LISTE: Disse påklædningsdukker er steget i værdi
VideoLivsstil

LISTE: Disse påklædningsdukker er steget i værdi

Astrid
Astrid

Hvis du legede på påklædningsdukker som barn, er det på tide at finde dem frem fra gemmerne. Din gamle påklædningsdukker er måske guld værd i dag.

Har du gemte dine gamle påklædningsdukker? Så kan du betragte dig selv som et heldigt asen. Nogle påklædningsdukkers værdi er nemlig steget. I artiklen her, kan du finde svar på, hvilke dukker du kan score kassen på.

Vi har allieret os med supersamleren Lise Rasmussen, også kaldet Mosterlise, der har samlet på påklædningsdukker i mere end 20 år. Foruden af have forfattet en bog om de papirstynde damer, kan Mosterlise alene ved at kigge på dukkernes tøj identificere, hvilket årti de stammer fra.

Med afsæt i Mosterlises egen samling guider hun i artiklen til, hvilke påklædningsdukker, der er særligt eftertragtede i dag. I videoen øverst i artiklen, inviterer Mosterlise dig med indenfor til at kig på hendes private samling af påklædningsdukker, som du kan læse mere om her.

Mosterlises imponerende samling af påklædningsdukker er opbygget over en 20-årige periode.
Mosterlises imponerende samling af påklædningsdukker er opbygget over en 20-årige periode.

De dyreste påklædningsdukker i samlingen

Mosterlise er særlig fascineret af illustratoren Gerda Vindig, der blandt andet har tegnet de velkendte Marie-dukker – Store Marie, Lille Marie og Sorte Marie – der fra 1940 til 1964 fulgte med i Mariekiks-pakkerne.

- Derudover står Gerda Vinding bag en række modeark med meget smukke modeller, fortæller Mosterlise.

Modearkene stammer fra 1940’erne og er blandt toppen af poppen i Mosterlises samling. Et uklippet ark, vurderer Mosterlise, vil have en værdi af minimum 500 kroner. Med nogle stykker af dem er sparegrisen altså hurtigt fyldt op.

Find det på DBA

 1. Påklædningsdukker, Uniset dukker og smølfe landsby, Mine 70er påklædningsdukker, 6 stk. Af pap med k

  Påklædningsdukker, Uniset dukker og smølfe landsby, Mine 70er påklædningsdukker, 6 stk. Af pap med klister tøj der kan bruges igen og igen, Uniset hedder det. Og en smølfe landsby.

  150,00 kr.27-01-2023
 2. Påklædningsdukker, Papir, Velholdte gamle 3 stk
Str. 38 cm x 54 cm
Som sæt 200 kr
Stk pris 80 kr

  Påklædningsdukker, Papir, Velholdte gamle 3 stk Str. 38 cm x 54 cm Som sæt 200 kr Stk pris 80 kr

  80,00 kr.27-01-2023
 3. Påklædningsdukker, 3 gamle påklædningsdukker, 3 gamle påklædningsdukker med masser af tilbehør fra 1

  Påklædningsdukker, 3 gamle påklædningsdukker, 3 gamle påklædningsdukker med masser af tilbehør fra 1970'erne. Højde ca. 29 cm. Pæne og velholdte. Kan afhentes i Karlslunde eller sendes mod betaling

  100,00 kr.26-01-2023
 4. Påklædningsdukker, 2 søde gamle påklædningsdukker, 2 fine, søde gamle påklædningsdukker med masser a

  Påklædningsdukker, 2 søde gamle påklædningsdukker, 2 fine, søde gamle påklædningsdukker med masser af tilbehør. Højde ca. 25 cm. Pæne og velholdte. Kan afhentes i Karlslunde eller sendes mod betalin

  100,00 kr.26-01-2023
 5. Påklædningsdukker, 2 gamle påklædningsdukker, 2 gamle påklædningsdukker med masser af tilbehør.
Højd

  Påklædningsdukker, 2 gamle påklædningsdukker, 2 gamle påklædningsdukker med masser af tilbehør. Højde ca. 25 cm. Pæne og velholdte. Kan afhentes i Karlslunde eller sendes mod betaling af porto. Røg

  100,00 kr.26-01-2023
 6. Påklædningsdukker, Meget gammel dukke med div . tøj ,., Meget gammel dukke med div . tøj , sælges fo

  Påklædningsdukker, Meget gammel dukke med div . tøj ,., Meget gammel dukke med div . tøj , sælges for bedste bud. Ca 35 cm høj .

  123,00 kr.25-01-2023

Se alle Marie-dukker til salg på DBA her.

Marie-dukkerne er nogle dyre damer

Der findes genoptrykte ark af Marie-dukkerne. Disse har dog ikke samme værdi som de originale ark, der ligger på omkring 250 kroner.

- Ligger du inde med et af de helt gamle ark, der udkom i starten af 1940’erne, vil det koste noget mere, fortæller Mosterlise.

I 1951 startede Store Marie-klubben, som var en klub for de entusiastiske påklædningsdukke-samlere. Som medlem fik man blandt andet tildelt et lille emblem og et medlemskort. Hvordan disse effekter ser ud, kan du se i videoen øverst i artiklen. Har du nogle af disse effekter liggende derhjemme, er der igen lidt til sparegrisen.

LÆS OGSÅ: Tor solgt sin cykel på DBA og endte i Mads og Monopolet

London-bageriget Peek Frean lavede Mariekiksen som en hyldest til storhertuginden Maria Alexandrovna, da hun i 1874 giftede sig ind i den britiske kongefamilie.
London-bageriget Peek Frean lavede Mariekiksen som en hyldest til storhertuginden Maria Alexandrovna, da hun i 1874 giftede sig ind i den britiske kongefamilie.

Dirch Passer som påklædningsdukke er guld værd

I USA var det under påklædningsdukkernes storhedstid ganske normalt, at ikoniske filmstjerner blev afbilledet og trykt som påklædningsdukker. Denne trend fandt også vej til Danmark.

I sin påklædningsdukke-samling har Mosterlise et ganske særligt ark med Dirch Passer fra A.B.C. Teateret, hvor han spillede Charleys tante og derfor er iført kyse og en flagrende kjole.

Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer stammer fra 1955 og meget sjælden, hvorfor den selvfølgelig er en hel del værd i dag.

SE OGSÅ: Video – Unik autocamper fra Klovn til salg på DBA

Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer, blev fundet i en gammel scrapbog.
Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer, blev fundet i en gammel scrapbog.

En prisstigning på mere end 200 procent

Et af det mest værdful påklædningsdukke-ark i Mosterlises samling er tegnet af illustratoren Iben Clante, der er kendt som illustrator af børnebøger, postkort, kravlenisser og ikke mindst påklædningsdukker.
I sin samling har Mosterlise et af Iben Clantes tidlige påklædningsdukke-ark, hvilket i sig selv har stor værdi. Samtidig er arket i hel stand, hvilket får prisen til at stige yderligere.

Mosterlise anskaffede sig i sin tid arket for cirka 150 kroner. Siden da er dets værdi steget med mere end 200 procent og har i dag en værdi af 500 kroner, vurderer Mosterlise.

SE OGSÅ: Video – DBAs dyreste kolonihavehus

Du kan se hele Mosterlises samling i videoen øverst i artiklen.
Du kan se hele Mosterlises samling i videoen øverst i artiklen.

Dette kan øge en påklædningsdukkes værdi

Hvis du er i tvivl om værdi af dine gamle påklædningsdukker, kommer her et par tommelfingerregler, du kan bruge til at prissætte dukkerne, inden du eventuelt sætter dem til salg på DBA.

Er påklædningsdukken af ældre dato – eksempelvis fra 1940’erne eller 1950’erne – vil den sandsynligvis være mere værd, da der ikke findes mange af samme salgs.

Påklædningsdukken vil desuden være noget mere værd, hvis den ikke er klippet ud. Har du hele ark bør de altså bevares sådan, hvis de skal beholde deres værdi. Er påklædningsdukke-arket signeret af illustratoren selv, er det også et plus for værdien. 

Du kan hente yderligere inspiration ved at se, hvad andre på DBA har prissat lignende påklædningsdukker til.

Find det på DBA

 1. Dåser, Store Marie, Slots chokolade, medova the og en uke, 4 dåser, sælges samlet. Der er lille bule

  Dåser, Store Marie, Slots chokolade, medova the og en uke, 4 dåser, sælges samlet. Der er lille bule i Medova the.

  250,00 kr.25-01-2023
 2. Dåser, MARIEKIKS DÅSE, Gammel Mariekiks Dåse

Tekstet:
STORE MARIE 
Leverandør til Det Kgl. Danske H

  Dåser, MARIEKIKS DÅSE, Gammel Mariekiks Dåse Tekstet: STORE MARIE Leverandør til Det Kgl. Danske Hof JENSEN 6 MØLLER A/S Fabrikanter af fineste kvalitetsbisquits Siden 1885 Mariekiks er opkaldt eft

  175,00 kr.13-01-2023
 3. Dåser, Kaffedåser mm., Skønne gamle dåser fra en svunden tid.

Nogle kan have mere patina end andre,

  Dåser, Kaffedåser mm., Skønne gamle dåser fra en svunden tid. Nogle kan have mere patina end andre, men stadig brugbare. Øverst fra venstre : Meny kaffe - 100kr Kana kaffe - 150kr Nescafé - 60kr K

  25,00 kr.13-12-2022
 4. Dåser, STORE MARIE Kiksedåse, KIKSE-KLASSIKER
Made in Denmark.

Det er nok den mest eftertragtede re

  Dåser, STORE MARIE Kiksedåse, KIKSE-KLASSIKER Made in Denmark. Det er nok den mest eftertragtede reklame-dåse i landet, denne "Store Marie", der blev fabrikeret hos Jensen & Møller A/S i København.

  150,00 kr.27-11-2022
 5. Dåser, Store Marie, Store Marie kiksedåse.

  Dåser, Store Marie, Store Marie kiksedåse.

  125,00 kr.13-09-2022
 6. Dåser, Store Marie kiksedåse, Fin gammel Store Marie kiksedåse jvf. fotos.

Dåsen fremstår i fin sta

  Dåser, Store Marie kiksedåse, Fin gammel Store Marie kiksedåse jvf. fotos. Dåsen fremstår i fin stand men med aldersrelateret brugsslitage i form af et skævt låg, rust på metaldele (ender) samt en li

  100,00 kr.21-06-2022

Se alle Mariekiks-samleobjekter til salg på DBA, her.

Er du ligesom Mosterlise pjattet med dukker, bør du se med her, hvor vi slår dørene op for DBA’s dyreste dukkehus. Huset er en sand liebhavervilla i tre etager med god plads, hvis altså du er en lille dukke. Se det her.

Supersamleren Laila har dedikeret både sine penge og sit hjem til den hidsige men elskerværdige Anders And. I hjemmet bugner bogreolerne med Jumbobøger, og glasmontrer er fyldt til randen med alle Andebys beboer. Mød Laila og se hendes imponerende samling i videoen nedenfor.


Du kan læse mere om Laila og hendes samling her.

Relaterede artikler