10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Udeliv

10 gode råd til at købe en brugt havetraktor

Søren J.
Søren J.

En havetraktor er et køretøj, og ligesom med brugtbiler er det vigtigt at holde tungen lige i munden og vide, hvad du skal se efter og spørge ind til, når du køber en brugt. Her får du en række gode råd, så du er godt klædt på til købet.

En splinterny havetraktor kan snildt løbe op i 20-30.000 kroner, og ligesom med andre køretøjer er der et stort brugtmarked, hvor du sagtens kan finde netop lige den haveracer, du har brug for - til langt færre penge. På DBA er den mest søgte vare, når foråret rammer Danmark, 'havetraktor', og der er velfungerende, brugte maskiner til under halvdelen af nyprisen, så det er bare om at springe ud i det.

Men inden du trækker pottemonéen frem, har jeg selvfølgelig samlet en række gode råd, så du er klar til den gode handel.

Havetraktorer findes i mange størrelser, farver, faconer og med et væld af features, ganske ligesom deres “storebrødre”, de almindelige traktorer. Det er generelt nogle holdbare maskiner, som kan klare en hel del, men da det er arbejdsredskaber med bevægelige dele, skal du være opmærksom på lidt af hvert - Her er hvad du skal kigge efter.

Umiddelbar tilstand

Hvad er dit umiddelbare første indtryk af traktoren? Det er selvfølgelig ikke allervigtigst, at lakken står og skinner som i udstillingsvinduet, men det umiddelbare indtryk af traktoren kan vidne om, hvordan traktoren er blevet behandlet af sin nuværende ejer.

Hvis malingen er meget afbleget og skaller af, kan det tyde på, at traktoren har stået udendørs og været udsat for både sol, vind og vand. Det har som udgangspunkt ikke de store konsekvenser, men der er dog nogle vigtige dele på dyret, som ikke kan klare det danske vejr super godt. Gummidele, eksempelvis pakninger, slanger og bælter, kan blive stive og tørre ud ved længere tids eksponering i sollys. Og så er der selvfølgelig rust.

Havetraktorer til salg på DBA netop nu:

 1. Havetraktor, Start selv Hydro aluskjold

- INGEN BESKEDER - KUN TLF OPKALD MED NR VIS - RING PÅ TLF

  Havetraktor, Start selv Hydro aluskjold - INGEN BESKEDER - KUN TLF OPKALD MED NR VIS - RING PÅ TLF 2665-7665 FAST AFHENTNINGSPRIS KONTANT Den gik pludselig i stå og vil ikke starte igen Der er strø

  4.000,00 kr.24-09-2023
 2. Havetraktor, Husqvarna, Husqvarna ts 142 med fod Hydrostat maskinen er som ny har ikke kørt meget de

  Havetraktor, Husqvarna, Husqvarna ts 142 med fod Hydrostat maskinen er som ny har ikke kørt meget der er stadig knopper på Dækkene

  16.000,00 kr.24-09-2023
 3. Havetraktor, ferguson tea 20, 28 hk, Fin traktor har haft den siden jeg var barn. Skal til at sælge

  Havetraktor, ferguson tea 20, 28 hk, Fin traktor har haft den siden jeg var barn. Skal til at sælge hus så jeg har ikke plads til den. Har fået renoveret topstykke. Skal have ny benzin hane. transport

  10.000,00 kr.24-09-2023
 4. Havetraktor, Mtd minirider 76 Sde, Mdt minirider 76 Sde havetraktor. Står i fin stand og har ikke væ

  Havetraktor, Mtd minirider 76 Sde, Mdt minirider 76 Sde havetraktor. Står i fin stand og har ikke været brugt meget. Kører fint og starter uden problemer. 6 gear Justerbar klippehøjde Klippebredde ca

  5.500,00 kr.24-09-2023
 5. Havetraktor, Stiga, 12,5 hk, Stiga Villa med hygrostat fremdrift i håndtag
Velholdt maskine med det

  Havetraktor, Stiga, 12,5 hk, Stiga Villa med hygrostat fremdrift i håndtag Velholdt maskine med det store klippebord som er 100% i orden uden gennemtærring Maskinen fungere men skal have nye knive og

  5.500,00 kr.24-09-2023
 6. Havetraktor, Stiga, En ældre havetraktor som var med i vores huskøb, den kan bruges som den eller el

  Havetraktor, Stiga, En ældre havetraktor som var med i vores huskøb, den kan bruges som den eller eller hvis man mangler reservedele ?? Pris kan forhandles

  5.000,00 kr.24-09-2023

I skrivende stund er der 814 havetraktorer til salg på DBA, og 66 af dem koster mindre end 2.000 kroner.

Er der synlig rust eller tegn på rust? Rust er roden til alt ondt, når vi taler metal, og det gør vi! Synlig rust skal behandles, ellers lever din kommende havetraktor på lånt tid.

Læg mærke til, om malingen "bobler", da det er tegn på, at malingen slipper metallet, og i 9 af 10 tilfælde skyldes bobler i malingen rust.

LÆS OGSÅ: 15 gode råd til at købe en brugt motorsav

Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer
Rust på motordele og bevægelige dele kan betyde kommende reparationer

LÆS OGSÅ: 6 råd til dig, der vil sælge eller købe et træ eller en busk på DBA

Når det så er sagt, betyder enkelte rustpletter ikke, du skal vende ryggen til sælger og køre videre til den næste. Små rustpletter kan give dig en nogenlunde ide omkring, hvorledes den tidligere ejer har vedligeholdt traktoren.

Er der for eksempel tegn på reparationer af tidligere rustskader, kan du godt regne med, at ejeren har været opmærksom på vedligehold og har gjort, hvad han/hun kunne, for at forhindre, at rusten har bredt sig.

Lækker havetraktoren olie eller hydraulisk væske?

Olie og hydraulisk væske kan ses som pletter og misfarvninger i malingen, og i nogen tilfælde kan pletterne komme fra dele af motoren, som lækker. Ligesom alle andre maskiner med forbrændingsmotorer kan havetraktorens motor også lække efter længere tids brug, specielt hvis det er en ældre motor.

De mest oplagte steder at finde læk er omkring motorens drivaksel og kraftoverførselsakslen. Olielæk på disse steder kan indikere en defekt forsegling og kan i værste tilfælde betyde, at kuglelejerne er nedslidte, og det er ikke billigt at få udskiftet eller repareret.


Hydraulisk olie på afveje
Hydraulisk olie på afveje

SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til

Nogle havetraktorer har hydrauliske lifte til at køre klippedækket op og ned. De består af hydrauliske cylindre, som pumpes eller tømmes for olie, hvilket løfter eller sænker klippedækket. Cylindrene og slangerne tilknyttet, kan udtørre, knække eller springe læk. Kig godt efter læk, da højtryks olieslanger er ganske dyre, og udskiftningen af dem kan blive en dyr fornøjelse.

Inden du starter motoren

Inden du tænder for dyret, vil jeg anbefale dig, at du tjekker de forskellige bevægelige dele på havetraktoren.

- Kan rattet dreje ordentligt og følger hjulene med uden for meget ratslør?

- Hvordan ser dækkene ud? Er dækkene pæne og velholdte uden revner og holder de fin luft, så er du på den sikre side.

- Hvordan er standen på græsdækket? Tjek dækket efter og se, om der er græs eller andre fremmedlegemer, som kan forhindre knivene i at køre ordentligt rundt. Og tjek også, at bladene er skarpe, nu hvor du alligevel er kravlet ind under traktoren.
Hvis traktoren står på en plan overflade, vil jeg anbefale dig at måle afstanden fra græsdækket til jorden på begge sider af traktoren.
Hvis der er stor højdeforskel, kan det tyde på, at græsdækket er slået skævt på grund af påkørsel eller lignende, og det er en alvorlig fejl.

- Kig på ledningsnettet. Gennemgå ledningerne på havetraktoren og vær opmærksom på, om de er ordentligt isolerede, og der ikke er foretaget hjemmelavede splejsninger fordi de tidligere har været revet over.

- Tjek olien. Som det sidste inden du starter motoren, vil jeg også anbefale dig at tjekke olien. En lav oliestand kan tyde på enten læk eller dårlig vedligeholdelse.

Når du har været igennem ovenstående tjekliste, er det endelig tid til at tænde for banditten.

Plæneklippere på DBA:

 1. Bioklipper, Klippo pro 19, Fin klippo pro 19 sælges. Er selvkørende og med nyt håndtag. Starter førs

  Bioklipper, Klippo pro 19, Fin klippo pro 19 sælges. Er selvkørende og med nyt håndtag. Starter første gang altid. Modellen er med de 6 små klinger som er relativt nyslebne. Sælges grundet ændret b

  2.200,00 kr.24-09-2023
 2. Selvkørende, MTD, Plænetraktor, MTD H180/106 
Alder ukendt.

  Selvkørende, MTD, Plænetraktor, MTD H180/106 Alder ukendt.

  6.500,00 kr.24-09-2023
 3. Robotplæneklipper, Worx Landroid M500, Sælges da jeg har købt ny maskine.

Der medfølger ca. en halv

  Robotplæneklipper, Worx Landroid M500, Sælges da jeg har købt ny maskine. Der medfølger ca. en halv rulle kanttråd. Jeg er usikker på, hvor mange meter det er. Hvis du har en stor græsplæne, skal du

  2.000,00 kr.24-09-2023
 4. Husqvarna LB 548i Batteri-plæneklipper med BioClip - klippebredde: 48 cm

  Husqvarna LB 548i Batteri-plæneklipper med BioClip - klippebredde: 48 cm

  Skov, Park & Have > Plæneklippere > Plæneklippere , Husqvarna, Leveres uden batterier og lader Slip for ledningerne Husqvarna LB548i tager alt det bedste fra Husqvarnas BLi-batterisystem og samler de

  7.964,00 kr.03-03-2023
 5. Husqvarna LC 353iVX Batteri-plæneklipper med opsamler - klippebredde: 53 cm

  Husqvarna LC 353iVX Batteri-plæneklipper med opsamler - klippebredde: 53 cm

  Skov, Park & Have > Plæneklippere > Plæneklippere , Husqvarna, Leveres uden batteri og lader Plæneklipper idéel til mellemstore græsarealer LC 353iVX er en batteriplæneklipper til mellemstore græsplæ

  5.939,00 kr.03-03-2023
 6. Husqvarna 545 RXT AutoTune™ Buskrydder

  Husqvarna 545 RXT AutoTune™ Buskrydder

  Skov, Park & Have > Græstrimmere, buskryddere og m, Husqvarna, Selvjusterende buskrydder i topklasse Husqvarnas 500-serie er generelt henvendt til professionelle, og 545RXT AutoTune er bestemt ingen u

  7.249,00 kr.03-03-2023

I skrivende stund er der 1.139 plæneklippere til salg på DBA, og langt de fleste koster mindre end 2.000 kroner.

Hvordan kører motoren

Den måske vigtigste indikator på en brugt havetraktors stand er, hvor let motoren starter. Hvis motoren koldstarter første gang, kan du være ret sikker på, der ikke er nogen seriøse problemer med motoren. Hvis du derimod oplever at skulle bruge flere forsøg på at starte motoren, kan det betyde problemer. Ikke nødvendigvis noget alvorligt, men dog en udfordring.

Startproblemer kan skyldes mange forskellige ting ligefra gamle tændrør og beskidt luftfilter, til problemer med motorventilerne og brændstoftilførsel.

Protip
Hvis du køber over nettet, kan du bede sælgeren om at optage en lille video af en koldstart og sende til dig. Bed sælger om at røre ved udstødningen, inden han/hun starter traktoren. Hvis udstødningen er varm, så er motoren også varm.

Når du har fået drejet nøglen, og din kommende havetraktor er klar til en testtur, skal du lægge mærke til, om den spytter uforholdsmæssigt meget røg ud, eller motoren kører regelmæssigt uden at knalde og sprutte.

LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer

Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.
Hvis traktoren spyr uforholdsmæssigt meget røg ud, er der noget galt.

Kør en tur på traktoren


Vær sikker på, at traktoren kører fint ved både lav og max hastighed.
Og hvis du har muligheden for det, så test selvfølgelig græsklipningen. Bliver græsset slået ensartet, og kører knivene fint uden mislyde?

Hvad med en havefræser?

 1. Texas fræser, Texas , 5 hk, God stand frem og bakgear

  Texas fræser, Texas , 5 hk, God stand frem og bakgear

  1.000,00 kr.24-09-2023
 2. Havefræser, Texas LILLI 534TG, Købt 4.4. 2023, så 1,5 år tilbage af garantien. Brugt få timer i forb

  Havefræser, Texas LILLI 534TG, Købt 4.4. 2023, så 1,5 år tilbage af garantien. Brugt få timer i forbindelse med omlægning af blomsterbed til græsplæne. Arbejdsbredde 36, 57 eller 85 cm. 4-takt, 208 cm

  1.700,00 kr.24-09-2023
 3. Fræser, Nibbi, 80cm fræserkasse, starter/kører finten la 490 motor

  Fræser, Nibbi, 80cm fræserkasse, starter/kører finten la 490 motor

  4.500,00 kr.24-09-2023
 4. Havefræser, Texas, 5 hk, De luxe 77 fræser fra Texas. 
Trænger til en kærlig hånd og skal have skift

  Havefræser, Texas, 5 hk, De luxe 77 fræser fra Texas. Trænger til en kærlig hånd og skal have skiftet / kigget på platin og platin løfter. Motor tørner “ fint “.

  500,00 kr.24-09-2023
 5. Løse knive 12 + 12 stk. til havefræser

  Løse knive 12 + 12 stk. til havefræser

  Løse knive 12 + 12 stk. til havefræser, Køb billigere end brugt? Kig forbi vores webshop og kig nærmere på denne og lignende varer samt tilbehør. Bestil i vores webshop hverdage før kl. 12 og få det l

  995,00 kr.02-01-2023
 6. Havefræser

  Havefræser

  Havefræser, Ferrari, hk 13, Billigmaskinleje.dk tilbyder nu leje af stor prof. havefræser med elstart. En super lækker og brugervenlig maskine som tager godt fat og hjælper dig sikkert og problemfrit

  540,00 kr.18-03-2021

Klik her og find havefræsere til salg på DBA. I skrivende stund er der 129, der koster mindre end 1.000 kroner.

De sidste detaljer

Husk at få alt tilbehøret med, inden du giver håndsslag. Spørg efter eventuelle ekstranøgler, manualer, og om sælger har gamle kvitteringer fra reparationer eller serviceeftersyn liggende.

Når du har fået testet, stillet spørgsmål og fået styr på alt tilbehøret, kan du med god ro i maven købe din nye brugte havetraktor, eller selvfølgelig lige prøve at prutte prisen et nøk længere ned.

Hvis en havetraktor er i overkanten, og du kun har brug for en god stabil plæneklipper, så kan jeg anbefale at læse Louises fine guide til at valg af plæneklipper.

God fornøjelse.

Relaterede artikler