40 % stigning: Danskerne handler med hække som aldrig før på DBA
Udeliv

40 % stigning: Danskerne handler med hække som aldrig før på DBA

Julie Schoen
Julie Schoen

Hæk, træ, busk og blomst skifter ejere som aldrig før viser nye tal. Mere end 5.000 planter blev solgt på DBA sidste år, og allerede nu er der sat 40 procent mere grønt til salg i 2019 sammenlignet med i 2018. Vi er klar med 5 vigtige råd til dig, der overvejer at købe hækken - brugt.

Sofa, barnevogn og cykler. Det er ting som disse, de fleste forbinder med DBA. Men vidste du, at du på DBA sagtens kan købe og sælge hækken, træet, busken og blomsterne?

Den mulighed er der flere og flere, der benytter sig af. I 2018 skiftede mere end 5.000 planter ejer via DBA, og antallet af annoncer i plante-kategori er steget med hele 40 procent i 2019 sammenlignet med 2018.

Er du en af de mange danskere, der benytter foråret til at gøre lidt ved haven, så læs med her, hvor vi er klar med 5 råd til dig, der vil købe hækken – brugt. For ikke nok med, at det i foråret er mest tiltrængt at opdatere haven, så er det også NU, mange hække har nemmest ved at blive flyttet.

Lige nu til salg - Tommy fra Skærbæk ved Sønderjylland vil have 30 kr. for denne bøgehæk
Lige nu til salg - Tommy fra Skærbæk ved Sønderjylland vil have 30 kr. for denne bøgehæk

Disse danskere har især 'oppet deres grønne game'

Der er ingen tvivl om, i hvilken landsdel danskerne er mest friske på at sælge deres grønne planter. 49 procent af annoncerne i DBAs plante-kategori er nemlig oprettet af brugere fra hovedstaden.

Andenpladsen går til indbyggerne fra Midtjylland, der i forhold til Københavnerne "kun" står for 24 procent af annoncerne i plantekategorien. 13 procent af annoncerne er oprettet af folk fra Sjælland, 12 procent af indbyggerne i Syddanmark, mens nordjyderne er de dårligste til at få sat deres haveplanter til salg. Nordjyderne står nemlig kun for 2 procent af annoncerne i plantekategorien.

Men de danskere, der på bare et år har udviklet deres vilje til at sælge grønt på DBA mest, er midtjyderne. I 2018 var 18 procent af de oprettede annoncer i havekategorien oprettet af midtjyderne. Året efter var hele 24 procent. 

Mens alle danskerne samlet set er blevet meget mere villige til at sælge deres planter i haven på DBA, så er indbyggerne i region Sjælland omvendt blevet mindre villige. I 2018 stod regionen for 20 procent af annoncerne på DBA, mens det i 2019 var faldet til 13 procent.

Hække til salg på DBA:

 1. Prydbuske, Syrener, Syren lysviolet - 20 kr
Syringa Vulgaris. 
Mellemhøj, løvfældende busk med veldu

  Prydbuske, Syrener, Syren lysviolet - 20 kr Syringa Vulgaris. Mellemhøj, løvfældende busk med velduftende blomster i maj-juni måned. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. Fuldt hår

  20,00 kr.25-05-2023
 2. Solsikke - Italian White - 10 frø, Solsikke - Italian White - 10 frø
Helianthus debilis
Italian Whit

  Solsikke - Italian White - 10 frø, Solsikke - Italian White - 10 frø Helianthus debilis Italian White solsikken er et elegant valg til haven eller en vase.Blomsterne på 'Italian White' solsikken er 10

  20,00 kr.24-05-2023
 3. Hæk, Bortgives ved selvoptag. Kerteminde

  Hæk, Bortgives ved selvoptag. Kerteminde

  1,00 kr.24-05-2023
 4. Prydbuske , 3 Stedsegrønne	, Buksbom - 10 kr
Småbladet buksbom 
Buxus semperviernes 'Microphylla', v

  Prydbuske , 3 Stedsegrønne , Buksbom - 10 kr Småbladet buksbom Buxus semperviernes 'Microphylla', velegnet til lav hæk og mindre kugler. Godt Rodnet. Alle kan formklippes i løbet af nogle år. Totalt

  20,00 kr.24-05-2023
 5. Staude, Bytter/sælger Dahlia el georgine knolde med spirer. Røde og lilla blomster


Evt aflevering/

  Staude, Bytter/sælger Dahlia el georgine knolde med spirer. Røde og lilla blomster Evt aflevering/afhentning løst i en balje i vores carport ved aftale. Ikke for mindre end 100 kr samlet ved salg.

  50,00 kr.23-05-2023
 6. Kirsebær - laurbær - hækplanter i potte

  Kirsebær - laurbær - hækplanter i potte

  Hæk planter - nye i potte, Kirsebær Laurbær, Nye og flotte kirsebær-laurbær hækplanter sælges. Er købt i forbindelse med ny beplantning af hæk, men vi har indkøbt for mange. De står stadig i potte o

  55,00 kr.22-05-2023

57 hække kan du lige nu købe på DBA, og den dyreste koster 4.000 kroner, mens de fleste koster 0 kroner, bare du selv henter hækken.

Disse planter fra haven sættes flittigt til salg på DBA

DBAs data viser ikke kun, at danskerne har indrykket 40 procent flere annoncer på DBA i 2019 sammenlignet med 2018. Tallene afslører også hvilke planter, vi ivrigt vil af med på DBA.

Stauder er den plante, som du finder flest til salg af i plantekategorien. Hele 237 styk er helt præcist til salg på genbrugssitet lige nu. Kaktusser kan du finde 128 af i kategorien, mens du lige nu har mulighed for at købe 121 hække på DBA. Frø, palmer, buske og rododendron er også nogle af de planter, du finder flest af i plantekategorien. Der er henholdsvis 74, 71, 69 og 40 af dem til salg på DBA.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om en ny tilværelse? Denne strandbar er til salg

5.064. Så meget havegrønt blev solgt på DBA i 2018. Og det tal forventes at stige i 2019, eftersom der i år allerede nu er blevet sat 40 procent flere planter til haven til salg på DBA
5.064. Så meget havegrønt blev solgt på DBA i 2018. Og det tal forventes at stige i 2019, eftersom der i år allerede nu er blevet sat 40 procent flere planter til haven til salg på DBA

1. Disse hække er mest taknemmelige at købe brugte

Indledningsvist bør du overveje hvilken hæk, du vil have. For alt afhængig af, om det er en løvfældende hæk, der ”går i dvale” eller én, der står med grønne blade året rundt, så kan du herudfra beslutte, hvornår på året, du bedst går i gang.

De mest populære hække herhjemme er især bøgehække, der står med brune blade om vinteren, og ligusterhækken, der er halvstedsegrøn
ortæller Nanna Louise Teckemeier, der er haveredaktør hos Aller Grøn.

Nanna Louise Teckemeier er til dagligt Haveredaktør hos Aller Grøn. Hun har rig erfaring med havelivet, og i det daglige modtager hun selv en del spørgsmål til, hvordan man håndterer det grønne.

Hun nævner, at de hække, der nemmest kan tåle at ”skifte have”, er ligusterhække og mindre fritvoksende hække som spiræa. De mere flytte-komplicerede hække er store laurbærkirsebær-hække og bøgehække.

LÆS OGSÅ: Disse 10 finurligheder kan du købe på DBA lige nu

Lige nu til salg - For 950 kr. kan denne buskbom-hæk blive din. Den har Pernille fra Espergærde til salg på DBA
Lige nu til salg - For 950 kr. kan denne buskbom-hæk blive din. Den har Pernille fra Espergærde til salg på DBA

2. Her er de to mest optimale tidspunker at købe hækken brugt

Når du køber hækken på DBA, skal den som regel først graves op hos sælger. Og sådan en udgravning kan ikke bare gøres, når det passer dig og sælger. I hvert fald hvis din hæk skal have de mest optimale chancer for at overleve flytningen.

Nanna Louise Teckemeier forklarer, at det mest skånsomme tidspunkt at hive hækken op på er i efteråret og i det tidlige forår.

- Planterne henter næring til bladene via rødderne, og når du graver planten op, kapper du en del rødder over, så planten får sværere ved at hente vand og næring nok til at holde de grønne dele i live, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Lige nu til salg - Mai fra Vildbjerg nær Herning har denne Malus-hæk til salg på DBA, som du kan få gratis, hvis du selv gør alt arbejdet
Lige nu til salg - Mai fra Vildbjerg nær Herning har denne Malus-hæk til salg på DBA, som du kan få gratis, hvis du selv gør alt arbejdet

3. Sådan gør du bedst klar til din ”nye” hæk

Grav hullet på forhånd, så din hæk kan plantes så hurtigt som muligt efter ankomsten til din have. Renden skal være en spade bred og omtrent 30 cm. dyb. Grav dybere end de 30 cm., hvis jorden er hård og leret, for sådan er der plads til, at du hælder løs jord i hullet - tættest på hækkens rødder.

Jorden omkring hækken skal være løs, så plantens rødder har de bedste betingelser for at kunne brede sig i dens nye omgivelser
siger Nanna Louise Teckemeier.

Og så husk at vand hullet godt igennem inden, du planter. En stor vandreserve i jorden hjælper din hæk med at etablere et rodsystem.

Blomster til salg på DBA:

 1. Sommerblomst, Valmue, Er du vild med det vilde er det en plante for dig.
Hvis du køber planter nu, f

  Sommerblomst, Valmue, Er du vild med det vilde er det en plante for dig. Hvis du køber planter nu, får du gælde af blomsterne i år, og du kan tage frø og så til næste forår, eller du kan som jeg gør,

  5,00 kr.26-05-2023
 2. Kunstige blomster, 70st. med krukker.

  Kunstige blomster, 70st. med krukker.

  3.000,00 kr.26-05-2023
 3. Stor kaktus, Kaktus, Stor - 49 cm i potten - kaktus. 
Blomstre hvert år med smukke lyserøde blomster

  Stor kaktus, Kaktus, Stor - 49 cm i potten - kaktus. Blomstre hvert år med smukke lyserøde blomster - se billederne Har mange små buler som kan blive til nye planter.

  80,00 kr.26-05-2023
 4. Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø, Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø
Nemesia

  Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø, Sommerfugle blomst - fire King red - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte intense røde blomster gennem hele sommeren. Det er en meget takn

  20,00 kr.26-05-2023
 5. Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø, Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø
Nemesia Str

  Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø, Sommerfugle blomst - carnival mix - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte to farvede og enkelt farvede blomster gennem hele sommeren - der er

  20,00 kr.26-05-2023
 6. Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø, Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø
Nemesia Strumos

  Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø, Sommerfugle blomst - rød & hvid - 100 frø Nemesia Strumosa Denne plante giver flotte to farvede blomster med blomster der er røde og hvide gennem hele sommer

  20,00 kr.26-05-2023

1.016 blomster finder du lige nu i DBAs plante-kategori, og der er hele 483 blomster til salg i Jylland.

4. Spar din hæk og spar dig for så meget ”trailertid” som muligt

Det kan være besværligt – og også irriterende langsommeligt – at køre langt med en trailer. Tilmed er det bedst for din nyindkøbte hæk at have så kort tid oppe af jorden som muligt. Derfor kan du med fordel søge efter hæk på DBA ved at anvende genbrugssitets radiusfunktion.

Her kan du søge efter hække – eller andet grønt – der sælges XX-antal kilometer fra dit indtastede postnummer.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Lige nu til salg - Du skal til Brøndby og ringe på hos Maya, hvis du vil have fingrene i hendes hæk, som du kan afhente helt gratis mod selv at grave den op
Lige nu til salg - Du skal til Brøndby og ringe på hos Maya, hvis du vil have fingrene i hendes hæk, som du kan afhente helt gratis mod selv at grave den op

5. Sådan graver du hækken ned

Hvis betingelsen for købet af hækken er, at du selv graver den op hos sælger, skal du sørge for at få så meget af hækkens rodnet med. Så stor en rodklump som muligt.

Du kan sjusse dig til, hvor stor klumpen helst skal være ved at kigge på stammetykkelsen på de individuelle planter, hækken består af. Som tommelfingerregel kan du regne med, at diameter på rodklumpen skal være ca. 10 gange diameteren på plantens stamme. Er stammen 3 cm. tyk, skal rodklumpen altså være ca. 30 cm bred.

Buske til salg på DBA:

 1. Stikkelsbærbusk, Frugtbusk, Stikkelsbærbuske, får røde bær. Pr busk

  Stikkelsbærbusk, Frugtbusk, Stikkelsbærbuske, får røde bær. Pr busk

  30,00 kr.26-05-2023
 2. Busk, Blodribs ribes sanguineum, Blodribs købt for 1 måned siden på ellengaard planteskole.
Men jeg

  Busk, Blodribs ribes sanguineum, Blodribs købt for 1 måned siden på ellengaard planteskole. Men jeg synes den fylder for meget og har fortrudt. Den står på altanen i en 50 liter potte. Den er 110 cm h

  130,00 kr.26-05-2023
 3. Busk, Buksbom, Buksbom. Mål: ca. 150x150 cm. 
Skal graves op af køber.

  Busk, Buksbom, Buksbom. Mål: ca. 150x150 cm. Skal graves op af køber.

  200,00 kr.26-05-2023
 4. Busk, Kinesisk perikon, Kinesisk perikon. Ca. 150x150 cm.
Skal graves op af køber. 
Første billede f

  Busk, Kinesisk perikon, Kinesisk perikon. Ca. 150x150 cm. Skal graves op af køber. Første billede fra i sommer. Står som på billede 2-6 i øjeblikket.

  200,00 kr.26-05-2023
 5. Busk, Buksbom, 2 smalbladet Buksbom.
De har stået i potten siden efteråret, så de har et godt rodnet

  Busk, Buksbom, 2 smalbladet Buksbom. De har stået i potten siden efteråret, så de har et godt rodnet. Pris pr. stk

  150,00 kr.25-05-2023
 6. Busk, Syren, Blomstrer overdådigt i maj-juni.
Salgshøjde 50-80cm.  Store 5 liters potter.
Se mine a

  Busk, Syren, Blomstrer overdådigt i maj-juni. Salgshøjde 50-80cm. Store 5 liters potter. Se mine andre planter nedenfor Brugte potter modtages

  50,00 kr.25-05-2023

Klik her og find buske på DBA, og mange af dem koster kun 1 krone.

Fakta

- Sammenligner man de første 4 måneder af 2019 med 2018, er der oprettet 40 procent flere annoncer i plantekategorien

- I 2018 blev der solgt 5.064 planter i DBAs plante-kategori

- Lige nu er der 3.683 annoncer i DBAs plantekategori

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Lige nu til salg - Bøgehækken kan du købe af en DBA-bruger i Gentofte, som vil have 200 kr. for den
Lige nu til salg - Bøgehækken kan du købe af en DBA-bruger i Gentofte, som vil have 200 kr. for den

Har du ikke en have, så fortvivl ej. Vi har også en håndfuld fifs til, hvordan du opgraderer altanen, og dem kan du se i videoen herunder eller læse mere om i artiklen bag videoen, her.


Du kan også læse med I artiklen her, hvor vi viser dig, hvordan du giver dine havemøbler lidt kærlighed, så de kan holde til lidt flere sæsoner.

Relaterede artikler