Tech-ekspert: Derfor vil jeg aldrig bytte mit retroanlæg
Video

Tech-ekspert: Derfor vil jeg aldrig bytte mit retroanlæg

John G
John G

Hvad laver en forstærker fra 1977 og højtalere fra 1979 i et moderne hjem? Giver fed lyd! Et gammelt retroanlæg har fået min musikglæde til at blomstre igen. I videoen herover kan du høre, hvorfor.

Mit hjem er fyldt med moderne teknologi. Jeg streamer alt musik via Spotify og TuneIn (radio-app) til højtalere fra blandt andet Marshall og Sonos. CD’erne er for længst pakket væk i en kasse på loftet, og jeg er godt tilfreds med, at musikken styres fra min smartphone i hele huset.

Men så skete der pludselig noget. En artikel på DBA Guide om gamle forstærkere fra 1970’erne og 80’erne bragte minderne frem. Skulle jeg virkelig finde de gamle højtalere frem igen og købe en gammel forstærker?

Hjemme hos os er parforholdet lidt anderledes end hos mange andre par, når det kommer til højtalere. Jeg HADER store højtalere. Min kæreste ELSKER dem. Det var altså mig selv og ikke hende, der skulle overtales.

Jeg besluttede, at dét skulle prøves. Om ikke andet for at bevise overfor mig selv, hvor utjekket et gammelt anlæg er. Men henne om hjørnet ventede en overraskelse.

Find det på DBA

 1. Forstærker, Yamaha, EMX-100RDS, 2x 50 W, God, Sælger denne gamle, retro, Yamaha forstærker. Dette er

  Forstærker, Yamaha, EMX-100RDS, 2x 50 W, God, Sælger denne gamle, retro, Yamaha forstærker. Dette er en interessant forstærker, da den både er lavet til at lytte til Cd'er og Radio, men også er lavet

  500,00 kr.12-06-2024
 2. TUNGSRAM RT-6000 – Meget sjælden vintage receiver i høj kvalitet – ISTANDSAT!

  TUNGSRAM RT-6000 – Meget sjælden vintage receiver i høj kvalitet – ISTANDSAT!

  Receiver, Andet, Yderst sjælden og flot vintage receiver TUNGSRAM RT-6000. Udført i høj kvalitet og produceret i Japan af Sunrise House Ltd., Tokyo og solgt under TUNGSRAM-navnet. Opbygget med mange r

  5.995,00 kr.06-12-2023
 3. Denon DE-70 – High End Vintage Solid State Graphic Equalizer – NYSERVICERET!

  Denon DE-70 – High End Vintage Solid State Graphic Equalizer – NYSERVICERET!

  Equalizer, Denon, High End vintage equalizer fra Denon model DE-70. Sjælden model og meget høj kvalitet. Model-årgang fra 1983-89. Kosmetisk pæn og velholdt – kun enkelte brugsspor. Dual 12-band equal

  6.795,00 kr.20-11-2023
 4. Forstærker, Onkyo, TX-906, 80 W, Rimelig, Onkyo Quartz Synthesized Tuner Amplifier TX-906 fra 1991-9

  Forstærker, Onkyo, TX-906, 80 W, Rimelig, Onkyo Quartz Synthesized Tuner Amplifier TX-906 fra 1991-93. Har fået retro forstærkeren af mine forældre og sælger da jeg ikke selv skal bruge den. Byd gerne

  500,00 kr.10-06-2024
 5. Pure Classic Stereo FM/DAB+ Internet Radio, BT og CD | Valnød, sort

  Pure Classic Stereo FM/DAB+ Internet Radio, BT og CD | Valnød, sort

  Bordradio, Pure, PRIS-MATCH! Pure Classic Stereoanlæg (FM/DAB+, Internet Radio,CD, BT) | PURE Retro radio, der giver dig mulighed for at afspille dine yndlingssange fra alt fra en CD, via Internet og

  3.999,00 kr.03-04-2024
 6. Pure Classic Stereoanlæg (FM/DAB+, Internet Radio,CD, BT) | Eg / hvid

  Pure Classic Stereoanlæg (FM/DAB+, Internet Radio,CD, BT) | Eg / hvid

  Bordradio, Pure, PRIS-MATCH! Pure Classic Stereoanlæg (FM/DAB+, Internet Radio,CD, BT) | PURE Retro radio, der giver dig mulighed for at afspille dine yndlingssange fra alt fra en CD, via Internet og

  3.999,00 kr.03-04-2024

Se efter hi-fi forstærkere af ældre dato gerne fra midten og slutningen af 1970’erne. Det skal være de helt gamle uden en masse digital teknik. Altså dengang, hvor producerne brugte ”rigtige” komponenter.

Det kilder i numsen

I skuret fandt jeg et gammelt sæt højtalere, som min kæreste havde bragt ind i forholdet. I mange år har jeg forsøgt at køre de gamle kasser på genbrugsstationen. Gang på gang fik jeg nej. Et ”kompromis” blev pladsen i skuret blandt gamle cykler og naturlig fugtighed.

Nu kom Scan-Dyna A-25 ind i stuen sammen med en receiveren TEAC AG-2700.

De første toner af Michael Jacksons album ’Thriller’ forbløffede mig! Kunne det virkelig være rigtigt? Lyden var varm, luftig, med en fed, lækker bund og tydelige detaljer i mellemtone og diskant. Scan-Dyna-højtalerne havde på mirakuløs vis overlevet i 49 år!

Ida, min datter på tre år, dansede rundt og satte sig ved siden af højtaleren. -Det kilder i numsen,' udbrød hun.

Nu gik det op for mig, at mange børn og unge aldrig har oplevet lyd, der kan mærkes på kroppen. Og det er faktisk rigtigt ærgerligt.

LÆS OGSÅ: Det skal du overveje, når du køber et brugt retro-musikanlæg

På forskellige fora, hvor brugerne går op i vintage hi-fi, er der oftest pæne ord til overs for Scan-Dyna, der betegnes som højtalere i den absolut bedre ende.

På DBA har jeg fundet Scan-Dyna A-25 til mellem 500 og 800 kroner for et sæt. Hvis de fungerer, er det et godt køb. TEAC AG-2700 købte jeg for 200 kroner. Generelt koster retro-forstærkere alt fra nogle få hundrede op til et par tusinde kroner. 

Fakta:
Scan-Dyna A-25 er blandt nogle af de mest succesfulde, danskproducerede højtalere. I 1969 blev der fremstillet 130.000 styks. A25 nåede førstepladsen i USA Consumer Report blandt 20 modeller, hvilket satte yderligere gang i produktionen. I dag er Scan-Dyna kendt for varemærket Podspeakers.
Jeg elsker retro-anlæg. I videoen øverst i artiklen kan du læse hvorfor
Jeg elsker retro-anlæg. I videoen øverst i artiklen kan du læse hvorfor

Find det på DBA

 1. TUNGSRAM RT-6000 – Meget sjælden vintage receiver i høj kvalitet – ISTANDSAT!

  TUNGSRAM RT-6000 – Meget sjælden vintage receiver i høj kvalitet – ISTANDSAT!

  Receiver, Andet, Yderst sjælden og flot vintage receiver TUNGSRAM RT-6000. Udført i høj kvalitet og produceret i Japan af Sunrise House Ltd., Tokyo og solgt under TUNGSRAM-navnet. Opbygget med mange r

  5.995,00 kr.06-12-2023
 2. Receiver, JVC, RX 150 Black, 50 W, God, Lille reciever egnet som centrum i et vintage anlæg med plad

  Receiver, JVC, RX 150 Black, 50 W, God, Lille reciever egnet som centrum i et vintage anlæg med pladespiller, cd og båndoptager. Oplysninger er taget fra HiFi Engine: Specifications Tuning range: FM,

  600,00 kr.04-06-2024
 3. Receiver, Bang & Olufsen, Beocenter 2600, Beocenter 2600
Palisander
Produceret i 1979
Testet med rad

  Receiver, Bang & Olufsen, Beocenter 2600, Beocenter 2600 Palisander Produceret i 1979 Testet med radio og kassettebånd og spiler rigtig fint Vintage Foretrækker afhentning da den er tung

  400,00 kr.03-06-2024
 4. Receiver, Toshiba, Toshiba SA-735
Kraftig vintage silverface receiver med pladespiller indgang. Spil

  Receiver, Toshiba, Toshiba SA-735 Kraftig vintage silverface receiver med pladespiller indgang. Spiller perfekt og er pæn og velholdt. Eneste lille minus er at skala pærer skal skiftes. Made in Japan.

  1.200,00 kr.28-05-2024
 5. Receiver, Andet, Rising STR-S1070, Rimelig, Vintage Rising STR-S1070 receiver med kassette afspiller

  Receiver, Andet, Rising STR-S1070, Rimelig, Vintage Rising STR-S1070 receiver med kassette afspiller. Det er et japansk produceret anlæg, så der er brugt gode materialer indvendigt. Alt fungere so

  500,00 kr.27-05-2024
 6. Sony DA-50ES – Velspillende High End forstærker i den tunge ende

  Sony DA-50ES – Velspillende High End forstærker i den tunge ende

  Receiver, Sony, Sony DA-50ES i champagne-metal. Yderst velspillende og kraftig forstærker fra Sony’s ES-serie (den absolut højeste kvalitet). Kosmetisk i brugt, men pæn stand. Ingen fjernbetjening, me

  2.999,00 kr.14-12-2021

Her finder du nogle af de fede, gamle vintage-receivere, der stadig fungerer her 30-50 år efter, de er produceret.

Streaming lyder nu langt bedre

Lyd fra streamingtjenesterne er langt under lydkvaliteten fra en CD-plade. Når vi spiller gennem kompakte højtalere, der passer perfekt ind i et moderne hjem, mister vi rigtig meget lydkvalitet.

Mange er godt tilfredse med streaming. Inklusive mig selv. Årsag: Vi har ikke længere noget at sammenligne med, fordi stereoanlægget enten er smidt ud eller gemt væk.

Streaming af eksempelvis Spotify gennem en Chromecast Audio på gode, gamle forstærkere, og højtalere overgår LANGT oplevelsen fra et moderne streamingsystem. Finder du CD-afspilleren frem eller pladespilleren, opgraderer du for alvor. Det bliver næste skridt for mig.

I forhold til et streaming-system er lyden ikke nær så ”fortættet” på gamle højtalere. Du kan spille markant højere på et gammelt anlæg, uden det går ud over muligheden for at tale sammen, når musikken spiller. De nye streaming-systemer har en komprimeret ”in-your-face”-lyd. Det er den bedste beskrivelse, som jeg lige kunne komme på.

Tip:
Chromecast Audio kan tilsluttes en gammel forstærker med et jack-til-phonokabel til AUX-indgangen. I indstillinger på streamingtjenesten skal du ændre til højest mulige kvalitet. Chromecast Audio koster 290 kroner i butikkerne, men kan også findes brugt til omkring 200 kroner.
TEAC AG-2700 er en klassisk forstærker med indbygget FM-radio. Den er fremstillet i 1977
TEAC AG-2700 er en klassisk forstærker med indbygget FM-radio. Den er fremstillet i 1977

Skal mine højtalere smides ud?

De gamle højttalerkasser fylder meget og er egentligt ikke særligt pæne. Forstærkeren ved jeg heller ikke, hvor skal stå.

Alligevel vil jeg ikke bytte eller sælge mit gamle stereoanlæg. Det spiller det simpelthen for godt til. Flere venner har foreslået, at jeg hænger højttalerne op permanent.

Lige nu turnerer jeg med budskabet om, at de gamle anlæg og højtalere skal have nyt liv. I alt for mange år er lydkvaliteten blev ofret til fordel for den lette adgang til musik. Nogen må gøre oprør. At jeg som digital frontløber pludselig fik den kasket på har overrasket mig.

Inden jagten på et vintage-anlæg går ind, så læs vores guide til lyden fra gamle højtalere og vores 5 gode råd til at købe brugte højtalere.

Du kan også får fifs til, hvordan du bygger dit eget festivalanlæg - se med i videoen herunder, hvor byggerne af de 5 sejeste anlæg på Roskilde Festival afslører deres bedste råd til at gøre dem kunsten efter.


Du kan også læse flere af musikanlægs-byggernes råd i artiklen bag videoen, som du finder, her

Relaterede artikler