Vennepar har lavet deres egen forretning: ’Der er piger og penge i det’
Udeliv

Vennepar har lavet deres egen forretning: ’Der er piger og penge i det’

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Når maskiner som havefræsere og havetraktorer ender i Kairon og Augusts værksted i Østbirk, er de ikke meget værd. Men vennerne på 11 og ni år reparerer dem, og det er der både penge og damer i.

Med det blotte øje er de ikke meget værd. De har udtjent deres værnepligt, og de skal egentlig bare til skrot.

Men hvis du nu skifter tændrøret eller renser karburatoren, kan de ødelagte maskiner med stor sandsynlighed vækkes til live igen.

Det er præcis det 11-årige Kairon Cillian List og ni-årige August Magnusson fra Østbirk ved Horsens gør. Og det virker næsten hver gang.

- Vi bliver meget stolte og glade, når det lykkes os at få en maskine til at virke igen, siger August.

Venneparret nørkler i Augusts fars værksted, og de har indtil nu både givet havefræsere, havetraktorer og fejemaskiner et nyt liv.

Havefræser til salg på DBA:

 1. Honda FG 201 DE Minifræser

  Honda FG 201 DE Minifræser

  HONDA FG 201 DE MINIFRÆSER, HONDA, Handy havefræser med 1 gear, der er særdeles effektiv mellem havens buske og træer samt en uundværlig hjælper i urtehaven.

  5.795,00 kr.12-12-2019
 2. Texas  El Tex 1300 havefræser, Texas, Texas el havefræser, flot og lidt brugt, kasse, instruktions

  Texas El Tex 1300 havefræser, Texas, Texas el havefræser, flot og lidt brugt, kasse, instruktionsbog og kvittering medfølger.

  300,00 kr.26-09-2023
 3. havefræser, norlett, 3 hk, starter og kører fint . kontant da jeg ikke har mobilpay

  havefræser, norlett, 3 hk, starter og kører fint . kontant da jeg ikke har mobilpay

  400,00 kr.26-09-2023
 4. Havefræser, Ginge, 3 hk, Brugt men god havefræser fra Ginge.

Den står i Kerteminde.

  Havefræser, Ginge, 3 hk, Brugt men god havefræser fra Ginge. Den står i Kerteminde.

  700,00 kr.26-09-2023
 5. Honda FG 205 DE Fræser

  Honda FG 205 DE Fræser

  HONDA FG 205 DE FRÆSER, HONDA, Handy havefræser der er særdeles effektiv mellem havens buske og træer - en uundværlig hjælper i urtehaven.

  6.495,00 kr.12-12-2019
 6. Hecht baghængt havefræser 750

  Hecht baghængt havefræser 750

  Havefræser, Benzindrevet efterhængt havefræser udstyret med HECHT 4-takts motor med en effekt på 6,5 HP. Arbejdsbredde 50 cm. Fræserknive med diameter på 34 cm.

  4.995,00 kr.12-12-2019

Der er i skrivende stund 237 annoncer med havefræsere på DBA. Her kan du finde de billigste.

Olie på fingrene fremfor iPad i hånden

Mens de fleste andre jævnaldrende drenge spiller computer eller fodbold, når de får fri fra skole, går de to venner direkte hjem i Augusts fars værksted.

I hverdagen bruger de gerne tre timer om dagen i værkstedet, mens de lørdag og søndag kan gå der i otte timer om dagen.

- Vi er der næsten 24/7, fordi vi synes, det er hyggeligt. Og så tjener vi også penge på det, siger Kairon, som suppleres af August:

- Ja, men vi gør det ikke rigtig for pengenes skyld, men fordi vi hygger os, og fordi det er sjovt. Vi lærer også noget af det i stedet for at sidde og spille computer. Det lærer man ikke noget af, siger August.

Drengene er meget bevidste om, at de har en anderledes hobby. Det er dog ikke noget, deres klassekammerater har bemærket.

- De synes ikke rigtig, det er sejt. Da vi fortalte det, sagde de bare ’nå’, siger August, som suppleres af Kairon:

- Da det gik op for pigerne, at vi tjener penge på det, rendte de efter August, siger Kairon og griner, og de to venner bliver enige om, at der både er piger og penge i at fikse gamle motorer.

LÆS OGSÅ: Brugt cykel blev til rullende isbutik

Drengene har tjent 2.400 kroner på to havefræsere, som de satte til salg på DBA.
Drengene har tjent 2.400 kroner på to havefræsere, som de satte til salg på DBA.

Det hele begyndte med et mislykket projekt

De to venner er vokset op med værktøj omkring sig. Både Augusts far og Kairons papfar har et værksted, og de ved begge to, hvordan man reparerer maskiner, der ikke virker.

- Jeg synes, det er fantastisk, at sådan nogle to drenge har noget at fordrive tiden med i stedet for passivt at sidde med en iPad i hånden eller spille computer, siger Magnus Gislason, der er far til August.

Drengene har blandt andet hjulpet Kairons papfar med at fikse nogle havetraktorer, og så har de hjulpet Kairons nabo, som har Helstrøms Bådservice, med småopgaver. Her har de blandt andet lært at skifte et tændrør og hælde olie af en motor.

Det er sådan, de har lært alt det, de kan. Men deres lille forretning begyndte helt anderledes.

- En dag kom de pludselig hjem til mig med en havetraktor, som var gået i stykker. De havde købt den for 500 kroner med deres egne lommepenge. Jeg tænkte, at det kan da ikke andet end gå galt, men når de nu selv havde haft modet til at købe den, skulle de også have en chance, siger Magnus Gislason.

Kairon og August skilte havetraktoren ad, de malede den og fik også motoren til at starte. Men det viste sig desværre, at akslen ved hjulene var skåret af, og det kunne de ikke rette op på.

- De fandt så en skrothandler og solgte den til ham for 300 kroner, fortæller Magnus Gislason.

Havetraktor til salg på DBA:

 1. Havetraktor, Partner P125107H, 12,5 hk, Fin partner havetraktor 12,5 HK med hydrostatgear køre og kl

  Havetraktor, Partner P125107H, 12,5 hk, Fin partner havetraktor 12,5 HK med hydrostatgear køre og klipper fint, lige fået service med skift af olie og smurt samt klipper justeret fået nye lejer og kni

  7.000,00 kr.26-09-2023
 2. Traktor med kost

  Traktor med kost

  Havetraktor, Nibbi/BCS, FLERE BRUGTE 2-HJULET TRAKTORER MED KOSTE. Alle starter og kører Nibbi MAK6 med el-start - 7996,- kr. SOLGT Nibbi BRIK3 - 3996,- kr. BCS 710 - 2800,- kr. SOLGT BCS 602 - 1440,

  1.800,00 kr.15-09-2022
 3. Havetraktor, MTD Optima Minirider 76 RDE , 8,5  hk, MTD Optima Minirider 76 RDE har en 382 cm³ moto

  Havetraktor, MTD Optima Minirider 76 RDE , 8,5 hk, MTD Optima Minirider 76 RDE har en 382 cm³ motor med 8,5kW. Den er med 6 gear, og klippehøjden kan justeres i 5 trin fra 38-95 mm. Den er med bagud

  6.500,00 kr.26-09-2023
 4. Havetraktor, Stiga, 8,5 hk, Stiga havetraktor 
Ny kilrrem og lige serviceret
Kører og klipper godt

  Havetraktor, Stiga, 8,5 hk, Stiga havetraktor Ny kilrrem og lige serviceret Kører og klipper godt Sælges da der er ændret behov

  3.350,00 kr.26-09-2023
 5. Havetraktor, Craftsman, 15, 5 hk, Craftsman havetraktor med 15, 5 hk Bs motor og gear sælges. Den ka

  Havetraktor, Craftsman, 15, 5 hk, Craftsman havetraktor med 15, 5 hk Bs motor og gear sælges. Den kan starte og køre. Der sidder et 97 cm bred klipperbord på som er uden gennemtæring. Der er ny olie p

  4.600,00 kr.26-09-2023
 6. Havetraktor, Stiga wila, Jeg søger et klippebord til min stiga en 85cm samme model som på billedet,

  Havetraktor, Stiga wila, Jeg søger et klippebord til min stiga en 85cm samme model som på billedet, der må gerne være rusthuller i men må også gerne stadig hænge sammen. Det er til et procekt til knæg

  1.234,00 kr.26-09-2023

Der er lige nu 1.139 havetraktorer til salg på DBA. Her kan du finde de billigste.

Så meget tjener drengene på maskinerne

Selvom det ikke lykkedes drengene at komme i mål med deres første projekt, afskrækkede det dem ikke. Det gav dem tværtimod mere blod på tanden.

- De fik to havefræsere af en nabo, og de aftalte så med ham, at de skulle dele fortjenesten med naboen, hvis de kunne få dem til at virke igen, fortæller Magnus Gislason.

Denne gang havde vennerne succes, og de solgte de to maskiner for 1.200,- per styk her på DBA.  

Kairon og August kan ikke helt huske, hvor mange maskiner, de har fikset. De tror, det er fem-seks stykker. De kan heller ikke helt huske, hvor mange penge, de har tjent, men de mener, de har tjent mellem 4.000-6.000 kroner på maskinerne, som de sætter til salg på Facebook og her på DBA.

- Jeg sparer op til en knallert, siger August.

- Jeg sparer op, men jeg ved ikke til hvad endnu, siger Kairon.

LÆS OGSÅ: Stop rusten på din bil

Nogle gange bruger drengene kun et par timer på at fikse en maskine. Andre gange kan det tage dem et par dage.
Nogle gange bruger drengene kun et par timer på at fikse en maskine. Andre gange kan det tage dem et par dage.

Sådan fikser de maskinerne

Augusts far har efterfølgende søgt efter udtjente maskiner på Facebook, og her har drengene fået et par stykker. De har netop fikset en fejemaskine.

Når maskinerne havner i værkstedet, har vennerne en helt klar procedure:

- Det første, vi gør, er at tage gnisten på tændrøret. Hvis det ikke virker, så tager vi tændspolen, eller renser karburatoren. Og så tjekker vi, om der kommer benzin ud ad motoren, siger August, som suppleres af Kairon:

- Det sværeste er, hvis noget er gået i stykker, og hvis man skal ind i motoren og skille den ad. Vi har givet op to gange, men de fleste gange, får vi det lavet, siger han.

Vennerne har en forventning om, at deres hobby er kommet for at blive. Og de har umiddelbart ikke tænkt sig at skifte værksted, olie og havefræsere ud med film, computerspil og fodbold.

- Vi kan godt lide at være i værkstedet, og vi drømmer begge to om at blive mekanikere, fortæller August.

De to venner får stort set ikke hjælp af deres fædre. De klarer det meste selv.
De to venner får stort set ikke hjælp af deres fædre. De klarer det meste selv.

Vennerne fra Østbirk er ikke de eneste, der har formået at gøre en lille forretning ud af at sælge ting på DBA. Her kan du læse om Jens Christian Mølbjergs DBA-annonce, som viste sig at blive begyndelsen på et hæsblæsende forretningseventyr.

Hvis du ligesom Kairon og August har benzin i blodet, vil artiklen her og den tilhørende video herunder helt sikkert falde i din smag. Den handler om Hans-Henrik fra Brønshøj, der har bygget verdens hurtigste elmotorcykel.

Relaterede artikler