Mød en samler: Dittes klædeskab bugner af 50’er-kjoler
Video

Mød en samler: Dittes klædeskab bugner af 50’er-kjoler

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

27-årige Ditte har flere kjoler i sit klædeskab end dig. Kjolerne er ikke helt almindelige, det er kjoler fra 50’erne. Faktisk ejer hun nærmest ikke andet, ikke engang et par jeans. Se Dittes store samling af flotte, festlige og finurlige kjoler fra en svunden tid i videoen ovenfor.

Ditte Jochumsen er 27 år, arbejder på et genoptræningscenter og bor i en lejlighed i Nordvestkvarteret i København. Hun lyder måske meget almindelig, men det er Ditte langt fra. Allerede når du møder hende, er det tydeligt, at hun ikke er som andre på sin alder.

Ditte samler nemlig på vintagekjoler, og hun har mange af dem, og ikke nok med det, går hun ikke i andet end de kjoler, hun samler på, til hverdag. Hendes klædeskab er fyldt med kjoler, der ikke bare er inspireret af den stil, kvinder i midten af 1900-tallet havde, men som rent faktisk er de kjoler, kvinderne dengang gik med. Ditte køber nemlig gamle vintagekjoler i genbrugsbutikker, på loppemarkeder og på DBA.

Find det på DBA

 1. Gallakjole, Vila, str. M, Beige/råhvid, Silke/tyl..., Næsten som ny, Den smukkeste gallakjole jeg

  Gallakjole, Vila, str. M, Beige/råhvid, Silke/tyl..., Næsten som ny, Den smukkeste gallakjole jeg har set. En rigtig prinsesse kjole! Så smuk med broderier langs siden og nede på kjolen. Bånd om

  399,00 kr.23-05-2024
 2. Sommerkjole, Collectif, str. XXL, Gul, Bomuld/elastan, Næsten som ny, Lækker, lækker strop swingk

  Sommerkjole, Collectif, str. XXL, Gul, Bomuld/elastan, Næsten som ny, Lækker, lækker strop swingkjole med dyb ryg fra Collectif i den skønneste gule farve og med sød sløjfe bag på. 98% bomuld, 2 %

  375,00 kr.12-05-2024
 3. Sommerkjole, Dolly & Dotty, str. XL, Lys gul, Bomuld, Næsten som ny, En virkelig skøn swingkjole,

  Sommerkjole, Dolly & Dotty, str. XL, Lys gul, Bomuld, Næsten som ny, En virkelig skøn swingkjole, der oser af sommer, i en frisk lys gul med tern. Brugt et par gange, men som ny. Kan sendes - købe

  350,00 kr.12-05-2024
 4. Sommerkjole, Hearts and Roses London, str. XXL, Sort med gule og røde blomster, Bomuld/spandex, N

  Sommerkjole, Hearts and Roses London, str. XXL, Sort med gule og røde blomster, Bomuld/spandex, Næsten som ny, Skøn swingkjole fra H&R London - Black/yellow cameo floral. Brugt en enkelt gang (farv

  350,00 kr.12-05-2024
 5. Sommerkjole, Collectif, str. XXL, Grøn med hvide prikker, Bomuld/elastan, Ubrugt, Skøn sommerlig

  Sommerkjole, Collectif, str. XXL, Grøn med hvide prikker, Bomuld/elastan, Ubrugt, Skøn sommerlig swingkjole i grøn med hvide polkadots fra Collectif. Helt ny - har været vasket og siden hængt i ska

  500,00 kr.12-05-2024
 6. Sommerkjole, Crinoline, str. L, Matros farver, Viskose og bomuld, Ubrugt, Den yndigste feminine k

  Sommerkjole, Crinoline, str. L, Matros farver, Viskose og bomuld, Ubrugt, Den yndigste feminine kjole i yacht stil. Samtidig er snittet lidt 40'- 50'er inspireret. Passer fra st. 38 - 42.

  650,00 kr.20-04-2024

Find alle 50’er-kjoler til salg på DBA her.

Ejer ikke et par jeans

Dittes klædeskab bugner med smukke kjoler i alverdens farver og former. Til fælles har de, at de hverken er fra 2010’erne 00’erne eller 90’erne. De stammer derimod fra 1940’erne til 1960’erne og ligner de kjoler, kvinderne har på til skoleballet i Grease.

Ditte har så stor en passion for sine kjoler, at hun selv går i dem til hverdag. Hun er især vild med den form og de farver, kjolerne har, og så har hun vænnet sig til at gå i kjole hver dag hele året rundt.

- Jeg ejer ikke et par jeans. Hvis jeg går i bukser, er det twillbukser eller herrebukser, siger Ditte med et lille smil.

I alt har Ditte over 60 kjoler, og hun har så mange, at hun ikke længere har plads til dem i sit klædeskab. Så nu har hun taget kælderrummet i brug og opbevarer mange af sin store samling af sommerkjoler, festkjoler og uniformer der. Samlingen tæller, udover de 60-70 kjoler, også en spejderdragt fra 60’erne, militæruniformer fra 50’erne, og så har Ditte også tøjsæt fra både år 1910 og 1990.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Danica.

Ditte ejer mere end 60 kjoler fra midten af 1900-tallet. Kjolerne finder hun brugt forskellige steder.
Ditte ejer mere end 60 kjoler fra midten af 1900-tallet. Kjolerne finder hun brugt forskellige steder.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Kjolen her med små margeritter er en af Dittes yndlingskjoler, som hun elsker, fordi den er så sommerlig.
Kjolen her med små margeritter er en af Dittes yndlingskjoler, som hun elsker, fordi den er så sommerlig.

Derfor begyndte Ditte at samle på vintagekjoler

Samlingen af vintagekjoler og hatte har vokset sig stor, siden Ditte som teenager begyndte at samle på dem. Dengang startede hendes interesse for de gamle ting med, at hun så gamle film, hvor hun blev draget af den stil, kvinderne havde. Især én episode husker hun tydeligt.

- Jeg tror, at det, der rigtig startede det, var en dag, min mor kom ind og sagde, at de viste Cabaret, og jeg var bare sådan wauw, det er fedt det her, fortæller Ditte.

Men som teenager var hun stadig skeptisk og følte ikke helt, at det var noget tøj, man kunne gå med. Meget har ændret sig siden, og i dag går hun kun i tøj fra midten af 1900-tallet. Det, Ditte godt kan lide ved de gamle ting, er, at hun i dag kan plukke det ud fra dengang, som hun godt kan lide. Folk spørger hende ofte, om hun ikke hellere ville have levet i 1950’erne, og det ville hun bestemt ikke.

- Der er jeg trods alt lidt for glad for mine p-piller, min ret til fri abort, og at jeg ikke behøver min mands underskrift til at åbne en bankkonto og sådan nogle ting, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Nedlukningen i 2020 fik danskerne til at rydde op og sælge ud

- Der er en Mrs. Barbara Allan, som har præcis de samme mål som mig, siger Ditte med et stort smil.
- Der er en Mrs. Barbara Allan, som har præcis de samme mål som mig, siger Ditte med et stort smil.

Derfor er denne spadseredragt noget helt særligt

Ditte hverken syer eller designer kjolerne selv, derimod køber hun dem i forskellige genbrugsbutikker, på loppemarkeder og på DBA. En kjole, hun engang har købt, og som hun er særligt glad for, er en spadseredragt fra 1957. Spadseredragten er især betydningsfuld for Ditte, fordi den i nakken har et mærke, som viser, at den er købt på Fifth Avenue på Manhattan i New York den 3. april 1957.

I mærket står også den tidligere ejers navn, det var nemlig en Mrs. Barbara Allan, der dengang i 1957 fik syet kjolen i New York. Kjolen gemmer altså på en historie, som Ditte godt kan lide.

- Historien, synes jeg, er ret fantastisk, den ryger nok aldrig, siger Ditte nærmest henrykt.

Og som om, det ikke skulle være nok, at tøjet selv fortæller historien, passer kjolen dertil Ditte perfekt. Spadseredragten er beige og består af en tubeformet nederdel og en overdel med brede skuldre. Den er som taget direkte ud af en gammel film.

LÆS OGSÅ: Liste: Disse Røde Kors-butikker kan du finde på DBA

Det blev omkring år 1950 mere accepteret, at kvinder gik med bukser. De første kvinder gik dengang i slacks.
Det blev omkring år 1950 mere accepteret, at kvinder gik med bukser. De første kvinder gik dengang i slacks.

Ditte: Dette er det bedste ved at gå i vintagetøj

I Dittes lejlighed er indretningen ikke, som man ville tænke en 27-årig kvinde bor. Det emmer nemlig af en ældre tid med teaktræmøbler, og på væggene hænger gamle filmplakater, vintagehatte og hylder med nips fra gamle dage. Historien betyder meget for Ditte, som går op i at finde de rette ting, som det virkelig var og så ud dengang i midten af 1900-tallet.

Det er ikke kun i sin indretning og tøjstil, Dittes interesse for 50’erne kommer til udtryk. Det er også ved at se på de venner, hun har, og hvad hun laver i sin fritid.

- Noget af det bedste ved at gå i vintagetøj, er faktisk det netværk, jeg har fået mig, fortæller Ditte.

Passionen for kjoler af ældre dato startede som en lille hobby, men har nu vokset sig så meget ind i Dittes liv, at det er blevet mere en livsstil, og den er hun ikke alene om. I sin fritid går hun til arrangementer og fester, hvor det handler om at være klædt ud som folk fra gamle dage. Herigennem har hun mødt mange nye mennesker, og nogle af dem er blevet hendes bedste venner.

Find det på DBA

 1. Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn,  80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, 


Vintage

  Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, Vintage hat. Aldrig brugt Omkreds: 59 cm Bailey caps er berømte for deres overlegne pasform og tilpassede fo

  400,00 kr.15-06-2024
 2. Andet, NISSIN baseball cap, Embroidery Baseball Cap, NISSIN - noodle cap, str. S M L XL, black - so

  Andet, NISSIN baseball cap, Embroidery Baseball Cap, NISSIN - noodle cap, str. S M L XL, black - sort, Ubrugt, NEW , UBRUGT mega fed Baseball cap one size NISSIN baseball cap, Embroidery Baseball Ca

  199,00 kr.13-06-2024
 3. Barbour jæger hat

  Barbour jæger hat

  Hat, barbour, str. 57, damehat, Jagthat / jæger hat i grøn stof, fra Barbour. Størrelse 57. Som ny. qua3116 MULIGHED FOR GRATIS LEVERING...SE HER: www.luckners.dk/levering . OFTE STILLEDE SPØRGSM

  150,00 kr.12-02-2024
 4. Hat,   Vintage hatteæske, Efeuranke, str. Large, Creme, Pap, God men brugt, Håndmalet/håndlave

  Hat, Vintage hatteæske, Efeuranke, str. Large, Creme, Pap, God men brugt, Håndmalet/håndlavet vintage hatteæske med Efeuranker og drejet træknop. Kan hentes ved Rådhuspladsen

  200,00 kr.09-06-2024
 5. Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, 

Vintage ha

  Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, Vintage hat. Aldrig brugt Omkreds: 59 cm Bailey caps er berømte for deres overlegne pasform og tilpassede form

  400,00 kr.08-06-2024
 6. Hat, Selskabs hat, Vintage, str. Onezice, Sort, God men brugt, Afhentes

  Hat, Selskabs hat, Vintage, str. Onezice, Sort, God men brugt, Afhentes

  99,00 kr.08-06-2024

Find alle vintagehatte til salg på DBA her.

Har du ikke fået nok af vintageuniverset, så læs med her, hvor DBA Guide besøger Maria, som elsker vintage. Faktisk er hele hendes hjem propfyldt med gamle, finurlige vintageting. I artiklen kan du få et indblik i, hvordan Marias passion for 50’er- og 60’er-ting startede.

Hvis du er mere til kaffe eller de dåser, man engang kom kaffen ned i, så se videoen herunder. Anne-Mette viser sin enorme samling af kaffedåser frem og fortæller om, hvor meget sådan nogle kan være værd på trods af rust og skidt.

Relaterede artikler