Unikt på DBA: Runes bildøre åbner sjovere end din nabos
Luk

Unikt på DBA: Runes bildøre åbner sjovere end din nabos

Af Kristoffer og Julie / 17. juli 2020

Runes Buick Skylark har været dansk fra ny, så der er betalt fuld afgift af bilen, og derfor er den ikke underlagt orginalitetskrav. Det har Rune såsandelig benyttet sig af, og alle hans finurlige påfund koster ham således heller ikke en krone i afgift. I videoen herover kan du se en unik bil, der opfylder enhver mands drengedrøm.

Opdatering: Runes unikke Buick Skylark er blevet solgt.

Du har set biler med 3 døre, biler med 5 døre, og biler hvor dørene åbner opad, som man blandt andet har set det på en Tesla, BMW og Lamborghini.

Men du har garantrisse ikke set en bil, hvis døre åbner på den måde, Rune og hans bror Rene har designet det. I 37-årige Runes bil åbner for- og bagdør op mod hinanden, ligesom du kender det fra dobbeltdøre i et hus.

- Vi fik lidt en hjerneblødning, fortæller Rune, der bor i byen Fangel i udkanten af Odense og fortsætter:

- Firedørsbiler er som regel lidt udskældte inden for amerikanerbiler. Jeg tænkte, ’Gad vide, om det er muligt at vende dørerne om’, og så gik vi egentlig bare igang med at prøve at se, om det kunne lade sig gøre. Og det kunne det.

Sammen med broren, 40-årige Rene Arndal, har han givet sin gamle amerikanerbil, en Buick Skylark, en kæmpe ’make over’. Den custom-byggede bil er i dag blevet solgt. Find andre amerikanerbiler på DBA lige her.

I videoen herover kan du høre, hvordan bilen brøler, når du ”vækker” den, og i artiklen herunder kan du læse dig til endnu flere detaljer om Runes specielle bil, og du bliver klogere på, hvor mange bilpriser brødrene har indkasseret for deres ombyggede biler.

Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Bilen kører 6-7 kilometer på literen: ’Jeg plejer at sige, at det I andre sparer på benzin, bruger jeg’, griner Rune

En - i forvejen sjælden - bil får en ordentlig omgang

Med sine 5,5 meter i længden er Runes bil fra 1964 i sig selv én, der får folk til at vende sig på gaden. Men bilen er også særlig, fordi bilmærket, Buick Skylark, ikke er et brand, de fleste kender så godt til. Og det skyldes, at der ikke kører så frygtelig mange biler i Danmark fra det bilbrand.

Jeg ved, at der i Danmark kun findes én anden Buick Skylark fra 1964 med fire døre, som samtidig er samme model som min, nemlig en 5,0 300 CUI-motor

fortæller Rune.

Han har hænderne godt skruet på og et hjerte, der banker for fede biler, så det tog ham ikke mange overvejelser at købe bilen, da han for 5 år siden investerede i den. Men han var samtidig ikke i tvivl om, at hans slæde skulle ombygges til at være endnu federe og unik.

I næste afsnit kan du læse om alt det, Rune og hans bror har ”pillet ved” ved den mørkegrå veteranbil.

Bildørerne var ikke en dans på roser

Rune og hans bror har i mange år hygget sig med at optimere på hinandens biler på hobbyplan. Derfor er der efterhånden ingen øvre grænse for, hvad makkerpakket kan fixe og opbygge. De har for eksempeæ allerede forvandet en Opel Tigra om, således at dørerne åbnede opad. For ikke bare at gentage sin egen ombygning på en ny bil, skulle der ske noget nyt og anderledes med Buick’ens bildøre.

Derfor åbner bagdøren nu, omvendt af, hvad du er vant til. Sådan skabes der en dobbeltdørs-effekt, når dørene til både forsæde og bagsæde åbnes. Men let var det bestemt ikke at montere:

- Bildøren til bagsædet var for lang til, at vi blot kunne flytte hængslet. Døren ville støde på siden af bilen, og derfor måtte vi skære en del af døren af. for at den passede til. Dertil var det svært at finde steder, vi kunne montere hængslerne, så bildøren hænger nu kun i ét hængsel, fortæller Rune.

Bildøre er normalt fastgjort af to hængsler.

LÆS OGSÅ: 10 facts om automat-gear

Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Rune skriver i DBA-annoncen: ’Bilen har været dansk fra ny, og jeg har dokumentation fra Skat på, at den ikke er underlagt originalitetskrav. Har også talt med Autoconsult, som også vil lave papirer på den.’

Dette har Rune og broren også tilført bilen

Rune og broren har også rodet med andet end bilens bildøre. Ja faktisk har de optimeret ved alt det andet også. Bilen er blevet skilt ad, den er blevet lakret fra top til tå, og der er sat flowmaster og h pipe på den originale motor. En 300 CUI v8 motor.

Buicken har også fået nye fælge og større hjul.

Det ser bare bedre ud

fortæller Rune kækt om hjul-størrelsen.

Bagagerummet har fået besøg af en kæmpe subwoofer, en ’Brutus’. Nyt læderbetræk på sæder og døre kan bilen også prale af, og finurligt nok har Rune og broren også sørget for, at læderet går igen i bagagerum og sågår også i motorrummet.

- Når vi alligevel var igang med det røde læder i kabinen, fortsatte vi jo bare. Det er igen et eksempel på, at min bror og jeg nogle gange får nogle hjerneblødninger, griner Rune.

Men det er ikke alt, brødrene kan lave med deres egne hænder:

- Vi har haft nogle til at lakere og ombetrække den. Sidstnævnte vidste sig ville blive billigere, hvis vi selv købte læderet, så det har vi fået imporeret fra England, fortæller Rune.

Det røde læder giver veteranen kant og er en kontrast til slædens mørkegrå ydre. I dag ærger Rune sig dog en smule over farven:

- Hvis jeg skulle have valgt læderens farve i dag, havde jeg valgt en cognac-farve, fortæller Rune.

Han har også udstyret bilen med en ny radio, der er bygget til at ligne de gamle, man satte ind i amerikanerbiler.

Bilen har også servostyring.

LÆS OGSÅ: LISTE: Disse funktioner er vigtigst i en familiebil

Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
’Bilen larmer, buldre og banker, og det skal den gøre’, siger Rune
Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Bilen har automatgear samt servostyring, og den er fra 1964

Bilens akilleshæl

Faktisk er alt lavet nyt og frisk på bilen, men holdt i veteranbilens originale stil. Én ting har Rune dog ikke rørt:

- Bilens handskerum har jeg ikke gjort noget ved. Jeg kan ikke rigtig få det åbnet igen, griner han.

Låsesystemet i handskerummet var nemlig i stykker, så hver gang, Rune gassede op i bilen, åbnede det sig. Rune fik sørget for, at det blev lukket godt og grundigt, men måske lige en tand for grundigt.

Gå på jagt i DBAs kategori, ’Motorsport’.
  

Runes overraskelse i motorrummet

Der er mange wauw-elementer i Buick Skylark’ens motorrum. Motorens lyd er et helt kapitel for sig, og impornerende ser det ud med det røde læder fra kabinen, der går igen i motorrummet.

Et tredje element, som gør motorrummet finurligt, er tændspolen. Her har Rune sørget for, at man aldrig er i tvivl om, hvilken by bilen har vokset sig stor og stærk i:

- Jeg har pakket tændspolen ind i en Odense Klassisk-dåsebajer, som jeg har klippet op, fortæller Rune og fortsætter:

- Tændspolen er normalt ikke særlig køn, så jeg tænkte, at jeg ville komme en Odense Klassisk på, fordi jeg er fra Odense. Men det kunne da godt være, jeg burde skifte den ud med en Red Bull i stedet for og håbe på, at den giver vinger.

Rune arbejder til dagligt med at isolere kraftvarmeværker. Hans bror, Rene, arbejder som chauffør.

LÆS OGSÅ: Lars Kristian har den perfekte man cave

Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Bilen blev renoveret i 2018-2019. I 2022 skal den til syn igen. Rune skriver i sin DBA-annonce, at der ikke brude være nogen problemer i at få den gennem syn. Bilen er malet i farven gråmetal, og så har den 19” alufælge

Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?

Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Bilen er typegodkendt før 1967, hvilket betyder, at du ikke behøver sikkerhedssele i bilen. Der kom nemlig først krav om, at bilerne skulle have sikkerhedsseler i 1967

Brødrenes biler vinder priser

Det er på ingen måde uvandt for Rune at medvirke i en video på grund af sin bil. Faktisk gør det modsatte sig nærmest gældende: Han har endnu ikke prøvet at ombygge en bil, som ikke har optrådt i et eller andet medie.

- Eksempelvis landende min fjerde bil, en Opel Tigra, på forsiden af det magasin, der dengang hed ’Ugens Rapport’, fortæller Rune.

Brødrenes seneste projekt, før Buicken, var en Opel Astra, der fik så meget ”make up” på, at den endte med at vinde en porkal i konkurrencen om at blive Danmarks flotteste bil.

Desuden har Runes bror, Rene, vundet porkal ved samme konkurrencer i Finland og Stockholm med en anden bil, som brødrene også havde ”pillet ved”.

Vi bygger ikke bilerne om for at tjene penge eller for at vinde priser. Vi gør det, fordi vi synes, det er sjovt. Vi hygger os med det. Vi gør det i min garage, hvor vi begge to kan være der, og vi arbejder kun på bilen, når vi har lyst

fortæller Rune, der tilføjer, at det bestemt ikke kan betale sig økonomisk at rode med biler, som han og hans bror gør det. Alene i mandetimer er det en minusforretning, hvis man regnede på det.

Nok er Runes garage stor, men det var næsten en for stor mundfuld for garagen at skulle huse både Buick’en og de to brødre.

- For at vi kunne få plads til bilen, måtte vi nøjes med at arbejde på én side af bilen ad gangen. Vi kørte bilen helt op langs væggen med den ene side, så vi havde plads til at arbejde på bilens anden side, fortæller Rune, hvis garage endnu ikke havde prøvet at modtage så stor en ”patient”.

Klik her for at finde reservedele til amerikanerbiler, og klik her for at finde reservedele til moderne biler.
  

Derfor skal bilen sælges

Bilen er nu på jagt efter en ny ejer, fordi Rune hellere vil kaste pengene efter sit nye hus. Dertil er det heller ikke unormalt, at Runes biler skal videre i butikken, når han først har kørt i dem i én sæson:

- Jeg er ikke så sentimental omkring mine biler. Det bedste tidspunkt ved istandsætttelsen af sådan en bil, er når jeg er ude og køre med den de første gange, men efter en sæson begynder jeg at kede mig lidt. Så ser jeg mig om efter mit næste projekt, lyder det fra Rune.

Han er måske ekstra rastløs i disse dage, da hans eget, gamle hus heller ikke længere trænger til en kærlig hånd. Det har Rune nemlig også optimeret ved, så det nu står forholdsvist snorlige. Hans nye hus er modsat Runes andre investeringer ikke et ”håndværkertilbud”, så her kan han hvile sig og i stedet bruge al kruddet på at opfriske de kommende biler.

- Dog er en af ulemperne ved vores nye hus, at der ikke er nogen garage og ej heller en lang indkørsel. Så vi skal lige finde ud af, hvad vi gør med vores to hverdagsbiler og campingvognen, griner Rune.

Han har sat amerikanerbilen til salg på DBA for 140.000 kroner.

- Jeg tror ikke, det er noget problem at få den solgt, griner Rune, der allerede har fået mange seriøse henvendelser på bilen.

SE OGSÅ: DBAs dyreste: Porsche

Buick Skylark til salg på DBA. Rune har ombygget den helt. Se selv i videoen, her.
Rune vurderer, at han har sat omkring 10-15 biler i stand sammen med broderen. Det svinger, hvorvidt det er broderens bil eller hans egen bil, de sætter i stand. Runes første bil var en Opel Kadett GSi’er

Du kan finde veteranbiler to steder på DBA: Her og her.

Runes bil er langt fra den første slæde, der har gjort sig fortjent til en ’Unikt på DBA’-video. Nikis gule sommerdrøm har også fået sine ’15 minuts of fame’, eftersom bilen er et sjældent fund. Bilen kan blandt andet prale af at være både en Audi og en DKW. Eller sådan da.

Bilen, der altid løber tør for benzin, har også optrådt i DBAs Unikt-rampelys. Bennys Chevrolet Bel Air, som Olsen Banden konstant jagter nogen i, eller er på flugt i, har også været til salg på DBA. Faktisk er den det stadig, men det skyldes, at ejeren ikke er villig til at lade bilen sælge for hvilken som helst pris. Hvor meget den origianle Olsen Bande-bil er sat til salg for, kan du blive klogere på, her.

Tims slæde blev også fundet, da DBA sendte deres Unikt-agenter på jagt på brugtportalen. Den lyserøde veteranbil kan du høre mere om og se mere til i videoen, herunder:

Læs mere om Tims lange, lyserøde bil i artiklen, her.