly, mens vi er der, kom hen for at sige hej og se flyvet lette.

Lennart fortæller også, at hvis hans tidligere læremesterinstruktør er tilstede, når Lennart lander med sit fly, stiller han sig op for at se til, og bagefter vurderer han sammen med Lennart, hvad der kan gøres bedre, og hvad der gik godt.

- Det er utrolig brugbart. Sådan kan man jo kun blive bedre, fortæller Lennart.

I flyveklubben er de lige for tiden 80 medlemmer, og det kræver dermed et helt pandekagetårn at mætte alle dem. Og et tårn bliver der lavet, når medlemmerne holder deres flyvetradition ved lige. Engang imellem flyver de til Revningen tæt ved Odense, hvor Odensen flyveklub serverer pandekager for dem.

- Jeg er næsten nede i klubben hver dag. Jeg er her ikke længere kun for at flyve, men også fordi, her bare i sig selv er hyggeligt at være, fortæller Lennart, der også virker til at være ekstremt afholdt.

I klubhuset hænger priser på væggene, og en af dem har Lennarts navn på. ’Årets Albatro 2018’.

- Den pris fik jeg, fordi jeg brugte meget af min tid på at arrangere Roskilde Airshow, forklarer Lennart.

Find det på DBA

 1. flight computer, Pooley, Pooleys flight computer - CRP-1 brugt med tilhørende håndbog. 
Længde 20 cm

  flight computer, Pooley, Pooleys flight computer - CRP-1 brugt med tilhørende håndbog. Længde 20 cm

  50,00 kr.07-06-2023
 2. Flight computer, Poolen, Pooleys flight computer - CRP-1 I fin stand med tilhørende håndbog. 
Længde

  Flight computer, Poolen, Pooleys flight computer - CRP-1 I fin stand med tilhørende håndbog. Længde 20 cm

  125,00 kr.07-06-2023
 3. Flight computer, Aristo, Tysk flight computer, Aristo i meget god stand. Læder etui.
Længde ca 17 cm

  Flight computer, Aristo, Tysk flight computer, Aristo i meget god stand. Læder etui. Længde ca 17 cm

  125,00 kr.07-06-2023
 4. Flight Computer, Jeppesen computer, Jeppesen flight computer i pæn stand med tilhørende håndbog.

  Flight Computer, Jeppesen computer, Jeppesen flight computer i pæn stand med tilhørende håndbog.

  75,00 kr.07-06-2023
 5. DJI drone kuffert, DRONE VOLT, Drone Volt Transportkuffert til DJI Mavic Air 2 og 2S serien når den

  DJI drone kuffert, DRONE VOLT, Drone Volt Transportkuffert til DJI Mavic Air 2 og 2S serien når den benyttes med DJI Smart Controller Praktisk kuffert til transport af din DJI Mavic Air 2/2S med Smar

  720,00 kr.06-06-2023
 6. DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening

  DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening

  DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening, DJI, Optag skønne luftoptagelser med denne lette og foldbare DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening, som har en kompakt krop på 249 g og et foldbart design. D

  6.498,00 kr.23-05-2023

Derfor sælger Lennart sit fly

En hobby, der er blevet hans liv og en klub, han er utrolig vellidt i: Hvorfor pokker vil Lennart af med sit fly?

- Der er kommet en ny situation i min familie, som betyder, at jeg for tiden har et andet fokus. Jeg vil bruge min tid på noget andet. Det er ikke fordi, jeg vil lægge flyvningen på hylden for altid, men lige for nu skal jeg ikke eje mit eget fly, fortæller Lennart.

Han vil dog gerne holde flyvningen ved lige, og derfor har han planer om, at han indimellem kan låne og leje sig til fly, indtil han igen får tid og lyst til at eje sit eget fly.

LÆS OGSÅ: Dette flysæt i Lego er steget helt vildt i værdi på ingen tid

Det bedste tidspunkt at flyve på, er ifølge Lennart, når det er vinter, og der ligger sne over alt samtidig med, at det er vindstille. ’Så er luften blød som smør’
Det bedste tidspunkt at flyve på, er ifølge Lennart, når det er vinter, og der ligger sne over alt samtidig med, at det er vindstille. ’Så er luften blød som smør’
Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?
Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Hvis Lennart har en dårlig dag, flyver han ikke. Lennart vil helst flyve sammen med nogle for at kunne dele oplevelsen
Hvis Lennart har en dårlig dag, flyver han ikke. Lennart vil helst flyve sammen med nogle for at kunne dele oplevelsen

Dette kræves af dig, for at du kan beholde dit flycertifikat

Vi kender vist alle sammen én, der har taget kørekort for flere år siden, og som ikke har kørt bil siden. Den situation opstår aldrig med flyvecertifikater. For her skal du hver andet år bevise, at du stadig mestrer at flyve et fly. Hvert andet år skal du derfor flyve en tur med en PFT kontrollant (periodisk flyvetræning), der ser til, at du formår at håndtere flyvning korrekt og ikke har fået dig nogle dårlige vaner.

- Jeg flyver typisk omkring 30-70 timer om året. Dermed er jeg den i klubben, der flyver næstmest. Det er min gode ven og gyrokopterpilot, der flyver flest timer om året, men ham, der ligger efter mig, har kun fløjet halvt så mange timer som jeg.

Lennart og de andre medlemmer af klubben fører flittigt logbog over deres flyvning.

Her kan du se Lennarts DBA-annonce
Her kan du se Lennarts DBA-annonce

Flyet er nu blevet solgt

Lennarts flyver blev i slutningen af december solgt. Den nye ejer hedder Henrik og var faktisk den første, der henvendte sig på Lennarts DBA-annonce. Siden har der været mere end 30 henvendelser på flyet, men det var efter lidt tid Henrik, der endte som den nye ejer.

Henrik har købt både fly og hangar-plads, og nu er han meldt ind i klubben. Nu er han ifærd med at tage fly-certifikat i klubben. Den instruktør, der skal lære Henrik at flyve, er den samme, som for 8 år siden oplærte Lennart.

Her ses den nye køber Henrik (til venstre) sammmen med Lennart. Flyet er blevet købt af Henrik
Her ses den nye køber Henrik (til venstre) sammmen med Lennart. Flyet er blevet købt af Henrik

Find det på DBA

 1. Drone, DJI Phantom 4, Hej

Sælger da jeg ikke får den brugt. Jeg er pisse træt af underbud, så læs h

  Drone, DJI Phantom 4, Hej Sælger da jeg ikke får den brugt. Jeg er pisse træt af underbud, så læs hele opslaget inden du skriver. Sælger min DJI phantom 4. Virker præcis som den skal, og er blevet

  2.000,00 kr.07-06-2023
 2. Drone, Dji Phantom 2, Gimball system for rolige kamerabevægelse medfølger,

Dronen er næsten ikke br

  Drone, Dji Phantom 2, Gimball system for rolige kamerabevægelse medfølger, Dronen er næsten ikke brugt, så battericellerner er døde, og skal derfor have nyt batteri.

  2.500,00 kr.07-06-2023
 3. Drone, Dji Fpv, Fpv drone fra dji + combo pakke

Har ikke været i luften meget. 

2 batt til fpv bri

  Drone, Dji Fpv, Fpv drone fra dji + combo pakke Har ikke været i luften meget. 2 batt til fpv briller. 3 batterier til drone. 1 controller Oplader og andre ledninger medfølger. Så god som n

  7.000,00 kr.06-06-2023
 4. Drone, DJI GL300K, skala Brugt som ny, DJI Phantom 4 Pro+ V2.0 remote control med touchscreen. Selve

  Drone, DJI GL300K, skala Brugt som ny, DJI Phantom 4 Pro+ V2.0 remote control med touchscreen. Selve dronen er røget i vandet så har kun remoten tilbage. Inkl kasse.

  1.500,00 kr.06-06-2023
 5. Drone, DJI Mavic 2 Pro inkl. Fly More Kit og ND filtrer, Sælger min Mavic 2 inkl. Fly More Kit og ND

  Drone, DJI Mavic 2 Pro inkl. Fly More Kit og ND filtrer, Sælger min Mavic 2 inkl. Fly More Kit og ND filtrer, da jeg netop er kommet hjem fra en længere rejse og ikke længere selv har behov for den. S

  5.000,00 kr.06-06-2023
 6. Drone, DJI Mavic 3 Cine, skala -, Sælges da jeg har købt en anden drone. NB! Alt er nyt og ubrugt, u

  Drone, DJI Mavic 3 Cine, skala -, Sælges da jeg har købt en anden drone. NB! Alt er nyt og ubrugt, undtagen dronen, som har fløjet godt 312 km. Siden jeg fik den som erstatning den 11. august 2022. Fo

  25.000,00 kr.06-06-2023

I skrivende stund er der 242 droner til salg i DBAs ’modelhobby’-kategori. De dyreste af slagsen kan du se, her.

Hvordan kan det ske, at man køber et vaske ægte fly, for så slet ikke at bruge det til at flyve med? Det var nemlig den situation, som Martin stod i, og du kan læse, hvorfor han købte det i artiklen, her.

Vi havde nogle måneder senere fat i Martin igen, hvor han var nået længere med flyet. Se det, her.

Er du vild med flyvere, og vil du give interessen videre til dine små, kan du bygge en flyverhylde. Se selv i videoen herunder:

Læs mere om, hvordan man bygger fly-hylden i denne artikel.

Relaterede artikler