DIY Tech Edition: Kurt har brugt 20 år på at bygge sin F-16-flysimulator
Video

DIY Tech Edition: Kurt har brugt 20 år på at bygge sin F-16-flysimulator

Kristoffer og Stine
Kristoffer og Stine

Kurt lever i den vildeste drengedrøm: I sin fritid flyver han rundt i et F-16-fly og sender bomberegn over fjendtlige områder. Næsten. Han har nemlig bygget en realistisk F-16-flysimulator, som han selv vurderer til at være den fedeste i verden.

Drømmer du om at sidde i et F-16-fly, som du selv får lov til at styre? Og gad du godt prøve kræfter med at sende bomber og missiler afsted mod fjendtlige fly? Så skal du helt sikkert i gang med at bygge din egen flysimulator derhjemme.

I videoen ovenfor viser 53-årige Kurt Andersen fra Aabybro, hvordan han har gjort og giver gode råd til, hvordan du kan gøre ham kunsten efter. Han har nemlig bygget sin egen F-16-flysimulator. Kurt vurderer den til at være en af verdens fedeste, måske fordi han selv har bygget den helt fra bunden med både instrumentbræt med flere hundrede knapper, radarskærme og tre kæmpe HD-projektorer, der sikrer det bedste udsyn fra cockpittet.

Faktisk har Kurt gået og skruet på simulatoren i 20 år, og den er næsten, som han gerne vil have den. Læs med her, hvis du vil finde ud af, hvor meget Kurts flysimulator egentlig minder om et rigtigt F-16-fly, og hvilke små trin du kan tage for selv at komme i gang.

Læn dig godt tilbage og tag med på en flyvetur.  

Find det på DBA

 1. Gamerstol GEAR4U guld Inkl. gummihjul

  Gamerstol GEAR4U guld Inkl. gummihjul

  Skrivebordsstol, GEAR4U, GEAR4U gamerstol inklusiv gummihjul. Gør stolen lydløs på gulvet og modvirker ridser i gulvet.

  580,00 kr.17-06-2024
 2. Andet, Helt ny og stadig i kassen. Gamerstol. Købte den til 700 i sin tid men fik den aldrig brugt m

  Andet, Helt ny og stadig i kassen. Gamerstol. Købte den til 700 i sin tid men fik den aldrig brugt men lige nu står den til 399 hos IKEA.

  350,00 kr.17-06-2024
 3. Andet, Arozzi, Arozzi gamerstol
Byd
Rigtig god stand
Afhentes i Helsingør eller Frederikssund

  Andet, Arozzi, Arozzi gamerstol Byd Rigtig god stand Afhentes i Helsingør eller Frederikssund

  123,00 kr.17-06-2024
 4. Kontorstol, Cepter Rogue Fabric gaming stol - grå & mørkeblå, Stand: Perfekt - helt som ny!
Flot gam

  Kontorstol, Cepter Rogue Fabric gaming stol - grå & mørkeblå, Stand: Perfekt - helt som ny! Flot gamerstol købt i Power ca. et år siden, og næsten ikke brugt! https://www.power.dk/gaming-og-underhol

  950,00 kr.17-06-2024
 5. Kontorstol, Gamerstol i perfekt stand. Kontorstol med god komfort og mange indstillingsmuligheder. N

  Kontorstol, Gamerstol i perfekt stand. Kontorstol med god komfort og mange indstillingsmuligheder. Nakkestøtte og ryghynde. Stort set ikke brugt, da anden type kontorstol har været i brug i stedet.

  300,00 kr.17-06-2024
 6. Andet, Gamborg, Gamerstol

Som ny, Kvalitets Gamerstol fra Gamborg sort/orange fra Jysk. Stolen er f

  Andet, Gamborg, Gamerstol Som ny, Kvalitets Gamerstol fra Gamborg sort/orange fra Jysk. Stolen er fra 2023 og står som ny. Købte den til vores søn på dengang 12, men han fik også en anden i gave med

  850,00 kr.17-06-2024

Der er i skrivende stund 110 gamerstole til salg på DBA, find dem her. 

Alt det simulatoren kan

Når flyet letter, kan Kurt sidde i den bløde pilotstol og trykke løs på de flere hundrede knapper i cockpittet. De mange knapper lyser om kap med de mange skærme, som i et grønt skær viser radarer og tal.

Foran sig bliver den lange landingsbane blive mindre og mindre i takt med, at flyet vender sig op mod himlen. Lidt efter er landingsbanen erstattet af udsigten over landskab og hav.

Simulatorens virkelighedsfornemmelse kommer fra de tre fuld-HD-projektorer, der er placeret foran sædet. På skærmene får man fornemmelsen af at sidde i et rigtigt fly med den fulde udsigt over landskabet i den rigtige højde.

Kurt nyder at sætte sig i sædet, men han ved, at når han gør det, venter fjenderne lige rundt om hjørnet. Simulatoren, er ikke bare til nydelse, han kan spille på den og udføre missioner, ligesom rigtige F-16-piloter. Kurt har selv slidt og slæbt for at kunne sidde i så realistisk et cockpit og spille, det har taget ham adskillige timer i mange år at komme til, hvor den er i dag.

Nogle af de dele, der især har kostet tid for Kurt, er hans backup instrumenter i cockpittet, som han selv har bygget om, så de har de rigtige måleenheder.

LÆS OGSÅ: DIY Tech Edition: Mads har bygget 20 droner

Når Kurt sætter sig i flysimulatoren, kigger han ind i tre Fuld-HD-skærme, der viser landskabet, han flyver hen over.
Når Kurt sætter sig i flysimulatoren, kigger han ind i tre Fuld-HD-skærme, der viser landskabet, han flyver hen over.

Dette driver Kurt til at bygge videre på simulatoren

Kurt flyver ikke bare rundt og slapper af og kigger på den flotte udsigt fra sit fly. Nej, simulatoren er faktisk bygget som et spil.

Flysimulatoren bruger Kurt til at spille med folk i hele verden. Her handler det om at ramme de fjendtlige fly og sende ’laser guidede’ bomber mod et bestemt ’target’ i spillet. Med hjelm og iltmaske på hovedet, og fingrene klar på knapperne, suser Kurt gennem luften i sit F-16-fly. Sammen med mennesker fra hele verden udfører han missioner. Kurt er helt klar over, at hans hobby er en dyr affære, men alligevel bliver han ved.

- Det har selvfølgelig kostet rigtig, rigtig mange penge. Jeg tør slet ikke sætte tal på det. Men når jeg skal sprede det ud over 20 år, og den fornøjelse jeg har haft, de venskaber jeg har fået i hele verden, har det været det hele værd, fortæller Kurt.

For Kurt er det spændingen og den action, der er i spillet, der driver ham til at være med. Samtidig synes han, det er skræmmende at tænke på, at nogle piloters job er at flyve i sådan et fly og udføre farlige missioner.

LÆS OGSÅ: Månedens 5 udvalgte biler fra DBA - April

De mange detaljer i simulatoren er målt efter et rigtigt F-16-fly.
De mange detaljer i simulatoren er målt efter et rigtigt F-16-fly.

Så realistisk er Kurts F-16-flysimulator

Målet for simulatoren er helt klart for Kurt:

- Min drøm har altid været at prøve at bygge så realistisk som muligt og gøre alting på den rigtige måde, fortæller Kurt.

Han er ikke bleg for at sammenligne sin F-16-flysimulator med den ægte vare. Den skal ligne, lyde og føles så meget som muligt som et rigtigt F-16-fly, før Kurt er tilfreds, og den er allerede godt på vej. Simulatoren kan de samme ting og ligner også cockpittet i et rigtigt F-16-fly. Faktisk mener Kurt selv, simulatoren ligger på otte-ni point på en 10-points skala for, hvor realistisk den er.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du, om dine gamle computerspil er noget værd.

Kurt kan læne sig tilbage i en liggende stol og skyde løs på fjender, ligesom de rigtige F-16-piloter gør.
Kurt kan læne sig tilbage i en liggende stol og skyde løs på fjender, ligesom de rigtige F-16-piloter gør.

Sådan begyndte den årelange passion

Simulatoren er ikke bygget natten over. Det har været et mangeårigt projekt med konstante forbedringer på maskinen hen mod den mest virkelighedsnære oplevelse. For Kurt begyndte det hele med et joystick, et headset og en skærm. Senere byggede han et mindre instrumentbræt på skrivebordet. Og i dag kan han sætte sig i et halvliggende sæde og nyde turen.

- Det her har taget mig 20 år og adskillige opgraderinger, fortæller Kurt.

Det er ikke helt billigt at bygge sådan en simulator. Skroget i metal er laserskåret i Tyskland, og det er også derfra, Kurt har importeret alle konsollerne i simulatoren.

På et tidspunkt begyndte renoveringerne og passionen for simulatoren at tage så meget tid fra Kurt, at han måtte tage et valg:

- En dag kom skillevejen; skulle jeg bygge noget større, eller skulle jeg nøjes med det, jeg havde. Der valgte jeg at gå fuldt ind, fortæller Kurt.

LÆS OGSÅ: Sexolog: Mænd, sælg disse ting og få en glad kæreste.

På billedet her kan du se, hvordan Kurts første hjemmebyggede instrumentbræt så ud, da han for 14 år siden byggede det.
På billedet her kan du se, hvordan Kurts første hjemmebyggede instrumentbræt så ud, da han for 14 år siden byggede det.

Sådan kommer du i gang med at bygge en flysimulator

Kurt giver her nogle tips til, hvordan drenge- og pigerøve, der også drømmer om en sådan maskine, kommer godt i gang:

Softwaren, som er en Falcon BMS, kan købes billigt på nettet, og så er man hurtigt i gang.

Derudover er det fint at starte med et helt almindeligt joystick. Sådan et kan købes for omkring 600 kroner fra nyt. På DBA kan du finde det til 50-200 kroner. Du sparer altså mellem 400 og 550 kroner på at købe brugt.

For at komme det sidste stykke er et godt headset en god ide. Du kan købe et nyt headset til gaming fra JBL til omkring 700-900 kroner. På DBA findes de til 100-500 kroner. Dermed kan du spare 200-800 kroner.

- Så er man sådan set i gang. Klø på, siger Kurt.

Kurt har også et ekstra tip til dig, der går med drømmen om selv at bygge en flysimulator: Tag mål på de rigtige fly og byg efter dem. Husk at tage en masse billeder af det fly, du gerne vil bygge, når du er til fly-shows og på udstillinger med fly. Det er sådan han selv er endt op med så realistisk en simulator.

Kurt har også erfaret, at man med fordel kan købe det hele brugt, dog advarer han jer, der kaster sig ud i et projekt som det her:

- Lige pludselig bliver man bidt af det, og så kan man slet ikke få hold på det igen. Så bliver det næsten en hel besættelse for en, advarer Kurt med et smil.

Find det på DBA

 1. trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, WooFit Headset - brugt en gang

Sælger et WooFit headset, som

  trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, WooFit Headset - brugt en gang Sælger et WooFit headset, som stadig i original emballage. Specifikationer: - Krystalklar lydkvalitet -Trådløs Bluetooth-forbin

  99,00 kr.16-06-2024
 2. trådløse hovedtelefoner, SteelSeries, Arctis Nova pro wireless, Perfekt, Virkelig lækkert trådløst h

  trådløse hovedtelefoner, SteelSeries, Arctis Nova pro wireless, Perfekt, Virkelig lækkert trådløst headset specielt designet til gamere, men kan bruges til almindelig brug også. Den virker til pc og t

  1.550,00 kr.10-06-2024
 3. headset hovedtelefoner, Andet mærke, Asus ROG Delta S Animate, God, Super fint gamer headset med aft

  headset hovedtelefoner, Andet mærke, Asus ROG Delta S Animate, God, Super fint gamer headset med aftagelig mikrofon. Fast USB-C kabel. Super god lydkvalitet pga. den indbyggede DAC og animerede LED'e

  799,00 kr.07-06-2024
 4. headset hovedtelefoner, Sony, Ps5 headset, God, Sælger mit headset da jeg har købt nye fandt ud af d

  headset hovedtelefoner, Sony, Ps5 headset, God, Sælger mit headset da jeg har købt nye fandt ud af de er for store så har købt mindre de er blevet brugt i ca. 3 måneder og skal bare have dem solgt hur

  400,00 kr.04-06-2024
 5. headset hovedtelefoner, SteelSeries, Siberia 200, Perfekt, Gamer headset fra Steelseries Seberia 200

  headset hovedtelefoner, SteelSeries, Siberia 200, Perfekt, Gamer headset fra Steelseries Seberia 200 Sort og gult, sælges da jeg desværre aldrig har fået det brugt Ved forsendelse betaler køber for p

  350,00 kr.02-06-2024
 6. andre hovedtelefoner, Andet mærke, Schiit Fulla E DAC/Amp, Perfekt, Stock photo, but this item is ne

  andre hovedtelefoner, Andet mærke, Schiit Fulla E DAC/Amp, Perfekt, Stock photo, but this item is new in original box nd in perfect condition. Fulla E is a great DAC/amp with top-shelf components—tha

  800,00 kr.01-06-2024

Find alle headset til gaming til salg lige nu på DBA her.

Vil du læse en vild historie om et jagerfly? I artiklen her kan du møde Martin, der helt spontant købte et jagerfly på DBA og forvandlede det til et kunstværk. Flyet udstillede han og solgte igen for at samle penge ind til nødhjælp.

Går du med en drøm om at bygge noget selv, men et fly er dog ikke lige din kop te? Så kan du i videoen herunder se, hvordan Mikkel fra Svinninge har gjort drengedrømmen til virkelighed og bygget sin egen gamer-pc. Få Mikkels tips til selv at komme i gang med at bygge i videoen.

Du kan læse mere om den hjemmebyggede gamer-pc og få et overblik over, hvad du skal bruge for at komme i gang med selv at bygge i DBA Guide-artiklen, her.

Relaterede artikler