10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Udeliv

10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Søren J.
Søren J.

En havetraktor er et køretøj, og ligesom med brugtbiler er det vigtigt at holde tungen lige i munden og vide, hvad du skal se efter og spørge ind til, når du køber en brugt. Her får du en række gode råd, så du er godt klædt på til købet.

En splinterny havetraktor kan snildt løbe op i 20-30.000 kroner, og ligesom med andre køretøjer er der et stort brugtmarked, hvor du sagtens kan finde netop lige den haveracer, du har brug for - til langt færre penge. På DBA er den mest søgte vare, når foråret rammer Danmark, 'havetraktor', og der er velfungerende, brugte maskiner til under halvdelen af nyprisen, så det er bare om at springe ud i det.

Men inden du trækker pottemonéen frem, har jeg selvfølgelig samlet en række gode råd, så du er klar til den gode handel.

Havetraktorer findes i mange størrelser, farver, faconer og med et væld af features, ganske ligesom deres “storebrødre”, de almindelige traktorer. Det er generelt nogle holdbare maskiner, som kan klare en hel del, men da det er arbejdsredskaber med bevægelige dele, skal du være opmærksom på lidt af hvert - Her er hvad du skal kigge efter.

Umiddelbar tilstand

Hvad er dit umiddelbare første indtryk af traktoren? Det er selvfølgelig ikke allervigtigst, at lakken står og skinner som i udstillingsvinduet, men det umiddelbare indtryk af traktoren kan vidne om, hvordan traktoren er blevet behandlet af sin nuværende ejer.

Hvis malingen er meget afbleget og skaller af, kan det tyde på, at traktoren har stået udendørs og været udsat for både sol, vind og vand. Det har som udgangspunkt ikke de store konsekvenser, men der er dog nogle vigtige dele på dyret, som ikke kan klare det danske vejr super godt. Gummidele, eksempelvis pakninger, slanger og bælter, kan blive stive og tørre ud ved længere tids eksponering i sollys. Og så er der selvfølgelig rust.

Havetraktorer til salg på DBA netop nu:

 1. Havetraktor, Stiga, 20,5 hk, Virkelig stærk frontklipper fra stiga, med 4-hjulstræk, hydraulisk styr

  Havetraktor, Stiga, 20,5 hk, Virkelig stærk frontklipper fra stiga, med 4-hjulstræk, hydraulisk styring, 2-cylindret Honda motor.

  17.500,00 kr.05-12-2023
 2. Havetraktor, Stiga villa, 14 hk, Stiga villa 14 HST ÅRGANG 2010. 

Motor kører perfekt. Ny olie ski

  Havetraktor, Stiga villa, 14 hk, Stiga villa 14 HST ÅRGANG 2010. Motor kører perfekt. Ny olie skiftet. Nye for dæk monteret i år. Gearkassen bakker bedst når den er driftvarm hvilket du skal væ

  5.500,00 kr.05-12-2023
 3. Havetraktor, Husqvarna 214Tc, hk 16, Vi har Danmarks billigste pris på r214tc.2023 model Stærk Rider

  Havetraktor, Husqvarna 214Tc, hk 16, Vi har Danmarks billigste pris på r214tc.2023 model Stærk Rider med tocylindret motor og 94 cm Combi-Klippebord, som byder på førsteklasses klipning med BioClip(r)

  26.495,00 kr.25-11-2019
 4. Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, som giver mulighed fo

  Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, som giver mulighed for førsteklasses klipning med BioClip(r) og bagudkast. Egnet til hus- og landejere, som kræver høj ef

  23.395,00 kr.25-11-2019
 5. Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, 2023 model som giver

  Havetraktor, Husqvarna 214c, hk 13, Effektiv Rider med 94 cm Combi-Klippebord, 2023 model som giver mulighed for førsteklasses klipning med BioClip(r) og bagudkast. Egnet til hus- og landejere, som kr

  23.395,00 kr.25-11-2019
 6. Husqvarna 214tc

  Husqvarna 214tc

  Havetraktor, husqvarna 214 TC, hk 16, Vi har Danmarks billigste pris på 214tc model Stærk Rider med tocylindret motor og 94 cm Combi-Klippebord, som byder på førsteklasses klipning med BioClip(r) og b

  26.495,00 kr.25-11-2019

I skrivende stund er der 814 havetraktorer til salg på DBA, og 66 af dem koster mindre end 2.000 kroner.

Er der synlig rust eller tegn på rust? Rust er roden til alt ondt, når vi taler metal, og det gør vi! Synlig rust skal behandles, ellers lever din kommende havetraktor på lånt tid.

Læg mærke til, om malingen "bobler", da det er tegn på, at malingen slipper metallet, og i 9 af 10 tilfælde skyldes bobler i malingen rust.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer
Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Når det så er sagt, betyder enkelte rustpletter ikke, du skal vende ryggen til sælger og køre videre til den næste. Små rustpletter kan give dig en nogenlunde ide omkring, hvorledes den tidligere ejer har vedligeholdt traktoren.

Er der for eksempel tegn på reparationer af tidligere rustskader, kan du godt regne med, at ejeren har været opmærksom på vedligehold og har gjort, hvad han/hun kunne, for at forhindre, at rusten har bredt sig.

Lækker havetraktoren olie eller hydraulisk væske?

Olie og hydraulisk væske kan ses som pletter og misfarvninger i malingen, og i nogen tilfælde kan pletterne komme fra dele af motoren, som lækker. Ligesom alle andre maskiner med forbrændingsmotorer kan havetraktorens motor også lække efter længere tids brug, specielt hvis det er en ældre motor.

De mest oplagte steder at finde læk er omkring motorens drivaksel og kraftoverførselsakslen. Olielæk på disse steder kan indikere en defekt forsegling og kan i værste tilfælde betyde, at kuglelejerne er nedslidte, og det er ikke billigt at få udskiftet eller repareret.


Hydraulisk olie på afveje
Hydraulisk olie på afveje

SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til

Nogle havetraktorer har hydrauliske lifte til at køre klippedækket op og ned. De består af hydrauliske cylindre, som pumpes eller tømmes for olie, hvilket løfter eller sænker klippedækket. Cylindrene og slangerne tilknyttet, kan udtørre, knække eller springe læk. Kig godt efter læk, da højtryks olieslanger er ganske dyre, og udskiftningen af dem kan blive en dyr fornøjelse.

Inden du starter motoren

Inden du tænder for dyret, vil jeg anbefale dig, at du tjekker de forskellige bevægelige dele på havetraktoren.

- Kan rattet dreje ordentligt og følger hjulene med uden for meget ratslør?

- Hvordan ser dækkene ud? Er dækkene pæne og velholdte uden revner og holder de fin luft, så er du på den sikre side.

- Hvordan er standen på græsdækket? Tjek dækket efter og se, om der er græs eller andre fremmedlegemer, som kan forhindre knivene i at køre ordentligt rundt. Og tjek også, at bladene er skarpe, nu hvor du alligevel er kravlet ind under traktoren.
Hvis traktoren står på en plan overflade, vil jeg anbefale dig at måle afstanden fra græsdækket til jorden på begge sider af traktoren.
Hvis der er stor højdeforskel, kan det tyde på, at græsdækket er slået skævt på grund af påkørsel eller lignende, og det er en alvorlig fejl.

- Kig på ledningsnettet. Gennemgå ledningerne på havetraktoren og vær opmærksom på, om de er ordentligt isolerede, og der ikke er foretaget hjemmelavede splejsninger fordi de tidligere har været revet over.

- Tjek olien. Som det sidste inden du starter motoren, vil jeg også anbefale dig at tjekke olien. En lav oliestand kan tyde på enten læk eller dårlig vedligeholdelse.

Når du har været igennem ovenstående tjekliste, er det endelig tid til at tænde for banditten.

Plæneklippere på DBA:

 1. STIHL RMA 2.2 RPV Batteri-plæneklipper med ECO-mode - klippebredde: 46 cm

  STIHL RMA 2.2 RPV Batteri-plæneklipper med ECO-mode - klippebredde: 46 cm

  Skov, Park & Have > Walk-behind maskiner > Plænekl, Stihl, Ny og opdateret batteriplæneklipper Med Stihls nye udgave af RMA2 RPV, RMA 2.2 RPV får du en batteridrevet plæneklipper, som er perfekt til

  4.792,00 kr.09-09-2023
 2. STIHL RMA 443.2 PV Batteri-plæneklipper med opsamler og ECO-mode - klippebred...

  STIHL RMA 443.2 PV Batteri-plæneklipper med opsamler og ECO-mode - klippebred...

  Skov, Park & Have > Walk-behind maskiner > Plænekl, Stihl, Ny og opdateret version af Stihls batteriplæneklipper Stihls RMA 443-serie af batteridrevne plæneklippere er netop blevet opdateret, og med R

  4.999,00 kr.09-09-2023
 3. STIHL RMA 235 Batteri-plæneklipper med opsamler og ECO-mode - klippebredde: 3...

  STIHL RMA 235 Batteri-plæneklipper med opsamler og ECO-mode - klippebredde: 3...

  Skov, Park & Have > Walk-behind maskiner > Plænekl, Stihl, Bemærk, at batteri og lader til denne plæneklipper skal tilkøbes separat Let batteri-plæneklipper til mindre haver RMA 235 er en letvægtsplæ

  1.495,00 kr.09-09-2023
 4. Plæneklipper 370 mm UDEN batteri 40 Volt

  Plæneklipper 370 mm UDEN batteri 40 Volt

  Plæneklipper 370 mm UDEN batteri 40 Volt, Denne trådløs 40 Volt græsslåmaskine med en børsteløs motor. Denne motor gør plæneklipperen endnu mere kraftfuld og holdbar, så du oplever mindre vibrationer

  1.864,00 kr.23-11-2023
 5. Rotorklipper, Stiga, Model: Multiclip 750 S AE, Selvtræk variabel, Klippebrede 48 cm, batteri og lad

  Rotorklipper, Stiga, Model: Multiclip 750 S AE, Selvtræk variabel, Klippebrede 48 cm, batteri og lader købes ved siden af.

  3.995,00 kr.04-08-2022
 6. Husqvarna LB 144i Batteri-plæneklipper - klippebredde: 44 cm

  Husqvarna LB 144i Batteri-plæneklipper - klippebredde: 44 cm

  Skov, Park & Have > Walk-behind maskiner > Plænekl, Husqvarna, Batteri-plæneklipper Husqvarnas LB 144i batteri plæneklipper er en topmoderne maskine, der er designet til at være både effektiv og miljø

  3.295,00 kr.09-09-2023

I skrivende stund er der 1.139 plæneklippere til salg på DBA, og langt de fleste koster mindre end 2.000 kroner.

Hvordan kører motoren

Den måske vigtigste indikator på en brugt havetraktors stand er, hvor let motoren starter. Hvis motoren koldstarter første gang, kan du være ret sikker på, der ikke er nogen seriøse problemer med motoren. Hvis du derimod oplever at skulle bruge flere forsøg på at starte motoren, kan det betyde problemer. Ikke nødvendigvis noget alvorligt, men dog en udfordring.

Startproblemer kan skyldes mange forskellige ting ligefra gamle tændrør og beskidt luftfilter, til problemer med motorventilerne og brændstoftilførsel.

Protip
Hvis du køber over nettet, kan du bede sælgeren om at optage en lille video af en koldstart og sende til dig. Bed sælger om at røre ved udstødningen, inden han/hun starter traktoren. Hvis udstødningen er varm, så er motoren også varm.

Når du har fået drejet nøglen, og din kommende havetraktor er klar til en testtur, skal du lægge mærke til, om den spytter uforholdsmæssigt meget røg ud, eller motoren kører regelmæssigt uden at knalde og sprutte.

LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer

Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.
Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.

Kør en tur på traktoren


Vær sikker på, at traktoren kører fint ved både lav og max hastighed.
Og hvis du har muligheden for det, så test selvfølgelig græsklipningen. Bliver græsset slået ensartet, og kører knivene fint uden mislyde?

Hvad med en havefræser?

 1. Havefræser, Hurricane, Brugt ganske lidt så standen er fin. Kører og starter fint. 3.0 kw med 4 takt

  Havefræser, Hurricane, Brugt ganske lidt så standen er fin. Kører og starter fint. 3.0 kw med 4 takts motor

  2.500,00 kr.05-12-2023
 2. Fræser, NIBBI , 9.5 HK 68CM Fræser +Moms

  Fræser, NIBBI , 9.5 HK 68CM Fræser +Moms

  5.000,00 kr.22-11-2023
 3. Texas havefræser LILLI 534 TG

  Texas havefræser LILLI 534 TG

  Havefræser, Texas Lilli 534 TG, Texas havefræser model LILLI 534 TG - komplet / samlet. Udstillingsmodel Så længe lager haves.

  2.250,00 kr.07-11-2023
 4. Fejemaskine, Nibbi , 14 hk, Rigtig god solid og iorden Nibbi 14 HK -starter nemt, bremser smurt op o

  Fejemaskine, Nibbi , 14 hk, Rigtig god solid og iorden Nibbi 14 HK -starter nemt, bremser smurt op og virker som de skal, dødmandsgreb, 4 gear frem 1 bak, med vendegear. Bomstærk maskine som bare går

  3.900,00 kr.04-12-2023
 5. Havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser med fejemaskine. Kombimaskine. Har ikke været startet i år, kør

  Havefræser, Texas, 5 hk, Havefræser med fejemaskine. Kombimaskine. Har ikke været startet i år, kører fint rundt i motoren

  900,00 kr.04-12-2023
 6. snekost, Adriatica, 6 hk, Adriatico snekost med GX160 5,5 HK Honda motor og 80 cm kost sælges. DEFEK

  snekost, Adriatica, 6 hk, Adriatico snekost med GX160 5,5 HK Honda motor og 80 cm kost sælges. DEFEKT Kardan / kraft overførelse. Alt andet virker perfekt. Nyere børster. Evt. til dele. Motor starter

  1.000,00 kr.03-12-2023

Klik her og find havefræsere til salg på DBA. I skrivende stund er der 129, der koster mindre end 1.000 kroner.

De sidste detaljer

Husk at få alt tilbehøret med, inden du giver håndsslag. Spørg efter eventuelle ekstranøgler, manualer, og om sælger har gamle kvitteringer fra reparationer eller serviceeftersyn liggende.

Når du har fået testet, stillet spørgsmål og fået styr på alt tilbehøret, kan du med god ro i maven købe din nye brugte havetraktor, eller selvfølgelig lige prøve at prutte prisen et nøk længere ned.

Hvis en havetraktor er i overkanten, og du kun har brug for en god stabil plæneklipper, så kan jeg anbefale at læse Louises fine guide til at valg af plæneklipper.

God fornøjelse.

Relaterede artikler