Unikt på DBA: Nu kan du købe dit eget fly
VideoUdeliv

Unikt på DBA: Nu kan du købe dit eget fly

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

På DBA kan du købe alt fra en ørering til noget så stort og dyrt som et hus, en båd eller en bil. Men nu sprænger vi rammen for, hvor sindssyg en ting, du kan købe på DBA. Du kan nemlig lige nu, erhverve dig dit eget fly, for Lennart har sat sit letvægtsflyt til salg på DBA. 

Opdatering: Flyet blev i slutningen af 2020 solgt.
   
Er du træt af køer på motorvejen, og at toget sjældent kører til tiden? Så køb dig dit eget transportmiddel, der kan svæve hen over de lange motorvejskøer og de forsinkede tog. Lige nu har vi nemlig fået noget så vildt som et fly til salg på DBA. Og det bedste af det hele er, at det ofte er billigere og hurtigere end at køre i bil.

 

40-årige Lennart fra Kastrup, der er flyets nuværende ejer, fortæller, at det tager ham 45 minutter at flyve til Odense fra Målløv, og så koster den tur ham mindre end i bil, fordi flyet bruger 8 liter benzin i timen.

 

Du kan komme med os ud og flyve, for i videoen øverst i artiklen har Lennart Aarup inviteret os med på en tur op til skyerne. I artiklen herunder kan du læse om mere Lennarts fly og den flyveklub, du kan vælge at blive en del af.

For 200.000 kroner kan du blive flycende med forsikring, hangar-plads, certifikat og egen flyver. Læs mere om det i teksten herunder eller hør Lennart uddybe det i videoen, som du finder øverst i artiklen
For 200.000 kroner kan du blive flycende med forsikring, hangar-plads, certifikat og egen flyver. Læs mere om det i teksten herunder eller hør Lennart uddybe det i videoen, som du finder øverst i artiklen

Få certifikat, fly og ”garageplads” for 200.000 kroner

Det er de færreste, der har prøvet at flyve med privatfly, men der er endnu færre, der ejer deres eget fly. Men nu kan du skrive dig ind i statistikken, som en af de få danskere, der har sit eget fly. Lennart sælger sit fly på DBA, og selvom man ikke skulle tro det, så koster det ikke en formue at blive flyejer.

Lennarts fly koster 119.000 kroner.  Du kan læse mere om Lennarts fly længere nede i artiklen, for først skal du vide, hvad de to andre vigtige elementer i forbindelse med flykøbet koster:

Lennart sælger nemlig også sin hangarplads. Hangarpladsen er en garage til flyet. Lennart fortæller, at man i hans flyklub har en uskreven aftale om, at man sælger sin hangarplads til den pris, man købte den for. Underforstået: Man skal ikke købe en plads for at sælge den videre til overpris.

Ikke alle fly i Flyveklubben Albatros i Målløv har en garage at stå i, men det kan i den grad godt betale sig. Vejr og vind er nemlig ikke venlige overfor letvægsflyvere, så en hangarplads er en garanti for, at dit fly har gode muligheder for at holde i mange år.

Hangarpladsen kan du købe med, hvis du vil, for 39.000 kroner. Dertil skal du også budgetere med, hvad det koster at tage et letvægs-flyvecertifikat, såfremt du ikke allede har sådan et.

Tager du flyvecertifikatet i Flyveklubben Albatros, som en del af flyveklubben, kan det gøres for mellem 35.000-40.000 kroner. Det tager cirka et lille års tid
fortæller Lennart.

Find det på DBA

 1. Fjernstyret fly, Su-31 Aerobatic sport airplane, Den er påbegyndt

  Fjernstyret fly, Su-31 Aerobatic sport airplane, Den er påbegyndt

  600,00 kr.04-12-2022
 2. Fjernstyret fly, Multiplex Twin Star 2, Helt ny.

  Fjernstyret fly, Multiplex Twin Star 2, Helt ny.

  1.500,00 kr.04-12-2022
 3. Fjernstyret fly, Thunderbird Tiger P-40 Warhawk, Helt ny.

  Fjernstyret fly, Thunderbird Tiger P-40 Warhawk, Helt ny.

  1.000,00 kr.04-12-2022
 4. Fjernstyret fly, Sælges som beset, men fejl og mangler.

  Fjernstyret fly, Sælges som beset, men fejl og mangler.

  1.000,00 kr.04-12-2022
 5. Fjernstyret fly, Multiplex Easy Star, Sælges som beset, som på billedet

  Fjernstyret fly, Multiplex Easy Star, Sælges som beset, som på billedet

  500,00 kr.04-12-2022
 6. Fjernstyret fly, Multiplex Easy Star, Sælges som beset, det som ses på billedet

  Fjernstyret fly, Multiplex Easy Star, Sælges som beset, det som ses på billedet

  600,00 kr.04-12-2022

74 fjernstyrede fly kan du lige nu købe på DBA. 21 af dem koster mindre end 400 kroner.
  

Hvad vejer du?

Du må smide de fine fornemmelser, hvis du skal blive den nye ejer af Lennarts fly. For her er det vigtigt at kende sin egen vægt, og skal du have passagere med, skal du også være opmærksom på deres.

- Jeg er nødt til at kende min passagers vægt, fordi flyets samlede vægt ikke må overskrides. Det betyder, at vægten af flyet i sig selv, piloten, passageren og benzinen ikke må overskride flyets samlede take off-vægt. Brændstof-mængden, og derned brændstoffets vægt, kan jeg justere på alt efter passagerens vægt, så jeg sikrer mig, at vi ikke overskrider vægtgrænsen, forklarer Lennart.

Flytypen er et letvægsfly, og som navnet indikerer, er det et fly, der ikke vejer så meget i egenvægt. Sådan behøver motoren ikke at være noget prangende for at kunne få løftet hele maskineriet op i luften.

Er du helt ny i flyvning, og vil du komme i gang så billigt som muligt, vil de fleste nok vælge svæveflyvning. Letvægtsflyvning er nok den flyvetype, som er lettest at komme igang med, hvis du vil flyve med motor. Svæveflyv indeholder ikke en motor
forklarer Lennart.
Lennart er flere gange blevet spurgt, om han vil undervise i flyvning, fordi han flyver så meget og samtidig har flair for pædagogikken, nu hvor han også arbejder med at undervise
Lennart er flere gange blevet spurgt, om han vil undervise i flyvning, fordi han flyver så meget og samtidig har flair for pædagogikken, nu hvor han også arbejder med at undervise

Lennart har istandsat det meste ved sit fly

Flyet, som Lennart har til salg, er fra 1994. Det har været i Lennarts varetægt i 8 år, og forinden købte han det selv af en pilot i Rårup i Jylland, som havde haft flyet i en del år. Før det har flyet har været ejet af Elgiganten i Herning, hvor flyet stod udstillet.

- Sjovt nok har jeg siddet i flyet i Elgiganten i 2002, uden at vide, at jeg på et tidspunkt købte netop dette fly selv, griner Lennart og tilføjer:

- Selvom flyet er gammelt, har det stadig mange gode år igen. Fly skal ligesom biler synes hvert 2. år, forklarer Lennart.

Og det har Lennart selv været med til at sørge for. Han har nemlig selv opgraderet flere ting ved flyet. Blandt andet har han trukket ny kabelgennemføring i teflon og fintunet flyets instrumentbræt ved at bygge det i kulfiber og ombetrække det.

Han har også implemteret nye sæder i flyet, som han har bygget i aluminium i stedet for glasfiber. Sådan er sæderne meget lettere. Sædebetrækket har han også selv syet i alcantara. Det plejer dog typisk at være sådan, at du enten har flair for nål og tråd eller det mekaniske, men Lennart har evner inden for begge felter:

- Jeg er uddannet personvognsmekaniker, så jeg har repareret en masse biler. Både på jobbet, men også i min fritid. På et tidspunkt hang det mig dog langt ud af halsen. Jeg blev træt af det, så i dag hygger jeg kun om min egen, private bil, fortæller Lennart, der skiftede jobbet ud med et erhverv som underviser på teknisk skole i København.

- At jeg selv har syet og ombetrukket i forbindelse med istandsættelse af flyet, er for mig ikke noget særligt. Min far siger altid, at man jo ikke kan vide, hvad man kan og ikke kan, før man har prøvet det, lyder det energisk fra Lennart.

Find det på DBA

 1. Helikopter, Fjernstyret helikopter, Heli Flyer, Sælger denne fjernstyrede helikopter - Kun brugt en

  Helikopter, Fjernstyret helikopter, Heli Flyer, Sælger denne fjernstyrede helikopter - Kun brugt en gang og i perfekt stand. Brugsanvisning, basis reservedele og oplader kabel med USB medfølger. Bud m

  300,00 kr.04-12-2022
 2. Helikopter, Redningshelikopter , Top-Toy, Helikopter med lys, lyd og funktioner. Vinger drejer rundt

  Helikopter, Redningshelikopter , Top-Toy, Helikopter med lys, lyd og funktioner. Vinger drejer rundt og kran til at hejse kurv. Længde 42, højde 21 cm.

  75,00 kr.04-12-2022
 3. Helikopter, Stor helikopter. Science fiction Længde 38 cm.      Pris 120 kr.

  Helikopter, Stor helikopter. Science fiction Længde 38 cm. Pris 120 kr. Se også mine andre annoncer.

  120,00 kr.04-12-2022
 4. Helikopter, Fin helekopter i god stand

  Helikopter, Fin helekopter i god stand

  20,00 kr.04-12-2022
 5. Helikopter, Gearbox, Helt NY politihelikopter med lyd.

  Helikopter, Gearbox, Helt NY politihelikopter med lyd.

  60,00 kr.04-12-2022
 6. Helikopter, Carville, Helikopter med roterende blade, motorlyd og alarm. Liften er også elektrisk. H

  Helikopter, Carville, Helikopter med roterende blade, motorlyd og alarm. Liften er også elektrisk. Her er der mange timers leg. Nye batterier er lige sat i.

  100,00 kr.04-12-2022

Leg med luften – der findes mange små helikoptere på DBA. 25 af dem koster mindre end 50 kroner.
  

Spidsen af en jetjager

’Den koster spidsen af en jetjager’ – underforstået: Den har du ikke råd til. Men spidsen af Lennarts letsvægtsfly har selv et skolebarn råd til. Den flydel koster nemlig helt præcist 38 kroner.

Man bruger nemlig spidsen af en jetjager til at måle airspeed (pitotrør) med, og den funktion sidder ude på vingen på Lennarts fly, og koster altså kun 38 kroner. Spidsen af Lennarts fly, selve propellerne, koster 10.000 kroner.

Lennart fortæller desuden, at spidsen på en jetjager nok ligger på omkring 16.000 kroner.

SE OGSÅ: DIY TECH EDITION: Mads har selv bygget sine 20 droner

Lennarts yndlingssted at flyve over: ’Møns Klint ser mega godt ud oppe fra. Bornholm er smuk over det hele. Som udgangspunkt er natur bare smuk oppe fra’
Lennarts yndlingssted at flyve over: ’Møns Klint ser mega godt ud oppe fra. Bornholm er smuk over det hele. Som udgangspunkt er natur bare smuk oppe fra’

Køber du dig ind i klubben, køber du dig ind i et venskab

Flyveklubben Albatros er mere end bare en flyveklub. Det fornemmer man hurtigt på Lennart og folkene i klubben. Dem, der tilfældigvis er nede og kigge til deres fly, mens vi er der, kom hen for at sige hej og se flyvet lette.

Lennart fortæller også, at hvis hans tidligere læremesterinstruktør er tilstede, når Lennart lander med sit fly, stiller han sig op for at se til, og bagefter vurderer han sammen med Lennart, hvad der kan gøres bedre, og hvad der gik godt.

- Det er utrolig brugbart. Sådan kan man jo kun blive bedre, fortæller Lennart.

I flyveklubben er de lige for tiden 80 medlemmer, og det kræver dermed et helt pandekagetårn at mætte alle dem. Og et tårn bliver der lavet, når medlemmerne holder deres flyvetradition ved lige. Engang imellem flyver de til Revningen tæt ved Odense, hvor Odensen flyveklub serverer pandekager for dem.

- Jeg er næsten nede i klubben hver dag. Jeg er her ikke længere kun for at flyve, men også fordi, her bare i sig selv er hyggeligt at være, fortæller Lennart, der også virker til at være ekstremt afholdt.

I klubhuset hænger priser på væggene, og en af dem har Lennarts navn på. ’Årets Albatro 2018’.

- Den pris fik jeg, fordi jeg brugte meget af min tid på at arrangere Roskilde Airshow, forklarer Lennart.

Find det på DBA

 1. Graupner VIPER JET, Graupner, Super fed EDF jet fra Graupner PNP VERSION

Den flyver fantastik og se

  Graupner VIPER JET, Graupner, Super fed EDF jet fra Graupner PNP VERSION Den flyver fantastik og ser godt ud i luften. Den har god nogle skader hist og her. Den første pilot i cockpittet er desværre

  299,00 kr.05-12-2022
 2. FPV drone sæt, Hey. 
Sælger dette komplette FPV sæt, da jeg ikke længere får det brugt. 
sælges hels

  FPV drone sæt, Hey. Sælger dette komplette FPV sæt, da jeg ikke længere får det brugt. sælges helst samlet :) Drone: Nazgul 5 V2 4s. Kr. 1.000,- Batterier til drone: 1500MAH, 100c, 4s. Kr. 50,- (p

  3.500,00 kr.04-12-2022
 3. Droner, Fpv droner, Sælger de her droner da jeg har mistet interessen for det. Jeg har ikke den vild

  Droner, Fpv droner, Sælger de her droner da jeg har mistet interessen for det. Jeg har ikke den vildeste forstand på det. Der er så man er flyve klar. Der følger en masse propller med og driverse ting

  3.300,00 kr.04-12-2022
 4. Drone, DJI Mavic Mini, Sælger denne Mavic Mini Drone fra DJI :) 

Kan afhentes i Nordsjælland - Jeg

  Drone, DJI Mavic Mini, Sælger denne Mavic Mini Drone fra DJI :) Kan afhentes i Nordsjælland - Jeg kommer også tit til Kbh, så det er også muligt at aftale et mødested der.

  1.800,00 kr.03-12-2022
 5. Drone, ?(Free Storage Bag) Original E58 Mini Drone HD 4K Foldable Wifi FPV 2.4GHz 6-Axis RC 4 Channe

  Drone, ?(Free Storage Bag) Original E58 Mini Drone HD 4K Foldable Wifi FPV 2.4GHz 6-Axis RC 4 Channels Aircraft Drone Helicopter Toy Easy Adjust Frequency Funktioner: 100% helt ny og høj kvalitet Fol

  500,00 kr.02-12-2022
 6. DJI Air 2, Meget flot drone, i stand som ny, sæljes fordi jeg vil købe en mere professionel model. B

  DJI Air 2, Meget flot drone, i stand som ny, sæljes fordi jeg vil købe en mere professionel model. Blev købt i en butik. Inkluderet: drone, taske, fjernbetjening, propelskærm, originalt sæt reservepro

  4.999,00 kr.02-12-2022

Derfor sælger Lennart sit fly

En hobby, der er blevet hans liv og en klub, han er utrolig vellidt i: Hvorfor pokker vil Lennart af med sit fly?

- Der er kommet en ny situation i min familie, som betyder, at jeg for tiden har et andet fokus. Jeg vil bruge min tid på noget andet. Det er ikke fordi, jeg vil lægge flyvningen på hylden for altid, men lige for nu skal jeg ikke eje mit eget fly, fortæller Lennart.

Han vil dog gerne holde flyvningen ved lige, og derfor har han planer om, at han indimellem kan låne og leje sig til fly, indtil han igen får tid og lyst til at eje sit eget fly.

LÆS OGSÅ: Dette flysæt i Lego er steget helt vildt i værdi på ingen tid

Det bedste tidspunkt at flyve på, er ifølge Lennart, når det er vinter, og der ligger sne over alt samtidig med, at det er vindstille. ’Så er luften blød som smør’
Det bedste tidspunkt at flyve på, er ifølge Lennart, når det er vinter, og der ligger sne over alt samtidig med, at det er vindstille. ’Så er luften blød som smør’
Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?
Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Hvis Lennart har en dårlig dag, flyver han ikke. Lennart vil helst flyve sammen med nogle for at kunne dele oplevelsen
Hvis Lennart har en dårlig dag, flyver han ikke. Lennart vil helst flyve sammen med nogle for at kunne dele oplevelsen

Dette kræves af dig, for at du kan beholde dit flycertifikat

Vi kender vist alle sammen én, der har taget kørekort for flere år siden, og som ikke har kørt bil siden. Den situation opstår aldrig med flyvecertifikater. For her skal du hver andet år bevise, at du stadig mestrer at flyve et fly. Hvert andet år skal du derfor flyve en tur med en PFT kontrollant (periodisk flyvetræning), der ser til, at du formår at håndtere flyvning korrekt og ikke har fået dig nogle dårlige vaner.

- Jeg flyver typisk omkring 30-70 timer om året. Dermed er jeg den i klubben, der flyver næstmest. Det er min gode ven og gyrokopterpilot, der flyver flest timer om året, men ham, der ligger efter mig, har kun fløjet halvt så mange timer som jeg.

Lennart og de andre medlemmer af klubben fører flittigt logbog over deres flyvning.

Her kan du se Lennarts DBA-annonce
Her kan du se Lennarts DBA-annonce

Flyet er nu blevet solgt

Lennarts flyver blev i slutningen af december solgt. Den nye ejer hedder Henrik og var faktisk den første, der henvendte sig på Lennarts DBA-annonce. Siden har der været mere end 30 henvendelser på flyet, men det var efter lidt tid Henrik, der endte som den nye ejer.

Henrik har købt både fly og hangar-plads, og nu er han meldt ind i klubben. Nu er han ifærd med at tage fly-certifikat i klubben. Den instruktør, der skal lære Henrik at flyve, er den samme, som for 8 år siden oplærte Lennart.

Her ses den nye køber Henrik (til venstre) sammmen med Lennart. Flyet er blevet købt af Henrik
Her ses den nye køber Henrik (til venstre) sammmen med Lennart. Flyet er blevet købt af Henrik

Find det på DBA

 1. Drone, Dji Mini se, Sælger min Dji mini SE, da jeg ikke får den brugt nok..

Alt på billeder medfølg

  Drone, Dji Mini se, Sælger min Dji mini SE, da jeg ikke får den brugt nok.. Alt på billeder medfølger Købt: 5-11/22

  2.000,00 kr.05-12-2022
 2. Drone, DJI Mavic 3, Den har aldrig fløjet
Den er ca 1 måned gammel
Med den nye fjernbetjening med i

  Drone, DJI Mavic 3, Den har aldrig fløjet Den er ca 1 måned gammel Med den nye fjernbetjening med indbygget skærm Div kabler, kasse, lader osv er selvfølgelig også med Med kvittering og garanti Fast

  13.500,00 kr.05-12-2022
 3. Drone, DJI remote GL300F, Passer til HELE DJI Phantom 4 serien.
Med solskærm op til 7,9" (Ipad mini)

  Drone, DJI remote GL300F, Passer til HELE DJI Phantom 4 serien. Med solskærm op til 7,9" (Ipad mini). Bemærk at det er F-modellen og ikke C-modellen som kun passer til PH4 standart. Står som ny og m

  2.200,00 kr.04-12-2022
 4. Drone, Eachine Wizard x220, FPV Drone
Racing drone

Kompatibel med max 5 tommer propeller
Kompatibel

  Drone, Eachine Wizard x220, FPV Drone Racing drone Kompatibel med max 5 tommer propeller Kompatibel med 2206, 2208 motor Kan bruges sammen med 4S/3S batteri Med Seft-beskyttelse funktion Med retnings

  1.600,00 kr.04-12-2022
 5. Drone, Dji Mavic air 2, Super let betjent drone
Med alt på billedet.
Ud over det normale i pakken er

  Drone, Dji Mavic air 2, Super let betjent drone Med alt på billedet. Ud over det normale i pakken er der: Liposafe batteri opbevaringstaske Lys til natflyvning Holder til fjernbetjening Ekstra filtre

  4.700,00 kr.04-12-2022
 6. Drone, DJI mavic air Marvic air, ?? DJI mavic air kæmpe pakke ??

Sælger sådan en mega fed satan ??

  Drone, DJI mavic air Marvic air, ?? DJI mavic air kæmpe pakke ?? Sælger sådan en mega fed satan ?? Der ikke mange flyvninger max 23 timer uden nogen styrt?? Hvad er der med i pakken? 1x Drone 1x Co

  1.500,00 kr.03-12-2022

I skrivende stund er der 242 droner til salg i DBAs ’modelhobby’-kategori. De dyreste af slagsen kan du se, her.

Hvordan kan det ske, at man køber et vaske ægte fly, for så slet ikke at bruge det til at flyve med? Det var nemlig den situation, som Martin stod i, og du kan læse, hvorfor han købte det i artiklen, her.

Vi havde nogle måneder senere fat i Martin igen, hvor han var nået længere med flyet. Se det, her.

Er du vild med flyvere, og vil du give interessen videre til dine små, kan du bygge en flyverhylde. Se selv i videoen herunder:

Læs mere om, hvordan man bygger fly-hylden i denne artikel.

Relaterede artikler