Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer
Udeliv

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Louise Guldager
Louise Guldager

Står du overfor en større husrenovation, skal du IKKE smide dine gamle zinktagrender ud. Dem er der nemlig overraskende mange penge i. Nogle byggematerialer er utroligt dyre at købe fra ny. Og desuden designet til at holde i rigtig mange år. Derfor kan der være flere tusinde kroner at spare! Men du skal vide, hvad du skal kigge efter. For det gælder kun en bestemt type byggematerialer.  Læs her hvilke materialers værdi, du især bør være opmærksom på, hvis du skal skrotte noget.

Det ligner til forveksling gammel skrot. Bunker af brugte træbrædder, murbrokker og andet vil lynhurtigt hobe sig op, hvis du renoverer hus eller dele af dit hus. Gamle byggematerialer er dog én af de produktgrupper, som er oplagte at tænke ind i en genanvendelses-proces. Det er der mange årsager til. Én af dem er prisen.

For nogle byggematerialer er meget dyre fra ny og fejler ikke nødvendigvis noget, bare fordi de udskiftes. Hvis du sælger dem videre, i stedet for at skrotte dem, kan du få – for mange nok overraskende – mange penge for dem. Der er god videresalgsværdi i dem.

Og dertil sælger du ikke et produkt, som går i stykker/rådner op lige om lidt. Mange byggeprodukter kan nemlig sagtens holde til flere ejere:

- Flere byggematerialer er konstrueret til at holde i mange år. Det gælder for især ’klimaskærmen’, som vi kalder det - altså de udvendige materialer. Der er typisk 50-100 års holdbarhed på disse materialekategorier.

Det fortæller Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Han mener, vi skal blive bedre til at tænke genanvendelse ind i vores gamle byggematerialer.

Byggematerialer til salg på DBA:

 1. Themowood terrassebrædder økonomi 25x140mm

  Themowood terrassebrædder økonomi 25x140mm

  Terrassebrædder, Thermowood terrassebrædder, Økonomi Sortering Thermowood Terrassebrædder glat/glat. kr. meter 39,95 inkl. moms Færdigmål: 25 x 140 mm Længder : 2,40 - begrænses mængde af 3,00 4,

  39,00 kr.13-10-2022
 2. Granplanker 300 cm

  Granplanker 300 cm

  Andet, 9 stk Granplanker 5 stk ca L: 300 B: 100 T: 65 cm 3 meter lange assorteret tykkelse Stand som afbilledet Palle medfølger ikke Sælger kan være behjælpelig med læsning VIGTIGT AT BEMÆRKE: D

  12.000,00 kr.24-03-2023
 3. Terrassebrædder i egetræ

  Terrassebrædder i egetræ

  Terrassebrædder, lufttørret egetræ, Danmarks billigste terrassebræt i egetræ. De er høvlet på én side og måler 29x115mm. De fås i længderne 300, 280, 260, 240 og 220cm. Terrassebrædderne er lufttørret

  43,00 kr.15-06-2022
 4. Lister, fyrlister hvid ral 9010 120m, 120 m fodlister længde 4.5m samlet pris 1000kr

  Lister, fyrlister hvid ral 9010 120m, 120 m fodlister længde 4.5m samlet pris 1000kr

  1.000,00 kr.24-03-2023
 5. Tømmer, 9 m2 træhytte konstruktion uden beklædninger m.m. Af rest rammer og gulvbjælker + bjælke spæ

  Tømmer, 9 m2 træhytte konstruktion uden beklædninger m.m. Af rest rammer og gulvbjælker + bjælke spær. Ca 2,2 x 4 m. Usamlet for transport på trailer.

  8.800,00 kr.24-03-2023
 6. Tømmer, Bøgetræ, Bøge-planker 3stk
Mål ca 40cm brede
Længde ca 290cm
Tykkelse ca 6,5cm
Har ligget p

  Tømmer, Bøgetræ, Bøge-planker 3stk Mål ca 40cm brede Længde ca 290cm Tykkelse ca 6,5cm Har ligget på lager i 12 år Tag alle tre for 3000kr

  3.000,00 kr.24-03-2023

Lige nu er der over 14.719 annoncer med brugte byggematerialer på DBA. 1.092 af dem er gulve, mens de 938 af dem er tagsten og plader mm., og så er der 1.650 som hører under ’køkkenelementer’.

Så meget kan du tjene på dine brugte zink tagrender

Men er det så alle byggematerialer, du skal gemme til genanvendelse?

Nej, fortæller Jakob Brandt. Der er visse produktkategorier, hvor det giver bedre mening end andre. Som udgangspunkt er der især to hovedregler, du kan gå efter; lang levetid og høj pris. Er dine byggematerialer lavet, så de skal kunne holde længe og med en høj nypris, vil det kunne svare sig at genbruge.

- Zink tagrender for eksempel. De er rigtig dyre og meget holdbare. Og har stort set ikke ændret design de sidste mange år. Dem skal du ikke smide ud, fortæller Jakob Brandt.

En zinktagrende er en slidstærk tagrende med lang levetid, men den koster også lidt mere end stål- og plasttagrender. Derfor er de populære at finde brugt og kan stadig være mange penge værd, skønt de har siddet på dit hus i en del år, fortæller Jakob Brandt.

Fordelen ved zinktagrender er, at de tåler alt slags vejr og er derfor også er modstandsdygtige overfor både havgus og saltvandståge og hårdt vejr. Nye zinktagrender er typisk blanke, men da zink er et naturmateriale, vil de ændre udseende med tiden og få en flot, mat patina.

En zinktagrende koster fra ny typisk mellem 140-200 kroner per meter. De er designet til at holde i 50 år. Mens stål og plast er lidt billigere og typisk holder i 25-30 år. Kobber er den dyreste model, men kan ikke holde helt så længe som de andre.

Ved et typisk parcelhus, hvor den længste side oftest er 20 meter langt, så skal du bruge 40 meter i alt cirka. Så det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Men DBA kan du være heldig at finde tagrenderne lidt billigere end købsprisen.

LÆS OGSÅ: Maj og Jonathan sparede 64.000 kroner på at købe deres mursten på DBA 

’Der er ingen grund til at smide funktionsdygtigt genbrugsguld ud, bare fordi du selv ønsker en opdatering af dit køkken eller dit hus´ facade. Det mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Og der er faktisk både god samvittighed og en mærkbar fortjeneste at hente, mener han
’Der er ingen grund til at smide funktionsdygtigt genbrugsguld ud, bare fordi du selv ønsker en opdatering af dit køkken eller dit hus´ facade. Det mener Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark – det nye håndværksråd. Og der er faktisk både god samvittighed og en mærkbar fortjeneste at hente, mener han

Hvilke andre brugte byggematerialer er mange penge værd?  

Stål- og metal-området har generelt en høj genanvendelsespris, fortæller Jakob Brandt. Radiatorer er derfor også med i denne pulje. 

- Hvis du til eksempel skal lave en terrassedør, der hvor der er en radiator, tages radiatioren ned, uden at den hverken er designmæssigt eller funktionsmæssigt i udu. Den kan man lige så godt genanvende.

For radiatoren har lidt de samme kvaliteter, som zink tagrenden har. Det er et dyrt materiale, gangbart og stort set ikke slidt efter at have hængt på et hus i årevis, siger Jakob Brandt.

Lige nu er der 1.092 annoncer med radiatorer på DBA. Så inden du stormer ud og køber sådan én fra ny, kan det måske betale sig at kigge her. 600 af dem ligger til under 400 kroner. Og en typisk nypris ligger gerne mellem 1.200 – 2.000 kroner, så her er der virkelig meget at spare – men samtidig får du også en god pris for det på DBA!

- El artikler er også ofte ret dyre. Du kommer nemt til at betale +400 kroner for små dimser i dén kategori. Og de er smadder nemme at sende, forklarer Jakob Brandt. Her bør man også lige undersøge sine ting, inden man bare smider ud.

LÆS OGSÅ: 5 råd, når du bygger med genbrugsmaterialer 

Smid ikke dine gamle zink-tagrender væk! Gamle plankegulve og de helt gamle vinduer er også gode at gemme til videresalg. De er nemlig ofte af en meget høj kvalitet, fortæller Jakob Brandt: ’Så godt træ laver man slet ikke vinduer i mere. De er virkelig gode’
Smid ikke dine gamle zink-tagrender væk! Gamle plankegulve og de helt gamle vinduer er også gode at gemme til videresalg. De er nemlig ofte af en meget høj kvalitet, fortæller Jakob Brandt: ’Så godt træ laver man slet ikke vinduer i mere. De er virkelig gode’

Er du i tvivl om dine byggematerialer er penge værd? Her er et fif

Jakob Brandt har for nyligt selv skiftet køkken, da han byggede om. Han satte også sit eget køkken til salg på DBA. Men det var ikke det økonomiske aspekt, der fik ham til at gøre det:

 

Dem, der købte det, stod og manglede netop det og demonterede det selv. Det fik jeg god samvittighed over. At jeg ikke skulle smide noget ud, der stadig var brugbart.

Er du i tvivl, om dine byggematerialer kan være penge værd, er et godt fif fra Jakob Brandt, at gå ned i det lokale byggemarkedet. Hvis prisen er på den gode side af 500 kroner, kan du meget muligt finde det brugt. Jo højere nypris, jo lettere er det at skabe et brugtmarked for det.

Og sidst, men ikke mindst:

- Før du kører på lossepladsen, skal du overveje, om du ikke kan finde tid at tage 4 billeder af det og smide det på DBA. Giv det en måned. Det kræver altså ikke ret meget – og du kommer helt sikkert af med det.

Om ikke andet kan du sætte det ”til salg” i DBAs gratis-kategori. Sådan slipper du i det mindste selv for at køre på lossepladsen. Sådan får du dine ting afhentet.

Tagrender til salg på DBA:

 1. Rørholder

  Rørholder

  Andet til tagrender, Rørholder Ridgid 450 Funktionel Stand som afbilledet Købt materiel kan afhentes på en tirsdag eller fredag i tidsrummet 8 til 15. Der er en rampe på lokationen med læssehøjde

  1.000,00 kr.24-03-2023
 2. Andet til tagrender, Tagrende-renser med teleskopstang

Teleskopstangen kan slås ud til 340 cm.

Bru

  Andet til tagrender, Tagrende-renser med teleskopstang Teleskopstangen kan slås ud til 340 cm. Brugt få gange.

  150,00 kr.24-03-2023
 3. Andet til tagrender, Blyrulle 18 kg til tagrende 4000x400x0,95mm

  Andet til tagrender, Blyrulle 18 kg til tagrende 4000x400x0,95mm

  500,00 kr.23-03-2023
 4. Arkitekttagrender, Rheinzink, Arkitekttagrender. Af arkitekt Kim Utzon. Rheinzink model nr 14. Kvart

  Arkitekttagrender, Rheinzink, Arkitekttagrender. Af arkitekt Kim Utzon. Rheinzink model nr 14. Kvartrunde. 400 mm. Jeg har en del, så forespørg gerne på antal. Nypris 515 kr. pr. 3 m. Sælges i rend

  250,00 kr.22-03-2023
 5. Plastiktagrender, Plastmo, Sælger en masse stumper fra renovering. Alle dele er som nye. Der medfølg

  Plastiktagrender, Plastmo, Sælger en masse stumper fra renovering. Alle dele er som nye. Der medfølger lidt mere end på billederne. 1x vægmontage 75mm grå 1x samling 10 grå 2x samling 11 grå 1x t

  350,00 kr.22-03-2023
 6. Nedløbsrør, Plastmo, 110mm, sorte, 3m, helt nye, pris for 2stk

  Nedløbsrør, Plastmo, 110mm, sorte, 3m, helt nye, pris for 2stk

  700,00 kr.22-03-2023

Lige nu er der 439 annoncer med tagrender til salg på DBA. Ud af dem, ligger de 296 af dem til under 500 kroner. Ud af dem, passer 55 af annoncerne på ’zink tagrender’.

Genanvendelse og genbrug er en mega-trend

Brugte byggematerialer er en stor produktkategori, fortæller Jakob Brandt. Og den indskriver sig i en såkaldt ”mega trend”, som vi oplever lige nu, forklarer han:

- Det er blevet in at være bæredygtig. For ti år siden tænkte vi mest energi, når vi talte om klima, men nu har vi fået en bredere forståelse for, at det også er, når vi køber byggematerialer og tøj. CO2 aftrykket er kommet på dagsordenen.

Og fordi byggematerialer netop er et af de områder, der er rigtig tunge på klimaregnskabet, giver det mening at inddrage i en genanvendelses-tanke, mener Jakob Brandt. Heldigvis er det også en fortælling, vi gerne vil skrive os selv ind i, forklarer han:

I dag vil vi gerne sidde til et middagsselskab og fortælle, at ’det her genbrugsguld har vi fundet på DBA’, og ’det her er fra et gammelt hus’. Det indskriver os nemlig i en diskurs, vi gerne vil ses i, forklarer han:

I modsætning til 00érne, hvor vi blev bombarderet med slogan som ”alle har ret til et fedt køkken”. Dengang gav det ikke street-credit at købe et brugt køkken. I dag har vi omvendt fly-shaming. Nu tør man jo næsten ikke sige, man skal flyve på ferie.

Plankegulv brugt til salg på DBA:

 1. vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm PVC flerfarvet

  vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm PVC flerfarvet

  vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm , Vores PVC-gulvbræddesæt består af 18 brædder, hver med en størrelse på 122,8 x 23,8 cm, hvilket giver et samlet areal på 5,26 m². Det er et ideelt v

  611,00 kr.23-02-2023
 2. Herregårdsplank, Eg, massiv, 2200 mm, 6,864 kvm, 
Wallmann Herregårdsplank Eg Børstet Natur Matlak R

  Herregårdsplank, Eg, massiv, 2200 mm, 6,864 kvm, Wallmann Herregårdsplank Eg Børstet Natur Matlak Rustik. 2 pakker, 6,864kvm i alt á 499kr/kvm, så i alt 3.425kr. Vejledende pris online er 749kr/m2,

  499,00 kr.23-03-2023
 3. Planke, 25 kvm, Gammel fyr plankegulv. Ca. 25 m2. 
Kan afhentes d. 2/4. På 4. Sal.

  Planke, 25 kvm, Gammel fyr plankegulv. Ca. 25 m2. Kan afhentes d. 2/4. På 4. Sal.

  100,00 kr.22-03-2023
 4. Plank, Eg, 14 mm, Timberman Château plank
Eg, ultramat lak, hvid

55m2

Gulvet er kun 2 år gammelt.

  Plank, Eg, 14 mm, Timberman Château plank Eg, ultramat lak, hvid 55m2 Gulvet er kun 2 år gammelt. Nem montage med klik system. Kan hentes omkring 1 Juni måske før..

  10.000,00 kr.21-03-2023
 5. Egetræs planker, massiv, ca 9 m2.

Rest af egetræsplanker, hvid olieret.
Frasorteret/rest ved lægnin

  Egetræs planker, massiv, ca 9 m2. Rest af egetræsplanker, hvid olieret. Frasorteret/rest ved lægning af 110 m2 gulv. Hver planke måler 15x249x2200 mm Der er ca til 9 m2 Det hedder Bruno xl natur bø

  2.000,00 kr.20-03-2023
 6. vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm PVC stribet trælook

  vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm PVC stribet trælook

  vidaXL ikke-selvklæbende gulvbrædder 5,26 m² 2 mm , Vores PVC-gulvbræddesæt består af 18 brædder, hver med en størrelse på 122,8 x 23,8 cm, hvilket giver et samlet areal på 5,26 m². Det er et ideelt v

  577,00 kr.19-02-2023

En anden ting, der med fordel kan sælges og købes brugt er solidt plankegulve, fortæller Jakob Brandt. De er meget holdbare og kan nemt gøres pæne. Her vil også kunne spare mange penge

Overvejer du at udskifte dit køkken, eller er du måske bare træt af dit køkkenskab, komfur eller køleskab. Så kan du nemt og ret billigt udskifte det hele. Læs med her og få svar på, hvad du bør vide, lægge mærke til og researche på, når du går på DBA for at købe dit køkken.

Er genbrug også cool for dig? Det er i alle tilfælde billigt, har autentisk patina, og ofte får du en god historie med også. Der er mange gode argumenter for at købe brugt ud over miljøhensynet også. Nogle gange er det simpelthen bare mere moderne. Læs her de 6 ting, som du ifølge en ekspert med fordel kan købe på DBA.

Hvis du vil se, hvordan du for eksempel kan bygge med genbrugsmaterialer, så kig med i videoen herunder, hvor Anne og Todd, der vandt ’Nybyggerne’, sæson 3, viser dig, hvilket brugbart møbel de har skabt ud af en europalle. Sådan en, du typisk kan finde gratis på DBA.


Læs mere om, hvordan Anne og Todd bar sig ad, trin for trin, i artiklen, her.

Relaterede artikler