Hvor bæredygtig er Karsten Ree? Vi stikker til rigmanden
Video

Hvor bæredygtig er Karsten Ree? Vi stikker til rigmanden

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

Du får ham aldrig til at punge ud med 3,5 kroner for en plastik-bærepose, og haven bruger han gerne som toilet, for at spare på vandet. Milliardæren Karsten Ree har på mange måder mindsket sit forbrug, men handler det mere om, at han er nærig? Det spørgsmål stillede vi grundlæggeren af genbrugsportalen, da vi i anledningen af, at den farvefulde avis fylder 40 år, aflagde ham et besøg. Her kan du få svar på, hvor meget Karsten Ree rent faktisk har fokus på bæredygtighed.

Han ryger som en skorsten, og han er blevet hevet i retten - anklaget for at skyde efter Ekstra Bladets helikopter. Karsten Ree er en mand, der sjældent går stille med dørene. Han er nemlig ligeglad med, hvad andre tænker, og hvad normen dikterer. Han siger og gør præcis, hvad der passer ham.

Derfor fik vi også ærlige svar, da DBA i anledningen af, at genbrugsportalen fylder 40 år, inviterede sig selv hjem til Karsten for at spørge ham ind til, hvor meget stifteren af Den Blå Avis egentlig selv genbruger.

43 procent af danskerne siger, at de handler brugt for at mindske overforbruget. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra 2021. Hvert år tager DBA temperaturen på Genbrugsdanmark.
43 procent af danskerne siger, at de handler brugt for at mindske overforbruget. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra 2021. Hvert år tager DBA temperaturen på Genbrugsdanmark.

Pisser i haven for at spare på vandet

Karsten Ree solgte i 2008 Den Blå Avis til eBay og blev millionær. Siden er formuen vokset, og den bramfrie, tidligere ejer kan i dag kalde sig milliardær. Men aflægger du et besøg hos Ree, er det nærmest ”kun” hans hus og placering, der afslører, at manden svømmer i penge. Alene hans toiletvaner leder tankerne hen til dengang, man levede som under krigen.

- Jeg tisser i haven for at spare på vandet. Jeg har faktisk lige været derude, griner Karsten, der i samme ombæring undlod at vaske fingre.

Hans eget toilet var optaget af journalisten bag denne artikel, men det ser Karsten også muligheder i:

Jeg var lige ved at spørge dig, om jeg måtte tisse oveni dit tis, for ellers kan det jo være lige meget
fortæller Karsten.

Hans toiletvaner er et slående eksempel på, hvor meget milliardæren gør for at spare på sit forbrug. Af andre eksempler kan nævnes, at han ifølge sin kone sjældent skruer højt nok op for varmen i deres store residens i Vedbæk.

Men spørgsmålet er, om hans nøjsomhed handler om at være bæredygtig, eller om det mest af alt er fir at sparre penge:

- Jeg vil ikke selv sige, at jeg er ikke nærig. Jeg er påholdende med nogle ting, og jeg gider ikke købe noget, der ikke er pengene værd, siger Karsten Ree.

Find det på DBA

 1. Toilet, ifø, IFØ Spira toilet som nyt sælges har kun været opsat og ansvendt i 2 år på et gæstetoile

  Toilet, ifø, IFØ Spira toilet som nyt sælges har kun været opsat og ansvendt i 2 år på et gæstetoilet fejle intet

  400,00 kr.26-03-2023
 2. Toilet, Geberit, væghængt, Væghængt toilet i meget fin stand.
Inkl. indbygningscisterne.
Brugt gansk

  Toilet, Geberit, væghængt, Væghængt toilet i meget fin stand. Inkl. indbygningscisterne. Brugt ganske få måneder. Udskiftet i forbindelse med ombygning. Nypris kr 3500

  1.500,00 kr.26-03-2023
 3. Toilet, Ifø, 2 stk IFÖ SIGN toiletter med pressalit soft close sæde sælges, incl slange til stophane

  Toilet, Ifø, 2 stk IFÖ SIGN toiletter med pressalit soft close sæde sælges, incl slange til stophanen. Meget fine og virker ubeklagelig.

  600,00 kr.26-03-2023
 4. Toilet, Gustavsberg, Toilet Nautic 1510 L med P-lås! 
Inklusiv toiletsæde.
Nypris 2.500.
Kun afhentn

  Toilet, Gustavsberg, Toilet Nautic 1510 L med P-lås! Inklusiv toiletsæde. Nypris 2.500. Kun afhentning. Fast pris.

  450,00 kr.26-03-2023
 5. Toilet, Duravit, væghængt, Duravit toiletskål helt ny i original emballage. 
Der medfølger låge til.

  Toilet, Duravit, væghængt, Duravit toiletskål helt ny i original emballage. Der medfølger låge til. Den har wonder gliss Den har rimfree kant.

  1.999,00 kr.26-03-2023
 6. RIDDER toiletsæde Miami hvid

  RIDDER toiletsæde Miami hvid

  RIDDER toiletsæde Miami hvid, Dette Miami-toiletsæde fra RIDDER er ideelt til hjemmet, på restauranter og hoteller. WC-sædet har et klassisk design med tre funktioner. Den første er den nemme klik-og-

  390,00 kr.25-02-2023

I skrivende stund er der 350 toiletter på DBA, og deriblandt kan du også finde nogle, der har en skylknap, som sparer særligt på vandet.
   

’Jeg ved godt, det er meget forkert’

Motorsport har alle dage haft Karsten Rees interesse, og i de gamle DBA-tider forenede han også sit arbejde med sin passion. Han brugte flere motorsportsevents til at reklamere for Den Blå Avis.

Også privat omgiver Karsten sig med store motorer og flotte biler. Han ejer en del af slagsen, men han gør det ikke uden samvittighed:

Jeg ved godt, at noget af det, jeg gør, er meget forkert, som når jeg for eksempel kører ræs i en gammel bil. Der ryger dæleme noget sprut igennem, når sådan en bil får tæsk. Så bruger den en liter i minuttet
siger Karsten og fortsætter:

- Men til dagligt har jeg indtil for nyligt kørt i en Polo, og det er fint nok til mig. Jeg har faktisk også et togkort, siger rigmanden.

LÆS OGSÅ: Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Sidste år blev der oprettet 310.177 annoncer i DBAs ’biltilbehørs’-kategori
Sidste år blev der oprettet 310.177 annoncer i DBAs ’biltilbehørs’-kategori

’Det er vanvittigt, hvad der bliver smidt ud’

Karsten Ree er ikke en mand, der altid tager godt imod, hvis andre siger, hvad han skal gøre, men han er dog ikke er bleg for at erkende, når han selv synes, andre har mere fat i den lange ende end ham selv:

- Jeg griner af hende der ”tunfisken” (Greta Tunberg, red.). Jeg synes, hun er et lille gespenst. Men man må jo bare erkende, at vi skal til at tænke anderledes. Der er for meget forbrug. Det er helt vanvittigt, hvad der bliver smidt ud, siger han og tilføjer:

- Man skal lære at tænke sig om, og jeg tænker over aftrykket her på jorden.

Find det på DBA

 1. Anden kjole, Betty Barclay , str. M, Sort, Næsten som ny, Str 42 brugt få gange

  Anden kjole, Betty Barclay , str. M, Sort, Næsten som ny, Str 42 brugt få gange

  300,00 kr.26-03-2023
 2. Anden kjole, Betty Barclay, str. L, Mørkeblå, Ubrugt, Eksklusivt tøj.

Størrelse 42. Helt ny og ny

  Anden kjole, Betty Barclay, str. L, Mørkeblå, Ubrugt, Eksklusivt tøj. Størrelse 42. Helt ny og nypris på 900 kr!! Utrolig flot! Svarer til L/XL.

  199,00 kr.26-03-2023
 3. Anden kjole, Liberté, str. S, Næsten som ny, Super flot lang kjole i str. S fra Liberté. Den er sor

  Anden kjole, Liberté, str. S, Næsten som ny, Super flot lang kjole i str. S fra Liberté. Den er sort i bunden, med masser af hvide og guld prikker/pletter. Den er i lag på lag, har lange æmer og guld

  120,00 kr.26-03-2023
 4. Anden kjole, Hm, str. M

  Anden kjole, Hm, str. M

  70,00 kr.26-03-2023
 5. Anden kjole, Yas, pigalle, Adidas, fila, only mm, str. findes i flere str., Mange farver, Flere,

  Anden kjole, Yas, pigalle, Adidas, fila, only mm, str. findes i flere str., Mange farver, Flere, God men brugt, PIGEPAKKE Str 164 176 xs s 2 par shorts xs sort/grå Fila bukser lyserød 176 - nye

  500,00 kr.26-03-2023
 6. Festkjole, Yaly couture, str. M, Silke og viskose, Næsten som ny, Meget flot kjole i lækker stof,

  Festkjole, Yaly couture, str. M, Silke og viskose, Næsten som ny, Meget flot kjole i lækker stof, den har et tynd foer under.

  300,00 kr.26-03-2023

39.711 kjoler kan du lige nu finde på DBA, og der er eksempelvis festkjoler, sommerkjoler og cocktailkjoler.
  

’Jeg ville græde, hvis tingene blev smidt ud’

I 27 år stod Karsten Ree bag Den Blå Avis, men selv har han ikke talrige DBA-handler ”på CV’et”. Genbrugshandler har Karsten Ree nemlig ikke haft et væld af i den tid, han har stået bag genbrugsfirmaet.

- Jeg går meget op i genbrug, og jeg har også brugt DBA til mine egne handler. Jeg har handlet med biler, bilreservedele, surferudstyr og møbler, men jeg har ikke været storforbruger af portalen, fortæller Karsten.

Han har dog brugt DBA som aldrig før, da han først fik solgt firmaet. For fire år siden fik han nemlig solgt en hel del på DBA, da han afholdte garagesalg. Sammen med sin søn oprettede de to en hel del annoncer på DBA med ting fra garagen:

- Jeg synes, jeg havde nok af brugte ting, så jeg holdt garagesalg og fik på få uger solgt for 150.000 kroner. Det var alt fra gokarter, cykler og ski, der blev solgt. Ting, jeg ved nogen mennesker ville blive glade for at eje, fortæller Karsten.

Han er ikke typen, der blot kører ned med tingene på genbrugsstationen til gratis brug for andre, før han har prøvet at få dem solgt. Men tanken om at smide tingene helt ud, er endnu fjernere for iværksætteren:

- Jeg ville græde, hvis alle tingene blot blev smidt ud, siger Karsten, der tydeligt er en mand, som knytter sig meget til sine ting.

SE OGSÅ: VIDEO: Alle genbrugselsker-videoer

Karsten fortæller, han er en samler. Han er ikke den eneste. Danskerne er også gode til at skrabe til sig uden at få de gamle ting afsat igen. 56 procent af danskerne svarer nemlig i DBAs Genbrugsindeks, at de har en gammel mobiltelefon liggende derhjemme og samle støv.
Karsten fortæller, han er en samler. Han er ikke den eneste. Danskerne er også gode til at skrabe til sig uden at få de gamle ting afsat igen. 56 procent af danskerne svarer nemlig i DBAs Genbrugsindeks, at de har en gammel mobiltelefon liggende derhjemme og samle støv.
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen(snabel-A)schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Danskerne hader at smide ting ud, som ikke virker. Det er nemlig den næststørste motivation til at sælge brugt, viser DBAs undersøgelse. Læs, hvad der er den største motivation i en af billedteksterne længere nede i denne artikel. Det er nemlig ikke at tjene penge.
Danskerne hader at smide ting ud, som ikke virker. Det er nemlig den næststørste motivation til at sælge brugt, viser DBAs undersøgelse. Læs, hvad der er den største motivation i en af billedteksterne længere nede i denne artikel. Det er nemlig ikke at tjene penge.

150.000 kroner har Karsten på få uger tjent på DBA-salg

Mens Karsten tjente 150.000 kroner på at sælge ud af de ting, han ikke længere brugte, vurderer danskerne, at de i gennemsnittet ville kunne tjene 8.593 kroner, hvis de solgte de ting, der samler støv i deres hjem.

I gennemsnit tjener de danskere, der sælger brugt, 5.231 kroner om året på deres handler

Men det kan være svært at skille sig af med sine ting. Også selvom de ikke bliver brugt. At Karsten har kunne tjene 150.000 kroner, siger netop noget om, at han i mange, mange år ikke har kunne få sig selv til at skille sig af med sine objekter. Det er et karaktertræk, Karsten ifølge ham selv har med fra barndomshjemmet:

- I mit hjem smed man ikke noget væk. Der herskede der en samlermentalitet. Man havde gennemlevet krigen, hvor der var ting, man ikke kunne få. Derfor gemte man alt ting, for det kunne måske bruges til at reparere noget andet med, fortæller han.

Før Karstens garagesalg brugte han derfor mest af alt DBA til at tilegne sig ting.

Find det på DBA

 1. Billeder, Nimbus Årsmærke, Et helt ubeskadiget ark i en træramme. Ikke en fotokopi.

  Billeder, Nimbus Årsmærke, Et helt ubeskadiget ark i en træramme. Ikke en fotokopi.

  200,00 kr.26-03-2023
 2. Legetøj, Dyrefigurer af metal fra 40'erne / 50'erne, 23 stk. diverse dyrefigurer af metal fra 40'ern

  Legetøj, Dyrefigurer af metal fra 40'erne / 50'erne, 23 stk. diverse dyrefigurer af metal fra 40'erne / 50'erne. Sælges kun samlet for 695 kr. for alle figurerne. Er varen stadig til salg? JA

  695,00 kr.26-03-2023
 3. Plakater, Metalplakat, shawshank Redeption, Lille hak i nederste højre hjørne. Ellers perfekt. 
To f

  Plakater, Metalplakat, shawshank Redeption, Lille hak i nederste højre hjørne. Ellers perfekt. To flade magneter medfølger til ophængning. “Get busy lining or get busy dying” citat fra filmen The Sh

  100,00 kr.26-03-2023
 4. Klistermærker, Omkring 700-800 forskellige klistermærker 
Prisen er til forhandling

  Klistermærker, Omkring 700-800 forskellige klistermærker Prisen er til forhandling

  550,00 kr.26-03-2023
 5. Andre samleobjekter, Mannequin hoved i plastik, Mannequin-hoved i plastik. 

Se fotos for stand.

  Andre samleobjekter, Mannequin hoved i plastik, Mannequin-hoved i plastik. Se fotos for stand.

  60,00 kr.26-03-2023
 6. Andre samleobjekter, R C Påskeæg, 2019 Clematis Ubrugt -200kr
2019 Vibeæg Ubrugt - 200kr
2012 Æblegr

  Andre samleobjekter, R C Påskeæg, 2019 Clematis Ubrugt -200kr 2019 Vibeæg Ubrugt - 200kr 2012 Æblegren flot -350kr 2014 Følfod flot -350kr 2018 Dobbelt æske M/Sommerfugle - 650kr

  200,00 kr.26-03-2023

I kategorien ’Diverse samlinger og objekter’ kan du finde mange pudsige ting. Du finder også samlinger, som det helt sikkert har været svært for folk at få sat til salg.
  

’Den Blå Avis handler om at spare penge, når man er for fedtet til at købe noget nyt’

I dag kender de fleste til genbrug. 77 procent af os har inden for de seneste 12 måneder handlet på brugtmarkedet, men i den tid, Karsten Ree søsatte Den Blå Avis, var brugthandler på ingen måde noget, alle kendte til – eller forstod:

- Genbrug var ikke in i 1981. Der var mange danskere, der ikke havde så meget, og som slet ikke forstod, at det de havde, sagtens kunne sælges, så man kunne købe noget andet, man ønskede sig. Det er sådan, modellen virker, siger Karsten Ree.

DBAs Genbrugsindeks viser da også, at det primært er dét, folk bruger deres tjente genbrugs-penge til: At købe andre ting. Hele 85 procent af dem, der har solgt deres brugte ting svarer, at de tjente penge går til at købe andre ting. Heraf køber 51 procent andre brugte ting, mens 34 investerer pengene i nye ting.

Når det handler om at købe, minder Karsten Ree om, at DBA er et oplagt sted at tilegne sig billige reservedele, hvis du vil undgå at poste for store penge i et sort hul:

- Hvis noget er for dyrt, kan man gå på DBA. Hvis du eksempelvis har en gammel bil, og der skal en ny gearkasse på til 10.000-15.000 kroner, og bilen kun er 15.000 kroner værd i sig selv, ærgrer man sig over at have kastet så meget i en træt bil, der kun har de næste 20.000 kilometer tilbage i sig, siger Karsten og tilføjer, at DBA for købere i stor stil handler om de penge, man kan spare:

- Den Blå Avis handler om at spare penge, når man er for fedtet til at købe noget nyt.

Danskernes største motivationer til at sælge brugt er, at de får ryddet op i hjemmet og dermed får ekstra plads. Den anden mest hyppige motivation er, at danskerne ikke bryder sig om at smide ting ud, som stadig virker. ’Tjene penge’ er ”kun” den tredje mest hyppige motivation til at sælge brugt, viser DBAs årlige Genbrugsindeks. Men nu til noget helt andet: Hvis du vil vide, hvorfor Janni ringede til Karsten under vores interview, kan du se videoen, som er øverst i videoen
Danskernes største motivationer til at sælge brugt er, at de får ryddet op i hjemmet og dermed får ekstra plads. Den anden mest hyppige motivation er, at danskerne ikke bryder sig om at smide ting ud, som stadig virker. ’Tjene penge’ er ”kun” den tredje mest hyppige motivation til at sælge brugt, viser DBAs årlige Genbrugsindeks. Men nu til noget helt andet: Hvis du vil vide, hvorfor Janni ringede til Karsten under vores interview, kan du se videoen, som er øverst i videoen

'Jeg nægter at købe en pose'

Plastik bliver ofte fremhævet som den store synder i kampen for et bedre klima, og skal man tro Karsten Ree, bidrager han især til en grønnere livsstil, for bæredygtighedsfjenden nummer ét bliver der ikke postet penge i hjemme hos milliardæren.

Hvis jeg er ude og handle, og jeg har glemt at tage en bærepose med hjemmefra, går jeg hen og finder en papæske. Jeg nægter at købe en pose. Er det ikke 3,5 kroner, sådan en pose koster
spørger Karsten Ree.

Han har dog plastikposer i hjemmet, som han bruger som skraldepose. Men det er poser, han ikke selv har købt. I så fald har han kun købt dem indirekte, for poserne får han, når han får leveret mad til firmaet fra supermarkedskæden Meny.

- Poserne genbruger jeg i den forstand, at jeg tager overskudsmaden fra firmaet med hjem i Menyposerne, og så gemmer jeg poserne, indtil de bliver brugt som skraldespandsposer, siger Karsten Ree.

På den måde når samtlige af hans plastikposer at gøre nytte hele tre gange, inden de ryger til forbrændingen. Og Karsten sørger da også for, at det kun er så lidt affald som muligt, der ryger i Menyposen, som holder på restaffaldet:

- Jeg går op i at bortskaffe ting og sørge for, at de kommer alle de rigtige steder hen. Det her med at sortere på alle de her måder, synes jeg er lidt interessant, lyder det fra DBAs grundlægger.

Find det på DBA

 1. Anden taske, Irma, Samleobjekt, Irma mulepose

  Anden taske, Irma, Samleobjekt, Irma mulepose

  400,00 kr.23-03-2023
 2. Anden taske, Yvonne Kone, Super fed Yvonne Kone mulepose - stor
52 cm bred, 46 cm "høj".
Stropperne

  Anden taske, Yvonne Kone, Super fed Yvonne Kone mulepose - stor 52 cm bred, 46 cm "høj". Stropperne er godt "store", 34 cm x 2. I det blødeste blødeste skind Den er fed med patina, og ikke en taske

  875,00 kr.21-03-2023
 3. Skuldertaske, Walina, Cross body taske / net / mulepose syet af blue jeans - 22x27 cm.

Der er syet

  Skuldertaske, Walina, Cross body taske / net / mulepose syet af blue jeans - 22x27 cm. Der er syet 4 blomster knapper og et pink bånd på som dekoration, og tasken er foret med en gyldent-beige satin.

  85,00 kr.20-03-2023
 4. Net, UTZON, Flotte MULEPOSER ELLER INDKØBS POSER fra UTZON MED LOGO, " i guld" PÅ BEGGE SIDER.

Nu,

  Net, UTZON, Flotte MULEPOSER ELLER INDKØBS POSER fra UTZON MED LOGO, " i guld" PÅ BEGGE SIDER. Nu, da det ikke er moderne mere, at gå med indkøbs poser i plastik, både for miljøets og vores egen skyl

  45,00 kr.19-03-2023
 5. Anden taske, Diverse tasker

1 purelime mulepose

1 idræts taske lilla med blomster 

1 lilla rygsæk

  Anden taske, Diverse tasker 1 purelime mulepose 1 idræts taske lilla med blomster 1 lilla rygsæk Sælges samlet og stk. Vis

  50,00 kr.19-03-2023
 6. Anden taske, Michael Kors, Moss Copenhagen, Day etc., Michael Kors (se eventuelt billede 2)
ubrugt -

  Anden taske, Michael Kors, Moss Copenhagen, Day etc., Michael Kors (se eventuelt billede 2) ubrugt - som ny mål: H: 23cm x L: 32cm x D: 15cm sælges for kr. 1.100 2x Moss Copenhagen Lille (ny) - H: 1

  45,00 kr.17-03-2023

77 muleposer kan du lige nu finde på DBA. Muleposer er poser, der kan vaskes og genbruges. Poser, der egentlig fungerer som en slags indkøbsnet.

DBA har gennem årerne indgået en del samarbejder, og et af dem har været med Ikea til Black Friday, hvor man på Ikeas forside blev henvist til dba.dk for at købe Ikeas møbler – brugte. Du kan læse mere om det samarbejde, her.

Karsten Ree er ikke den eneste kendis, DBA Guide har talt med. For en hel del år siden interviewede vi Uffe Elbæk om hans genbrugsvaner. Se interviewet, her:


Du kan læse mere om Uffe Elbæks genbrugsvaner, her

Relaterede artikler