Hvor bæredygtig er Karsten Ree? Vi stikker til rigmanden
Video

Hvor bæredygtig er Karsten Ree? Vi stikker til rigmanden

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

Du får ham aldrig til at punge ud med 3,5 kroner for en plastik-bærepose, og haven bruger han gerne som toilet, for at spare på vandet. Milliardæren Karsten Ree har på mange måder mindsket sit forbrug, men handler det mere om, at han er nærig? Det spørgsmål stillede vi grundlæggeren af genbrugsportalen, da vi i anledningen af, at den farvefulde avis fylder 40 år, aflagde ham et besøg. Her kan du få svar på, hvor meget Karsten Ree rent faktisk har fokus på bæredygtighed.

Han ryger som en skorsten, og han er blevet hevet i retten - anklaget for at skyde efter Ekstra Bladets helikopter. Karsten Ree er en mand, der sjældent går stille med dørene. Han er nemlig ligeglad med, hvad andre tænker, og hvad normen dikterer. Han siger og gør præcis, hvad der passer ham.

Derfor fik vi også ærlige svar, da DBA i anledningen af, at genbrugsportalen fylder 40 år, inviterede sig selv hjem til Karsten for at spørge ham ind til, hvor meget stifteren af Den Blå Avis egentlig selv genbruger.

43 procent af danskerne siger, at de handler brugt for at mindske overforbruget. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra 2021. Hvert år tager DBA temperaturen på Genbrugsdanmark.
43 procent af danskerne siger, at de handler brugt for at mindske overforbruget. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra 2021. Hvert år tager DBA temperaturen på Genbrugsdanmark.

Pisser i haven for at spare på vandet

Karsten Ree solgte i 2008 Den Blå Avis til eBay og blev millionær. Siden er formuen vokset, og den bramfrie, tidligere ejer kan i dag kalde sig milliardær. Men aflægger du et besøg hos Ree, er det nærmest ”kun” hans hus og placering, der afslører, at manden svømmer i penge. Alene hans toiletvaner leder tankerne hen til dengang, man levede som under krigen.

- Jeg tisser i haven for at spare på vandet. Jeg har faktisk lige været derude, griner Karsten, der i samme ombæring undlod at vaske fingre.

Hans eget toilet var optaget af journalisten bag denne artikel, men det ser Karsten også muligheder i:

Jeg var lige ved at spørge dig, om jeg måtte tisse oveni dit tis, for ellers kan det jo være lige meget
fortæller Karsten.

Hans toiletvaner er et slående eksempel på, hvor meget milliardæren gør for at spare på sit forbrug. Af andre eksempler kan nævnes, at han ifølge sin kone sjældent skruer højt nok op for varmen i deres store residens i Vedbæk.

Men spørgsmålet er, om hans nøjsomhed handler om at være bæredygtig, eller om det mest af alt er fir at sparre penge:

- Jeg vil ikke selv sige, at jeg er ikke nærig. Jeg er påholdende med nogle ting, og jeg gider ikke købe noget, der ikke er pengene værd, siger Karsten Ree.

Find det på DBA

 1. Toiletsæde, Har bare lægget i skuret, kan hentes i Slangerup

  Toiletsæde, Har bare lægget i skuret, kan hentes i Slangerup

  300,00 kr.18-05-2024
 2. Soft close toiletsæde quick-release design firkantet hvid

  Soft close toiletsæde quick-release design firkantet hvid

  11040, Dette toiletsæde af høj kvalitet, som er velegnet til alle standard toiletskåle, vil være ideelt til boliger, restauranter, stormagasiner og hoteller. Toiletsædet har en soft close-funktion, hv

  256,00 kr.26-09-2023
 3. Pissoir, ifö, væghængt, 2 stk afprøvede væghængte pissoir's -sælges enkeltvis (eller samlet??) 
Glad

  Pissoir, ifö, væghængt, 2 stk afprøvede væghængte pissoir's -sælges enkeltvis (eller samlet??) Gladsaxe eller Frederiksberg

  500,00 kr.18-05-2024
 4. Toiletsæde, Duravit, væghængt, Duravit ME by starck Toiletsæde #002019..00/002019..00
Helt nyt, har

  Toiletsæde, Duravit, væghængt, Duravit ME by starck Toiletsæde #002019..00/002019..00 Helt nyt, har ikke været monteret.

  500,00 kr.18-05-2024
 5. Andet, Svanholm essential, væghængt, Badeværelses spejl helt nyt med lys i toppen

  Andet, Svanholm essential, væghængt, Badeværelses spejl helt nyt med lys i toppen

  1.000,00 kr.18-05-2024
 6. Toilet, Helt ny

  Toilet, Helt ny

  700,00 kr.18-05-2024

I skrivende stund er der 350 toiletter på DBA, og deriblandt kan du også finde nogle, der har en skylknap, som sparer særligt på vandet.
   

’Jeg ved godt, det er meget forkert’

Motorsport har alle dage haft Karsten Rees interesse, og i de gamle DBA-tider forenede han også sit arbejde med sin passion. Han brugte flere motorsportsevents til at reklamere for Den Blå Avis.

Også privat omgiver Karsten sig med store motorer og flotte biler. Han ejer en del af slagsen, men han gør det ikke uden samvittighed:

Jeg ved godt, at noget af det, jeg gør, er meget forkert, som når jeg for eksempel kører ræs i en gammel bil. Der ryger dæleme noget sprut igennem, når sådan en bil får tæsk. Så bruger den en liter i minuttet
siger Karsten og fortsætter:

- Men til dagligt har jeg indtil for nyligt kørt i en Polo, og det er fint nok til mig. Jeg har faktisk også et togkort, siger rigmanden.

LÆS OGSÅ: Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Sidste år blev der oprettet 310.177 annoncer i DBAs ’biltilbehørs’-kategori
Sidste år blev der oprettet 310.177 annoncer i DBAs ’biltilbehørs’-kategori

’Det er vanvittigt, hvad der bliver smidt ud’

Karsten Ree er ikke en mand, der altid tager godt imod, hvis andre siger, hvad han skal gøre, men han er dog ikke er bleg for at erkende, når han selv synes, andre har mere fat i den lange ende end ham selv:

- Jeg griner af hende der ”tunfisken” (Greta Tunberg, red.). Jeg synes, hun er et lille gespenst. Men man må jo bare erkende, at vi skal til at tænke anderledes. Der er for meget forbrug. Det er helt vanvittigt, hvad der bliver smidt ud, siger han og tilføjer:

- Man skal lære at tænke sig om, og jeg tænker over aftrykket her på jorden.

Find det på DBA

 1. Festkjole, ., str. L, Næsten som ny, Kjole, str, L

Afhentning i Øster Tørslev, Randers eller Ryomg

  Festkjole, ., str. L, Næsten som ny, Kjole, str, L Afhentning i Øster Tørslev, Randers eller Ryomgård. Kan også sendes på købers regning.

  100,00 kr.18-05-2024
 2. Anden kjole, YAS , str. L, Næsten som ny, Kjole, str. L

Afhentning i Øster Tørslev, Randers eller

  Anden kjole, YAS , str. L, Næsten som ny, Kjole, str. L Afhentning i Øster Tørslev, Randers eller Ryomgård. Kan også sendes på købers regning.

  100,00 kr.18-05-2024
 3. Sommerkjole, Noa Noa , str. M

  Sommerkjole, Noa Noa , str. M

  100,00 kr.18-05-2024
 4. Anden kjole, H&M, str. M, Blomstret og bourdoux rød, Polyester, God men brugt, Sælger disse to kj

  Anden kjole, H&M, str. M, Blomstret og bourdoux rød, Polyester, God men brugt, Sælger disse to kjoler samlet, de er samme model og i 100 % polyester. Der er bindebånd i taljen. Har været gået med

  180,00 kr.18-05-2024
 5. Festkjole, Mai Svanhvit , str. M, Silke, Ubrugt, Sælger dennne smukke Mai Svanhvit kjole som er i

  Festkjole, Mai Svanhvit , str. M, Silke, Ubrugt, Sælger dennne smukke Mai Svanhvit kjole som er i 100% rå-silke. Overdelen kan også styles med bukser under, eller nederdelen med en top til. Der er

  850,00 kr.18-05-2024
 6. Anden kjole, Ukendt, str. M, Super sød slå-om kjole, sort med hvide prikker.
Stoffet kan strække sig

  Anden kjole, Ukendt, str. M, Super sød slå-om kjole, sort med hvide prikker. Stoffet kan strække sig, så M/L vil kunne passe, evt med lille top under. Længde: 100 cm + porto hvis sendes

  50,00 kr.18-05-2024

39.711 kjoler kan du lige nu finde på DBA, og der er eksempelvis festkjoler, sommerkjoler og cocktailkjoler.
  

’Jeg ville græde, hvis tingene blev smidt ud’

I 27 år stod Karsten Ree bag Den Blå Avis, men selv har han ikke talrige DBA-handler ”på CV’et”. Genbrugshandler har Karsten Ree nemlig ikke haft et væld af i den tid, han har stået bag genbrugsfirmaet.

- Jeg går meget op i genbrug, og jeg har også brugt DBA til mine egne handler. Jeg har handlet med biler, bilreservedele, surferudstyr og møbler, men jeg har ikke været storforbruger af portalen, fortæller Karsten.

Han har dog brugt DBA som aldrig før, da han først fik solgt firmaet. For fire år siden fik han nemlig solgt en hel del på DBA, da han afholdte garagesalg. Sammen med sin søn oprettede de to en hel del annoncer på DBA med ting fra garagen:

- Jeg synes, jeg havde nok af brugte ting, så jeg holdt garagesalg og fik på få uger solgt for 150.000 kroner. Det var alt fra gokarter, cykler og ski, der blev solgt. Ting, jeg ved nogen mennesker ville blive glade for at eje, fortæller Karsten.

Han er ikke typen, der blot kører ned med tingene på genbrugsstationen til gratis brug for andre, før han har prøvet at få dem solgt. Men tanken om at smide tingene helt ud, er endnu fjernere for iværksætteren:

- Jeg ville græde, hvis alle tingene blot blev smidt ud, siger Karsten, der tydeligt er en mand, som knytter sig meget til sine ting.

SE OGSÅ: VIDEO: Alle genbrugselsker-videoer

Karsten fortæller, han er en samler. Han er ikke den eneste. Danskerne er også gode til at skrabe til sig uden at få de gamle ting afsat igen. 56 procent af danskerne svarer nemlig i DBAs Genbrugsindeks, at de har en gammel mobiltelefon liggende derhjemme og samle støv.
Karsten fortæller, han er en samler. Han er ikke den eneste. Danskerne er også gode til at skrabe til sig uden at få de gamle ting afsat igen. 56 procent af danskerne svarer nemlig i DBAs Genbrugsindeks, at de har en gammel mobiltelefon liggende derhjemme og samle støv.
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen(snabel-A)schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Danskerne hader at smide ting ud, som ikke virker. Det er nemlig den næststørste motivation til at sælge brugt, viser DBAs undersøgelse. Læs, hvad der er den største motivation i en af billedteksterne længere nede i denne artikel. Det er nemlig ikke at tjene penge.
Danskerne hader at smide ting ud, som ikke virker. Det er nemlig den næststørste motivation til at sælge brugt, viser DBAs undersøgelse. Læs, hvad der er den største motivation i en af billedteksterne længere nede i denne artikel. Det er nemlig ikke at tjene penge.

150.000 kroner har Karsten på få uger tjent på DBA-salg

Mens Karsten tjente 150.000 kroner på at sælge ud af de ting, han ikke længere brugte, vurderer danskerne, at de i gennemsnittet ville kunne tjene 8.593 kroner, hvis de solgte de ting, der samler støv i deres hjem.

I gennemsnit tjener de danskere, der sælger brugt, 5.231 kroner om året på deres handler

Men det kan være svært at skille sig af med sine ting. Også selvom de ikke bliver brugt. At Karsten har kunne tjene 150.000 kroner, siger netop noget om, at han i mange, mange år ikke har kunne få sig selv til at skille sig af med sine objekter. Det er et karaktertræk, Karsten ifølge ham selv har med fra barndomshjemmet:

- I mit hjem smed man ikke noget væk. Der herskede der en samlermentalitet. Man havde gennemlevet krigen, hvor der var ting, man ikke kunne få. Derfor gemte man alt ting, for det kunne måske bruges til at reparere noget andet med, fortæller han.

Før Karstens garagesalg brugte han derfor mest af alt DBA til at tilegne sig ting.

Find det på DBA

 1. DVD, Justin Bieber Merchandise.

3 blade og 2 dvd'er med Justin Bieber.
Alt er udgået og kan ikke få

  DVD, Justin Bieber Merchandise. 3 blade og 2 dvd'er med Justin Bieber. Alt er udgået og kan ikke fås mere. Sælges også enkeltvis.

  300,00 kr.18-05-2024
 2. Militær, Finlandskrigen, bog og kort, “Den ukendte soldat”, bog på 408 sider plus kort, ikke-ryger.

  Militær, Finlandskrigen, bog og kort, “Den ukendte soldat”, bog på 408 sider plus kort, ikke-ryger.

  75,00 kr.18-05-2024
 3. Andre samleobjekter

  Andre samleobjekter

  200,00 kr.18-05-2024
 4. Andre samleobjekter, Gamle biografprogrammer, 101 stk. gamle filmprogrammer på danske og udenlandske

  Andre samleobjekter, Gamle biografprogrammer, 101 stk. gamle filmprogrammer på danske og udenlandske biograffilm fra 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne. I rigtig pæn stand. Sælges både enkeltvis til 1

  15,00 kr.18-05-2024
 5. Andre samleobjekter, Addi click turbo lace Strikkepinde, Lækkert sæt, jeg får det bare ikke brugt. D

  Andre samleobjekter, Addi click turbo lace Strikkepinde, Lækkert sæt, jeg får det bare ikke brugt. Du monteret de forskellige wirer med et klik i pinden uden brug af værktøj. Nypris 975

  450,00 kr.18-05-2024
 6. Keramik, Lerflasker, 2 stk gamle lerflaser 1 pot / 2 pot.
Der er ingraveret k.dorph-petersen kjøbenh

  Keramik, Lerflasker, 2 stk gamle lerflaser 1 pot / 2 pot. Der er ingraveret k.dorph-petersen kjøbenhavn samt B&N. Samlet pris. Kan sendes eller hentes i Ringsted,tæt på afkørsel Nr. 36 Ringsted Nord.

  200,00 kr.18-05-2024

I kategorien ’Diverse samlinger og objekter’ kan du finde mange pudsige ting. Du finder også samlinger, som det helt sikkert har været svært for folk at få sat til salg.
  

’Den Blå Avis handler om at spare penge, når man er for fedtet til at købe noget nyt’

I dag kender de fleste til genbrug. 77 procent af os har inden for de seneste 12 måneder handlet på brugtmarkedet, men i den tid, Karsten Ree søsatte Den Blå Avis, var brugthandler på ingen måde noget, alle kendte til – eller forstod:

- Genbrug var ikke in i 1981. Der var mange danskere, der ikke havde så meget, og som slet ikke forstod, at det de havde, sagtens kunne sælges, så man kunne købe noget andet, man ønskede sig. Det er sådan, modellen virker, siger Karsten Ree.

DBAs Genbrugsindeks viser da også, at det primært er dét, folk bruger deres tjente genbrugs-penge til: At købe andre ting. Hele 85 procent af dem, der har solgt deres brugte ting svarer, at de tjente penge går til at købe andre ting. Heraf køber 51 procent andre brugte ting, mens 34 investerer pengene i nye ting.

Når det handler om at købe, minder Karsten Ree om, at DBA er et oplagt sted at tilegne sig billige reservedele, hvis du vil undgå at poste for store penge i et sort hul:

- Hvis noget er for dyrt, kan man gå på DBA. Hvis du eksempelvis har en gammel bil, og der skal en ny gearkasse på til 10.000-15.000 kroner, og bilen kun er 15.000 kroner værd i sig selv, ærgrer man sig over at have kastet så meget i en træt bil, der kun har de næste 20.000 kilometer tilbage i sig, siger Karsten og tilføjer, at DBA for købere i stor stil handler om de penge, man kan spare:

- Den Blå Avis handler om at spare penge, når man er for fedtet til at købe noget nyt.

Danskernes største motivationer til at sælge brugt er, at de får ryddet op i hjemmet og dermed får ekstra plads. Den anden mest hyppige motivation er, at danskerne ikke bryder sig om at smide ting ud, som stadig virker. ’Tjene penge’ er ”kun” den tredje mest hyppige motivation til at sælge brugt, viser DBAs årlige Genbrugsindeks. Men nu til noget helt andet: Hvis du vil vide, hvorfor Janni ringede til Karsten under vores interview, kan du se videoen, som er øverst i videoen
Danskernes største motivationer til at sælge brugt er, at de får ryddet op i hjemmet og dermed får ekstra plads. Den anden mest hyppige motivation er, at danskerne ikke bryder sig om at smide ting ud, som stadig virker. ’Tjene penge’ er ”kun” den tredje mest hyppige motivation til at sælge brugt, viser DBAs årlige Genbrugsindeks. Men nu til noget helt andet: Hvis du vil vide, hvorfor Janni ringede til Karsten under vores interview, kan du se videoen, som er øverst i videoen

'Jeg nægter at købe en pose'

Plastik bliver ofte fremhævet som den store synder i kampen for et bedre klima, og skal man tro Karsten Ree, bidrager han især til en grønnere livsstil, for bæredygtighedsfjenden nummer ét bliver der ikke postet penge i hjemme hos milliardæren.

Hvis jeg er ude og handle, og jeg har glemt at tage en bærepose med hjemmefra, går jeg hen og finder en papæske. Jeg nægter at købe en pose. Er det ikke 3,5 kroner, sådan en pose koster
spørger Karsten Ree.

Han har dog plastikposer i hjemmet, som han bruger som skraldepose. Men det er poser, han ikke selv har købt. I så fald har han kun købt dem indirekte, for poserne får han, når han får leveret mad til firmaet fra supermarkedskæden Meny.

- Poserne genbruger jeg i den forstand, at jeg tager overskudsmaden fra firmaet med hjem i Menyposerne, og så gemmer jeg poserne, indtil de bliver brugt som skraldespandsposer, siger Karsten Ree.

På den måde når samtlige af hans plastikposer at gøre nytte hele tre gange, inden de ryger til forbrændingen. Og Karsten sørger da også for, at det kun er så lidt affald som muligt, der ryger i Menyposen, som holder på restaffaldet:

- Jeg går op i at bortskaffe ting og sørge for, at de kommer alle de rigtige steder hen. Det her med at sortere på alle de her måder, synes jeg er lidt interessant, lyder det fra DBAs grundlægger.

Find det på DBA

 1. Skuldertaske, Walina, Cross body taske / net / mulepose syet af blue jeans - 22x27 cm.

Der er syet

  Skuldertaske, Walina, Cross body taske / net / mulepose syet af blue jeans - 22x27 cm. Der er syet 4 blomster knapper og et pink bånd på som dekoration, og tasken er foret med en gyldent-beige satin.

  85,00 kr.15-05-2024
 2. Rygsæk, Jurassic Park 3, Jurassic Park 3 rygsæk, ny aldrig brugt. I rigtig god stand sidder skråt he

  Rygsæk, Jurassic Park 3, Jurassic Park 3 rygsæk, ny aldrig brugt. I rigtig god stand sidder skråt hen over brystet. Med et store rum og et mindre rum. Jurassic Park 3 mulepose ny aldrig brugt. Sælge s

  150,00 kr.12-05-2024
 3. Net, Irma Huskmitnavn mødrehjælpen, Mulepose, indkøbsnet fra Irma lavet i samarbejde med Huskmitnavn

  Net, Irma Huskmitnavn mødrehjælpen, Mulepose, indkøbsnet fra Irma lavet i samarbejde med Huskmitnavn og Mødrehjælpen

  350,00 kr.11-05-2024
 4. Anden taske, Irma, Lækker mulepose af kraftig kanvas i kremefarve.

  Anden taske, Irma, Lækker mulepose af kraftig kanvas i kremefarve.

  150,00 kr.10-05-2024
 5. Skuldertaske, Jeg hader dig mor. Bog om mor datterforhold, Jeg hader dig mor er en bog om forholdet

  Skuldertaske, Jeg hader dig mor. Bog om mor datterforhold, Jeg hader dig mor er en bog om forholdet mellem mor og datter om kærlighed og en konflikt som er Ok at have Enhver mor og datter kan få gl

  60,00 kr.07-05-2024
 6. Net, Ganni X Ace & Tate, Flot mulepose / net i bomuld fra Ganni X Ace & Tate

Det er i 100% genbrugt

  Net, Ganni X Ace & Tate, Flot mulepose / net i bomuld fra Ganni X Ace & Tate Det er i 100% genbrugt bomuld Der er en lomme indvendigt i siden En rigtig god og rummeligt mulepose Det er ikke brugt Sæ

  65,00 kr.06-05-2024

77 muleposer kan du lige nu finde på DBA. Muleposer er poser, der kan vaskes og genbruges. Poser, der egentlig fungerer som en slags indkøbsnet.

DBA har gennem årerne indgået en del samarbejder, og et af dem har været med Ikea til Black Friday, hvor man på Ikeas forside blev henvist til dba.dk for at købe Ikeas møbler – brugte. Du kan læse mere om det samarbejde, her.

Karsten Ree er ikke den eneste kendis, DBA Guide har talt med. For en hel del år siden interviewede vi Uffe Elbæk om hans genbrugsvaner. Se interviewet, her:


Du kan læse mere om Uffe Elbæks genbrugsvaner, her

Relaterede artikler