Mød en samler: Barbie har 3.000 dobbeltgængere hjemme hos Lene
Video

Mød en samler: Barbie har 3.000 dobbeltgængere hjemme hos Lene

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Barbie som dykker og Barbie som prinsesse. Det er blot to ud af 3.000 versioner af Barbie, 76-årige Lene har samlet gennem årene. Lene er rendyrket samler. Hun har endda måttet have flere jobs for at få råd til nye dukker.

Hvis du ikke selv har leget, at Barbie går tur med sin hund, kører i bil eller bliver kærester med Ken, har din søster, bror, datter eller søn helt sikkert. Barbie har i mange år været en stor del af pigers og drenges barndom.

De Barbiedukker, du har leget med, er helt sikkert at finde i Lenes enorme samling.

Barbie er en af legetøjsindustriens største ikoner, som mange mennesker kender og forbinder med deres barndom. Barbie kom til verden i 1959. I 1989 begyndte Lene Darlie Pedersen at samle på Barbiedukkerne.

Du kan se eller gense nogle af de dukker, du måske har leget med som barn i videoen ovenfor. Du kan også læse med her og finde ud af, om Lene egentlig selv ville være en Barbie, hvorfor hun er en ægte samler, og hvilken dukke hun lige nu hungrer efter at få fingrene i.

Find det på DBA

 1. Barbie, Garderobeskab, Barbie garderobeskab incl. bøjler.

  Barbie, Garderobeskab, Barbie garderobeskab incl. bøjler.

  50,00 kr.05-12-2022
 2. Barbie, Rigtig fin barbiehus med møbler, dukker, barbiehest mv. Samlet pris 400 kr. Sendes ikke.

  Barbie, Rigtig fin barbiehus med møbler, dukker, barbiehest mv. Samlet pris 400 kr. Sendes ikke.

  400,00 kr.05-12-2022
 3. Barbie, NYT Barbie manicure og pedicure sæt aldrig åbnet

  Barbie, NYT Barbie manicure og pedicure sæt aldrig åbnet

  175,00 kr.05-12-2022
 4. Barbie, s lyserøde Rolls Royce bil med lys og bagagerumsklap, der kan åbnes.
Bilen kan køre frem / t

  Barbie, s lyserøde Rolls Royce bil med lys og bagagerumsklap, der kan åbnes. Bilen kan køre frem / tilbage ved hjælp af håndtaget på batteri boksen. Bagagerummet kan åbnes og lukkes. Rat og kølerfigur

  499,00 kr.05-12-2022
 5. Barbie, Flyvemaskine

Barbie er klar til at tage på ferie med Ken som kaptajn.

  Barbie, Flyvemaskine Barbie er klar til at tage på ferie med Ken som kaptajn.

  329,00 kr.05-12-2022
 6. Barbie, Brudesæt

Barbie og Ken som brudepar i flot bryllupskaret.

  Barbie, Brudesæt Barbie og Ken som brudepar i flot bryllupskaret.

  225,00 kr.05-12-2022

Find alle Barbiedukker til salg på DBA, her.

Så vild er samlingen

Den kæmpe samling er Lene selv stolt af. Derfor har hun ikke gemt den væk på loftet eller kælderen. Dukkerne har hun samlet i en sirlig udstilling, som i dag går under navnet ’Barbie museet’. Barbie som stewardesse, sygeplejerske, balletdansker, lærerinde, aerobic-instruktør, astronaut og i mange flere erhverv er opstillet i kronologisk rækkefølge efter, hvornår de er produceret.

Dermed er der også noget historie i samlingen. I slut 50’erne, kom den første Barbie på markedet. Dermed kan man i Lenes samling både følge modens udvikling og kvindernes historiske udvikling op gennem kvindes frigørelse i 1970’erne og videre frem til i dag.

Udover Barbier i tøj fra alle de erhverv, du kan forestille dig, indeholder samlingen selvfølgelig også alle Disney-karaktererne i Barbie-udgave. Ved siden af hylderne med Disney-Barbier står en Harley Davidson i Barbie-størrelse. Lene har sågar flere udgaver af sangerinden Cher i Barbie-udgave, og så kan du også finde Barbier der portrætterer personer fra det engelske kongehus i samlingen.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du dine smykkers værdi

Barbie kom på gaden i 1959 og har op til midt 00’erne været et hit. Mange dukker har efterhånden overtaget børneværelserne. Men det kan jo være Barbie en dag er tilbage.
Barbie kom på gaden i 1959 og har op til midt 00’erne været et hit. Mange dukker har efterhånden overtaget børneværelserne. Men det kan jo være Barbie en dag er tilbage.

Derfor er Lene en ægte samler

Lene er ikke kommet sovende til den kæmpe samling på de 3.000 Barbiedukker.

Der er få, der ved mere om Barbie i Danmark end Lene. Og den viden har Lene anskaffet sig, fordi hun ikke nøjes. Hun vil ikke kun have en enkelt Barbie i de mange serier, der findes indenfor Barbie-universet.

- Når jeg køber en dukke, der er en del af en serie, himler jeg ikke, før jeg har hele serien. Jeg kan ikke kun have en halv serie, fortæller Lene.

Derfor er samlingen så alsidig, som den er.

Lene deler hobbyen med sin veninde Iben Koch, som også har en stor Barbie-samling. Hun er dog ikke lige så fanatisk med at skulle eje alle dukkerne. Iben går mere op i, at hun selv skal kunne lide dukkerne.

De har gennem årene udviklet et godt venindeforhold.

LÆS OGSÅ: Disse danskere handler brugt som aldrig før

I starten var det firmaet Mattel, der producerede Barbie som forestillede de forskellige Disney-karakterer. I dag er det Disney selv.
I starten var det firmaet Mattel, der producerede Barbie som forestillede de forskellige Disney-karakterer. I dag er det Disney selv.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
De to veninder lærte hinanden at kende, fordi Iben ringede til Lene, som havde lavet en Barbie-klub.
De to veninder lærte hinanden at kende, fordi Iben ringede til Lene, som havde lavet en Barbie-klub.

Lene: Man skulle have været Barbiedukke

Barbie ”blev født” den 9. marts 1959 og er dermed 62 år gammel i dag. De to veninder ikke bare samler på Barbie; De er også fascinerede af dukken, og måske også lidt misundelige:

- Barbie er fra 1969. Uden rynker og uden deller, fortæller Lene.

- Hun holder sig nu meget godt, tilføjer Iben.

- Man skulle have været Barbiedukke, afslutter Lene.

Faktisk bliver Lene ofte spurgt, om hun samler, fordi hun egentlig gerne vil ligne Barbie. Til det har hun altid et klart svar:

- Prøv lige at kigge på mig, hvad tror I selv?

Nogle gange bliver hun også spurgt, om hun leger med dukkerne. Her har Lene også et kækt svar parat:

- Ja, jeg går ned og giver dem nattøj på hver dag.

Når Lene viser samlingen frem, er hun så begejstret, at hun suser gennem udstillingen for at få det hele med. Den begejstring for dukkerne kommer også til udtryk, når hun lidt henkastet fortæller, at der ikke er plads til mange flere, men at hun alligevel stadig køber nye.

- Jeg køber nye dukker, men så skal det nogle kendte nogle. Jeg synes, det er meget sjovt at samle på dem, fortæller Lene.

Lene er godt selv klar over, hun har en stor samling. Hun mener, det kan skyldes, at hun i starten bare ville have dem alle sammen. Det har resulteret i, at samlingen i dag rummer alle de forskellige serier af Barbie.

- Jeg samlede på lidt af hvert af Barbie, og jeg har måske bredt mig meget. Men jeg kan ikke lade være. Jeg er en samlertype, fortæller Lene.

LÆS OGSÅ: Designerens fem tips til hvordan du nemt upcykler garderoben

Efter år 2000 er producenten bag Barbie begyndt at lave taljen bredere på Barbie efter kritik for at skabe et urealistisk idealbillede af den ”perfekte krop”. I 2016 lancerede man ’Tall Barbie’, ’Petit Barbie’ og ’Curvy Barbie’. Dette skabte en del debat.
Efter år 2000 er producenten bag Barbie begyndt at lave taljen bredere på Barbie efter kritik for at skabe et urealistisk idealbillede af den ”perfekte krop”. I 2016 lancerede man ’Tall Barbie’, ’Petit Barbie’ og ’Curvy Barbie’. Dette skabte en del debat.

Lene har måtte gøre rent om aftenen for at få råd til Barbie

Måske undrer du dig over, hvordan Lene har fået råd til den enorme samling af Barbiedukker. Barbier er ikke billige, når det er de helt sjældne, som dem Lene vil have fat på. Hun har måttet arbejde ekstra og er nogle dage kommet hjem sent på aftenen for at tjene nok til at kunne købe nye dukker.

- Jeg har været dagplejemor om dagen og haft rengøring om aftenen for at kunne købe Barbiedukker, fortæller Lene.

Udover at arbejde hårdt for at få råd til samlingen, har Lene også noget, langt de fleste samlere kun kan drømme om: I Københavns Nordvestkvarter har hun en stor del af sin samling udstillet, så andre Barbiefans kan beundre og måske genkende nogle af deres gamle legekammerater fra barndommen. Det må man da sige er ret sejt!

Sådan begyndte samlingen

Lene samlede for mange år siden ikke kun på Barbie. I en lang årrække bankede hendes hjerte for forskellige former for legetøj. Lene samlede både på glansbilleder, nipsenåle og porcelænsdukker. Hun var faktisk medlem af en samler-klub for samlere af legetøj. I klubben mødte Lene en kvinde, der åbnede hendes øjne for Barbiedukkerne, som hun i 1989 kastede alt sin opmærksomhed på.

Hun blev løbende så dedikeret en samler, at hun i dag har Danmarks største private samling af Barbiedukker. Samlingen lyder på hele 3.000 dukker. Alle i alverdens påklædninger, hårfarver og hudfarver.

LÆS OGSÅ: Disse Disneyfilm er steget i værdi

Der er lavet Barbiedukker som portrætterer mange forskellige kendte mennesker. Alt fra musikere, til skuespillere
Der er lavet Barbiedukker som portrætterer mange forskellige kendte mennesker. Alt fra musikere, til skuespillere

Disse dukker vil Lene og Iben gerne have fingrene i

Lene er særligt interesseret i en dukke, der skal forestille den amerikanske sangerinde og skuespillerinde Cher. Den dukke, hun mangler af Cher, er en del af en serie på fire dukker. Dog er hun ikke helt klar til at købe den endnu, fordi den koster omkring 2.000 kroner. Du kan se hvilken dukke, Lene mangler fra serien af Cher-dukker i videoen øverst i artiklen.

Iben har for nyligt set sig lun på en Barbie, der skulle forestille den uhyggelige klovn fra Stephen Kings gyserfilm ’It’. Da Iben fik øje på klovne-barbien, kostede den 60 dollars, som svarer til omkring 370 kroner. Iben ville lige vente til ugen efter med at købe den, men det viste sig ikke at være en god ide:

- På den hårde måde har jeg lært, at man ikke skal vente. Nu er den udsolgt, og den sidste pris, jeg har set den til, er 3.500 kroner, fortæller Iben.

Derfor søger hun nu efter dukken, som mangler i samlingen.

Find det på DBA

 1. Barbie, Barbie Disney prinsesser (pr. Stk), Barbie Disney prinsesser 
Sælges pr. stk.

  Barbie, Barbie Disney prinsesser (pr. Stk), Barbie Disney prinsesser Sælges pr. stk.

  100,00 kr.04-12-2022
 2. Barbie, Sælger denne flotte rapunzel dukke, den er næsten ikke blevet leget med. Hun har en rigtig f

  Barbie, Sælger denne flotte rapunzel dukke, den er næsten ikke blevet leget med. Hun har en rigtig flot lilla kjole på med flotte guld detaljer. Der medfølger en lyserød hårbørste, så hun få friseret

  200,00 kr.04-12-2022
 3. Barbie, Disney prins (6422), "Disney prinsen fra
skønheden og udyret"

Fin stand

  Barbie, Disney prins (6422), "Disney prinsen fra skønheden og udyret" Fin stand

  65,00 kr.03-12-2022
 4. Barbie, Disney/Mattel dukker (flere forskellige), Disney /Mattel dukker, alle i fin stand
pris er pr

  Barbie, Disney/Mattel dukker (flere forskellige), Disney /Mattel dukker, alle i fin stand pris er pr stik "Elsa dukke fra Frost kan synge når der trykkes på stjerne" (183) - "Simba dukke - Gravid m

  60,00 kr.03-12-2022
 5. Barbie, Disney dukker (flere forskellige), Disney dukker, alle i fin stand
pris er pr stk

Disney du

  Barbie, Disney dukker (flere forskellige), Disney dukker, alle i fin stand pris er pr stk Disney dukke med rødt hår (184) Rapunzel dukke (187) Disney dukke med mørkt hår (533) Disney dukke (5689) Klo

  50,00 kr.03-12-2022
 6. Barbie, Disney frost dukker (flere forskellige), Disney/simba/Mattel dukker - alle i fin stand
Pris

  Barbie, Disney frost dukker (flere forskellige), Disney/simba/Mattel dukker - alle i fin stand Pris er pr stk Elsa fra frost (268) Anna fra frost (267) Elsa fra frost (538) Anna fra frost (536) Elsa

  50,00 kr.03-12-2022

Finde alle Barbiedukker der portrætterer karaktererne fra Disney på DBA, her.

Hvis du ikke har fået nok af dukker, skal du læse med i artiklen om Frederik, der maler og omdanner gamle actionfigurer, så de kommer til at ligne andre kendte figurer. Efter forvandlingen sælger han dem videre med stor fortjeneste. Du kan læse om, hvilke kendte karakterer, Frederik har lavet, og hvad han kan få for sine kreationer i artiklen, her.

Er du mere til det nyere legetøj, skal du se med i videoen herunder. Her viser Tobias sin store samling af Funko Pop-figurer frem. Funko Pop findes ligesom Barbie i alverdens afskygninger og skal forestille karaktererne fra film fra Marvel-universet, Disney-klassikerne og mange andre.

Du kan læse mere om Tobias og hans samling i DBA Guide-artiklen, her.

Relaterede artikler