Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere
Tech

Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere

John G
John G

Lyder dine højttalere ikke optimalt? Er du træt af lyden? Måske er det bare små, men vigtige justeringer der skal til, før musikken lyder SÅ meget bedre. Læs her, hvordan du gør.

Højttalere kommer i alle mulige afskygninger og størrelser. Fra super eksotiske kæmpehøjttalere med priser, som let kunne udgøre udbetalingen på et hus og over til små, anonyme højttalere, som helst ikke må kunne ses.

Med introduktionen af soundbars til TV-skærme i stuen og mindre Bluetooth-højttalere er rigtigt mange begyndt at sælge deres store højttalere fra. Derfor er det nemt at gøre en god handel på for eksempel gulvhøjttalere her på DBA

Omvendt er der også mange, som ikke gider store, “klodsede” højttalere. Det må gerne være smart og passe til indretningen.

Selvom der ofte blandt hi-fi-entusiaster trækkes på smilebåndet over de små reolhøjttalere, er der sket rigtigt meget i udviklingen af reolhøjttalere. Det betyder, at de små kasser sagtens kan have stor lyd.

Hvis du er bange for at mangle bas på den lille højttaler, kan du altid købe dig en subwoofer.

I denne guide giver jeg 5 simple og brugbare tips til, hvordan du får endnu bedre lyd ud af dine højttalere. Det gælder uanset, om du er til store gulvhøjttalere eller foretrækker mindre udgaver.

Inden vi fintuner lyden hjemme hos dig, skal du finde ud af, hvad DU oplever som god lyd.

Brugte højttalere findes i mange prisklasser på DBA:

 1. Sony ULT Field 7 bærbar højttaler (sort)

  Sony ULT Field 7 bærbar højttaler (sort)

  Højttaler, Sony, Bluetooth portable, Som ny - I originalindpakning, Med denne bærbare Sony ULT Field 7 højttaler kan du lytte til dine yndlingssange i op til 30 timer ad gangen, uanset hvor du er. De

  2.819,00 kr.10-05-2024
 2. Højttaler, Andet mærke, SOUNDBOKS GEN 1, aktiv, God, SOUNDBOKS - 1. Generation. Fin stand. Spiller

  Højttaler, Andet mærke, SOUNDBOKS GEN 1, aktiv, God, SOUNDBOKS - 1. Generation. Fin stand. Spiller som den skal. 2 batterier og lader medfølger. Hjemmelavet rygsæk er monteret for at gøre transport

  2.500,00 kr.19-06-2024
 3. Højttaler, B&W, CM1, passiv, God, Pæne Cm1 højttalere samt en sonos amp/ zoneplayer zp120

Kan afh

  Højttaler, B&W, CM1, passiv, God, Pæne Cm1 højttalere samt en sonos amp/ zoneplayer zp120 Kan afhentes i Viborg/ Århus

  2.500,00 kr.19-06-2024
 4. Sonos Era 300 højttaler (sort)

  Sonos Era 300 højttaler (sort)

  Højttaler, Sonos, Wifi stationary, Som ny - I originalindpakning, Lad musikken omslutte dig med Sonos Era 300 højttaleren. Fordyb dig i musikken, og styr din enhed håndfrit eller via Sonos-appen. Opr

  3.477,00 kr.22-05-2023
 5. Marshall Middleton trådløs bærbar-højttaler (cream)

  Marshall Middleton trådløs bærbar-højttaler (cream)

  Højttaler, Marshall, Bluetooth portable, Som ny - I originalindpakning, Oplev en betagende stereolyd med denne Marshall Middleton trådløse bærbar-højttaler. Tag en fantastisk følgesvend med på rejsen

  2.157,00 kr.22-05-2023
 6. JBL Bar 2.1 Deep Bass Mk.2 soundbar

  JBL Bar 2.1 Deep Bass Mk.2 soundbar

  Højttaler, JBL, Soundbar Incl. Sub, Som ny - I originalindpakning, JBL Bar 2.1 Deep Bass Mk.2 soundbaren leverer fremragende lyd med dyb bas. Oplev medrivende JBL Surround Sound med Dolby Digital og

  2.819,00 kr.22-05-2023

Her er et udvalg af de mange, forskellige brugte højttalere, som lige nu findes på DBA. For under 5.000 kroner kan du sagtens komme langt.
  

Hvordan lyder musikken godt for dig?

Der er utroligt mange meninger om, hvordan en “rigtig” højttaler skal lyde. Derfor kan det også være svært at diskutere, hvad der er rigtigt. Det ”rigtige” findes ganske enkelt ikke.

Ligesom med biler, er der nogen, som sværger til det ene mærke frem for det andet.

Når du taler med hi-fi-entusiaster, skal du huske på, at de ofte er passionerede omkring enkelte mærker eller typer af højttalere. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i, men et godt råd er at finde ud af hvilken lyd, du kan lide.

LÆS OGSÅ: Så mange penge sparer du på at købe brugt Hi-Fi

Tænk blandt andet over:

1. Skal lyden have masser af bas?
2. Elsker du en klar og tydelig vokal?
3. Må lyden være varm, eller skal den være skarp og præcis?

Når du har tjeklisten på plads, skal du i gang med at lytte.

1. Ryk højttaleren ud fra væggen og få bedre lyd

Du kan gøre rigtigt meget godt for lyden ved at rykke dine højttalere ud fra væggen.

Musikken lyder ofte markant bedre ved, at der kommer mere luft til bagvæggen. Det gør nemlig, at lyden bedre kan reflekteres i rummet.

En god regel er at sætte dig, hvor du lytter til musik, og så rykke højttalerne gradvist ud fra bagvæggen. På et tidspunkt rammer du et punkt, hvor der er en god balance mellem bas og lyse toner. Musikken virker levende, uden at bassen er for dominerende, eller lyden bliver for tynd.

Husk!

 • Hvis bassen buldrer alt for meget, er du for tæt på bagvæggen.
 • Hvis lyden bliver alt for tynd, er du kommet for langt væk fra væggen.

Nu er du klar til at finde ”the sweet spot”.

Brugte B&W-højttalere på DBA:

 1. Højttaler, Linn, Katan, passiv, God, Mega musikalisk, præcis, hurtig monitor / bookshelf højtaler.

  Højttaler, Linn, Katan, passiv, God, Mega musikalisk, præcis, hurtig monitor / bookshelf højtaler. Linn Katan, legendarisk Linn højtaler. Arvtager til Linn Kan, men et stort skridt opad i fødekæden.

  1.800,00 kr.26-05-2024
 2. Højttaler, Onkyo, 120 W, Perfekt, Jeg har det her fine anlæg til salg båndoptager *2i en radio og f

  Højttaler, Onkyo, 120 W, Perfekt, Jeg har det her fine anlæg til salg båndoptager *2i en radio og forstærker spiller godt der følger kun en højtaler med bw lyder godt pris 5000kr ell giv et bud ????

  5.000,00 kr.04-04-2022

B&W er et af de kendte mærker inden for højttalere. Her kan du komme i nærheden af flotte og velspillende højttalere til en meget rimelig pris.

   

2. Drej højttalerne indad

I hi-fi-verdenen tales der ofte om “the sweet spot”. Det er der, hvor lyden er helt perfekt. Punktet skal gerne være lige der, hvor du sidder, når du nyder musikken.

Derfor kan det betale sig at dreje højttalere en smule indad, så de peger hen mod det sted, hvor du oftest lytter til musik. Igen gælder det om at gøre det i trin.

Start med at dreje højttalerne lidt indad og sæt dig og lyt. Bliv ved, indtil du rammer det punkt, hvor du synes, musikken lyder allerbedst.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at gamle højttalere er bedre end nye

De fleste vil opleve forbedringer i lyden, når højttaleren rammer det øre, den står ud for. Så den højre højttaler skal nogenlunde pege mod det højre øre og omvendt for den venstre højttaler.

Hvis I er flere, som hører musik på samme tid, skal du lade være med at pege højttalerne så meget indad, at det kun er den i midten, som har den bedste lyd. Her kan du med fordel prøve at sætte dig forskellige steder i sofaen og finde det bedste kompromis mellem de forskellige lyttepositioner.

Forstærkere til højttalere til salg på DBA:

 1. Rørforstærker, Mcintosh, MC2102 rør effekt i nær mint condition, 2*100 W, Perfekt, SÆLGES - Et styk

  Rørforstærker, Mcintosh, MC2102 rør effekt i nær mint condition, 2*100 W, Perfekt, SÆLGES - Et styk brugt MCINTOSH MC2102 rør effekt forstærker på 2 x 100 watt i nær mint condition. Indgangsrørene er

  31.990,00 kr.19-06-2024
 2. Forstærker, Nad, C355BEE, 80 W, Perfekt, I rigtig god stand - brugt meget lidt. Har den gode kvalite

  Forstærker, Nad, C355BEE, 80 W, Perfekt, I rigtig god stand - brugt meget lidt. Har den gode kvalitet og det klassiske design, der kendetegner NAD. Integreret forstærker C355BEE, udgangseffekt - 80W

  2.800,00 kr.19-06-2024
 3. Effektforstærker, Pass Labs, XA60.8, 60 W, Perfekt, Står som ny, med kasse, kvittering.

Købt som de

  Effektforstærker, Pass Labs, XA60.8, 60 W, Perfekt, Står som ny, med kasse, kvittering. Købt som demo med fuld garanti Ring for mere info

  74.900,00 kr.19-06-2024
 4. Rørforstærker, Andet, NYAL OTL 3, God, NYAL OTL 3 i god stand. Jeg er 3 ejer og har brugt dem i ca 1

  Rørforstærker, Andet, NYAL OTL 3, God, NYAL OTL 3 i god stand. Jeg er 3 ejer og har brugt dem i ca 14 år, men de har stået stille de sidste par år men spiller fint og kan høres. Der følger en kasse me

  7.500,00 kr.19-06-2024
 5. Andet, Denon, Heos Link HS2, God, Også interesseret i at bytte med Sonos Port

  Andet, Denon, Heos Link HS2, God, Også interesseret i at bytte med Sonos Port

  2.000,00 kr.19-06-2024
 6. Forstærker, Sony, STR-DH540, Perfekt

  Forstærker, Sony, STR-DH540, Perfekt

  300,00 kr.19-06-2024

Ligesom højttalere er forstærkere også noget, hi-fi-folket er meget passionerede omkring. Tjek dette udvalg af brugte forstærkere. Der er lige nu over 2.000 annoncer med forstærkere på DBA.

   
3. Sæt højttalerne i ørehøjde

Dette tip gælder dig, som har reol- eller standerhøjttalere. Hvis det er muligt, bør du sørge for, at dine højttalere er i ørehøjde.

Mange placerer deres højttalere for højt, men du kan forbedre lyden rigtigt meget ved at placere højttalerne, så de nogenlunde matcher den højde, som du lytter til musik i.

LÆS OGSÅ: Din gamle spolebåndoptager er vildt mange penge værd
  

4. Lyt til musikken i mørke

Dette råd kan spare dig utallige tusinde kroner! Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt.

Råddet kommer fra hi-fi-guruen Steve Guttenberg. I jagten på den perfekte lyd kan man blive så optaget af at jagte et bedre og bedre lydbillede, at man helt glemmer det allervigtigste - nemlig at lytte til musikken.

Ved at sætte dig i et mørkt rum med lukkede øjnene, skærper du høresansen, og du begynder at kunne lytte til musikken og detaljerne i lydbilledet. Hvis du mærker, at du bare slapper af og helt naturligt markerer rytmen med foden, har du ikke ramt helt ved siden af.

Hvis du hører, at der ubalance i musikken, kan du gå tilbage til rådene længere oppe og prøve at justere på højttalernes placering.

5. Stol på dine egne ører

Igen et råd, som nok er super enkelt, men som mange alligevel glemmer: Der er IKKE nogen ”bedste lyd”. Stol på dine egne ører.

Hi-fi er både en utroligt spændende og en meget nørdet verden. Det er findes rigtigt mange teorier om, hvordan et par højttalere skal placeres, og der findes metoder, hvor man skal måle rummet op og lave udregninger på, hvor det er bedst at placere højttalerne.

Det har helt sikkert sin berettigelse, men for de fleste vil de ovenstående tips være nok til at forbedre lyden. Måske så meget, at de gamle højttalere alligevel ikke skal skiftes.

Hvis intet af det ovenstående alligevel ikke forbedrer lyden, eller du finder ud af, at du stadig savner noget, kan det sagtens være på tide at skifte dine gamle højttalere ud.

Heldigvis er der masser af gode højttalere til salg på DBA, og forhåbentligt er du blevet lidt klogere på, hvad du kan lide og ikke lide.

Mens du drømmer om bedre lyd, kan du tjekke denne video. Her er DBAs dyreste højttalere. De koster 2 millioner kroner. I den anden ende af skalaen, men stadig dyrt, finder vi på DBA en gammel Sony Walkman. Har du sådan en liggende, kan den måske indbringe op til 4.000 kroner.

Er du på jagt efter nogle højtalere på DBA, men er du i tvivl om, hvad du skal kigge efter, når du er ude og besehøjtalere? I denne artikel får du fem gode råd til, hvad du skal vide, når du køber dine højtalere brugte.

God lyd, det kan du også få ud af en soundboks, og vidste du, at iværksætterne bag firmaet startede deres højtalerfirma på DBA? Se selv i videoen herunder eller læs mere, her.

Relaterede artikler