10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Udeliv

10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Søren J.
Søren J.

En havetraktor er et køretøj, og ligesom med brugtbiler er det vigtigt at holde tungen lige i munden og vide, hvad du skal se efter og spørge ind til, når du køber en brugt. Her får du en række gode råd, så du er godt klædt på til købet.

En splinterny havetraktor kan snildt løbe op i 20-30.000 kroner, og ligesom med andre køretøjer er der et stort brugtmarked, hvor du sagtens kan finde netop lige den haveracer, du har brug for - til langt færre penge. På DBA er den mest søgte vare, når foråret rammer Danmark, 'havetraktor', og der er velfungerende, brugte maskiner til under halvdelen af nyprisen, så det er bare om at springe ud i det.

Men inden du trækker pottemonéen frem, har jeg selvfølgelig samlet en række gode råd, så du er klar til den gode handel.

Havetraktorer findes i mange størrelser, farver, faconer og med et væld af features, ganske ligesom deres “storebrødre”, de almindelige traktorer. Det er generelt nogle holdbare maskiner, som kan klare en hel del, men da det er arbejdsredskaber med bevægelige dele, skal du være opmærksom på lidt af hvert - Her er hvad du skal kigge efter.

Umiddelbar tilstand

Hvad er dit umiddelbare første indtryk af traktoren? Det er selvfølgelig ikke allervigtigst, at lakken står og skinner som i udstillingsvinduet, men det umiddelbare indtryk af traktoren kan vidne om, hvordan traktoren er blevet behandlet af sin nuværende ejer.

Hvis malingen er meget afbleget og skaller af, kan det tyde på, at traktoren har stået udendørs og været udsat for både sol, vind og vand. Det har som udgangspunkt ikke de store konsekvenser, men der er dog nogle vigtige dele på dyret, som ikke kan klare det danske vejr super godt. Gummidele, eksempelvis pakninger, slanger og bælter, kan blive stive og tørre ud ved længere tids eksponering i sollys. Og så er der selvfølgelig rust.

Havetraktorer til salg på DBA netop nu:

 1. Havetraktor, Husquvarna, 12,5 hk, R213C, hydrostat, 94 cm Combi klipper, årgang 2013, næsten nye kni

  Havetraktor, Husquvarna, 12,5 hk, R213C, hydrostat, 94 cm Combi klipper, årgang 2013, næsten nye knive og ny olie, tlf 29254466

  13.500,00 kr.22-05-2024
 2. Solo by AL-KO T 22-110.0 HDH-A V2

  Solo by AL-KO T 22-110.0 HDH-A V2

  Havetraktor, Solo by Al-ko, hk 22, Premium traktor til højt græs Havetraktor med et svejset klippebord til klipning af højt græs gør den ideelt til frugtplantager, skovområde og områder med højt græs

  27.895,00 kr.07-10-2022
 3. Havetraktor, 13,5 hk, Stiga Villa 14 HST årg 2012 med 95cm bioklip bor stort service og slebet knive

  Havetraktor, 13,5 hk, Stiga Villa 14 HST årg 2012 med 95cm bioklip bor stort service og slebet knive ingen rust i bor ingen lejestøj super fin stand og kører godt med hydrostat gear pris 9495kr henv 2

  9.495,00 kr.22-05-2024
 4. Havetraktor, Honda GTM 1500 , 22 hk hk, Honda 22hk frontklipper, el hejs og el tilkobling af klippeb

  Havetraktor, Honda GTM 1500 , 22 hk hk, Honda 22hk frontklipper, el hejs og el tilkobling af klippebor klippebor og udstødning er galvaniseret for et par er siden så ingen ruster , klippe brede 115cm

  8.900,00 kr.22-05-2024
 5. Havetraktor, Bocart 110cc , 15 hk, Sælges lækker bocart !! 

Bocart 110cc 4takt 
med to steder juste

  Havetraktor, Bocart 110cc , 15 hk, Sælges lækker bocart !! Bocart 110cc 4takt med to steder justering bar Elstart Lys horn Køre små 50km/t - kan justeres fartbegrænsning! Ned til 20 km/t Bliver

  10.000,00 kr.22-05-2024
 6. Havetraktor, Mcculloch, 20 hk, Mcculloch motor BRIGG STRATTION 656cc v-Twin
Med opsamler

  Havetraktor, Mcculloch, 20 hk, Mcculloch motor BRIGG STRATTION 656cc v-Twin Med opsamler

  13.000,00 kr.22-05-2024

I skrivende stund er der 814 havetraktorer til salg på DBA, og 66 af dem koster mindre end 2.000 kroner.

Er der synlig rust eller tegn på rust? Rust er roden til alt ondt, når vi taler metal, og det gør vi! Synlig rust skal behandles, ellers lever din kommende havetraktor på lånt tid.

Læg mærke til, om malingen "bobler", da det er tegn på, at malingen slipper metallet, og i 9 af 10 tilfælde skyldes bobler i malingen rust.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer
Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Når det så er sagt, betyder enkelte rustpletter ikke, du skal vende ryggen til sælger og køre videre til den næste. Små rustpletter kan give dig en nogenlunde ide omkring, hvorledes den tidligere ejer har vedligeholdt traktoren.

Er der for eksempel tegn på reparationer af tidligere rustskader, kan du godt regne med, at ejeren har været opmærksom på vedligehold og har gjort, hvad han/hun kunne, for at forhindre, at rusten har bredt sig.

Lækker havetraktoren olie eller hydraulisk væske?

Olie og hydraulisk væske kan ses som pletter og misfarvninger i malingen, og i nogen tilfælde kan pletterne komme fra dele af motoren, som lækker. Ligesom alle andre maskiner med forbrændingsmotorer kan havetraktorens motor også lække efter længere tids brug, specielt hvis det er en ældre motor.

De mest oplagte steder at finde læk er omkring motorens drivaksel og kraftoverførselsakslen. Olielæk på disse steder kan indikere en defekt forsegling og kan i værste tilfælde betyde, at kuglelejerne er nedslidte, og det er ikke billigt at få udskiftet eller repareret.


Hydraulisk olie på afveje
Hydraulisk olie på afveje

SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til

Nogle havetraktorer har hydrauliske lifte til at køre klippedækket op og ned. De består af hydrauliske cylindre, som pumpes eller tømmes for olie, hvilket løfter eller sænker klippedækket. Cylindrene og slangerne tilknyttet, kan udtørre, knække eller springe læk. Kig godt efter læk, da højtryks olieslanger er ganske dyre, og udskiftningen af dem kan blive en dyr fornøjelse.

Inden du starter motoren

Inden du tænder for dyret, vil jeg anbefale dig, at du tjekker de forskellige bevægelige dele på havetraktoren.

- Kan rattet dreje ordentligt og følger hjulene med uden for meget ratslør?

- Hvordan ser dækkene ud? Er dækkene pæne og velholdte uden revner og holder de fin luft, så er du på den sikre side.

- Hvordan er standen på græsdækket? Tjek dækket efter og se, om der er græs eller andre fremmedlegemer, som kan forhindre knivene i at køre ordentligt rundt. Og tjek også, at bladene er skarpe, nu hvor du alligevel er kravlet ind under traktoren.
Hvis traktoren står på en plan overflade, vil jeg anbefale dig at måle afstanden fra græsdækket til jorden på begge sider af traktoren.
Hvis der er stor højdeforskel, kan det tyde på, at græsdækket er slået skævt på grund af påkørsel eller lignende, og det er en alvorlig fejl.

- Kig på ledningsnettet. Gennemgå ledningerne på havetraktoren og vær opmærksom på, om de er ordentligt isolerede, og der ikke er foretaget hjemmelavede splejsninger fordi de tidligere har været revet over.

- Tjek olien. Som det sidste inden du starter motoren, vil jeg også anbefale dig at tjekke olien. En lav oliestand kan tyde på enten læk eller dårlig vedligeholdelse.

Når du har været igennem ovenstående tjekliste, er det endelig tid til at tænde for banditten.

Plæneklippere på DBA:

 1. Robotplæneklipper, Worx Landroid, Hej. 

Sælger min robotklipper da jeg er gået over til en benzinpl

  Robotplæneklipper, Worx Landroid, Hej. Sælger min robotklipper da jeg er gået over til en benzinplæneklipper. Den er en 1000m2 og står 100 % iorden. Der skal købes kabel da mit er nedgravet. Der e

  5.000,00 kr.22-05-2024
 2. Selvkørende, TEXAS 4605TR/W klippebredde 46cm. Bioklip, opsamling og bagudkast. Er serviceret med ka

  Selvkørende, TEXAS 4605TR/W klippebredde 46cm. Bioklip, opsamling og bagudkast. Er serviceret med karburator renset, filter renset, nyt tændrør, kniv slebet og hjul smurt. En rigtig fin maskine i fin

  1.350,00 kr.22-05-2024
 3. Stiga Robotplæneklipper G1200

  Stiga Robotplæneklipper G1200

  Robotplæneklipper, Stiga, Stiga G1200 Robotplæneklippere med afgræsningskabel. Lad robotplæneklipperen STIGA G 1200 klare arbejdet for dig, så du kan bruge tiden på vigtigere ting. Den kompakte og le

  9.599,00 kr.22-01-2024
 4. Bioklipper, Texas, Ældre men stadig meget fin plæneklipper.
Starter og køre/klipper uden problemer.

  Bioklipper, Texas, Ældre men stadig meget fin plæneklipper. Starter og køre/klipper uden problemer.

  600,00 kr.22-05-2024
 5. Rotorklipper, Bioklipper med Alu Skjold. Klippebredde 55 cm. Er i orden.

  Rotorklipper, Bioklipper med Alu Skjold. Klippebredde 55 cm. Er i orden.

  600,00 kr.22-05-2024
 6. Selvkørende, AL-KO, AL-KO

SOLO PLÆNEKLIPPER 5219 SP-A med opsamler.

Normalpris 2.995 kr

Salgspris

  Selvkørende, AL-KO, AL-KO SOLO PLÆNEKLIPPER 5219 SP-A med opsamler. Normalpris 2.995 kr Salgspris 999 kr Starter uden problemer - kører perfekt - Benzindunk medfølger.

  999,00 kr.22-05-2024

I skrivende stund er der 1.139 plæneklippere til salg på DBA, og langt de fleste koster mindre end 2.000 kroner.

Hvordan kører motoren

Den måske vigtigste indikator på en brugt havetraktors stand er, hvor let motoren starter. Hvis motoren koldstarter første gang, kan du være ret sikker på, der ikke er nogen seriøse problemer med motoren. Hvis du derimod oplever at skulle bruge flere forsøg på at starte motoren, kan det betyde problemer. Ikke nødvendigvis noget alvorligt, men dog en udfordring.

Startproblemer kan skyldes mange forskellige ting ligefra gamle tændrør og beskidt luftfilter, til problemer med motorventilerne og brændstoftilførsel.

Protip
Hvis du køber over nettet, kan du bede sælgeren om at optage en lille video af en koldstart og sende til dig. Bed sælger om at røre ved udstødningen, inden han/hun starter traktoren. Hvis udstødningen er varm, så er motoren også varm.

Når du har fået drejet nøglen, og din kommende havetraktor er klar til en testtur, skal du lægge mærke til, om den spytter uforholdsmæssigt meget røg ud, eller motoren kører regelmæssigt uden at knalde og sprutte.

LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer

Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.
Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.

Kør en tur på traktoren


Vær sikker på, at traktoren kører fint ved både lav og max hastighed.
Og hvis du har muligheden for det, så test selvfølgelig græsklipningen. Bliver græsset slået ensartet, og kører knivene fint uden mislyde?

Hvad med en havefræser?

 1. Texas El-Tex 1400 mini fræser

  Texas El-Tex 1400 mini fræser

  TEXAS EL-TEX 1400 MINI FRÆSER, TEXAS, Elektrisk fræser til arbejde i mindre jordarealer. Denne havefræser er ideel til mindre jordbede og urtehaver, hvor pladsen er trang. El-tex 1400 er en elektris

  1.199,00 kr.12-12-2019
 2. Havefræser, Husqvarna, hk 18, Kraftig jordfræser af mærket Husquarna model TR 348 udlejes.

Leje pr.

  Havefræser, Husqvarna, hk 18, Kraftig jordfræser af mærket Husquarna model TR 348 udlejes. Leje pr. døgn 600 excl. Moms. Depositum 2500,- Levering/ afhentning: Amager: 400,- Kbh: 600,- Sjælland: 8

  600,00 kr.30-03-2021
 3. Partner, FT 5, 5 hk, Partner FT 5 har stået stille i nogle År. Har fået ny Tændspole og ny Karburat

  Partner, FT 5, 5 hk, Partner FT 5 har stået stille i nogle År. Har fået ny Tændspole og ny Karburator. Har kørt med den i ca 1 time, efter opstart, men nu vil den ikke starte. Derfor et gør det selv

  500,00 kr.21-05-2024
 4. Til genbyg dele som dét er Uden returret garanti, GØR DET SELV PROJEKTER Kan ikke køre

- FAST AFHEN

  Til genbyg dele som dét er Uden returret garanti, GØR DET SELV PROJEKTER Kan ikke køre - FAST AFHENTNINGSPRIS KONTANT - INGEN BESKEDER - KUN TLF OPKALD MED NR VIS - RING PÅ TLF 2665-7665 Agria med

  1.000,00 kr.21-05-2024
 5. Havefræser, Tiller, 6 hk, Rigtig fin 6,5 hk havefræser med el start, sælges. 
Mangler batteri. 
1200

  Havefræser, Tiller, 6 hk, Rigtig fin 6,5 hk havefræser med el start, sælges. Mangler batteri. 1200.- 1500.- med nyt batteri. Henvendelse til Carsten 21 46 51 10

  1.200,00 kr.21-05-2024
 6. Havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser med div. redskaber sælges som Defekt (trænger til kærlig pleje).

  Havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser med div. redskaber sælges som Defekt (trænger til kærlig pleje). Tilbehør: Gummihjul Plov Harve Skuffejern m.m

  550,00 kr.21-05-2024

Klik her og find havefræsere til salg på DBA. I skrivende stund er der 129, der koster mindre end 1.000 kroner.

De sidste detaljer

Husk at få alt tilbehøret med, inden du giver håndsslag. Spørg efter eventuelle ekstranøgler, manualer, og om sælger har gamle kvitteringer fra reparationer eller serviceeftersyn liggende.

Når du har fået testet, stillet spørgsmål og fået styr på alt tilbehøret, kan du med god ro i maven købe din nye brugte havetraktor, eller selvfølgelig lige prøve at prutte prisen et nøk længere ned.

Hvis en havetraktor er i overkanten, og du kun har brug for en god stabil plæneklipper, så kan jeg anbefale at læse Louises fine guide til at valg af plæneklipper.

God fornøjelse.

Relaterede artikler