Skjulte skatte: Fra barstol til flot mosaikbord
VideoBolig

Skjulte skatte: Fra barstol til flot mosaikbord

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Mangler du et DIY-sommerprojekt? Så skal du se med her! I Skjulte skatte viser vært og handywoman Camilla, hvordan man giver ting fra gemmerne nyt liv. I videoen herover forvandler hun en billig barstol fra DBA til et flot mosaikbord til haven eller altanen.

I Skjulte Skatte vil vi inspirere dig til at gå i kælderen, skuret eller loftrummet efter ting, der gemmer på et skjult potentiale og kan få et nyt liv. I spidsen står Camilla Nordvig Kjærbye som vært og handywoman.

Camilla er ikke professionel håndværker. Til gengæld er hun umådeligt handy og dygtig til at inkludere dig i processen, når hun frisker ting op, som hun har fundet på DBA enten til småpenge eller gratis afhentning.

I den første video kastede Camilla sig over et natbord, hun købte af Christoffer på DBA, som havde haft natbordet stående i kælderen længe. Med en klat maling, nye greb og lidt knofedt, blev det glemte natbord fra kælderen til en sand skat. Se hvordan det gik i videoen her.

I denne video er det en gammel barstol købt på DBA for 80 kroner, der bliver forvandlet til et flot mosaikbord. Se hele processen trin for trin i videoen herover, eller læs mere om processen i artiklen herunder. God arbejdslyst!

Find det på DBA

 1. Barstol, Spritnye barstole, designet af Iskos-Berlin, for Muuto. Fire barstole, model Fiber Bar Stoo

  Barstol, Spritnye barstole, designet af Iskos-Berlin, for Muuto. Fire barstole, model Fiber Bar Stool. Stel af lakeret metal, sæde og ryg af fiberkomposit, betrukket med stof. Nypris: 4.295kr stk H.

  1.700,00 kr.31-08-2022
 2. Barstol, 4 smukke barstole i massivt genbrugstræ og stel i stål der giver et industrielt look da de

  Barstol, 4 smukke barstole i massivt genbrugstræ og stel i stål der giver et industrielt look da de har karakteristikkerne fra forskellige træarter som sheesham, teak, mangotræ, akacie osv. Siddehøjde

  700,00 kr.26-05-2023
 3. Barstol, 150 kr pr stk

  Barstol, 150 kr pr stk

  150,00 kr.26-05-2023
 4. Barstol, WIENER STOLE, 
2 stk. smukke vintage wienerstole i stål med sæde i bambusflet.

Aldrig brug

  Barstol, WIENER STOLE, 2 stk. smukke vintage wienerstole i stål med sæde i bambusflet. Aldrig brugt har stået indpakket på loft. sælges for 500 kr. stk. mail os og vi aftaler nærmere - personlig af

  1.000,00 kr.24-10-2022
 5. Barstol, Hay AAS 32, Hay AAS 32 barstole.

2 styk HELT nye. Nypris 2150 kr pr stol.

Passer i højden

  Barstol, Hay AAS 32, Hay AAS 32 barstole. 2 styk HELT nye. Nypris 2150 kr pr stol. Passer i højden til et almindelige køkkenbord / køkkenø. 65 cm høj sædehøjde. Prisen er pr. stol. Hvide med Sæbe

  1.100,00 kr.26-05-2023
 6. Barstol, Ikea, Franklin barstol og improviseret hjørnebord med højdejusterbart ben.
God løsning til

  Barstol, Ikea, Franklin barstol og improviseret hjørnebord med højdejusterbart ben. God løsning til et køkken/værelse med begrænset plads. Stolen alene koster 295,- i Ikea.

  200,00 kr.26-05-2023

Søger du efter barstol på DBA, finder du 1.526 annoncer. 147 af barstolene koster under 200 kroner.

Her er det, du skal bruge

Start dit DYI-projekt med at gå loft eller kælderrum igennem. Det kan jo være, du har en gammel barstol eller taburet stående, der trænger til en opfrisker. Hvis ikke det er tilfældet, kan du finde billige barstole til salg til dit projekt på DBA lige her.

Dernæst skal du have materialer til projektet. Derfor får du herunder den indkøbsliste, som Camilla gjorde brug af, inden hun selv gik i sving. Inden du bruger dine surt optjente penge i byggemarkedet, er det igen smart at gå gemmerne igennem efter malingrester, resttræ, lim, fliser og fugemasse. Jo flere rester du kan gøre brug af, desto billigere bliver det mosaikbord, du skal bygge.

Indkøbslisten:

Find det på DBA

 1. Kurvestol, Bambus, Kurvestol/bambusstol med god siddekomfort 
Fri levering på Amager

  Kurvestol, Bambus, Kurvestol/bambusstol med god siddekomfort Fri levering på Amager

  150,00 kr.26-05-2023
 2. Cafestol, Støbejern, 2 super fine stole med marmor i ryggen

  Cafestol, Støbejern, 2 super fine stole med marmor i ryggen

  375,00 kr.26-05-2023
 3. Solseng, Hanstholm, Købt i 2022, ubrugt, sælges med hynde som vist, ny pris samlet 1700 kr.

  Solseng, Hanstholm, Købt i 2022, ubrugt, sælges med hynde som vist, ny pris samlet 1700 kr.

  1.000,00 kr.26-05-2023
 4. Udestuemøbler, Wienerstol, Rattan, Sælger 5 skønne wienerstole i træ med rattan. Er fra 80 erne. Kan

  Udestuemøbler, Wienerstol, Rattan, Sælger 5 skønne wienerstole i træ med rattan. Er fra 80 erne. Kan også bruges i orangeri eller sommerhus. God siddekomfort. Samlet pris kr 1400 Kan evt hentes ved S

  1.400,00 kr.26-05-2023
 5. Cafesæt, Fransk, Jern/ metal, Sælger vintage cafesæt i charmerende still. Stolene kan stables.
Samle

  Cafesæt, Fransk, Jern/ metal, Sælger vintage cafesæt i charmerende still. Stolene kan stables. Samlet fast pris 975kr Afhentning ved Skanderborg eller i Gjern

  975,00 kr.26-05-2023
 6. Cafesæt, Træ, Fint cafesæt i træ

  Cafesæt, Træ, Fint cafesæt i træ

  450,00 kr.26-05-2023

Sådan gør du

Når du har fundet den barstol, taburet eller hvad, der kan fungere som base for dit mosaikbord, skal du nu til at i gang med projektet. I det følgende gennemgår vi alle de trin, som Camilla følger i videoen i toppen af artiklen.

Afslibning og grunder

Det kan være fristende at gribe penslen og smide maling på møblet med det samme. For at få det bedste resultat, bør du dog slibe både møbel og MDF-plade af først for at sikre, at malingen hænger ordentligt fast, når du påfører den senere.

Når møblet er slebet af, tager du en fugtig klud og får det værste støv og savsmuld af. Med dét gjort, kan du heller ikke endnu smide maling på... Der skal nemlig en omgang grunder på før malingen. Dette skal til for at malingen hæfter bedre på møblet. Dette er særligt vigtigt, når man, som med mosaikbordet, har at gøre med et havemøbel til udendørs brug.

SE OGSÅ: Sådan shiner du dit sofabord op med saltsyre

Når møblet er slebet af, fjernes støv og savsmuld med en fugtig klud, før grunder påføres.
Når møblet er slebet af, fjernes støv og savsmuld med en fugtig klud, før grunder påføres.

Maling

Hvor den førnævnte grunder kan kastes på uden videre sans for detalje og penselstrøg, er det ikke tilfældet med malingen. Her skal penselstrøgene gerne være lange, elegante og ikke mindst ensartede. Klatmaling vil gå udover det færdige resultat, så brug gerne lidt ekstra tid på dette.

Husk, at grunderen skal være helt tør, før malingen påføres.

Når vi har at gøre med et bord, der skal stå udendørs, er det vigtigt, du vælger en type maling til udendørs brug. En almindelig indendørsmaling vil hurtigt skalle af og blive grim, hvis først den bliver udsat for vind og vejr.

Giv gerne møblet to lag maling. Her behøver det første lag ikke være knastørt, når anden omgang maling påføres.

Find det på DBA

 1. Natbord

  Natbord

  Natbord, The Box, Natbord/reol med skuffe,the Box fra living&more i koksgrå. 39x34 cm.H 37 cm. Originalt ophæng medfølger. Ny og ubrugt. Evt kan lev aftales.

  850,00 kr.15-01-2022
 2. Natbord, Ikea, 54 cm bred
38 cm dyb
66 cm høj

  Natbord, Ikea, 54 cm bred 38 cm dyb 66 cm høj

  75,00 kr.26-05-2023
 3. Natbord, Anne linde, Anne linde ledge natbord i grå 2 stk 250 pr stk

  Natbord, Anne linde, Anne linde ledge natbord i grå 2 stk 250 pr stk

  250,00 kr.26-05-2023
 4. Natbord, Ikea, Good condition, no damages

  Natbord, Ikea, Good condition, no damages

  150,00 kr.26-05-2023
 5. Natbord, Metallisk natbord med hjul.
Sjov natbord, der nemt kan flyttes rundt takket være sine to ba

  Natbord, Metallisk natbord med hjul. Sjov natbord, der nemt kan flyttes rundt takket være sine to baghjul. Perfekt hvis man har et småt værelse, som kræver fleksibilitet fra møblernes side. Skriv end

  250,00 kr.26-05-2023
 6. Natbord, Rigtig fint natbord/sengebord med skuffe. Kunne godt trænge til at blive vasket ned med sæb

  Natbord, Rigtig fint natbord/sengebord med skuffe. Kunne godt trænge til at blive vasket ned med sæbespåner, evt. males. Er i Strandby, 9970. Kan komme til Hjørring ved lejlighed.

  75,00 kr.26-05-2023

Er et natbord mere dit type DIY-projekt? Der er 587 natborde til salg på DBA lige nu.

Montering af lister

NU kommer vi til én af de mere udfordrende dele af projektet. Der skal monteres lister på den MDF-plade eller det stykke resttræ, der skal fungere som bordplade oven på den gamle barstol.

Fordi bordet skal bruges udendørs, har Camilla valgt at bruge lister af metal. Skal bordet kun bruges indendørs, kan almindelige trælister også bruges.

Udfordringen opstår i, at listerne skal skæres i smig. Smig er en ikke-retviklet samling mellem to kanter eller flader, der gør, at listerne mødes i en spids vinkel i et hjørne. Dette kræver lidt håndelag, fordi listerne skal have et 45-graders snit. Brug en god, fintakket sav, der kan skære i metal, hvis det er metallister, du har valgt. Som Camilla illustrerer, kan en vinkelsliber med fordel bruges, hvis du har en liggende.

Når listerne er skåret i smig, skal de monteres, hvilket gøres let med montagelim. Camilla benytter her en fugepistol til at påføre montagelimen med en glidende bevægelse. En mindre avanceret limtube kan også bruges - her skal du blot huske at bruge en lim, som kan tåle at stå udendørs.

LÆS OGSÅ: Gammel campingvogn blev til luksus sommerhus

Det kræver lidt præcision at få listerne til at sidde helt lige oven på den gode portion montagelim, som der skal til.
Det kræver lidt præcision at få listerne til at sidde helt lige oven på den gode portion montagelim, som der skal til.

Fliseklæb og puslespil

Når den udfordrende del med listemontering er klaret, og limen er tør, kommer vi til den kreative fase, hvor du kan få lov at lege. Der skal nemlig fliser på bordet. Altså, hvis du har tænkt dig at bruge fliser. Et mosaikmønster kan nemlig udgøres af alt fra sten, du har fundet på stranden, til porcelænsskår. Her er det kun fantasien, der sætter grænser!

Din mosaik skal naturligvis have noget at sidde fast på. Til det skal der bruges fliseklæb, som blandes med vand efter de blandingsforhold, der står på pakken. Det skal gerne påføres i et godt, tykt lag på MDF-pladen.

Når det er gjort, er det puslespilstid! Læg din mosaik i det mønster, du ønsker. Det kræver sikkert lidt frem og tilbage med de fliser eller skår, du bruger, så vent med at presse dem ned i din fliseklæb, før du er helt sikker på, at det rigtige mønster er fundet. Sørg for at overfladen bliver lige, så kopperne ikke tilter på bordet - dette kan kræve, at nogle fliser trykkes længere ned end andre.

Fuge

Når din mosaik er lagt i et flot mønster og trykket godt ned i fliseklæben, skal du væbne dig lidt med tålmodighed igen. Fliseklæben skal nemlig helst tørre natten over, inden der påføres fuge på overfladen.

Efter en nats tørring skal der fuge på bordet for at skabe en glat, ensartet overflade og for at forhindre, at vand løber ned mellem fliserne i bordet. Fugen påføres fra alle leder og kanter og skal ned mellem alle fliser. Herefter skal fugen tørre i 5-10 minutter. Den må ikke blive helt tør, da du efter de 5-10 minutter skal fjerne overskydende fuge med en opvredet, fugtig svamp.

Et godt tip fra Camilla er at bruge svampen med cirkulære bevægelser, så fugen fordeles ligeligt.

LÆS OGSÅ: Dette kan du bruge dine gamle, trætte havemøbler til

Fra barstol til flot mosaikbord! Du kan købe Camillas kreation for 650 kroner på DBA.
Fra barstol til flot mosaikbord! Du kan købe Camillas kreation for 650 kroner på DBA.

Skjult skat til salg

Det var dét! Hvad der en gang var en halvtrist barstol, taburet, eller hvad du brugte som base, er nu blevet til et flot mosaikbord, der kan pryde i haven eller på altanen. Du kan selvfølgelig også vælge at sælge det på DBA.

Camilla har mange projekter i gang på DBA, og derfor har hun valgt at sætte mosaikbordet til salg. Du kan finde det her, hvor det er sat til salg for 650 kroner, hvis ikke det er blevet solgt i mellemtiden. Du kan også finde Camillas DBA bruger og se, når hun sætter andre spændende projekter til salg.

Find det på DBA

 1. Kommode, b: 66 d: 40 h: 75, Ca. 100 år gammel vintage kommode
Er i god stand men skal males
Fri leve

  Kommode, b: 66 d: 40 h: 75, Ca. 100 år gammel vintage kommode Er i god stand men skal males Fri levering på Amager

  400,00 kr.26-05-2023
 2. Kommode, Retro kommode i eg

Fast pris 600kr

  Kommode, Retro kommode i eg Fast pris 600kr

  600,00 kr.26-05-2023
 3. Kommode, Retro teak kommode 
Mangler desværre 2 greb ellers rigtig pæn stand

700kr

  Kommode, Retro teak kommode Mangler desværre 2 greb ellers rigtig pæn stand 700kr

  700,00 kr.26-05-2023
 4. Skænk

  Skænk

  Skænk, palisander, b: 85 d: 40 h: 75, Skænk i palisander med Jalousilåger. Design Kai Kristiansen,produceret af FM Møbler. Hylder kan isættes efter behov. Pæn stand. Evt kan lev aftales.

  3.900,00 kr.28-09-2021
 5. Skænk / skab i egetræ med skydelåger på bemalet understel

  Skænk / skab i egetræ med skydelåger på bemalet understel

  Skænk, egetræ, b: 105 d: 43 h: 93, Fin skænk med skydelåger i fineret egetræ! Her et møbel der henvender sig både til den som ønsker et møbel med rigtig god og praktisk opbevarings plads, men også ti

  1.850,00 kr.16-04-2023
 6. Teak kommode

  Teak kommode

  Kommode, teaktræ, b: 80 d: 45 h: 74, Teak kommode med 4 skuffer. Fremstillet af Ølholm Møbelfabrik I 60'erne. Enkelte brugsspor.

  1.500,00 kr.20-03-2023

Du finder 2.672 kommoder og 1.451 skænke til salg på DBA. Perfekt til et godt DIY-projekt.

Har du brug for inspiration til lignende DIY-projekter? Så skal du læse med her. Vi besøger genbrugselskeren Marie-Louise, som bygger de fleste af sine egne møbler på budget.

Husk også at følge med i fremtidige videoer fra vores video-koncept; Skjulte skatte. Her er meget spændende på vej. Herunder kan du se, hvordan det gik, da Camilla gav nyt liv til et gammelt natbord.

Relaterede artikler