Skjulte skatte: Fra barstol til flot mosaikbord
VideoBolig

Skjulte skatte: Fra barstol til flot mosaikbord

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Mangler du et DIY-sommerprojekt? Så skal du se med her! I Skjulte skatte viser vært og handywoman Camilla, hvordan man giver ting fra gemmerne nyt liv. I videoen herover forvandler hun en billig barstol fra DBA til et flot mosaikbord til haven eller altanen.

I Skjulte Skatte vil vi inspirere dig til at gå i kælderen, skuret eller loftrummet efter ting, der gemmer på et skjult potentiale og kan få et nyt liv. I spidsen står Camilla Nordvig Kjærbye som vært og handywoman.

Camilla er ikke professionel håndværker. Til gengæld er hun umådeligt handy og dygtig til at inkludere dig i processen, når hun frisker ting op, som hun har fundet på DBA enten til småpenge eller gratis afhentning.

I den første video kastede Camilla sig over et natbord, hun købte af Christoffer på DBA, som havde haft natbordet stående i kælderen længe. Med en klat maling, nye greb og lidt knofedt, blev det glemte natbord fra kælderen til en sand skat. Se hvordan det gik i videoen her.

I denne video er det en gammel barstol købt på DBA for 80 kroner, der bliver forvandlet til et flot mosaikbord. Se hele processen trin for trin i videoen herover, eller læs mere om processen i artiklen herunder. God arbejdslyst!

Find det på DBA

 1. Bar i palisander med 2 barstole, Flot og velholdt bar i palisander med 2 barstole. Masser af opbevar

  Bar i palisander med 2 barstole, Flot og velholdt bar i palisander med 2 barstole. Masser af opbevaringsplads til flasker, glas og andet barudstyr. Baren er fra ca. 1980' erne. Giv evt. et bud. Baren

  5.000,00 kr.16-06-2024
 2. Barstol, Kartell, Kartell Spoon barstole i sort farve designet af Antonio Citterio sælges ( grunde

  Barstol, Kartell, Kartell Spoon barstole i sort farve designet af Antonio Citterio sælges ( grundet ændring af min indretning ) jeg har to stk prisen er pr stk Sms 28 19 12 29

  700,00 kr.22-01-2024
 3. Andet, Jysk, Sælger barstolene og bordet sammen

  Andet, Jysk, Sælger barstolene og bordet sammen

  1.700,00 kr.16-06-2024
 4. Barstol

  Barstol

  250,00 kr.16-06-2024
 5. Barstol, Som ny
Siddehøjde 76 cm
Kvalitetsstol

  Barstol, Som ny Siddehøjde 76 cm Kvalitetsstol

  475,00 kr.16-06-2024
 6. Barstol, Ukendt, Barstol sælges, da jeg ikke har plads til den længere efter flytning. Sort sæde, al

  Barstol, Ukendt, Barstol sælges, da jeg ikke har plads til den længere efter flytning. Sort sæde, alu fod. Barstolen kan drejes og hæves op og ned. Afhentes i Vejle.

  300,00 kr.16-06-2024

Søger du efter barstol på DBA, finder du 1.526 annoncer. 147 af barstolene koster under 200 kroner.

Her er det, du skal bruge

Start dit DYI-projekt med at gå loft eller kælderrum igennem. Det kan jo være, du har en gammel barstol eller taburet stående, der trænger til en opfrisker. Hvis ikke det er tilfældet, kan du finde billige barstole til salg til dit projekt på DBA lige her.

Dernæst skal du have materialer til projektet. Derfor får du herunder den indkøbsliste, som Camilla gjorde brug af, inden hun selv gik i sving. Inden du bruger dine surt optjente penge i byggemarkedet, er det igen smart at gå gemmerne igennem efter malingrester, resttræ, lim, fliser og fugemasse. Jo flere rester du kan gøre brug af, desto billigere bliver det mosaikbord, du skal bygge.

Indkøbslisten:

Find det på DBA

 1. vidaXL spisebordssæt til haven 11 dele polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 11 dele polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 11 dele polyrattan , Dette spisebordssæt til haven er et glimrende valg til udendørs spisning eller afslapning i haven eller på terrassen. Slidstærkt materiale: PE-ratta

  7.590,00 kr.16-06-2024
 2. vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele polyrattan s, Dette spisebordssæt til haven er et glimrende valg til udendørs spisning eller afslapning i haven eller på terrassen. Slidstærkt materiale: PE-ratta

  3.949,00 kr.16-06-2024
 3. vidaXL loungesæt til haven 13 dele med hynder textilene hvid

  vidaXL loungesæt til haven 13 dele med hynder textilene hvid

  vidaXL loungesæt til haven 13 dele med hynder text, Dette spisebordssæt til haven er et glimrende valg til udendørs spisning eller afslapning i haven eller på terrassen. Slidstærkt og langtidsholdbart

  7.733,00 kr.16-06-2024
 4. vidaXL spisebordssæt til haven 17 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 17 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 17 dele med hynder , Dette spisebordssæt til haven er et glimrende valg til udendørs spisning eller afslapning i haven eller på terrassen. Slidstærkt materiale: PE-ratta

  10.308,00 kr.16-06-2024
 5. vidaXL markise m. LED 500x300 cm automatisk betjening antracitgrå hvid

  vidaXL markise m. LED 500x300 cm automatisk betjening antracitgrå hvid

  vidaXL markise m. LED 500x300 cm automatisk betjen, Skab et dejligt og køligt sted på din terrasse, og beskyt dig selv mod UV-stråler med denne sammenrullelige markise! Holdbart materiale: Markisestel

  4.757,00 kr.16-06-2024
 6. vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele med hynder p, Dette spisebordssæt til haven er et glimrende valg til udendørs spisning eller afslapning i haven eller på terrassen. Slidstærkt materiale: PE-ratta

  5.852,00 kr.16-06-2024

Sådan gør du

Når du har fundet den barstol, taburet eller hvad, der kan fungere som base for dit mosaikbord, skal du nu til at i gang med projektet. I det følgende gennemgår vi alle de trin, som Camilla følger i videoen i toppen af artiklen.

Afslibning og grunder

Det kan være fristende at gribe penslen og smide maling på møblet med det samme. For at få det bedste resultat, bør du dog slibe både møbel og MDF-plade af først for at sikre, at malingen hænger ordentligt fast, når du påfører den senere.

Når møblet er slebet af, tager du en fugtig klud og får det værste støv og savsmuld af. Med dét gjort, kan du heller ikke endnu smide maling på... Der skal nemlig en omgang grunder på før malingen. Dette skal til for at malingen hæfter bedre på møblet. Dette er særligt vigtigt, når man, som med mosaikbordet, har at gøre med et havemøbel til udendørs brug.

SE OGSÅ: Sådan shiner du dit sofabord op med saltsyre

Når møblet er slebet af, fjernes støv og savsmuld med en fugtig klud, før grunder påføres.
Når møblet er slebet af, fjernes støv og savsmuld med en fugtig klud, før grunder påføres.

Maling

Hvor den førnævnte grunder kan kastes på uden videre sans for detalje og penselstrøg, er det ikke tilfældet med malingen. Her skal penselstrøgene gerne være lange, elegante og ikke mindst ensartede. Klatmaling vil gå udover det færdige resultat, så brug gerne lidt ekstra tid på dette.

Husk, at grunderen skal være helt tør, før malingen påføres.

Når vi har at gøre med et bord, der skal stå udendørs, er det vigtigt, du vælger en type maling til udendørs brug. En almindelig indendørsmaling vil hurtigt skalle af og blive grim, hvis først den bliver udsat for vind og vejr.

Giv gerne møblet to lag maling. Her behøver det første lag ikke være knastørt, når anden omgang maling påføres.

Find det på DBA

 1. Natbord, Messing med glasplade.

  Natbord, Messing med glasplade.

  50,00 kr.16-06-2024
 2. Natbord, Hay, Hay Natborde / Sideborde

Pris er for 2 stk.

  Natbord, Hay, Hay Natborde / Sideborde Pris er for 2 stk.

  1.000,00 kr.16-06-2024
 3. Natbord, Vintage, supercharmerende kommode -jeg malede den sølvfarvet engang, da jeg syntes det var

  Natbord, Vintage, supercharmerende kommode -jeg malede den sølvfarvet engang, da jeg syntes det var sagen... -nu trænger den til en ny gang maling, og et nyt hjem. Også fin som natbord/sengebord, smin

  500,00 kr.16-06-2024
 4. Natbord

  Natbord

  Natbord, Dansk Møbelproducent fra 50erne., Natbord i mahogni,med glasplade. 42x36 cm.H 57 cm. 2 STK HAVES,PRIS PR STK. Pæn stand. Evt kan lev aftales.

  1.400,00 kr.17-06-2021
 5. Natbord, Jysk, Jysk natbord, med skuffe. Ingen tegn på brug, sælges samlet

  Natbord, Jysk, Jysk natbord, med skuffe. Ingen tegn på brug, sælges samlet

  99,00 kr.16-06-2024
 6. Natbord Vinthera Moa Sort Plastik 40 x 30 x 50 cm

  Natbord Vinthera Moa Sort Plastik 40 x 30 x 50 cm

  Natbord, Giv dit soveværelse et stilfuldt og praktisk løft med Vinthera Moa natbordet! Dette moderne natbord er designet til at tilføje både funktionalitet og elegance til dit hjem. Specifikationer:

  769,00 kr.16-06-2024

Er et natbord mere dit type DIY-projekt? Der er 587 natborde til salg på DBA lige nu.

Montering af lister

NU kommer vi til én af de mere udfordrende dele af projektet. Der skal monteres lister på den MDF-plade eller det stykke resttræ, der skal fungere som bordplade oven på den gamle barstol.

Fordi bordet skal bruges udendørs, har Camilla valgt at bruge lister af metal. Skal bordet kun bruges indendørs, kan almindelige trælister også bruges.

Udfordringen opstår i, at listerne skal skæres i smig. Smig er en ikke-retviklet samling mellem to kanter eller flader, der gør, at listerne mødes i en spids vinkel i et hjørne. Dette kræver lidt håndelag, fordi listerne skal have et 45-graders snit. Brug en god, fintakket sav, der kan skære i metal, hvis det er metallister, du har valgt. Som Camilla illustrerer, kan en vinkelsliber med fordel bruges, hvis du har en liggende.

Når listerne er skåret i smig, skal de monteres, hvilket gøres let med montagelim. Camilla benytter her en fugepistol til at påføre montagelimen med en glidende bevægelse. En mindre avanceret limtube kan også bruges - her skal du blot huske at bruge en lim, som kan tåle at stå udendørs.

LÆS OGSÅ: Gammel campingvogn blev til luksus sommerhus

Det kræver lidt præcision at få listerne til at sidde helt lige oven på den gode portion montagelim, som der skal til.
Det kræver lidt præcision at få listerne til at sidde helt lige oven på den gode portion montagelim, som der skal til.

Fliseklæb og puslespil

Når den udfordrende del med listemontering er klaret, og limen er tør, kommer vi til den kreative fase, hvor du kan få lov at lege. Der skal nemlig fliser på bordet. Altså, hvis du har tænkt dig at bruge fliser. Et mosaikmønster kan nemlig udgøres af alt fra sten, du har fundet på stranden, til porcelænsskår. Her er det kun fantasien, der sætter grænser!

Din mosaik skal naturligvis have noget at sidde fast på. Til det skal der bruges fliseklæb, som blandes med vand efter de blandingsforhold, der står på pakken. Det skal gerne påføres i et godt, tykt lag på MDF-pladen.

Når det er gjort, er det puslespilstid! Læg din mosaik i det mønster, du ønsker. Det kræver sikkert lidt frem og tilbage med de fliser eller skår, du bruger, så vent med at presse dem ned i din fliseklæb, før du er helt sikker på, at det rigtige mønster er fundet. Sørg for at overfladen bliver lige, så kopperne ikke tilter på bordet - dette kan kræve, at nogle fliser trykkes længere ned end andre.

Fuge

Når din mosaik er lagt i et flot mønster og trykket godt ned i fliseklæben, skal du væbne dig lidt med tålmodighed igen. Fliseklæben skal nemlig helst tørre natten over, inden der påføres fuge på overfladen.

Efter en nats tørring skal der fuge på bordet for at skabe en glat, ensartet overflade og for at forhindre, at vand løber ned mellem fliserne i bordet. Fugen påføres fra alle leder og kanter og skal ned mellem alle fliser. Herefter skal fugen tørre i 5-10 minutter. Den må ikke blive helt tør, da du efter de 5-10 minutter skal fjerne overskydende fuge med en opvredet, fugtig svamp.

Et godt tip fra Camilla er at bruge svampen med cirkulære bevægelser, så fugen fordeles ligeligt.

LÆS OGSÅ: Dette kan du bruge dine gamle, trætte havemøbler til

Fra barstol til flot mosaikbord! Du kan købe Camillas kreation for 650 kroner på DBA.
Fra barstol til flot mosaikbord! Du kan købe Camillas kreation for 650 kroner på DBA.

Skjult skat til salg

Det var dét! Hvad der en gang var en halvtrist barstol, taburet, eller hvad du brugte som base, er nu blevet til et flot mosaikbord, der kan pryde i haven eller på altanen. Du kan selvfølgelig også vælge at sælge det på DBA.

Camilla har mange projekter i gang på DBA, og derfor har hun valgt at sætte mosaikbordet til salg. Du kan finde det her, hvor det er sat til salg for 650 kroner, hvis ikke det er blevet solgt i mellemtiden. Du kan også finde Camillas DBA bruger og se, når hun sætter andre spændende projekter til salg.

Find det på DBA

 1. Tilbehør, plast, Ikea trofast skuffer. To store sorte, 5 små grønne. Samlet pris

  Tilbehør, plast, Ikea trofast skuffer. To store sorte, 5 små grønne. Samlet pris

  100,00 kr.16-06-2024
 2. Kiste, fyrretræ, b: 140 d: 64 h: 85, Flot gl. kiste, mål L. 140 cm. H. 85 cm. D. 64 cm. Salgs for 95

  Kiste, fyrretræ, b: 140 d: 64 h: 85, Flot gl. kiste, mål L. 140 cm. H. 85 cm. D. 64 cm. Salgs for 950 kr. Du lam ringe eller sende sms på tlf. 24423860 får du hurtig svar. Se mine andre annoncer, har

  950,00 kr.16-06-2024
 3. Kommode, andet materiale, b: 160 d: 48 h: 78, Sælger 2stk. malm kommoder i meget flot stand. Ingen m

  Kommode, andet materiale, b: 160 d: 48 h: 78, Sælger 2stk. malm kommoder i meget flot stand. Ingen mærker. 500kr. pr stk

  500,00 kr.16-06-2024
 4. Skænk, b: 130 d: 42 h: 79, Flot fyrretræ skænke, mål L. 130 cm, D. 42 cm. H. 79 cm. Salgs for 1500 k

  Skænk, b: 130 d: 42 h: 79, Flot fyrretræ skænke, mål L. 130 cm, D. 42 cm. H. 79 cm. Salgs for 1500 kr. Du kan ringe eller sende sms på tlf. 24423860 får su hurtig svar. Se mine andre annoncer, har fl

  1.500,00 kr.16-06-2024
 5. Chatol, mahogni, b: 155 d: 40 h: 110, Skænk/chatol, mahogni

Antik/vintage mahogni skænk fra da beds

  Chatol, mahogni, b: 155 d: 40 h: 110, Skænk/chatol, mahogni Antik/vintage mahogni skænk fra da bedstefar var barn Medfølgende 3 originalnøgler til skabslågerne Bredde: 155 cm Dybde: 40 cm Højde: 11

  3.200,00 kr.16-06-2024
 6. Skænk, egetræ, b: 145 d: 45 h: 82, Fin skænk, naturligvis brugt

  Skænk, egetræ, b: 145 d: 45 h: 82, Fin skænk, naturligvis brugt

  500,00 kr.16-06-2024

Du finder 2.672 kommoder og 1.451 skænke til salg på DBA. Perfekt til et godt DIY-projekt.

Har du brug for inspiration til lignende DIY-projekter? Så skal du læse med her. Vi besøger genbrugselskeren Marie-Louise, som bygger de fleste af sine egne møbler på budget.

Husk også at følge med i fremtidige videoer fra vores video-koncept; Skjulte skatte. Her er meget spændende på vej. Herunder kan du se, hvordan det gik, da Camilla gav nyt liv til et gammelt natbord.

Relaterede artikler