Vennepar har lavet deres egen forretning: ’Der er piger og penge i det’
Udeliv

Vennepar har lavet deres egen forretning: ’Der er piger og penge i det’

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Når maskiner som havefræsere og havetraktorer ender i Kairon og Augusts værksted i Østbirk, er de ikke meget værd. Men vennerne på 11 og ni år reparerer dem, og det er der både penge og damer i.

Med det blotte øje er de ikke meget værd. De har udtjent deres værnepligt, og de skal egentlig bare til skrot.

Men hvis du nu skifter tændrøret eller renser karburatoren, kan de ødelagte maskiner med stor sandsynlighed vækkes til live igen.

Det er præcis det 11-årige Kairon Cillian List og ni-årige August Magnusson fra Østbirk ved Horsens gør. Og det virker næsten hver gang.

- Vi bliver meget stolte og glade, når det lykkes os at få en maskine til at virke igen, siger August.

Venneparret nørkler i Augusts fars værksted, og de har indtil nu både givet havefræsere, havetraktorer og fejemaskiner et nyt liv.

Havefræser til salg på DBA:

 1. Havefræser, Udlejning
200 kr pr. dag.
100 kr pr. efterfølgende dag.

Havefræser med justerbar arbejd

  Havefræser, Udlejning 200 kr pr. dag. 100 kr pr. efterfølgende dag. Havefræser med justerbar arbejdsbredde. Arbejdsbredde på 85 cm. Antal knivsæt: 6 store sæt. Gear: 1 frem + 1 bak. 2 km/t. Brændsto

  200,00 kr.30-05-2023
 2. Havefræser, Udlejning
200 kr pr. dag.
100 kr pr. efterfølgende dag.

Havefræser med justerbar arbejd

  Havefræser, Udlejning 200 kr pr. dag. 100 kr pr. efterfølgende dag. Havefræser med justerbar arbejdsbredde. Arbejdsbredde på 85 cm. Antal knivsæt: 6 store sæt. Gear: 1 frem + 1 bak. 2 km/t. Brændsto

  200,00 kr.30-05-2023
 3. Elektrisk mini-fræser udlejes, Denne fræser virker perfekt hvis du skal bruge den i en have. Godt hv

  Elektrisk mini-fræser udlejes, Denne fræser virker perfekt hvis du skal bruge den i en have. Godt hvis du skal have anlagt et bed eller en ny mindre græsplæne. Den kan foldes sammen og kan være i alle

  100,00 kr.30-05-2023
 4. bredte 55 cm og med 3.5 HK., Texas

  bredte 55 cm og med 3.5 HK., Texas

  1.800,00 kr.30-05-2023
 5. Havefræser, Texas, Texas havefræser virker fint. Tilkoblingskabel skal evt. skiftes.

  Havefræser, Texas, Texas havefræser virker fint. Tilkoblingskabel skal evt. skiftes.

  1.400,00 kr.30-05-2023
 6. Telax, Texas, Texas havefræser titina 6003tg

  Telax, Texas, Texas havefræser titina 6003tg

  2.500,00 kr.30-05-2023

Der er i skrivende stund 237 annoncer med havefræsere på DBA. Her kan du finde de billigste.

Olie på fingrene fremfor iPad i hånden

Mens de fleste andre jævnaldrende drenge spiller computer eller fodbold, når de får fri fra skole, går de to venner direkte hjem i Augusts fars værksted.

I hverdagen bruger de gerne tre timer om dagen i værkstedet, mens de lørdag og søndag kan gå der i otte timer om dagen.

- Vi er der næsten 24/7, fordi vi synes, det er hyggeligt. Og så tjener vi også penge på det, siger Kairon, som suppleres af August:

- Ja, men vi gør det ikke rigtig for pengenes skyld, men fordi vi hygger os, og fordi det er sjovt. Vi lærer også noget af det i stedet for at sidde og spille computer. Det lærer man ikke noget af, siger August.

Drengene er meget bevidste om, at de har en anderledes hobby. Det er dog ikke noget, deres klassekammerater har bemærket.

- De synes ikke rigtig, det er sejt. Da vi fortalte det, sagde de bare ’nå’, siger August, som suppleres af Kairon:

- Da det gik op for pigerne, at vi tjener penge på det, rendte de efter August, siger Kairon og griner, og de to venner bliver enige om, at der både er piger og penge i at fikse gamle motorer.

LÆS OGSÅ: Brugt cykel blev til rullende isbutik

Drengene har tjent 2.400 kroner på to havefræsere, som de satte til salg på DBA.
Drengene har tjent 2.400 kroner på to havefræsere, som de satte til salg på DBA.

Det hele begyndte med et mislykket projekt

De to venner er vokset op med værktøj omkring sig. Både Augusts far og Kairons papfar har et værksted, og de ved begge to, hvordan man reparerer maskiner, der ikke virker.

- Jeg synes, det er fantastisk, at sådan nogle to drenge har noget at fordrive tiden med i stedet for passivt at sidde med en iPad i hånden eller spille computer, siger Magnus Gislason, der er far til August.

Drengene har blandt andet hjulpet Kairons papfar med at fikse nogle havetraktorer, og så har de hjulpet Kairons nabo, som har Helstrøms Bådservice, med småopgaver. Her har de blandt andet lært at skifte et tændrør og hælde olie af en motor.

Det er sådan, de har lært alt det, de kan. Men deres lille forretning begyndte helt anderledes.

- En dag kom de pludselig hjem til mig med en havetraktor, som var gået i stykker. De havde købt den for 500 kroner med deres egne lommepenge. Jeg tænkte, at det kan da ikke andet end gå galt, men når de nu selv havde haft modet til at købe den, skulle de også have en chance, siger Magnus Gislason.

Kairon og August skilte havetraktoren ad, de malede den og fik også motoren til at starte. Men det viste sig desværre, at akslen ved hjulene var skåret af, og det kunne de ikke rette op på.

- De fandt så en skrothandler og solgte den til ham for 300 kroner, fortæller Magnus Gislason.

Havetraktor til salg på DBA:

 1. Havetraktor, Johnsered, Johnsered havetraktor sælges. 
Starter og kører som den skal og klipper fint

  Havetraktor, Johnsered, Johnsered havetraktor sælges. Starter og kører som den skal og klipper fint. Åben for realistiske bud og kan evt leveres i nærområdet

  5.500,00 kr.30-05-2023
 2. Havetraktor, Crafsman, 17.5 hk, Ældre crafsman havetraktor sælges. Incl. doserblad / sneplov. Snekæd

  Havetraktor, Crafsman, 17.5 hk, Ældre crafsman havetraktor sælges. Incl. doserblad / sneplov. Snekæder og gårdrive. Sælge pga. af køb af anden traktor. Kører og starter fint. Anden motor sat på forrig

  4.750,00 kr.30-05-2023
 3. Havetraktor, Carstelgarden, 12,5 hk, Carstelgarden det samme som stiga villa 12,5 hk briggs&straton

  Havetraktor, Carstelgarden, 12,5 hk, Carstelgarden det samme som stiga villa 12,5 hk briggs&straton motor 85 cm multiklipperbord der kan vippes op for rengøring køre og klipper perfekt tager evt din

  8.000,00 kr.30-05-2023
 4. Havetraktor, Snapper Havetraktor 
To cylinder Briggs& Stratton 23 HP motor
Automatic gear Styres med

  Havetraktor, Snapper Havetraktor To cylinder Briggs& Stratton 23 HP motor Automatic gear Styres med fod Et Et godt klippebord godt klippebord 3 kniv Starter kører og klipper som den skal. Kosmetiske

  7.500,00 kr.30-05-2023
 5. Havetraktor, Murray , 14.5 hk, Starter let og virker som den skal. Komplet nye remme og nyt batteri

  Havetraktor, Murray , 14.5 hk, Starter let og virker som den skal. Komplet nye remme og nyt batteri og olie. Ingen rust i klippebord. Klipper godt. Hydrostatisk fremdrift. Kan evt leveres

  5.800,00 kr.30-05-2023
 6. Havetraktor, Jonsered, 12,5 hk, Har denne havetraktor med opsamler jeg gerne vil have solgt.
12,5 hk

  Havetraktor, Jonsered, 12,5 hk, Har denne havetraktor med opsamler jeg gerne vil have solgt. 12,5 hk. kilpperbredde: 90 cm. maskinen er ny serviceret. ny motorolie, knive slebet, tændrør og luftfilter

  6.000,00 kr.30-05-2023

Der er lige nu 1.139 havetraktorer til salg på DBA. Her kan du finde de billigste.

Så meget tjener drengene på maskinerne

Selvom det ikke lykkedes drengene at komme i mål med deres første projekt, afskrækkede det dem ikke. Det gav dem tværtimod mere blod på tanden.

- De fik to havefræsere af en nabo, og de aftalte så med ham, at de skulle dele fortjenesten med naboen, hvis de kunne få dem til at virke igen, fortæller Magnus Gislason.

Denne gang havde vennerne succes, og de solgte de to maskiner for 1.200,- per styk her på DBA.  

Kairon og August kan ikke helt huske, hvor mange maskiner, de har fikset. De tror, det er fem-seks stykker. De kan heller ikke helt huske, hvor mange penge, de har tjent, men de mener, de har tjent mellem 4.000-6.000 kroner på maskinerne, som de sætter til salg på Facebook og her på DBA.

- Jeg sparer op til en knallert, siger August.

- Jeg sparer op, men jeg ved ikke til hvad endnu, siger Kairon.

LÆS OGSÅ: Stop rusten på din bil

Nogle gange bruger drengene kun et par timer på at fikse en maskine. Andre gange kan det tage dem et par dage.
Nogle gange bruger drengene kun et par timer på at fikse en maskine. Andre gange kan det tage dem et par dage.

Sådan fikser de maskinerne

Augusts far har efterfølgende søgt efter udtjente maskiner på Facebook, og her har drengene fået et par stykker. De har netop fikset en fejemaskine.

Når maskinerne havner i værkstedet, har vennerne en helt klar procedure:

- Det første, vi gør, er at tage gnisten på tændrøret. Hvis det ikke virker, så tager vi tændspolen, eller renser karburatoren. Og så tjekker vi, om der kommer benzin ud ad motoren, siger August, som suppleres af Kairon:

- Det sværeste er, hvis noget er gået i stykker, og hvis man skal ind i motoren og skille den ad. Vi har givet op to gange, men de fleste gange, får vi det lavet, siger han.

Vennerne har en forventning om, at deres hobby er kommet for at blive. Og de har umiddelbart ikke tænkt sig at skifte værksted, olie og havefræsere ud med film, computerspil og fodbold.

- Vi kan godt lide at være i værkstedet, og vi drømmer begge to om at blive mekanikere, fortæller August.

De to venner får stort set ikke hjælp af deres fædre. De klarer det meste selv.
De to venner får stort set ikke hjælp af deres fædre. De klarer det meste selv.

Vennerne fra Østbirk er ikke de eneste, der har formået at gøre en lille forretning ud af at sælge ting på DBA. Her kan du læse om Jens Christian Mølbjergs DBA-annonce, som viste sig at blive begyndelsen på et hæsblæsende forretningseventyr.

Hvis du ligesom Kairon og August har benzin i blodet, vil artiklen her og den tilhørende video herunder helt sikkert falde i din smag. Den handler om Hans-Henrik fra Brønshøj, der har bygget verdens hurtigste elmotorcykel.

Relaterede artikler