10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Udeliv

10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Søren J.
Søren J.

En havetraktor er et køretøj, og ligesom med brugtbiler er det vigtigt at holde tungen lige i munden og vide, hvad du skal se efter og spørge ind til, når du køber en brugt. Her får du en række gode råd, så du er godt klædt på til købet.

En splinterny havetraktor kan snildt løbe op i 20-30.000 kroner, og ligesom med andre køretøjer er der et stort brugtmarked, hvor du sagtens kan finde netop lige den haveracer, du har brug for - til langt færre penge. På DBA er den mest søgte vare, når foråret rammer Danmark, 'havetraktor', og der er velfungerende, brugte maskiner til under halvdelen af nyprisen, så det er bare om at springe ud i det.

Men inden du trækker pottemonéen frem, har jeg selvfølgelig samlet en række gode råd, så du er klar til den gode handel.

Havetraktorer findes i mange størrelser, farver, faconer og med et væld af features, ganske ligesom deres “storebrødre”, de almindelige traktorer. Det er generelt nogle holdbare maskiner, som kan klare en hel del, men da det er arbejdsredskaber med bevægelige dele, skal du være opmærksom på lidt af hvert - Her er hvad du skal kigge efter.

Umiddelbar tilstand

Hvad er dit umiddelbare første indtryk af traktoren? Det er selvfølgelig ikke allervigtigst, at lakken står og skinner som i udstillingsvinduet, men det umiddelbare indtryk af traktoren kan vidne om, hvordan traktoren er blevet behandlet af sin nuværende ejer.

Hvis malingen er meget afbleget og skaller af, kan det tyde på, at traktoren har stået udendørs og været udsat for både sol, vind og vand. Det har som udgangspunkt ikke de store konsekvenser, men der er dog nogle vigtige dele på dyret, som ikke kan klare det danske vejr super godt. Gummidele, eksempelvis pakninger, slanger og bælter, kan blive stive og tørre ud ved længere tids eksponering i sollys. Og så er der selvfølgelig rust.

Havetraktorer til salg på DBA netop nu:

 1. Havetraktor opkøber

  Havetraktor opkøber

  Havetraktor, Husqvarna, hk 18, Opkøber havetraktor Opkøbere defekter havetraktor /minilæsser / minigraver Havetraktor med opsamler Front klipper Husqvarna rider Jonsered rider Stiga park Stiga J

  8.500,00 kr.15-10-2021
 2. Havetraktor, Køre Ok ,ny rem til klipperbord baterri fra sidste år har brug den sidste år men kan st

  Havetraktor, Køre Ok ,ny rem til klipperbord baterri fra sidste år har brug den sidste år men kan start og kører fint

  6.900,00 kr.17-04-2024
 3. Havetraktor, McCulloch, 5 hk, Rigtig fin og velkørende havetraktor, brugt meget lidt.
Starter og kør

  Havetraktor, McCulloch, 5 hk, Rigtig fin og velkørende havetraktor, brugt meget lidt. Starter og kører godt .

  4.500,00 kr.17-04-2024
 4. Havetraktor, Husqvarna 214Tc, hk 16, Vi har Danmarks billigste pris på r214tc.2024 model Stærk Rider

  Havetraktor, Husqvarna 214Tc, hk 16, Vi har Danmarks billigste pris på r214tc.2024 model Stærk Rider med tocylindret motor og 94 cm Combi-Klippebord, som byder på førsteklasses klipning med BioClip(r)

  26.495,00 kr.25-11-2019
 5. Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, som giver mulighed fo

  Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, som giver mulighed for førsteklasses klipning med BioClip(r) og bagudkast. Egnet til hus- og landejere, som kræver høj ef

  23.395,00 kr.25-11-2019
 6. Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, 2024 model som giver

  Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, 2024 model som giver mulighed for førsteklasses klipning med BioClip(r) og bagudkast. Egnet til hus- og landejere, som kr

  23.395,00 kr.25-11-2019

I skrivende stund er der 814 havetraktorer til salg på DBA, og 66 af dem koster mindre end 2.000 kroner.

Er der synlig rust eller tegn på rust? Rust er roden til alt ondt, når vi taler metal, og det gør vi! Synlig rust skal behandles, ellers lever din kommende havetraktor på lånt tid.

Læg mærke til, om malingen "bobler", da det er tegn på, at malingen slipper metallet, og i 9 af 10 tilfælde skyldes bobler i malingen rust.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer
Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Når det så er sagt, betyder enkelte rustpletter ikke, du skal vende ryggen til sælger og køre videre til den næste. Små rustpletter kan give dig en nogenlunde ide omkring, hvorledes den tidligere ejer har vedligeholdt traktoren.

Er der for eksempel tegn på reparationer af tidligere rustskader, kan du godt regne med, at ejeren har været opmærksom på vedligehold og har gjort, hvad han/hun kunne, for at forhindre, at rusten har bredt sig.

Lækker havetraktoren olie eller hydraulisk væske?

Olie og hydraulisk væske kan ses som pletter og misfarvninger i malingen, og i nogen tilfælde kan pletterne komme fra dele af motoren, som lækker. Ligesom alle andre maskiner med forbrændingsmotorer kan havetraktorens motor også lække efter længere tids brug, specielt hvis det er en ældre motor.

De mest oplagte steder at finde læk er omkring motorens drivaksel og kraftoverførselsakslen. Olielæk på disse steder kan indikere en defekt forsegling og kan i værste tilfælde betyde, at kuglelejerne er nedslidte, og det er ikke billigt at få udskiftet eller repareret.


Hydraulisk olie på afveje
Hydraulisk olie på afveje

SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til

Nogle havetraktorer har hydrauliske lifte til at køre klippedækket op og ned. De består af hydrauliske cylindre, som pumpes eller tømmes for olie, hvilket løfter eller sænker klippedækket. Cylindrene og slangerne tilknyttet, kan udtørre, knække eller springe læk. Kig godt efter læk, da højtryks olieslanger er ganske dyre, og udskiftningen af dem kan blive en dyr fornøjelse.

Inden du starter motoren

Inden du tænder for dyret, vil jeg anbefale dig, at du tjekker de forskellige bevægelige dele på havetraktoren.

- Kan rattet dreje ordentligt og følger hjulene med uden for meget ratslør?

- Hvordan ser dækkene ud? Er dækkene pæne og velholdte uden revner og holder de fin luft, så er du på den sikre side.

- Hvordan er standen på græsdækket? Tjek dækket efter og se, om der er græs eller andre fremmedlegemer, som kan forhindre knivene i at køre ordentligt rundt. Og tjek også, at bladene er skarpe, nu hvor du alligevel er kravlet ind under traktoren.
Hvis traktoren står på en plan overflade, vil jeg anbefale dig at måle afstanden fra græsdækket til jorden på begge sider af traktoren.
Hvis der er stor højdeforskel, kan det tyde på, at græsdækket er slået skævt på grund af påkørsel eller lignende, og det er en alvorlig fejl.

- Kig på ledningsnettet. Gennemgå ledningerne på havetraktoren og vær opmærksom på, om de er ordentligt isolerede, og der ikke er foretaget hjemmelavede splejsninger fordi de tidligere har været revet over.

- Tjek olien. Som det sidste inden du starter motoren, vil jeg også anbefale dig at tjekke olien. En lav oliestand kan tyde på enten læk eller dårlig vedligeholdelse.

Når du har været igennem ovenstående tjekliste, er det endelig tid til at tænde for banditten.

Plæneklippere på DBA:

 1. Huasqvarna Automower robot

  Huasqvarna Automower robot

  Robotplæneklipper, Husqvarna , Husqvarna Automower På lager Automower 305 pris.9.300kr Automower 310 Mark ll pris.10.695kr Automower 315 Mark ll pris. 13.650 Ale priser er inkl moms og med laderstati

  9.300,00 kr.08-03-2024
 2. Selvkørende, KLIPPO NEXT SELFSTART, Nyserviceret, og velfungerende benzin bio-klipper med selfstart

  Selvkørende, KLIPPO NEXT SELFSTART, Nyserviceret, og velfungerende benzin bio-klipper med selfstart funktion så du slipper for at hive i startsnoren, træk på forhjulene og en klippebredde på 48 cm. Ol

  3.700,00 kr.18-04-2024
 3. Selvkørende, Husqvarna, Starter og kører perfekt.
Er serviceret.
Med Bioklip og opsamler.
Honda moto

  Selvkørende, Husqvarna, Starter og kører perfekt. Er serviceret. Med Bioklip og opsamler. Honda motor Evt din defekte/brugte klipper i bytte

  1.400,00 kr.17-04-2024
 4. Selvkørende, Texas razor, Nyserviceret velkørende plæneklipper Starter køre og klipper fint.
Evt din

  Selvkørende, Texas razor, Nyserviceret velkørende plæneklipper Starter køre og klipper fint. Evt din [defekte brugte] klippe I bytt.

  1.200,00 kr.17-04-2024
 5. Bioklipper, SVENSK STIGA S482, Nyserviceret, og velfungerende benzin klipper med en klippebredde på

  Bioklipper, SVENSK STIGA S482, Nyserviceret, og velfungerende benzin klipper med en klippebredde på 48 cm. En af de bedste klippere der nogensinde er produceret! Fra dengang stiga var svensk. Kraftigt

  2.400,00 kr.17-04-2024
 6. Anden plæneklipper, Klippo, Starter og kører perfekt.
Er serviceret 
Evt din brugte/defekte klippo i

  Anden plæneklipper, Klippo, Starter og kører perfekt. Er serviceret Evt din brugte/defekte klippo i bytte Give op til 1000 krone for din brugte/ defekte klippo

  1.700,00 kr.17-04-2024

I skrivende stund er der 1.139 plæneklippere til salg på DBA, og langt de fleste koster mindre end 2.000 kroner.

Hvordan kører motoren

Den måske vigtigste indikator på en brugt havetraktors stand er, hvor let motoren starter. Hvis motoren koldstarter første gang, kan du være ret sikker på, der ikke er nogen seriøse problemer med motoren. Hvis du derimod oplever at skulle bruge flere forsøg på at starte motoren, kan det betyde problemer. Ikke nødvendigvis noget alvorligt, men dog en udfordring.

Startproblemer kan skyldes mange forskellige ting ligefra gamle tændrør og beskidt luftfilter, til problemer med motorventilerne og brændstoftilførsel.

Protip
Hvis du køber over nettet, kan du bede sælgeren om at optage en lille video af en koldstart og sende til dig. Bed sælger om at røre ved udstødningen, inden han/hun starter traktoren. Hvis udstødningen er varm, så er motoren også varm.

Når du har fået drejet nøglen, og din kommende havetraktor er klar til en testtur, skal du lægge mærke til, om den spytter uforholdsmæssigt meget røg ud, eller motoren kører regelmæssigt uden at knalde og sprutte.

LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer

Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.
Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.

Kør en tur på traktoren


Vær sikker på, at traktoren kører fint ved både lav og max hastighed.
Og hvis du har muligheden for det, så test selvfølgelig græsklipningen. Bliver græsset slået ensartet, og kører knivene fint uden mislyde?

Hvad med en havefræser?

 1. Benzin havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser. Texas 5hp. Starter og køre fint frem og tilbage.

  Benzin havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser. Texas 5hp. Starter og køre fint frem og tilbage.

  1.400,00 kr.17-04-2024
 2. Havefræser, Honda, Effektiv, meget stærk, og lydsvag, HONDA havefræser. Vejer kun 16 kg! Et must-ha

  Havefræser, Honda, Effektiv, meget stærk, og lydsvag, HONDA havefræser. Vejer kun 16 kg! Et must-have til køkkenhaven og til at lave smukke bed I haven. 1 gear, miljøvenlig og 4-takt micromotor på

  3.400,00 kr.17-04-2024
 3. Havefræser, Texas, 5 hk, Texas havefræser kan ikke starte defekt rekylstart

  Havefræser, Texas, 5 hk, Texas havefræser kan ikke starte defekt rekylstart

  850,00 kr.17-04-2024
 4. Havefræser benzin 173cc - 600 mm

  Havefræser benzin 173cc - 600 mm

  Havefræser benzin 173cc - 600 mm, Powerplus haveprodukter, er produceret for Varo i Belgien. Varo har 20 års erfaring i salg af havemaskiner.Powerplus benzin havefræserMed ECO driver power 4 takts mot

  4.719,00 kr.02-05-2023
 5. fræser, fræser 2 stk 1 til reservedele brigs og stratton motor har fået nye platiner og kører fint d

  fræser, fræser 2 stk 1 til reservedele brigs og stratton motor har fået nye platiner og kører fint den med kawasaki motor mangler rem og kabel

  800,00 kr.17-04-2024
 6. Texas El-Tex 1400 mini fræser

  Texas El-Tex 1400 mini fræser

  TEXAS EL-TEX 1400 MINI FRÆSER, TEXAS, Elektrisk fræser til arbejde i mindre jordarealer. Denne havefræser er ideel til mindre jordbede og urtehaver, hvor pladsen er trang. El-tex 1400 er en elektris

  1.199,00 kr.12-12-2019

Klik her og find havefræsere til salg på DBA. I skrivende stund er der 129, der koster mindre end 1.000 kroner.

De sidste detaljer

Husk at få alt tilbehøret med, inden du giver håndsslag. Spørg efter eventuelle ekstranøgler, manualer, og om sælger har gamle kvitteringer fra reparationer eller serviceeftersyn liggende.

Når du har fået testet, stillet spørgsmål og fået styr på alt tilbehøret, kan du med god ro i maven købe din nye brugte havetraktor, eller selvfølgelig lige prøve at prutte prisen et nøk længere ned.

Hvis en havetraktor er i overkanten, og du kun har brug for en god stabil plæneklipper, så kan jeg anbefale at læse Louises fine guide til at valg af plæneklipper.

God fornøjelse.

Relaterede artikler