10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Udeliv

10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Søren J.
Søren J.

En havetraktor er et køretøj, og ligesom med brugtbiler er det vigtigt at holde tungen lige i munden og vide, hvad du skal se efter og spørge ind til, når du køber en brugt. Her får du en række gode råd, så du er godt klædt på til købet.

En splinterny havetraktor kan snildt løbe op i 20-30.000 kroner, og ligesom med andre køretøjer er der et stort brugtmarked, hvor du sagtens kan finde netop lige den haveracer, du har brug for - til langt færre penge. På DBA er den mest søgte vare, når foråret rammer Danmark, 'havetraktor', og der er velfungerende, brugte maskiner til under halvdelen af nyprisen, så det er bare om at springe ud i det.

Men inden du trækker pottemonéen frem, har jeg selvfølgelig samlet en række gode råd, så du er klar til den gode handel.

Havetraktorer findes i mange størrelser, farver, faconer og med et væld af features, ganske ligesom deres “storebrødre”, de almindelige traktorer. Det er generelt nogle holdbare maskiner, som kan klare en hel del, men da det er arbejdsredskaber med bevægelige dele, skal du være opmærksom på lidt af hvert - Her er hvad du skal kigge efter.

Umiddelbar tilstand

Hvad er dit umiddelbare første indtryk af traktoren? Det er selvfølgelig ikke allervigtigst, at lakken står og skinner som i udstillingsvinduet, men det umiddelbare indtryk af traktoren kan vidne om, hvordan traktoren er blevet behandlet af sin nuværende ejer.

Hvis malingen er meget afbleget og skaller af, kan det tyde på, at traktoren har stået udendørs og været udsat for både sol, vind og vand. Det har som udgangspunkt ikke de store konsekvenser, men der er dog nogle vigtige dele på dyret, som ikke kan klare det danske vejr super godt. Gummidele, eksempelvis pakninger, slanger og bælter, kan blive stive og tørre ud ved længere tids eksponering i sollys. Og så er der selvfølgelig rust.

Havetraktorer til salg på DBA netop nu:

 1. Havetraktor, Husqvarna proflex 21 awd, 21 hk

FAST PRIS 
Haves 2 stk. (29500kr og 33000kr)
stor og k

  Havetraktor, Husqvarna proflex 21 awd, 21 hk FAST PRIS Haves 2 stk. (29500kr og 33000kr) stor og kraftig husqvarna model med alt i udstyr og lavt timetal (1090 og 370). Nyserviceret med rigtig mang

  28.500,00 kr.09-06-2023
 2. Havetraktor, John Deere, 15 hk, John Deere LX178 med to cyl Tween vandkølet motor Hydro gear 44” k

  Havetraktor, John Deere, 15 hk, John Deere LX178 med to cyl Tween vandkølet motor Hydro gear 44” klipperbord med tre knive starter og køre fint

  11.500,00 kr.09-06-2023
 3. Havetraktor, Partner, Køre og klipper som den skal nyt batteri

  Havetraktor, Partner, Køre og klipper som den skal nyt batteri

  4.000,00 kr.09-06-2023
 4. Havetraktor, Husquarna, 15 hk, Husquarna YTH150XP med to cyl Kawasaki motor42” klipperbord sode remm

  Havetraktor, Husquarna, 15 hk, Husquarna YTH150XP med to cyl Kawasaki motor42” klipperbord sode remme knive store bagdæk kraftig Hydrostat bagtøj støbejerns forbro starter og køre perfekt tager evt di

  9.500,00 kr.09-06-2023
 5. Havetraktor, Stiga Villa 14 HST, 13,5 hk, Brigs & Stratton med elstart og fodbetjent hydrostatisk 
F

  Havetraktor, Stiga Villa 14 HST, 13,5 hk, Brigs & Stratton med elstart og fodbetjent hydrostatisk Fremdrift kører og klipper fint Lille afslag ved hurtig handel gives da vi har fået robot Ring ved

  8.500,00 kr.09-06-2023
 6. Havetraktor, Have traktor den skal have nyt batteri og skiftes tandhjul i starten kører rigtig godt

  Havetraktor, Have traktor den skal have nyt batteri og skiftes tandhjul i starten kører rigtig godt ellers 18hk

  4.000,00 kr.09-06-2023

I skrivende stund er der 814 havetraktorer til salg på DBA, og 66 af dem koster mindre end 2.000 kroner.

Er der synlig rust eller tegn på rust? Rust er roden til alt ondt, når vi taler metal, og det gør vi! Synlig rust skal behandles, ellers lever din kommende havetraktor på lånt tid.

Læg mærke til, om malingen "bobler", da det er tegn på, at malingen slipper metallet, og i 9 af 10 tilfælde skyldes bobler i malingen rust.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer
Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Når det så er sagt, betyder enkelte rustpletter ikke, du skal vende ryggen til sælger og køre videre til den næste. Små rustpletter kan give dig en nogenlunde ide omkring, hvorledes den tidligere ejer har vedligeholdt traktoren.

Er der for eksempel tegn på reparationer af tidligere rustskader, kan du godt regne med, at ejeren har været opmærksom på vedligehold og har gjort, hvad han/hun kunne, for at forhindre, at rusten har bredt sig.

Lækker havetraktoren olie eller hydraulisk væske?

Olie og hydraulisk væske kan ses som pletter og misfarvninger i malingen, og i nogen tilfælde kan pletterne komme fra dele af motoren, som lækker. Ligesom alle andre maskiner med forbrændingsmotorer kan havetraktorens motor også lække efter længere tids brug, specielt hvis det er en ældre motor.

De mest oplagte steder at finde læk er omkring motorens drivaksel og kraftoverførselsakslen. Olielæk på disse steder kan indikere en defekt forsegling og kan i værste tilfælde betyde, at kuglelejerne er nedslidte, og det er ikke billigt at få udskiftet eller repareret.


Hydraulisk olie på afveje
Hydraulisk olie på afveje

SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til

Nogle havetraktorer har hydrauliske lifte til at køre klippedækket op og ned. De består af hydrauliske cylindre, som pumpes eller tømmes for olie, hvilket løfter eller sænker klippedækket. Cylindrene og slangerne tilknyttet, kan udtørre, knække eller springe læk. Kig godt efter læk, da højtryks olieslanger er ganske dyre, og udskiftningen af dem kan blive en dyr fornøjelse.

Inden du starter motoren

Inden du tænder for dyret, vil jeg anbefale dig, at du tjekker de forskellige bevægelige dele på havetraktoren.

- Kan rattet dreje ordentligt og følger hjulene med uden for meget ratslør?

- Hvordan ser dækkene ud? Er dækkene pæne og velholdte uden revner og holder de fin luft, så er du på den sikre side.

- Hvordan er standen på græsdækket? Tjek dækket efter og se, om der er græs eller andre fremmedlegemer, som kan forhindre knivene i at køre ordentligt rundt. Og tjek også, at bladene er skarpe, nu hvor du alligevel er kravlet ind under traktoren.
Hvis traktoren står på en plan overflade, vil jeg anbefale dig at måle afstanden fra græsdækket til jorden på begge sider af traktoren.
Hvis der er stor højdeforskel, kan det tyde på, at græsdækket er slået skævt på grund af påkørsel eller lignende, og det er en alvorlig fejl.

- Kig på ledningsnettet. Gennemgå ledningerne på havetraktoren og vær opmærksom på, om de er ordentligt isolerede, og der ikke er foretaget hjemmelavede splejsninger fordi de tidligere har været revet over.

- Tjek olien. Som det sidste inden du starter motoren, vil jeg også anbefale dig at tjekke olien. En lav oliestand kan tyde på enten læk eller dårlig vedligeholdelse.

Når du har været igennem ovenstående tjekliste, er det endelig tid til at tænde for banditten.

Plæneklippere på DBA:

 1. Bioklipper, klippo triumph, Ny serviceret i meget fin stand.
Starter og kører perfekt 
Evt din defek

  Bioklipper, klippo triumph, Ny serviceret i meget fin stand. Starter og kører perfekt Evt din defekte/brugte klippo i bytte Give op til 1000 krone for din gamle klippo

  1.700,00 kr.09-06-2023
 2. Cylinderklipper, Gudenaa, Gudenaa L45-7 
Kraftig selvkørende cylinderklipper. De mønstrede gummidæk

  Cylinderklipper, Gudenaa, Gudenaa L45-7 Kraftig selvkørende cylinderklipper. De mønstrede gummidæk giver et godt greb i plænen. Står fuldstændig ubrugt og som ny. Opsamler, manual etc medfølger. Sæ

  2.500,00 kr.09-06-2023
 3. Selvkørende, Stiga, Selvkørende STIGA combi 
Brugt kun to sommer 
Virker fantastisk

  Selvkørende, Stiga, Selvkørende STIGA combi Brugt kun to sommer Virker fantastisk

  1.800,00 kr.09-06-2023
 4. Elklipper, Bedst i test plæneklipper
Bosch Rotak 43 li
Med det store 4 ah batteri og opsamler.0

  Elklipper, Bedst i test plæneklipper Bosch Rotak 43 li Med det store 4 ah batteri og opsamler.0

  1.800,00 kr.09-06-2023
 5. Anden plæneklipper, Klippo Cobra, Defekt plæneklipper, ved ikke hvad der er galt med den.
Uden opsam

  Anden plæneklipper, Klippo Cobra, Defekt plæneklipper, ved ikke hvad der er galt med den. Uden opsamler, derfor prisen. Kom med et bud.

  1.000,00 kr.09-06-2023
 6. Selvkørende, McCULLOCH, McCULLOCH/Electrolux edition 1 med Honda GCV 160 5,5 motor. 100 db. Model: B

  Selvkørende, McCULLOCH, McCULLOCH/Electrolux edition 1 med Honda GCV 160 5,5 motor. 100 db. Model: BH55Y21RHA. Rpm 3060 Br 53. Rigtig fin maskine med kraftig motor. Maskinen er lige gået igennem af fa

  1.200,00 kr.09-06-2023

I skrivende stund er der 1.139 plæneklippere til salg på DBA, og langt de fleste koster mindre end 2.000 kroner.

Hvordan kører motoren

Den måske vigtigste indikator på en brugt havetraktors stand er, hvor let motoren starter. Hvis motoren koldstarter første gang, kan du være ret sikker på, der ikke er nogen seriøse problemer med motoren. Hvis du derimod oplever at skulle bruge flere forsøg på at starte motoren, kan det betyde problemer. Ikke nødvendigvis noget alvorligt, men dog en udfordring.

Startproblemer kan skyldes mange forskellige ting ligefra gamle tændrør og beskidt luftfilter, til problemer med motorventilerne og brændstoftilførsel.

Protip
Hvis du køber over nettet, kan du bede sælgeren om at optage en lille video af en koldstart og sende til dig. Bed sælger om at røre ved udstødningen, inden han/hun starter traktoren. Hvis udstødningen er varm, så er motoren også varm.

Når du har fået drejet nøglen, og din kommende havetraktor er klar til en testtur, skal du lægge mærke til, om den spytter uforholdsmæssigt meget røg ud, eller motoren kører regelmæssigt uden at knalde og sprutte.

LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer

Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.
Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.

Kør en tur på traktoren


Vær sikker på, at traktoren kører fint ved både lav og max hastighed.
Og hvis du har muligheden for det, så test selvfølgelig græsklipningen. Bliver græsset slået ensartet, og kører knivene fint uden mislyde?

Hvad med en havefræser?

 1. Benzin fræser, Texas, 5 hk, Denne Texas havefræser sælges,da Jeg ikke har brug for den mere. Er fra

  Benzin fræser, Texas, 5 hk, Denne Texas havefræser sælges,da Jeg ikke har brug for den mere. Er fra 1979 og kører perfekt.

  700,00 kr.08-06-2023
 2. Havefræser

  Havefræser

  Havefræser, Ferrari, hk 13, Billigmaskinleje.dk tilbyder nu leje af stor prof. havefræser med elstart. En super lækker og brugervenlig maskine som tager godt fat og hjælper dig sikkert og problemfrit

  540,00 kr.18-03-2021
 3. Havefræser, Texas, Havefræser starter og funger fint upåklageligt  148 CC KUN LIDT BRUGT

  Havefræser, Texas, Havefræser starter og funger fint upåklageligt 148 CC KUN LIDT BRUGT

  850,00 kr.08-06-2023
 4. Fræser

  Fræser

  Fræser, Nibbi, hk 17, Professionel havefræser med en bredde på 80/70cm udlejes. 1000 ekskl.. Moms pr. dag. Levering/afhentning: Amager 400,- Kbh: 600,- Sjælland: 1000,- Depositum: 4500,- Kraftig

  1.000,00 kr.03-04-2021
 5. 4 takt benzin, Uden navn, 7 hk, Varen er ny og ubrugt 7,5 hp motor pris 1400 kr

  4 takt benzin, Uden navn, 7 hk, Varen er ny og ubrugt 7,5 hp motor pris 1400 kr

  1.400,00 kr.08-06-2023
 6. Hecht fræser 790 BS

  Hecht fræser 790 BS

  Havefræser, Hecht, hk 6, Hecht fræser 790 BS er en havefræser med Briggs & Stratton CR950 motor med en kapacitet på 208 cm 3 . Effekt 6,5 HK. Vægt 55 kg. arbejdsbredde 32/50/84 cm.

  4.295,00 kr.10-10-2021

Klik her og find havefræsere til salg på DBA. I skrivende stund er der 129, der koster mindre end 1.000 kroner.

De sidste detaljer

Husk at få alt tilbehøret med, inden du giver håndsslag. Spørg efter eventuelle ekstranøgler, manualer, og om sælger har gamle kvitteringer fra reparationer eller serviceeftersyn liggende.

Når du har fået testet, stillet spørgsmål og fået styr på alt tilbehøret, kan du med god ro i maven købe din nye brugte havetraktor, eller selvfølgelig lige prøve at prutte prisen et nøk længere ned.

Hvis en havetraktor er i overkanten, og du kun har brug for en god stabil plæneklipper, så kan jeg anbefale at læse Louises fine guide til at valg af plæneklipper.

God fornøjelse.

Relaterede artikler