Mød en samler: Lamper lyser i massevis hos Michael
Video

Mød en samler: Lamper lyser i massevis hos Michael

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Michaels hjem er fyldt med lamper. Han har gennem 20 år fået skraber en samling på hele 3.500 lamper sammen, og han er ikke færdig med at samle endnu. Hør ham fortælle om den enorme samling i videoen, ovenfor.

Du kender med sikkerhed de velkendte PH-lamper designet af arkitekten Pouls Henningsen, som du selv, dine forældre eller bedsteforældre måske har hængende derhjemme. Du har nok også set alle de klassiske Ikea-lamper, som hænger i langt de fleste danskeres hjem. Men du har nok ikke 50 lamper hængende derhjemme. Det har Michael Hansen. Han samler nemlig på lamper.

Lamper i alle afskygninger; lamper fra både kendte designere og nogle som er lavet af gamle spande eller syltetøjsglas. Lamper der har hængt i kendte og ikoniske bygninger, og lamper hvis alder overrasker. Alle disse kan du finde blandt 56-årige Michaels samling. Hans samling af lysende, dekorative lamper er enorm. Den er så stor, at der slet ikke er plads til dem alle i hjemmet på Frederiksberg.

Engang var Michael en af de eneste genbrugslampejægere. I dag kæmper han om de mange lamper med mange andre danskere, der vil dekorere deres hjem med unikke lamper. Med mere end 20 års jagt har han oplevet den enorme popularitet, lamper har fået gennem årene. Læs med her og find ud af, hvilke fordele og ulemper der er ved den stigende popularitet, og hvad Michaels kone mener om samlingen.

Find det på DBA

 1. Pendel, Murano, Fineste vintage murano-lampe. Lampen er i hvidt glas med swirl og messing fatning.

  Pendel, Murano, Fineste vintage murano-lampe. Lampen er i hvidt glas med swirl og messing fatning. Ca 40 cm i diameter Meget fin stand. Sælges pga. pladsmangel

  6.000,00 kr.06-06-2023
 2. Smuk Tiffany pendel i glas og messing

  Smuk Tiffany pendel i glas og messing

  Pendel, Pendel, Tiffany Smuk gammel Tiffany pendel i glas og messing Der findes mange reproduktioner med denne er en af de gammel. Som det fremgår af billederne er den brugt men ellers i fin stand.

  1.875,00 kr.30-03-2023
 3. Klaverlampe, Vintage, Vintage superfed og dekorativ belysning
Messing klaverlampe, eller skrivebord

  Klaverlampe, Vintage, Vintage superfed og dekorativ belysning Messing klaverlampe, eller skrivebordslampe Med tænd sluk på siden af skærmen Er aldrig blevet pudset, og har derfor fed patina Den er tu

  250,00 kr.06-06-2023
 4. Robert Dudley Best. Standerlampe, model BL4

  Robert Dudley Best. Standerlampe, model BL4

  Gulvlamper, LotID: 6320675 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe eller byde på denne vare.Robert Dudley Best 1892-1984. Standerlampe, model BL4 med mat hvidt fodstykke og skærm, stamme af

  4.610,00 kr.07-05-2023
 5. Lampe, kinesisk bordlampe med skærm, smuk kinesisk lampe, med fugle motiv i grønne, lyserøde og gule

  Lampe, kinesisk bordlampe med skærm, smuk kinesisk lampe, med fugle motiv i grønne, lyserøde og gule farver. Med flot råhvid skærm. Højde - i alt med skærm er 75 cm. Selve lampen er 45 cm høj - eller

  675,00 kr.06-06-2023
 6. Paul Neuhaus Bordlampe - Enova - Mat Messing - Bordlamper Hos Coop

  Paul Neuhaus Bordlampe - Enova - Mat Messing - Bordlamper Hos Coop

  Paul Neuhaus Bordlampe - Enova - Mat Messing - Bor, Paul Neuhaus, Bordlampe fra Paul Neuhaus Enkelt og tidløst design går hånd i hånd med fremragende belysning. Det er Enova. Den smukke alabastglasskæ

  399,00 kr.10-03-2023

Find alle messinglamper til salg på DBA, her.

Så meget fylder lamper i Michaels liv

Hele samlingen er på 3.500 lamper, men de kan selvsagt ikke alle sammen være i Michaels hjem. Den kræsne lampist, Michael er, har dog kunnet udvælge omkring 50 lamper, som har fået en plads i hjemmet. 

- Vi går ikke ned på lamper, siger Michael.

Bare i stuen har han 23 lamper. Der er både loftlamper og væglamper, mens krogene bliver lyst op af bordlamper og gulvlamper. Samlingen er endda endnu ikke komplet. For Michael vil der altid være nogle helt specielle lamper, han er på udkig efter.

- Det er altid spændende at få en ny lampe hjem, man har fundet. Det er en af mine største glæder; at finde noget lys, man ikke har set før, og så gå og kigge på det noget tid, fortæller Michael.

LÆS OGSÅ: Vild forvandling: Gammel campingvogn blev til luksus sommerhus

Michael er vild med de klassiske designeres lamper. Her ses Simon Henningsens lampe, som er lavet til en restaurant i Tivoli.
Michael er vild med de klassiske designeres lamper. Her ses Simon Henningsens lampe, som er lavet til en restaurant i Tivoli.

Han gav 200 kroner for denne lampe, som i dag er meget mere værd

I dag er lamper noget af det, der ryger allerhurtigst på loppemarkeder og DBA. Og det er uanset, om de er fra en bestemt designer, eller om de er lavet af gamle spande. Hvis de kan lyse, er der rift om dem.

- Man skal være virkelig hurtigt ude for at få fat på de gode lamper i dag, fortæller Michael.

I dag er nogle lamper mange penge værd. Trenden er et unikt og genbrugsagtigt look i hjemmet, og lamper er altså noget af det, folk virkelig er begyndt at gå i genbrugsbutikker og på loppemarkeder for at finde. Den stigende efterspørgsel på alt fra designerlamper til genbrugslamper i alle afskygninger på nettet og på loppemarkeder får også prisen til at stige markant. Denne udvikling har Michel også oplevet:

- Priserne på lamper er steget rigtig meget i Danmark. I gamle dage gav jeg mellem 70 og 200 kroner for en lampe, som i dag er mange tusinde kroner værd, fortæller Michael.

En af de lamper, der virkelig er steget i værdi i Michaels samling, er en lampe, han allerede kiggede på, da han som barn var i Tivoli. ’Facet Pop’-lamperne i forskellige, strålende farver, hang i spillehallerne, og dér forelskede Michael sig i de specielle lys. Han fik fingrende i lampen for nogle år tilbage. Dengang betalte han 200 kroner for lampen. I dag vurderer Michael den faverige genstand til at være 4.000-5.000 kroner værd.

SE OGSÅ: Guld i gemmerne - Se hvilke skatte vi fandt på et loft i Ansager

Michael sælger ud af sin store samling, så der er plads til flere. Du kan finde hans salgsprofil på DBA øverst i artiklen ved at trykke på hans navn.
Michael sælger ud af sin store samling, så der er plads til flere. Du kan finde hans salgsprofil på DBA øverst i artiklen ved at trykke på hans navn.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Udover at samle på lamper, samler Michael også på salgskataloger over de gamle designerlamper. I dem leder han efter, hvilken der skal være hans næste køb. I katalogerne finder hans også information om lamperne.
Udover at samle på lamper, samler Michael også på salgskataloger over de gamle designerlamper. I dem leder han efter, hvilken der skal være hans næste køb. I katalogerne finder hans også information om lamperne.

Havde det hele for sig selv

Der var ikke lige så stor rift om lamperne, dengang Michael begyndte at samle for 20 år siden. Dengang gik han ikke alene rundt på loppemarkederne, men mens alle de andre gik efter stole og borde, havde Michael kun øje på lamperne.

Det var ikke fordi, der ikke var lamper nok; genbrugsbutikkerne og loppemarkederne bugnede af lamper fra de store og små designere. Alligevel var han nærmest alene om det. Det var endda de samme designere, som lavede møblerne, som også designede lamperne, men ingen var interesseret i de lysende møbeltilbehør.

- Jeg havde det sådan set lidt for mig selv til at starte med, fortæller Michael.

Derfor har han i dag nogle unikke og værdifulde lamper derhjemme, som han ikke har givet meget for dengang.

Men hvorfor lige lamper, fristes man til at spørge. For Michael var det pladsen, der var alt for trang til at samle på møbler. Og så tog kærligheden for lamper fart meget hurtigt:

- Jeg kunne bare ikke lade være, når jeg så en god lampe på et loppemarked eller på Den Blå Avis, fortæller Michael.

LÆS OGSÅ: Disse lamper skal du holde øje med på DBA

En lampe Michael ikke kan få nok af er 'Lillebrorlampen'. Den er designet af Louis Poulsen og findes i alverdens farver.
En lampe Michael ikke kan få nok af er 'Lillebrorlampen'. Den er designet af Louis Poulsen og findes i alverdens farver.

Det synes Michaels kone om den enorme samling

Når nu du hører antallet af lamper i Michaels hjem, er det nærliggende at tænke, at der ikke kan være plads til så meget andet. Men der er altså også plads til, at Michaels kone kan bo der. Og hvad mener hun egentlig om den kæmpe samling, og at der er lamper overalt i deres hjem?

I starten var det måske lidt svært for Michaels kone, at hobbyen fyldte så meget i hjemmet:

- Min kone var ikke helt forstående overfor, at jeg slæbte alle de lamper med hjem, siger Michael.

I dag er det dog en noget anden tilgang, Michaels kone har til samlingen. Hun er nærmest blevet lige så passioneret som Michael. Hun kan designerne udenad, og hun kigger selv efter lamper på loppemarkeder og online markedspladser.

- Det er jo dejligt, du kom ind og delte min passion for lamper, siger Michael til sin kone.

Selv havde Michaels kone også nogle lamper, da de flyttede sammen. Dog har kun to af dem overlevet Michaels kræsne syn. Det griner parret meget af. De to lamper, hun har fået lov at beholde, er en PH-lampe lavet af glas og en Bauhaus-lampe.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste fire årtier

I Michaels hjem pryder alverdens lamper, der lyser hver en krog op. Og på trods af en samling på i alt 3.500 lamper, er der stadig lamper, Michael leder efter.
I Michaels hjem pryder alverdens lamper, der lyser hver en krog op. Og på trods af en samling på i alt 3.500 lamper, er der stadig lamper, Michael leder efter.

Disse tre lamper er noget helt særligt

Nogle af Michaels yndlingslamper finder du i hans hjem, hvor de lyser smukt ned over køkkenbordet. På væggen under lamperne hænger billeder udstillet, nærmest som på et museum. Det er faktisk lige præcis det, lamperne har været brugt til for mange år siden. De tre lamper er nemlig gamle udstillingslamper.

De er helt specielle, fordi de er lavet af først et lag glas, derefter en lag kviksølv og så igen et lag glas. Kviksølvet giver lampen et helt specielt lys, som Michael nu kan nyde godt af hver eneste dag.

- Jeg holder virkelig meget af de her lamper, siger Michael.

Faktisk er lamperne hele 100 år gamle, og det er også noget af det, der gør dem ekstra specielle – og ikke mindst kostbare. Dengang Michael købte dem, gav han 500 kroner for dem alle tre. I dag vurderer Michael, at de ligesom mange andre gamle, unikke lamper er steget markant. Han vurderer dem til at være 5.000 kroner værd.

Find det på DBA

 1. Væglampe, Vintage, Sæt bestående af væglampe og loftslampe.
Væglampen er god til fx. over eller ved

  Væglampe, Vintage, Sæt bestående af væglampe og loftslampe. Væglampen er god til fx. over eller ved siden af spejlet på badeværelset eller måske i entreen. Sælges samlet Badeværelse, belysning, bade

  1.200,00 kr.06-06-2023
 2. Pendel, Flot glaslampe i fin stand

  Pendel, Flot glaslampe i fin stand

  50,00 kr.05-06-2023
 3. Anden bordlampe, Den smukkeste bordlampe i opalineglas ; 
H 38 cm inkl. fatning; 
Prisen er uden skæ

  Anden bordlampe, Den smukkeste bordlampe i opalineglas ; H 38 cm inkl. fatning; Prisen er uden skærm, men den kan tilkøbes. Kun SMS 52619039 Kan sendes. swirlglas, muranoswirl, swirllampe, bordlampe

  850,00 kr.05-06-2023
 4. Pendel, GAMMEL GLASLAMPE, PÆN GLASLAMPE - FIN HEL STAND!
MÅL:
Ø: 24 CM.
H: PÅ GLASSET 12 CM.
+ H: PÅ

  Pendel, GAMMEL GLASLAMPE, PÆN GLASLAMPE - FIN HEL STAND! MÅL: Ø: 24 CM. H: PÅ GLASSET 12 CM. + H: PÅ METALLET 5 CM. + 55 CM. HVID LEDNING OG EN OPHÆNGSSKRUE.

  55,00 kr.05-06-2023
 5. Anden loftslampe, Glaslampe, Loftlampe, Loftslampe i let røgfarvet glas, med messing fatning og stof

  Anden loftslampe, Glaslampe, Loftlampe, Loftslampe i let røgfarvet glas, med messing fatning og stofledning. Inklusiv stor elpære. 19cm i diameter på det bredeste sted, 21cm høj inklusiv fatning. Send

  350,00 kr.05-06-2023
 6. Anden loftslampe, Hyggelig glaslampe

  Anden loftslampe, Hyggelig glaslampe

  75,00 kr.05-06-2023

Kom i gang med at indrette dit hjem med unikt lys. Find alle glaslamper til salg på DBA lige nu, her.

Hvis du er klar på at læse om endnu en mand, der er besat af lamper? Så skal du læse med her, hvor du får et indblik i lampekunstneren Jeppes helt særlige værker. Jeppe laver gammelt porcelæn om til lamper. Du kan blandt andet læse om, hvordan han fik ideen, og hvilken lampe der er hans egne favorit, her.

Det er ikke kun møbler og lamper, der jages vildt i genbrugsbutikker landet over. Også gamle reklameskilte og plakater er blevet meget populære de senere år. Du kan i videoen herunder møde Jens Ove, der elsker gamle reklameskilte. Hans hjem er fyldt med reklamekilte, reklameplakater og andre reklameting.

Du kan læse mere om Jens Oves samling af reklameskilte, her.

Relaterede artikler