Gretes grønne oase: Denne ting blev prikken over i’et
Udeliv

Gretes grønne oase: Denne ting blev prikken over i’et

Christine
Christine

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase. Vi har været på havevandring ved Grete, som fortæller, hvordan hun fuldendte havens look med et ganske særligt køb.

Grønt er godt for øjnene, og det er præcis den farve, der folder sig ud foran dig, når du kigger over haven i Varde. Grete Sand Riber, 48 år, og hendes mand Preben Larsen har skabt et sydlandsk paradis i det kolde nord. Her slynger roser og klematis sig langs havepavillonen, græskanterne afgrænser skarpt bedene og lanternerne kaster et hyggeligt lys over de bløde buskbomme, når aftenmørket sænker sig.

Det har taget mange timer at forme haven til den grønne oase, som i dag stråler om kap med lyskæderne, men for det haveglade par fik særligt en plante afgørende betydning for havens sydlige look. Kom med på havetur, hvor du finder ud af, hvorfor brugte planter pynter på terrassen i Varde, og du får også Gretes bedste råd til at købe planter på DBA.

Det var på eget ansvar at gå ned i haven

Det var ikke haven, der fik Grete og Preben til at købe huset i Varde, da de for 17 år siden skrev under på købskontrakten. For vejen til den grønne oase, som i dag stråler på villavejen, har været lang:

- Haven var godt nok ikke særligt flot, da vi købte huset. Faktisk kunne man slet ikke komme ned i den, for der stod et plankeværk i vejen, og fordi terrænet skrånede, var det på eget ansvar at komme ned i haven – især om vinteren, når det var glat, fortæller Grete.

Hvis haven skulle formes til den drømmehave, Grete havde i tankerne, måtte parret trække i arbejdstøjet og finde haveredskaberne frem. Og meget er sket siden. Der er blevet bygget en trappe, så man sikkert kan komme ned i haven, der er plantet hække, etableret stenarrangementer og skabt små, hyggelige, grønne kroge:

- Jeg drømte om at holde det så enkelt som muligt, og det, synes jeg, er lykkedes. Jeg kan godt lide at stå i gårdhaven og kigge ud på en have, der er grøn året rundt, så derfor har jeg plantet mange buskbomme og lavet rhododendronbedet. Det bliver ikke så trist at kigge på om vinteren, og med de mange lanterner og kurve, er haven næsten sydlandsk, forklarer Grete.

Men også kun næsten for på en tur til Tyskland fik et ganske særligt træ Gretes grønne fingre til at sitre.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du havefesten billigt

Oliventræet er plantet i en stor fletkurv, og det har fået en central placering på Gretes terrasse.
Oliventræet er plantet i en stor fletkurv, og det har fået en central placering på Gretes terrasse.

Turen til Tyskland tog en uventet drejning for det haveglade par

Da Grete og hendes mand byggede den store terrasse, som i dag er et naturligt samlingspunkt for hele familien, måtte de i forbindelse med ombygningen en tur til Tyskland. Hvor mange andre ville vende hjem med bagagerummet fyldt til bristepunktet med øl, sodavand og slik, var det noget helt andet, Grete drømte om få med retur:

- Jeg så de smukkeste, gamle oliventræer. De havde store, tykke stammer, og min mand og jeg var ret enige om, at det kunne være fedt at have sådan et stående på den nye terrasse, fortæller Grete.

Selvfølgelig er der træk på bilen, når man er en engageret haveejer, men uden trailer til at hænge på krogen, var det ikke muligt at få træerne med tilbage. Traileren stod nemlig hjemme i Varde, så oliventræerne måtte blive i Tyskland, og da terrassebygningen først tog fart, glemte Grete tanken om træerne. Lige indtil det begyndte at regne:

- Det var en af de dage, hvor det stod ned i lårtykke stråler, at jeg kom i tanker om oliventræet igen. Så jeg spurgte min mand, om vi ikke skulle køre ned og købe det, men han gad ikke høre mere om de træer, griner Grete og fortsætter:

- Men jeg kunne altså ikke helt glemme dem, så jeg ringede derned for at høre, om de stadig havde nogle, før jeg kørte afsted. Det havde de desværre ikke, fortæller hun.

Grete havde nu to valg: enten kunne hun lade den nedslående nyhed få humøret til at matche vejret, eller også kunne hun tage haveskovlen i den anden hånd. Hvad hun valgte, er vist ikke svært at gætte.

Oliventræer til salg på DBA netop nu:

 1. Oliven træ, Oliven, Smukt oliventræ med potte og underskål.

Her er mange artikler til salg. Kom og

  Oliven træ, Oliven, Smukt oliventræ med potte og underskål. Her er mange artikler til salg. Kom og kig og gør en god handel. Tager kun imod efter aftale. Se også mine andre annoncer

  495,00 kr.29-11-2023
 2. Oliventræer, 2 stk. meget flotte oliventræer sælges med plantekasse for 1.500 pr. Stk. gr. flytning

  Oliventræer, 2 stk. meget flotte oliventræer sælges med plantekasse for 1.500 pr. Stk. gr. flytning. Købt sidste sommer for 3500 kr. pr. Stk.

  1.500,00 kr.26-11-2023
 3. Oliventræ, Ca 125 cm sælges med krukke for 500,-

  Oliventræ, Ca 125 cm sælges med krukke for 500,-

  500,00 kr.11-11-2023
 4. Oliventræ 140 cm (3.468 blade)

  Oliventræ 140 cm (3.468 blade)

  Kunstige planter, Oliventræ, Oliventræ 140 cm (3.468 blade) Oliventræ i ekstra god kvalitet med tyk stamme helt op til 15 til 18 cm tyk – ser ud som en mere end 100 år gammel stamme. Smukt, detaljere

  5.895,00 kr.07-01-2021
 5. Oliventræ, 2 stk. oliventræer i to kvalitets lerkrukker i farven CoffeeCream.

10 år gamle på ca. 2

  Oliventræ, 2 stk. oliventræer i to kvalitets lerkrukker i farven CoffeeCream. 10 år gamle på ca. 2 meter. De har stået ude hele året.

  4.000,00 kr.30-10-2023
 6. Oliventræ, Fint oliventræ ca 150 cm højt. Stammen Ø 3-4 cm. Incl. urtepotte. 
Sendes ikke.

  Oliventræ, Fint oliventræ ca 150 cm højt. Stammen Ø 3-4 cm. Incl. urtepotte. Sendes ikke.

  400,00 kr.22-10-2023

Vil du have et oliventræ lige som Grete? Du finder flere oliventræer på DBA og dem, der koster under 500 kroner, kan du se her.

Hvor finder man prikken over i’et?

Grete var målrettet: Nu ville hun have et oliventræ til terrassen. Men hvor finder man prikken over i’et her i landet?

- Jeg begyndte at søge på DBA, og med det samme kom der et ret stort oliventræ frem. Det kunne hentes i Grindsted, og det er kun en halv time fra, hvor vi borr. Uden at min mand vidste det, bød jeg på det, fortæller Grete.

Der gik ikke lang tid, fra hun havde skrevet til sælger, til telefonen ringede:

- Sælger ringede hurtigt til mig og spurgte, om jeg ikke ville forbi og se det. Det ville jeg selvfølgelig gerne, så jeg kørte med det samme – og den her gang tog jeg altså en trailer med for en sikkerhedsskyld, griner hun og fortsætter:

- Træet var kæmpestort. Nok et par meter højt, og det havde en kæmpe krone. Sælger var en ældre mand, som havde brugt meget tid i haven, og han havde virkelig passet og plejet det. Jeg kunne slet ikke forstå, at han ville af med det, men han sagde, han ikke havde plads og overskud til det længere, forklarer Grete.

Det var derfor en tilfreds køber, der satte kurs mod haven i Varde med prikken over i’et liggende i traileren. I dag står oliventræet, som Grete betalte 800 kroner for, i en stor fletkurv på terrassen, men faktisk er det ikke træet, som indtager førstepladsen som det, Grete er gladest for i haven.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til dig, der vil sælge et træ eller en busk på DBA

Aftenstemning på terrassen, hvor oliventræet skaber en sydlandsk stemning.
Aftenstemning på terrassen, hvor oliventræet skaber en sydlandsk stemning.

Den her plante er Grete mere glad for end oliventræet

Havens stolthed er en Brugmansia Datura eller en ’Engletrompet’, som den kaldes på dansk. Hvorfor det lige er den, der har vundet Gretes hjerte, er da heller ikke svært at forstå, når man ser, hvordan de hvide klokker vipper i vinden:

- Det er meget sjældent, at engletrompeter vokser sig så store. Den her er 180 centimeter høj, og egentlig købte jeg den helt tilfældigt i Bilka for et års tid siden. Oliventræet kan tåle ned til 6 graders frost, så det lader jeg stå ude om vinteren, men engletrompeten kræver mere arbejde, for den skal ind, når det bliver koldt, forklarer Grete.

Til gengæld er belønningen stor: 113 klokker har Gretes datter talt, at der lige nu hænger på engletrompeten:

- De dufter simpelthen så godt af vanilje! Det er helt fantastisk at sidde på terrassen og dufte til den, fortæller Grete.

LÆS OGSÅ: Lav et shelter i haven – og forlæng sommeren

Det er ikke kun oliventræet, som skaber hygge i Gretes have. Den smukke klematis kravler ved havepavillonen.
Det er ikke kun oliventræet, som skaber hygge i Gretes have. Den smukke klematis kravler ved havepavillonen.

Dette bliver nok det næste haveprojekt

Har du selv en have? Så ved du, at man ikke kommer stillesiddende til en smuk og velholdt have, hvor kanterne står skarpt, bedene er fri for ukrudt og græsset er friseret. Da vi spørger Grete, hvor mange timer hun bruger i haven, er det derfor et noget overraskende svar, hun giver:

- Nogle gange går jeg bare og nusser og pusser lidt, andre gange går der måske 14 dage, inden jeg går i haven. Jeg kan godt lide, at det holdt ordentligt, men jeg er ikke fanatisk, og efterhånden passer haven faktisk bare sig selv. Min mand og jeg er virkelig gode til at hjælpe hinanden, og vi hygger med at arbejde derude, fortæller Grete.

Det er altså ikke nogen sur pligt for Grete at gå i haven, og faktisk er den største udfordring lige nu, at parret har svært ved at finde på mere, der skal laves. At få terrassen færdig og placere det store oliventræ ved siden ad engletrompeten var nemlig prikken over i’et:

- Lige nu nyder vi bare haven og holder den ved lige, men vi snakker da om, at det snart er tid til at lægge nyt tag på havepavillonen. I foråret lavede vi også forhaven om, så den blev mere enkel i sit udtryk, og der skal nok også plantes lidt mere, siger Grete.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du vil købe dit træ brugt

Det store oliventræ kan ses fra det det meste af haven.
Det store oliventræ kan ses fra det det meste af haven.

Få Gretes bedste råd til at købe planter

Selvom det var første gang, Grete købte planter på DBA, bliver det nok ikke sidste gang, hun søger efter nyt til haven her. Det var nemlig en god oplevelse at møde en anden haveentusiast, som havde mange års erfaring med grønne planter. Derfor kan Grete også kun anbefale andre at købe brugte planter:

- Der er mange fordele ved at købte planterne brugte. Det helt åbenlyse er jo, at man kan spare penge, men træet, jeg købte, var stort fra start, så jeg skulle ikke vente på, at det voksede til. Man føler, man er sydpå, når man står ved siden af det, fortæller Grete.

- Jeg var helt tryg ved at købe brugt, og jeg kunne tydeligt se, at træet var fint og sundt. Der er små oliven på grenene nu, men jeg ved ikke, om de når at modne, for der skal meget sol og varme til, før bærrene kan udvikle sig, forklarer hun.

Selvom udsigten til den store olivenhøst er lang, er Grete ikke i tvivl om, at det ikke er træets skyld, men mere temperaturerne her på vores breddegrader.

Drømmer du også om at indrette din have med brugte planter? Da vi spørger Grete, hvad hendes bedste råd til at købe planter er, svarer hun hurtigt:

- Du skal selvfølgelig se planten, inden du køber den, og måske kan du også få et par tips med fra sælger. Det fik jeg. Han var rigtig god til at fortælle, så jeg var godt rustet til at få træet med hjem, afslutter Grete.

Havemøbler til salg på DBA:

 1. Havestol med fodskammel Hvid ADIRONDACK

  Havestol med fodskammel Hvid ADIRONDACK

  Havestol med fodskammel Hvid ADIRONDACK, Beliani, Træplast, Få 10% rabat på dit køb ved at benytte koden: DBA10DK (Giver 10% rabat). Koden kan ikke kombineres eller bruges sammen med andre rabatkoder.

  1.689,00 kr.16-06-2023
 2. Opbevaringskasse til haven 150x80x75 cm massivt akacietræ

  Opbevaringskasse til haven 150x80x75 cm massivt akacietræ

  Opbevaringskasse til haven 150x80x75 cm massivt ak, -, Leder du efter en attraktiv og alsidig udendørs opbevaringsløsning? Så er denne opbevaringskasse i træ det ideelle valg. Den er et fremragende su

  2.870,00 kr.10-10-2023
 3. Legehus med låsbar dør og blomsterkasser massivt fyrretræ

  Legehus med låsbar dør og blomsterkasser massivt fyrretræ

  Legetøj & spil > Udelegetøj > Legehuse, Legehus med låsbar dør og blomsterkasser massivt f, Med dette legehus i træ kan du forvandle din have til en fascinerende legeplads til dine børn. Stabilt mater

  2.322,00 kr.10-10-2023
 4. vidaXL spisebordssæt til haven 3 dele polyrattan brun

  vidaXL spisebordssæt til haven 3 dele polyrattan brun

  vidaXL spisebordssæt til haven 3 dele polyrattan b, Nyd et godt måltid eller en skøn eftermiddagste i dit uderum med dette spisebordssæt i polyrattan. Det har et elegant design, så det bliver fokuspun

  1.071,00 kr.17-02-2023
 5. vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele massivt akacietræ grå

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele massivt akacietræ grå

  vidaXL spisebordssæt til haven 9 dele massivt akac, Dette praktiske, men stilfulde spisebordssæt i træ er perfekt egnet til udendørsbrug, og det sikrer et attraktivt fokuspunkt i din have, på terrasse

  3.814,00 kr.17-02-2023
 6. vidaXL loungesæt til haven 3 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL loungesæt til haven 3 dele med hynder polyrattan sort

  vidaXL loungesæt til haven 3 dele med hynder polyr, Dette trendy loungesæt til haven er et glimrende valg, når du vil nyde din fritid inde eller ude. Det kombinerer stil og funktionalitet på perfekt v

  1.996,00 kr.17-02-2023

Du finder et stort udvalg af flotte havemøbler på DBA, som kan gøre terrassen til at hyggeligt sted at sidde. Her kan du se dem, der koster under 500 kroner.

Er du klar til at folde havedrømmene ud og skabe en grøn oase lige som Grete og hendes mand? Efter en dag med hårdt havearbejde er det lækkert at puste ud på terrassen. Her i artiklen viser vi dig, hvordan du skaber en skøn terrasse, hvor der både er plads til grillaftener og hyggelige pauser.

Før du kan sætte dig godt til rette på terrassen og nyde synet af din grønne have, må du tage et grundigt kig på dine havemøbler. Er de gamle og slidte? Vi viser dig her, hvordan du giver dine havemøbler nyt liv, så du kan læne dig tilbage uden at frygte, om stolene holder hele sæsonen.

Relaterede artikler