Genialt: Læs hvad du kan lave din gamle radio om til!
Tech

Genialt: Læs hvad du kan lave din gamle radio om til!

Elektronista
Elektronista

En gammel radio kan med billig, moderne teknologi føres ind i det 21. århundrede og konkurrere med sine yngre rivaler.

Dens lyd er varm og udseendet nostalgisk. Den gamle radio med den varme lyd pynter i stuen på den der fede retro-manér. Når dine venner kommer på besøg, er det hyggeligt at tænde for radioen og stille ind på P3 eller P4 og lade den nye musik komme ud af en radio med træpaneler, store knapper, lys i frekvenspanelet og rund lyd fra den gamle højttaler. Sådanne gamle radioer koster fra 200 kroner (hvis de skal virke) og helt op til flere tusinde kroner.  

Men hvis du virkelig vil imponere vennerne, fyrer du også lige op under Spotify og streamer musikken til radioen, som var den en moderne, trådløs højttaler. Men hvordan kan det mon lade sig gøre?

Det er nemt. Det kræver blot en enhed, der kan modtage musikken trådløst fra din smartphone og sende den ind gennem en indgang i radioen. Den kan du så gemme bagpå radioen og snyde alle vennerne til at tro, at du har fået en gammel radio til at optræde, som om den var ung
. 


Det skal radioen kunne
 

Det vigtigste ved radioen er naturligvis, at den ser godt ud. Hele idéen er jo, at den skal passe ind i en retro-hip indretning på en fed måde, så designet er vigtigt. Du skal derfor tænke over, om du vil have en radio, der er mere klassisk i sin indretning, eller som ligger i traditionen fra den strømlinede, minimalistiske, danske designstil, der dominerede 60’erne og 70’erne. 

Uanset hvilken af disse to, du vælger, skal radioen have en indgang, du kan slutte din trådløse lydmodtager til. Det vil typisk være en indgang fra en båndoptager. Nogle gamle radioer og receivere har også en indgang til pladespillere, men den kan du ikke bruge, fordi den er lavet til at modtage et meget lavere lydsignal. 

Gamle radioer havde en helt bestemt æstetik i 40’erne og 50’erne
Gamle radioer havde en helt bestemt æstetik i 40’erne og 50’erne

Sådan en indgang var oprindeligt lavet til spolebåndoptagere og siden til kassettebåndoptagere. Hvis sælger ikke ved, om radioen har en indgang, kan du bede vedkommende om at tage et billede af radioens bagside. Her vil du typisk kunne se stikket, hvis det er der. Så kan du samtidigt tjekke, hvad det er for et stik, der bliver brugt. Mange ældre radioer brugte producentens egne stik, og disse kan være lidt svære at få fat i.

Radioen skal helst have
 phono-stik eller et stik, der ligner det, du bruger til hovedtelefoner. Gamle B&O-radioer brugte fem-polede DIN-stik, og disse kan du stadig finde kabler til, der slutter i et minijack-stik, hvis du kigger lidt på nettet. Der er dog en måde, du kan komme ud over dette problem på, hvis du vil ofre lidt på lydkvaliteten. Men det kommer vi til lidt længere nede. 

 

Tjek de gamle radioer ud på DBA

 1. Rørradio, Blaupunkt, Ballett, God, Kom og prøv denne flotte radio... Så må vi se om den virker... Pl

  Rørradio, Blaupunkt, Ballett, God, Kom og prøv denne flotte radio... Så må vi se om den virker... Plast kabinet, årgang 1960

  500,00 kr.10-06-2024
 2. BO-RADIO.DK - SÆLGER NOSTALGI - BEOMASTER 39 K - 84 ÅR GAMMEL - SPILLER ENDNU!

  BO-RADIO.DK - SÆLGER NOSTALGI - BEOMASTER 39 K - 84 ÅR GAMMEL - SPILLER ENDNU!

  Rørradio, Bang & Olufsen, BeoMaster 39K, God, BO-RADIO.DK - KØB - SALG - BYTTE AF BANG & OLUFSEN Hermed en 84 år gammel (1939) rørradio fra Bang & Olufsen som virker - den spiller - selvfølgelig skal

  6.000,00 kr.09-04-2020
 3. Rørradio, Bang & Olufsen, Master de Luxe 513 K, Perfekt, Rør radio B&O fra 1950'erne

Bluetooth digi

  Rørradio, Bang & Olufsen, Master de Luxe 513 K, Perfekt, Rør radio B&O fra 1950'erne Bluetooth digitalradioen er blevet opdateret og tilføjet, samtidig med at den gamle lyd og originale gamle højttal

  2.600,00 kr.30-05-2024
 4. Rørradio, Andet, Merkur Tor R4, Defekt, Pæn ældre radio. Ikke afprøvet, ingen strøm ledning. Fragt 6

  Rørradio, Andet, Merkur Tor R4, Defekt, Pæn ældre radio. Ikke afprøvet, ingen strøm ledning. Fragt 65kr. Kan afhentes. Pæn stand. Kan evt ombygges til dab radio.

  450,00 kr.23-05-2024
 5. Rørradio, Linnet & Laursen, Minerva 572, Rimelig, Solgt: Pæn, den spillede fint forleden dag. Den ha

  Rørradio, Linnet & Laursen, Minerva 572, Rimelig, Solgt: Pæn, den spillede fint forleden dag. Den har stået tørt og længe uden at blive brugt. Efter 1/2 time sagde den puf, og lidt røg og lugt fulgte.

  500,00 kr.19-05-2024
 6. Linnet & Laursen Minerva 6407 – Flot original rørradio

  Linnet & Laursen Minerva 6407 – Flot original rørradio

  Rørradio, Meget flot og original rørradio i høj kvalitet fra Linnet & Laursen model Minerva 6407. En sjælden model. Pæn efter alder, dog med enkelte brugsspor (se billederne). Tænder og spiller, men t

  989,00 kr.12-07-2023


Den moderne
 modtager 

Når først, du har fundet en flot, gammel radio med et stik, der kan bruges, kommer turen til den modtager, der skal streame musikken ud gennem radioen. Der findes mange forskellige Bluetooth-adaptere, du kan koble din smartphone til og så sende musikken ud gennem et minijack-stik ad den vej. Men disse kan være lidt svære at finde og virker ikke altid. Et mere stabilt bud er Googles Chromecast Audio. Denne skal ikke forveksles med den almindelige Chromecast, der er lavet til videotjenester som for eksempel Netflix.  

Man kan naturligvis også gå efter det mere strømlinede B&O-look, når man skal finde en radio at modernisere. Der er masser af de klassiske Beolit-transistorradioer på DBA
Man kan naturligvis også gå efter det mere strømlinede B&O-look, når man skal finde en radio at modernisere. Der er masser af de klassiske Beolit-transistorradioer på DBA

Chromecast Audio streamer lyd fra musiktjenester som Spotify, Deezer og Tidal, og hvis du lægger din mp3-samling op i skyen via Google Play Music, kan du også streame denne.. Chromecast Audio har et almindeligt minijack-stik som lydudgang, og det er dette stik, du skal koble til din gamle radio. Når du har installeret Chromecast-appen din smartphone, dukker den op som afspilningsmulighed i de forskellige musik-apps, du bruger. Og så er det bare at sende musikken til den gamle radio. 

Der findes masser af Chromecasts til salg på DBA. Men du skal sørge for at købe den rigtige til projektet, altså en Chromecast Audio

 1. Original Chromecast Audio strømforsyning, Passer til: Chromecast Audio og måske flere andre.
Model:

  Original Chromecast Audio strømforsyning, Passer til: Chromecast Audio og måske flere andre. Model: S005BBV0500100 NB! Det er kun strømforsyningen, som er til salg. Fungerer perfekt. Pæn og velholdt.

  99,00 kr.06-01-2023


Din egen radiostation
 

Hvis du har forelsket dig i en smuk, gammel radio, men den har et stik, der er tudsegammelt, og du derfor ikke kan koble eksempelvis en Chromecast Audio til den, findes der som nævnt en anden løsning. Før biler blev så moderne, at de havde stik til mp3-afspillere og kunne spille musik via Bluetooth, var der mange, der sendte musikken til bilradioen med en lille FM-sender.

Disse blev først lovlige i Danmark,
 lige før bilerne fik de nye muligheder, og de kan stadig findes på DBA. De koster fra 75 til 150 kronerTil hjemmebrug skal du kigge efter de modeller, der ikke udelukkende får strøm fra et bil-lighterstik. Du skal også vide, at denne metode kan nedbringe lydkvaliteten en anelse og støje lidt. 

Hvis senderens frekvens tilfældigvis kolliderer med lokalradioen i din by, kan du som regel stille den over på en ny frekvens, der ikke bliver brugt. Herefter kan du enten sætte din smartphone direkte til FM-senderen og sende musikken til din gamle radio, som var den en helt almindelig radiostation.

Men det er en mere cool løsning at sætte den førnævnte Chromecast Audio til FM-senderen og på den måde streame til din retro-radio med alle de samme muligheder, du har med en moderne, trådløs højttaler. 

Hvis du finder en gammel radio, der ikke har et stik til for eksempel en båndoptager ombord, kan du bruge en FM-sender og på den måde snyde radioen til at tro, at din smartphones Spotify-app er en rigtig radiostation.

Det kunne jo også være, at du synes, gamle radioer bare er grimme, og at du hellere bare vil have en almindelig, aktiv, trådløs højttaler. Her kan du læse om, hvilke du kan købe på DBA lige nu.

Relaterede artikler