På besøg hos en genbrugselsker - Helle fra Esbjerg
Video

På besøg hos en genbrugselsker - Helle fra Esbjerg

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

Hvad stiller man op med en gammel jolle fra den tidligere ejer, når man ikke selv er sejler? Helle valgte at beholde jollen, som hun i dag har givet en ny funktion. Se selv i videoen herover, hvor hun inviterer indenfor i sit fine genbrugs-præget hjem.

  
Klokken 16 er der diskofest hjemme hos
Helle fra Esbjerg. Hver dag. Næsten. For klokken 16 rammer solens stråler Helle Roagers vindue i gangen, og strålerne rammer ind på hendes disko-lysekrone, der reflekterer strålerne ud på væggen i massevis af små pletter.

 

En diskokugle-lysekrone. Sådan en har din nabo garanteret ikke, og derfor siger den lampe rigtig meget om 25-årige Helle og hendes indretning. Helle bor nemlig med et væld af finurlige løsninger i hjemmet, hun selv har hittet på, og nærmest alle hendes møbler og boligtilbehør er købt brugte.

I videoen ovenfor kan du blive klogere på, hvordan en diskolysekrone ser ud, mens du i denne artikel kan læse om, hvilken dekorativ - men uappetitlig - spise, Helle har stående i stuen i små
krukker, som var det slik.

30 billeder af fiskeren er ikke nok til Helle. Selvom hun intet forhold har til fiskere eller det maritime miljø. Så hvis du ligger inde med et billede af fiskeren, er Helle interesseret. Især hvis det er småt, og det er indenfor Helles prisniveau. Hvad Helle maksimum vil give for et billede, kan du læse i artiklen herunder
30 billeder af fiskeren er ikke nok til Helle. Selvom hun intet forhold har til fiskere eller det maritime miljø. Så hvis du ligger inde med et billede af fiskeren, er Helle interesseret. Især hvis det er småt, og det er indenfor Helles prisniveau. Hvad Helle maksimum vil give for et billede, kan du læse i artiklen herunder

Helles dyreste genbrugsfund 

Der var 200 kroner mellem Helle og sælger, da Helle handlede om sit kommende spisebord på genbrugsmarkedet. Men Helle er en benhård forhandler og fik derfor sælger ned på sine 1.000 kroner, og således fik hun gjort sit hidtil dyreste køb på genbrugsmarkedet. Men det er et køb, hun er glad for, for bordet er flot og ikke mindst langt. 

Jeg er generelt ikke så glad for at give meget for tingene, jeg finder brugte. Prisen skal helst ikke over 150 kroner. Det afhænger selvfølgelig af, hvilken ting jeg køber, og hvor meget jeg gerne vil have den
siger Helle.

Målsatheden, hvad angår prisen, kommer også til udtryk, når Helle fortæller om sin unikke billedvæg i stuen. Her pryder 30 billeder, store som små, hendes hvide væg, og det pudsige er: Alle billederne har samme motiv. Rammerne er forskellige, og hele molevitten er købt brugt. Men for gode priser:

- Jeg leder faktisk stadig efter billeder af fiskeren. Jeg er ikke helt færdig med væggen endnu, griner Helle og fortsætter:

- Jeg har dog svært ved at finde flere billeder med motivet. Det er som om, jeg har støvsuget hele markedet. Jeg vil ellers gerne finde små billeder af motivet, som kan udfylde de mindre, frie spots på væggen. Men jeg er ikke villig til at betale meget for sådan et billede. Vi skal helst ikke op over 50 kroner, smiler Helle.

Det billigste billede på væggen betalte hun 7,5 krone for. Det er dog ikke dét billede, hun mindst bryder sig om. For hun er også kommet til at gøre et fejlkøb: 

- Mange siger, at det broderede billede i midten er lidt uhyggeligt, fordi fiskerens øjne er skarpe. Men ude i garagen har jeg ét, der er endnu mere uhyggeligt - og derfor får det ikke lov til at komme op og hænge.

Du kan se Helles ”fiskervæg” i videoen, hvor du også kan se den anden væg, som er beklædt med den samme af sin slags: Nemlig brødkurvevæggen. Videoen finder øverst i artiklen. 

Find det på DBA

 1. Akvarel, Victor Borregaard, motiv: Andet, stil: Andet, b: 31 h: 23, Victor Borregaard, 1875-1939
Sce

  Akvarel, Victor Borregaard, motiv: Andet, stil: Andet, b: 31 h: 23, Victor Borregaard, 1875-1939 Scene med personer. Akvarel, pastel på karton. 23x31 cm (32x40 cm)

  300,00 kr.22-03-2023
 2. Akrylmaleri, #hjerrildjensen (THJ), motiv: Abstrakt, b: 50 h: 70, Akryl på lærred. 50x70 , af #hjer

  Akrylmaleri, #hjerrildjensen (THJ), motiv: Abstrakt, b: 50 h: 70, Akryl på lærred. 50x70 , af #hjerrildjensen (THJ). (Fast pris). Mvh.

  650,00 kr.22-03-2023
 3. Akrylmaleri, #hjerrildjensen (THJ), motiv: Abstrakt, b: 40 h: 50, Akryl på lærred. 40x50. Af #hjerr

  Akrylmaleri, #hjerrildjensen (THJ), motiv: Abstrakt, b: 40 h: 50, Akryl på lærred. 40x50. Af #hjerrildjensen. (THJ) (Fast pris)

  500,00 kr.22-03-2023
 4. Lærredstryk, Fast pris

Næsten helt nyt

  Lærredstryk, Fast pris Næsten helt nyt

  500,00 kr.22-03-2023
 5. Akrylmaleri, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 30 h: 40, Akrylmaleri laver efter pouring painting

  Akrylmaleri, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 30 h: 40, Akrylmaleri laver efter pouring painting metoden. Er lakeret med gloss, hvilket giver bedre farvedybde og UV beskyttelse, Se flere malerier

  300,00 kr.22-03-2023
 6. Akrylmaleri, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 30 h: 40, Akrylmaleri laver efter pouring painting

  Akrylmaleri, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 30 h: 40, Akrylmaleri laver efter pouring painting metoden. Er lakeret med gloss, hvilket giver bedre farvedybde og UV beskyttelse, Se flere malerier

  300,00 kr.22-03-2023

18.671 billeder er lige nu til salg på DBA, og rigtig mange af dem har landskaber som motiv.
   

’I kan bare lade det stå’

Helle og kæresten har kun boet i deres hus i et lille års tid. Huset købte de for 13 måneder siden, hvor de fik underetagen totalrenoveret. 

Huset var er dødsbo, og der var flere ejendele fra den tidligere ejer, som arvingerne ikke orkede at skille sig af med - ting som Helle i dag nyder stor glæde af.

- Jeg sagde til sælgerne, at de endelig bare skulle lade det stå, de ikke orkede at fjerne fra huset. Jeg kan ofte bruge ting, eller bruge dele fra tingene, og hvis ikke jeg kan det, kan jeg jo altid selv sælge dem, fortæller Helle.

To trætte optimistjoller lå og ventede i haven på Helle og kæresten, da de fik nøglerne til huset, og i dag har hun beholdt den ene, mens den anden er solgt. Jollen gør i dag gavn som jordbærbed. Det eneste, det har krævet af handywoman-evner, var at bore hul i bådens bund. 

HØR OGSÅ: PODCAST: Maj og Jonathan har nærmest købt hele haven på DBA

I denne optimistjolles barndom var tang det eneste grønne, den kom i nærheden af. I dag er livet på havet lagt på hylden til fordel for et liv med “græs under fødderne” og jordbærplanter i favnen.
I denne optimistjolles barndom var tang det eneste grønne, den kom i nærheden af. I dag er livet på havet lagt på hylden til fordel for et liv med “græs under fødderne” og jordbærplanter i favnen.

Denne ting har du nok aldrig tænk på, man kunne købe brugt 

Helle er ikke blot kreativ, når det gælder at style sit hjem, hun ser også flere muligheder for at købe brugt end de fleste af os andre. For eksempel har hun fået en del af sin græsplæne gratis. Rullegræsset, som pryder den bakkede del af haven, skaffede hun gratis på brugtmarkedet.

Og det er ikke den eneste grønne “organisme”, som Helle har givet nyt liv:

- Flere af mine planter er genbrugsplanter: Nogle har jeg købt brugte, andre har jeg fundet gratis, og én har jeg hevet op af skraldespanden, da vi overtog huset. Mange af dem, jeg har fået gratis eller fundet, havde de tidligere ejere givet op på, men i dag står de så fint hjemme hos mig, fortæller Helle, der har grønne fingre med én undtagelse:

- Brejner kan jeg simpelthen ikke holde i live.

Helles planter bliver ofte genbrugt over flere omgange i den forstand, at hun gror stiklinger på dem og sælger dem videre. 

Find det på DBA

 1. 2 potter kaktus, Kaktus, 2stk Kaktus er 17cm høj fra jord og op den anden er 21 cm høj står i 20c

  2 potter kaktus, Kaktus, 2stk Kaktus er 17cm høj fra jord og op den anden er 21 cm høj står i 20cm potter som følger med ,prisen er for begge 2

  200,00 kr.22-03-2023
 2. Orchide, Vanilleorchide, Stortrives

  Orchide, Vanilleorchide, Stortrives

  40,00 kr.22-03-2023
 3. Monstera obliqua house plant, Monstera obliqua rooted in sphagnum mössa. Stable and growing

(I have

  Monstera obliqua house plant, Monstera obliqua rooted in sphagnum mössa. Stable and growing (I have some other plants and cuttings like Adansonii mint, Jose buono, monstera epipremnoides esqueleto, s

  600,00 kr.03-12-2022
 4. Græsfrø, Turfline, Turbo Formula No. 1, Græs til 50 km^2, uåbnet, 1kg

Nypris 100 kr.

  Græsfrø, Turfline, Turbo Formula No. 1, Græs til 50 km^2, uåbnet, 1kg Nypris 100 kr.

  30,00 kr.22-03-2023
 5. plante, Gojibær, Gojibær plante cirka 9 år gammel inklusiv krukke

  plante, Gojibær, Gojibær plante cirka 9 år gammel inklusiv krukke

  425,00 kr.22-03-2023
 6. krukker, 3 stor hvide krukker (købt i Ikea) 42 cm i højde og 42 cm i bredde. 
Alle 3 krukker sælges

  krukker, 3 stor hvide krukker (købt i Ikea) 42 cm i højde og 42 cm i bredde. Alle 3 krukker sælges for kr. 350 Stykke pris kr. 150

  150,00 kr.22-03-2023

4.253 planter er lige nu til salg på DBA, og halvdelen af dem koster 100 kroner eller mindre.
  

Helle har også gang i salget 

Helle er sjældent på jagt efter noget bestemt, når hun scroller gemmen DBA eller diverse genbrugssites, og derfor sker det nogle gange, at hun begår nogle handler for at erfare, at møblet ikke passer ind i indretningen. I de tilfælde sælger Helle tingene videre, og det har hun god erfaring med.
Hun gør det faktisk så ofte, at hun har en stor
vægreol i kælderen, kun med ting hun har til salg, og i hjørnet står gamle papkasser, hun selv har fået leveret varer i, mens hun har fået andre fra familien, fordi de samler sammen til hende. Papkasserne venter på at blive sendt ud af hendes hjem igen med en anden vare i æsken.

- Jeg kan også finde på at sælge ting, som jeg egentlig godt selv vil beholde, men hvor jeg har købt tingene til en så fordelagtig pris, at jeg nærmest ikke kan lade være med at sælge den videre for at tjene lidt på min gode handel, siger Helle.

Men ikke alle tingene på Helles reol får hurtigt ben at gå på. Et tungt glasfad i matteret glas med et mønster af gul-lignende glas på har opholdt sig på hylden i et år. 

- Jeg kan ikke få det solgt. Det er til salg for 120 kroner, og jeg ved virkelig ikke hvorfor, der er ingen, der har købt det endnu, fortæller Helle.

Hun er også overrasket over, at hendes fliser ude i haven, som hun og kæresten har gravet op og sat op af muren, endnu ikke er blevet afsat. Fliserne har hun sat til salg på DBA i gratis-kategorien og for anden uge i træk uden held. Fliserne kan du se i videoen.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du bygger med genbrugsmaterialer

Er du interesseret i dette glasfad? Helle vil gerne af med det, men har endnu ikke fået det afsat.
Er du interesseret i dette glasfad? Helle vil gerne af med det, men har endnu ikke fået det afsat.

Denne genbrugsting er kæresten ikke vild med

Det er primært Helle, der står for at indrette hjemmet. Hendes kæreste er for det meste glad for hendes fund og hjemmets stil, men det sker dog nogle gange, at Helles kæreste lader en bemærkning falde om nogle af de nye brugtfund, som Helle bringer til indretningen. 

- Blandt andet har han sagt, at han synes, West Germany-vaserne i soveværelset ikke er så pæne, siger Helle og smiler, fordi hun i samme ombæring fortæller, at der i skrivende stund er endnu en vase i samme stil og farve på vej med posten.

Hvis det er nogle ting, jeg selv er MEGET glad for, rykker jeg ikke på det, når han lige nævner, at tingene ikke er hans stil. Og de her vaser, synes jeg bare, passer så godt til vores soveværelse
fortæller Helle.

Find det på DBA

 1. Keramik, Morgen-service, Donaldson, Super skønt sæt.
Den ene lille platte har desværre et skår.
Pris

  Keramik, Morgen-service, Donaldson, Super skønt sæt. Den ene lille platte har desværre et skår. Prisen er fast og kun afhentning.

  1.000,00 kr.22-03-2023
 2. Keramik, Potteskjuler, Knabstrup, 

Potteskjuler fra Knabstrup - Arne Basse står for designet.
Skjul

  Keramik, Potteskjuler, Knabstrup, Potteskjuler fra Knabstrup - Arne Basse står for designet. Skjuleren er 17 cm. i dia. og højden er 14 cm. Desværre et skår på standfladen og et par mini glasurafska

  25,00 kr.22-03-2023
 3. Keramik, Höganäs Sweden 2 krus - de store - pr stk 35kr

  Keramik, Höganäs Sweden 2 krus - de store - pr stk 35kr

  35,00 kr.22-03-2023
 4. Keramik, Espresso kopper lysestager kop, Design Letters, Sælger espresso kopper som også kan bruges

  Keramik, Espresso kopper lysestager kop, Design Letters, Sælger espresso kopper som også kan bruges som lysestage med indsats. Kopperne er købt til 369 kr og indsats er købt til 199 kr. Sælges samlet

  300,00 kr.22-03-2023
 5. Keramik, Unika fad, Peter Lange, Smukt og fejlfrit fad
Ø 28 cm.

  Keramik, Unika fad, Peter Lange, Smukt og fejlfrit fad Ø 28 cm.

  500,00 kr.22-03-2023
 6. Keramik, Danico vase, Kohornsglasur, Smuk vase
Højde 18 cm.
Ø 7,5 cm.
Stemplet Danico 62
Under bunde

  Keramik, Danico vase, Kohornsglasur, Smuk vase Højde 18 cm. Ø 7,5 cm. Stemplet Danico 62 Under bunden er der et lille afslag. Se venligst billede

  500,00 kr.22-03-2023

Der er masser af vaser i keramik på DBA, og leder du blot efter ting i keramik, har du 15.978 annoncer at vælge mellem.
  

Hundemad som udstilling og en gravid søhest

Det er nærmest kun sofaen ud af alt det, der står i stuen, som ikke er købt brugt i Helles hjem. Også selv småting såsom skåle, køkkenrulleholderen, tandstikholderen og lysestagerne har hun også anskaffet sig på brugtmarkedet. Og det meste får sig en funktion. Eksempelvis har Helle puttet godbidder til hendes 11 år gamle schæferhund ned i krukkerne, som står i den åbne reol i stuen. Godbidderne er overraskende dekorative, fordi de er skåret ud i former og produceret i forskellige farver. 

Se krukkerne med hundemaden i videoen.

Men få ting får lov bare at pynte. Kun for pynten og kunstens skyld. Det gælder for det orange kunstobjekt, som luner sig i Helles vindueskarm. 

- Hvad synes du, der ligner? Jeg ved ikke, hvad det er, men jeg faldt for den. Jeg synes selv, den minder om en søhest, siger Helle, der dog godt kan se, at “søhestens” runde krop ikke er helt i tråd med en søhests natur.

LÆS OGSÅ: Chili er så stor en genbrugselsker, at selv hunden er købt brugt

Hun ved ikke, hvad det forestiller, men hun ved, hun kan lide, hvad hun ser. Dette brugtfund til 69 kroner har taget plads i Helles stue
Hun ved ikke, hvad det forestiller, men hun ved, hun kan lide, hvad hun ser. Dette brugtfund til 69 kroner har taget plads i Helles stue
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Helle vild med marmor.. og sjove figurer. Det er i hvert fald en rød tråd i hendes indretning. Du kan se mere fra hendes hjem på ’Hellehelleh’ på instagram.
Helle vild med marmor.. og sjove figurer. Det er i hvert fald en rød tråd i hendes indretning. Du kan se mere fra hendes hjem på ’Hellehelleh’ på instagram.

Fakta:

Sønderjyderne, ligesom Helle, er de danskere, der inden for de seneste 12 måneder har handlet mest brugt. Handlet = hvis man tæller både købt og solgt med.

Hele 83 procent af sønderjyderne har inden for de seneste 12 måneder købt eller solgt en brugt ting. I 2018 var det tal kun 69 procent blandt sønderjyderne.

Mens sønderjyderne med deres 83 procent er dem, der handler mest, er det folk fra Nordsjælland, der handler mindst brugt, for her er det kun 69 procent, der i 2021 har købt og/eller solgt en brugt vare.

Kilde: Genbrugsindekset 2021

Her kan I se Helles væg lavet af brødkurve
Her kan I se Helles væg lavet af brødkurve

Helle er ikke den eneste, der genbruger både ved at give tingene en ny funktion. 30-årige Turi Schäffer fra Roskilde har to børn, og da de faldt over en kajak på DBA, vidste Turi og manden straks, hvad den skulle bruges til. I dag har den ikke længere et liv på havet, men i denne artikel, kan du se, hvordan den gør hendes børn glad hver eneste dag.

Hvordan overtaler man manden til få malet stuen lyserød? Det kan du spørge 49-årige Louise Weiergang Ipsen om, for hun er lykkedes med det. Hvilken strategi hun brugte, kan du se i Genbrugselsker-videoen herunder, hvor Kristina inviterede os hjem, så vi kunne se og høre om hendes bedste brugtfund:

Vil du læse mere om Kristinas hjem og indretningsvalg, kan du klikke på denne artikel

Relaterede artikler