DIY: Camilla forvandler et par slidte vinduer til et drivhus
Video

DIY: Camilla forvandler et par slidte vinduer til et drivhus

Astrid
Astrid

Det danske vejr er lunefuldt – og det kan være en hård omgang for blomster og planter. I videoen her viser Camilla, hvordan du bygger et charmerende drivhus, hvor dine planter kan bo i ly og læ.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Vores vært Camilla Nordvig Kjærbye er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning. 

I de seneste tre videoer har Camilla ompolstret en stol, ombygget et gammelt bildæk til en puf og bygget et fuglefoderbræt af to glasfade. I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger et drivhus af et par gamle vinduer. 

Find det på DBA

 1. Sidehængt vindue, alu, 1195x65x750mm, venstrehængt, grå

  Sidehængt vindue, alu, 1195x65x750mm, venstrehængt, grå

  døre og tilbehør > Vinduer > Sidehængte vinduer, b: 120 h: 75, Brugt sidehængt vindue, alu, 1195x65x750mm, grå, venstrehængt. Vinduet har været monteret i Ceres Park i Aarhus. Det er udvendige karmmål

  800,00 kr.24-02-2024
 2. Lille bondehusvinduer m. brede sprosser

  Lille bondehusvinduer m. brede sprosser

  Bondehusvindue, b: 57 h: 58, Fint lille bondehusvindue med brede sprosser mellem de fire ruder. Glasset er ikke kittet, og sidder med lister. Fastkarmsvindue (åbner ikke). Angiven højde er på selve ka

  500,00 kr.01-12-2023
 3. Velfac topstyret vindue, træ/alu, 705x125x725mm,

  Velfac topstyret vindue, træ/alu, 705x125x725mm,

  døre og tilbehør > Vinduer > Topstyrede vinduer, b: 71 h: 73, Brugt topstyret Velfac vindue, træ/alu, 705x125x725mm, antracitgrå/hvid. Det er udvendige karmmål. Frostet glas. Skruehuller efter tidlige

  550,00 kr.17-05-2023
 4. Topstyret og tophængt, ** Vinduer* Træ **

** pæn stand 

** Mål . B. 89,8 og l. 118,8 cm 

** pris

  Topstyret og tophængt, ** Vinduer* Træ ** ** pæn stand ** Mål . B. 89,8 og l. 118,8 cm ** pris er 850kr ** kan leveres til kantsten mod ekstra betaling.. ** Skriv her eller send en sms. tak

  850,00 kr.24-06-2024
 5. Vinduesparti, fyrretræ, b: 197 h: 195, 3 stk. vinduepatier faste med 2 lags termo udtaget af udestue

  Vinduesparti, fyrretræ, b: 197 h: 195, 3 stk. vinduepatier faste med 2 lags termo udtaget af udestue, kan læsses med truck. Bemærk: Prisen er pr. stk. eller samlet kr. 1.200,-

  450,00 kr.24-06-2024
 6. Fastkarmsvindue, Helt nyt, mål står på billeder.

  Fastkarmsvindue, Helt nyt, mål står på billeder.

  800,00 kr.24-06-2024

Se alle vinduer til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse.

Indkøbsliste:
– 2X vindue
– 2X magneter
– 2X håndtag
– Træplader
– Maling

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: Denne pizzaovn fra DBA sendte startup mod stjernerne

Er du ikke indehaver af de store maskiner, kan en helt almindelig sav også klare jobbet.
Er du ikke indehaver af de store maskiner, kan en helt almindelig sav også klare jobbet.

Drivhusets grundsten

I sine grundelementer består drivhuset af de brugte vinduer og en træramme. Trærammen skal bygges ud fra vinduernes højde og bredde – og består af to sider, et tag, en bud, tre afstivere og et par hylder.

Da Camillas drivhus er stående – ja du kan også vælge at bygge et liggende – vælger hun at bygge et skråt tag. På den måde sikrer hun, at sne og vand ikke lægger sig på toppen, så træet rådner.

Som første del af projektet skal du altså have målt og skåret alle delene til trærammen. I videoen øverst i artiklen, kan du se, hvordan Camillas ramme er målt op.

SE OGSÅ: Legobordet alle børn vil elske – DIY

Nok er det tidskrævende – men at måle præcist op kan have stor indflydelse på det færdige resultat.
Nok er det tidskrævende – men at måle præcist op kan have stor indflydelse på det færdige resultat.

Puslespillet skal samles

Har du skåret alle delene til træramme ud, er du nu klar til at samle puslespillet. Det første, der skal samles, er den ydre del af rammen. Det vil sige drivhusets to sider, tag og bund. Når den ydre del af samlet, skal afstiverne monteres og dernæst hylderne.

For at sikre drivhusets skelet står stabilt, benytter Camilla altid to skruer ved hver samling. Desuden kan du med fordel bore for, så træet ikke flækker. Vælg her et bor, der er lige så tykt som skruen, men ikke gevindet.

Når trærammen er samlet, er det lige før vinduerne – altså drivhusets dør – kan monteres. Først skal både vinduer og ramme have en klat maling. Læs mere om dette nedenfor.

LÆS OGSÅ: Nybygger-par: Her er vores vildeste upcycling-projekt

Hylderne fastgør Camilla med både skruer og et par hjemmelavede hyldeknægte.
Hylderne fastgør Camilla med både skruer og et par hjemmelavede hyldeknægte.

Det ydre tæller også 

Drivhuset skal selvfølgelig have en klat maling, men inden du svinger penslen, er der lige et par ting, du skal have klaret først.

Nummer 1: Taget på drivhuset pynter Camilla med flugtende lister. Dette skaber dynamik og dybde i taget. Listerne skæres til og sættes på med trælim.

Nummer 2: Inden du maler vinduerne, skal de slibes let, således gammel, løs maling falder af, og den nye maling hæfter bedre.

Og nu til selve malingen. Camilla har valgt at male drivhuset i to farver, således den indvendige del har én farve og den ydre en anden. Den anvendte maling er med træbeskyttelse. Derved slipper du for at gunde og kan altså male direkte med farven.

LÆS OGSÅ: Pift hjemmet op med disse 5 simple tricks

Her kan du se et lille sneakpeak på det færdige resultat. I videoen øverst i artiklen kan du se drivhuset i aktion i Camillas have.
Her kan du se et lille sneakpeak på det færdige resultat. I videoen øverst i artiklen kan du se drivhuset i aktion i Camillas have.

Den sidste finish

Når malingen er tør, skal vinduerne monteres på trærammen. Dette gøres med et sæt hængsler på hvert vindue. Ved montering af vinduerne er det en god idé løbende at tjekke, om de er i vater. Hvis ikke de er i vater, risikerer du nemlig, at vinduerne ikke vil lukke ordentligt til.

Som det sidste, skal der monteres et par magneter og håndtag, således at drivhusets dør ikke blafrer i vinden – men rent faktisk forbliver lukket. Magneterne montere Camilla på indersiden af drivhusets top.

Find det på DBA

 1. Drivhus, b: 42 l: 52 h: 28, Minidrivhus med varme, effekt 22 watt. Aldrig brugt. Lignende drivhuse k

  Drivhus, b: 42 l: 52 h: 28, Minidrivhus med varme, effekt 22 watt. Aldrig brugt. Lignende drivhuse koster 700 kr fra nye.

  350,00 kr.24-06-2024
 2. Drivhus, FAST PRIS

Juliana 

Stort men brugt drivhus med sokkel
Sælges da vi har købt et nyt

SE SI

  Drivhus, FAST PRIS Juliana Stort men brugt drivhus med sokkel Sælges da vi har købt et nyt SE SIDSTE BILLEDE FOR MÅL I det ene vindue er pladen bøjet men det kan fuges fast Algerne kan vaskes n

  750,00 kr.24-06-2024
 3. Drivhus, Væg model. ( Det er komplet ) 

Lige nu står det bare adskildt pga. flytning.
Jeg samler de

  Drivhus, Væg model. ( Det er komplet ) Lige nu står det bare adskildt pga. flytning. Jeg samler det gerne helt hvis det ønskes, Det er rigtig flot, stabilt og robust mod vind og vejr. Selv vandi

  750,00 kr.24-06-2024
 4. Drivhus, Nedtaget gammel udestue. Nogle glas mangler. Kan hentes i Gl. Holte

  Drivhus, Nedtaget gammel udestue. Nogle glas mangler. Kan hentes i Gl. Holte

  300,00 kr.24-06-2024
 5. Drivhus

  Drivhus

  69,00 kr.23-06-2024
 6. Drivhus, FAST PRIS

Juliana 

Stort men brugt drivhus med sokkel
Sælges da vi har købt et nyt

SE SI

  Drivhus, FAST PRIS Juliana Stort men brugt drivhus med sokkel Sælges da vi har købt et nyt SE SIDSTE BILLEDE FOR MÅL I det ene vindue er pladen bøjet men det kan fuges fast Algerne kan vaskes n

  750,00 kr.23-06-2024

Se alle drivhuse til salg på DBA, her.

Skjulte Skatte til salg

Vi har en god nyhed til dig, der er ellevild med Camillas hjemmebyggede drivhus. Er du hurtig på tasterne kan du nemlig finde det til salg på Camillas DBA-profil, lige her.

Giver du dig i kast med at bygge dit eget drivhus, vil vi mægtig gerne se det færdige resultat! Del dit billede på Instagram og tag os (@dbadk) – vi glæder os til at se dine skjulte skatte.

LÆS OGSÅ: For 25-årige Marie er smykker det pureste genbrugsguld

Kan du ikke få nok af DIY-projekter, bør du læse med her. 36-årige Sille ELSKER genbrug og upcycling – og det har fået hende til at tilbringe en del tid foran symaskinen, hvor hun syr farverige skjorter af gamle duge. Hendes fine kreationer kan du tage et kig på, her

Udsmyk børneværelset – eller øvrige rum til barnlige sjæle – med en hylde designet som en flyvemaskine. Ja du læste rigtigt – er du nysgerrig, kan du se resultatet og guiden i videoen nedenfor.


Lise og Michael, som du måske kender fra 'Nybyggerne', står bag den fine kreation. Læs mere i artiklen, her.

Relaterede artikler