Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer
Udeliv

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Louise Guldager
Louise Guldager

Står du overfor en større husrenovation, skal du IKKE smide dine gamle zinktagrender ud. Dem er der nemlig overraskende mange penge i. Nogle byggematerialer er utroligt dyre at købe fra ny. Og desuden designet til at holde i rigtig mange år. Derfor kan der være flere tusinde kroner at spare! Men du skal vide, hvad du skal kigge efter. For det gælder kun en bestemt type byggematerialer.  Læs her hvilke materialers værdi, du især bør være opmærksom på, hvis du skal skrotte noget.

Det ligner til forveksling gammel skrot. Bunker af brugte træbrædder, murbrokker og andet vil lynhurtigt hobe sig op, hvis du renoverer hus eller dele af dit hus. Gamle byggematerialer er dog én af de produktgrupper, som er oplagte at tænke ind i en genanvendelses-proces. Det er der mange årsager til. Én af dem er prisen.

For nogle byggematerialer er meget dyre fra ny og fejler ikke nødvendigvis noget, bare fordi de udskiftes. Hvis du sælger dem videre, i stedet for at skrotte dem, kan du få – for mange nok overraskende – mange penge for dem. Der er god videresalgsværdi i dem.

Og dertil sælger du ikke et produkt, som går i stykker/rådner op lige om lidt. Mange byggeprodukter kan nemlig sagtens holde til flere ejere:

- Flere byggematerialer er konstrueret til at holde i mange år. Det gælder for især ’klimaskærmen’, som vi kalder det - altså de udvendige materialer. Der er typisk 50-100 års holdbarhed på disse materialekategorier.

Det fortæller Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Han mener, vi skal blive bedre til at tænke genanvendelse ind i vores gamle byggematerialer.

Byggematerialer til salg på DBA:

 1. krydsfinér/sporplader/spånplader/melamin, 2. sortering: fra 50 kr./stk.

  krydsfinér/sporplader/spånplader/melamin, 2. sortering: fra 50 kr./stk.

  Andet, krydsfiner/sporplader/melamin, 2. sorteringsplader. Det er plader med småskader, typisk trykskader fra truck. Vi tager forbehold for udsolgte varer/mellemsalg og trykfejl. Tagkrydsfinér (m. fe

  150,00 kr.09-03-2023
 2. Kalmarbrædder Douglasgran 25mm 150-300mm 5,10m.

  Kalmarbrædder Douglasgran 25mm 150-300mm 5,10m.

  Andet, douglas, Kalmarbrædder er oplagt som træ til shelters, beklæd dit shelter med kalmarbrædder og få et flot naturligt udseende. Der kan med fordel også anvendes kalmarbrædder til hegn, plankebor

  154,00 kr.20-08-2020
 3. SW12 AART medium - profilbrædder fra Superwood (2. sortering)

  SW12 AART medium - profilbrædder fra Superwood (2. sortering)

  Profilbrædder, Gran, Brædderne er til lodret beklædning og har fer/not samling samt profilspor. Brædderne fra Superwood er 2. sortering, og derfor kan der forekomme mindre skønhedsmæssige fejl. Bræd

  45,00 kr.07-07-2022
 4. Spærtræ

  Spærtræ

  Spær, Spærtræ gran , spærtræ C24 gran 45x245mm i længde 360cm der er 40stk i en pakke pris pr m ved hele pakke 39 kr prm FRA Spærtræ C 24 gran 45x245mm i længde 480cm der er 44stk i

  39,00 kr.30-05-2022
 5. Planker, Eg,ovntørret ,42 mm, Fin egeplanke,ovntørret

  Planker, Eg,ovntørret ,42 mm, Fin egeplanke,ovntørret

  1.000,00 kr.20-02-2024
 6. Planker, Eg,ovntørret 42 mm, Meget fin ovntørret egeplanke

  Planker, Eg,ovntørret 42 mm, Meget fin ovntørret egeplanke

  1.000,00 kr.20-02-2024

Lige nu er der over 14.719 annoncer med brugte byggematerialer på DBA. 1.092 af dem er gulve, mens de 938 af dem er tagsten og plader mm., og så er der 1.650 som hører under ’køkkenelementer’.

Så meget kan du tjene på dine brugte zink tagrender

Men er det så alle byggematerialer, du skal gemme til genanvendelse?

Nej, fortæller Jakob Brandt. Der er visse produktkategorier, hvor det giver bedre mening end andre. Som udgangspunkt er der især to hovedregler, du kan gå efter; lang levetid og høj pris. Er dine byggematerialer lavet, så de skal kunne holde længe og med en høj nypris, vil det kunne svare sig at genbruge.

- Zink tagrender for eksempel. De er rigtig dyre og meget holdbare. Og har stort set ikke ændret design de sidste mange år. Dem skal du ikke smide ud, fortæller Jakob Brandt.

En zinktagrende er en slidstærk tagrende med lang levetid, men den koster også lidt mere end stål- og plasttagrender. Derfor er de populære at finde brugt og kan stadig være mange penge værd, skønt de har siddet på dit hus i en del år, fortæller Jakob Brandt.

Fordelen ved zinktagrender er, at de tåler alt slags vejr og er derfor også er modstandsdygtige overfor både havgus og saltvandståge og hårdt vejr. Nye zinktagrender er typisk blanke, men da zink er et naturmateriale, vil de ændre udseende med tiden og få en flot, mat patina.

En zinktagrende koster fra ny typisk mellem 140-200 kroner per meter. De er designet til at holde i 50 år. Mens stål og plast er lidt billigere og typisk holder i 25-30 år. Kobber er den dyreste model, men kan ikke holde helt så længe som de andre.

Ved et typisk parcelhus, hvor den længste side oftest er 20 meter langt, så skal du bruge 40 meter i alt cirka. Så det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Men DBA kan du være heldig at finde tagrenderne lidt billigere end købsprisen.

LÆS OGSÅ: Maj og Jonathan sparede 64.000 kroner på at købe deres mursten på DBA 

’Der er ingen grund til at smide funktionsdygtigt genbrugsguld ud, bare fordi du selv ønsker en opdatering af dit køkken eller dit hus´ facade. Det mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Og der er faktisk både god samvittighed og en mærkbar fortjeneste at hente, mener han
’Der er ingen grund til at smide funktionsdygtigt genbrugsguld ud, bare fordi du selv ønsker en opdatering af dit køkken eller dit hus´ facade. Det mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Og der er faktisk både god samvittighed og en mærkbar fortjeneste at hente, mener han

Hvilke andre brugte byggematerialer er mange penge værd?  

Stål- og metal-området har generelt en høj genanvendelsespris, fortæller Jakob Brandt. Radiatorer er derfor også med i denne pulje. 

- Hvis du til eksempel skal lave en terrassedør, der hvor der er en radiator, tages radiatioren ned, uden at den hverken er designmæssigt eller funktionsmæssigt i udu. Den kan man lige så godt genanvende.

For radiatoren har lidt de samme kvaliteter, som zink tagrenden har. Det er et dyrt materiale, gangbart og stort set ikke slidt efter at have hængt på et hus i årevis, siger Jakob Brandt.

Lige nu er der 1.092 annoncer med radiatorer på DBA. Så inden du stormer ud og køber sådan én fra ny, kan det måske betale sig at kigge her. 600 af dem ligger til under 400 kroner. Og en typisk nypris ligger gerne mellem 1.200 – 2.000 kroner, så her er der virkelig meget at spare – men samtidig får du også en god pris for det på DBA!

- El artikler er også ofte ret dyre. Du kommer nemt til at betale +400 kroner for små dimser i dén kategori. Og de er smadder nemme at sende, forklarer Jakob Brandt. Her bør man også lige undersøge sine ting, inden man bare smider ud.

LÆS OGSÅ: 5 råd, når du bygger med genbrugsmaterialer 

Smid ikke dine gamle zink-tagrender væk! Gamle plankegulve og de helt gamle vinduer er også gode at gemme til videresalg. De er nemlig ofte af en meget høj kvalitet, fortæller Jakob Brandt: ’Så godt træ laver man slet ikke vinduer i mere. De er virkelig gode’
Smid ikke dine gamle zink-tagrender væk! Gamle plankegulve og de helt gamle vinduer er også gode at gemme til videresalg. De er nemlig ofte af en meget høj kvalitet, fortæller Jakob Brandt: ’Så godt træ laver man slet ikke vinduer i mere. De er virkelig gode’

Er du i tvivl om dine byggematerialer er penge værd? Her er et fif

Jakob Brandt har for nyligt selv skiftet køkken, da han byggede om. Han satte også sit eget køkken til salg på DBA. Men det var ikke det økonomiske aspekt, der fik ham til at gøre det:

 

Dem, der købte det, stod og manglede netop det og demonterede det selv. Det fik jeg god samvittighed over. At jeg ikke skulle smide noget ud, der stadig var brugbart.

Er du i tvivl, om dine byggematerialer kan være penge værd, er et godt fif fra Jakob Brandt, at gå ned i det lokale byggemarkedet. Hvis prisen er på den gode side af 500 kroner, kan du meget muligt finde det brugt. Jo højere nypris, jo lettere er det at skabe et brugtmarked for det.

Og sidst, men ikke mindst:

- Før du kører på lossepladsen, skal du overveje, om du ikke kan finde tid at tage 4 billeder af det og smide det på DBA. Giv det en måned. Det kræver altså ikke ret meget – og du kommer helt sikkert af med det.

Om ikke andet kan du sætte det ”til salg” i DBAs gratis-kategori. Sådan slipper du i det mindste selv for at køre på lossepladsen. Sådan får du dine ting afhentet.

Tagrender til salg på DBA:

 1. Rendejern, Plastmo 10 " plastic konsoljern, - 20 stk 10 "Plastmo konsoljern lysegrå.
- Aldrig brugt.

  Rendejern, Plastmo 10 " plastic konsoljern, - 20 stk 10 "Plastmo konsoljern lysegrå. - Aldrig brugt. - Anvendes til lodret sternbræt. - Passer til tagrende nr. 10 - Bredde: 114,4 mm - Højde: 85 mm OB

  150,00 kr.20-02-2024
 2. Fittings til tagrender, Plastmo, Grenrør 75 mm
Nr 5968040
Har flere

  Fittings til tagrender, Plastmo, Grenrør 75 mm Nr 5968040 Har flere

  120,00 kr.19-02-2024
 3. Rendejern, Plastmo, Nye Plastmo stål rendejern nr 11 grafitgrå.
11stk. Samlet pris.

  Rendejern, Plastmo, Nye Plastmo stål rendejern nr 11 grafitgrå. 11stk. Samlet pris.

  150,00 kr.18-02-2024
 4. Rendejern, Plastmo, Nye konsol rendejern Plastmo grafitgrå nr 11. 38stk. Samlet pris.
#Konsoljern #R

  Rendejern, Plastmo, Nye konsol rendejern Plastmo grafitgrå nr 11. 38stk. Samlet pris. #Konsoljern #Rendejern #Platsmo

  500,00 kr.18-02-2024
 5. Andet til tagrender, 6pakker helt nye tagrendenet

  Andet til tagrender, 6pakker helt nye tagrendenet

  100,00 kr.18-02-2024
 6. Nedløbsrør, Plastmo, Nedløbsrør fra Plastmo Stål plus 75 mm på 3 meter.

Aldrig brugt og opbevaret i

  Nedløbsrør, Plastmo, Nedløbsrør fra Plastmo Stål plus 75 mm på 3 meter. Aldrig brugt og opbevaret i garage så helt som ny.

  230,00 kr.18-02-2024

Lige nu er der 439 annoncer med tagrender til salg på DBA. Ud af dem, ligger de 296 af dem til under 500 kroner. Ud af dem, passer 55 af annoncerne på ’zink tagrender’.

Genanvendelse og genbrug er en mega-trend

Brugte byggematerialer er en stor produktkategori, fortæller Jakob Brandt. Og den indskriver sig i en såkaldt ”mega trend”, som vi oplever lige nu, forklarer han:

- Det er blevet in at være bæredygtig. For ti år siden tænkte vi mest energi, når vi talte om klima, men nu har vi fået en bredere forståelse for, at det også er, når vi køber byggematerialer og tøj. CO2 aftrykket er kommet på dagsordenen.

Og fordi byggematerialer netop er et af de områder, der er rigtig tunge på klimaregnskabet, giver det mening at inddrage i en genanvendelses-tanke, mener Jakob Brandt. Heldigvis er det også en fortælling, vi gerne vil skrive os selv ind i, forklarer han:

I dag vil vi gerne sidde til et middagsselskab og fortælle, at ’det her genbrugsguld har vi fundet på DBA’, og ’det her er fra et gammelt hus’. Det indskriver os nemlig i en diskurs, vi gerne vil ses i, forklarer han:

I modsætning til 00érne, hvor vi blev bombarderet med slogan som ”alle har ret til et fedt køkken”. Dengang gav det ikke street-credit at købe et brugt køkken. I dag har vi omvendt fly-shaming. Nu tør man jo næsten ikke sige, man skal flyve på ferie.

Plankegulv brugt til salg på DBA:

 1. Bambusgulv, bambus, 14 mm, 12 kvm, 

Holse & Wibroe Bambus Ekstrem, Klik Natur, hvid matlak

Lækker

  Bambusgulv, bambus, 14 mm, 12 kvm, Holse & Wibroe Bambus Ekstrem, Klik Natur, hvid matlak Lækker kvalitet - og sindssygt holdtbart. Fedt alternativ til et traditionelt parketgult i løvtræv. Klikgu

  1.200,00 kr.19-02-2024
 2. Pergo uåbnet Light Fjord Oak, Laminat, 9,5 mm, 2,95 kvm. kvm, 

Kvaliteten er Original Excellence (d

  Pergo uåbnet Light Fjord Oak, Laminat, 9,5 mm, 2,95 kvm. kvm, Kvaliteten er Original Excellence (den mest slidstærke) - Hver planke måler 240 x 2050 x 9,5 mm - nypris 419,- pr. m2 eller kr. 1.236,

  500,00 kr.18-02-2024
 3. Planke, Fyrretræ, massiv, 30 kvm, RESERVERET 

Fyrretræsgulv

Ca. 30 m2 fra stue og soveværelse

Opt

  Planke, Fyrretræ, massiv, 30 kvm, RESERVERET Fyrretræsgulv Ca. 30 m2 fra stue og soveværelse Optagningen står man selv for. 50 kr pr. m2 Skal afhentes inden 28.feb.

  50,00 kr.18-02-2024
 4. parketgulv, Eg, 13mm mm, 23-24m² kvm, Parador Oak Classic 3060 Wide plank White matt lacquer 3,663m2

  parketgulv, Eg, 13mm mm, 23-24m² kvm, Parador Oak Classic 3060 Wide plank White matt lacquer 3,663m2 pr pakke har 6 hele pakker og 1 pakke hvor der er taget 2 planker fra så 23-24m2 i alt pris er pr.

  300,00 kr.18-02-2024
 5. Parador classic 2030 Plank korkvinyl, Sælger 11 uåbnede pakker parador gulv af 
1,825kvm svarende ti

  Parador classic 2030 Plank korkvinyl, Sælger 11 uåbnede pakker parador gulv af 1,825kvm svarende til 20kvm. “classic 2030 plank korkvinylgulv eg royal hvid”. Nypris 329kr pr kvm dvs 6580kr… sælges ti

  3.000,00 kr.17-02-2024
 6. Planke , fyrtræsgulv, massiv, 40 mm, 65 kvm, Gulv 

fyrtræsgulv

Ca. 65 m2 

40 mm

Massivt fyrtræ

  Planke , fyrtræsgulv, massiv, 40 mm, 65 kvm, Gulv fyrtræsgulv Ca. 65 m2 40 mm Massivt fyrtræ Fine gulve sælges (slibning tiltrængt) Optagningen står man selv for. 150 kr pr. M2 Dem der

  150,00 kr.17-02-2024

En anden ting, der med fordel kan sælges og købes brugt er solidt plankegulve, fortæller Jakob Brandt. De er meget holdbare og kan nemt gøres pæne. Her vil også kunne spare mange penge

Overvejer du at udskifte dit køkken, eller er du måske bare træt af dit køkkenskab, komfur eller køleskab. Så kan du nemt og ret billigt udskifte det hele. Læs med her og få svar på, hvad du bør vide, lægge mærke til og researche på, når du går på DBA for at købe dit køkken.

Er genbrug også cool for dig? Det er i alle tilfælde billigt, har autentisk patina, og ofte får du en god historie med også. Der er mange gode argumenter for at købe brugt ud over miljøhensynet også. Nogle gange er det simpelthen bare mere moderne. Læs her de 6 ting, som du ifølge en ekspert med fordel kan købe på DBA.

Hvis du vil se, hvordan du for eksempel kan bygge med genbrugsmaterialer, så kig med i videoen herunder, hvor Anne og Todd, der vandt ’Nybyggerne’, sæson 3, viser dig, hvilket brugbart møbel de har skabt ud af en europalle. Sådan en, du typisk kan finde gratis på DBA.


Læs mere om, hvordan Anne og Todd bar sig ad, trin for trin, i artiklen, her.

Relaterede artikler