Det skal du vide, når du køber intelligente lyspærer - brugt
Tech

Det skal du vide, når du køber intelligente lyspærer - brugt

Elektronista
Elektronista

Det vælter ud med intelligente pærer til det smarte hjem for tiden. De fås i alle mulige former og farver og i flere forskellige serier fra flere forskellige producenter. Selv IKEA er sprunget med på vognen. Af samme grund er der også lige nu masser af dem at finde på brugtmarkedet, hvor det godt kan betale sig at kigge efter intelligente pærer. De bliver nemlig ikke slidt på samme måde som normale pærer, så der er en del penge at spare. Men der er nogle helt bestemte ting, du skal kigge efter, når du går på pærejagt. 

En af de mest populære måder at gøre hjemmet smartere på er at udstyre sine lamper med intelligente pærer. Med disse kan du styre belysningen fra for eksempel en app på din smartphone eller sætte det til at tænde, slukke, dæmpe eller hæves på bestemte tidspunkter – som regel i flere rum på én gang. 

En anden fordel ved de smarte pærer er, at de som regel er lavet med LED, og det giver dem en levetid, der er meget længere end de pærer, du normalt bruger.

Det sidste betyder naturligvis også, at det kan betale sig at købe dem brugt, fordi de ikke bliver slidt på samme måde. Og da de også koster en hel del mere end normale pærer, kan dette også være en fordel for din pengepung. 
 

Udfordringen er dog, at disse pærer endnu ikke er så udbredte, at de har fået deres egen kategori på DBA, og desuden er der ikke nogen, der rigtig kan blive enige om, hvad vi skal kalde dem. Smartpærer? Intelligente pærer? Fjernstyrede pærer? Wi-fi-pærer? At de også fås integreret i lamper gør det endnu sværere at kategorisere dem. 

Sæt kulør på tilværelsen med intelligent lyssætning:

 1. Philips Hue Bridge

  Philips Hue Bridge

  Smart lighting Hubs, Philips HUE, Med Philips Hue Bridge har du styr på belysningen i dit hjem. Du kan nemt tilføje og styre op til 50 pærer og vælge mellem masser af smarte funktioner, som Philips Hu

  323,00 kr.25-07-2023
 2. LED, Philips Hue, Nyt, aldrig brugt - fejlkøb

Startkit + 2x 1100 + 1x470 (4000K / White Ambiance)

  LED, Philips Hue, Nyt, aldrig brugt - fejlkøb Startkit + 2x 1100 + 1x470 (4000K / White Ambiance) Kun afhentning! Bud besvares ikke!

  1.000,00 kr.06-12-2023
 3. LED, Philips Hue Play HDMI sync boks, Føj endnu en dimension til din hjemmebiograf med Philips Hue P

  LED, Philips Hue Play HDMI sync boks, Føj endnu en dimension til din hjemmebiograf med Philips Hue Play HDMI sync-boksen, der synkroniserer lysene med indholdet på din skærm. Justér indstillingerne ef

  950,00 kr.06-12-2023
 4. Stik/kontakter, Philips Hue bridge, Med denne Hue Bridge har du den centrale del i det smarte og bru

  Stik/kontakter, Philips Hue bridge, Med denne Hue Bridge har du den centrale del i det smarte og brugervenlige Philips Hue system, som kobler lyskilder og Philips Hue appen sammen. Download Hue appen

  200,00 kr.06-12-2023
 5. Philips Hue Argenta spotlys (hvid) 3x5,7W 230V

  Philips Hue Argenta spotlys (hvid) 3x5,7W 230V

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Installér Philips Hue Argenta spotlyset 3x5,7W 230V med lethed og betjen lampen med Bluetooth via Philips Hue appen. Dæmp, tænd og sluk lyset og skift lysets farve med

  1.421,00 kr.11-10-2023
 6. Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt (sort)

  Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt (sort)

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Føj endnu en Philips Hue Play lysbar til dit hjem med dette Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt. Det kan dele strømforsyning med en lysbar, du allerede ejer, og du ka

  350,00 kr.14-09-2023

De intelligente pærer og lamper med farver fra Philips’ Hue-serie er blandt de mest udbredte på DBA lige nu. 

Ikke en strikhue 

Det er derfor nemmest at lede efter selve mærket på de forskellige pærer, når du er på udkig. Dertil kommer, at du skal tænke over en række ting, inden du kaster dig ud i at bruge penge på disse pærer til det smarte hjem. 

Det mest udbredte system kommer fra Philips og hedder Hue. Det har ikke noget med vinterens hovedbeklædning at gøre. ’Hue betyder farvenuance på engelsk, og udtales lidt lige som ”you” med lidt mere lufttryk på y’et. Som navnet antyder, findes der i Hue-serien pærer, der kan skifte til millionvis af farvenuancer.  

LÆS OGSÅ: 5 fede, trådløse højttalere, du kan købe brugt lige nu 

Der findes imidlertid også pærer, der blot kan lyse hvidt i forskellige nuancer, fra varm og blød til hård og koncentreret. Hue-serien indeholder også lamper, der indeholder pærer med disse karakteristikker. En pære med farver kan koste helt op til 500 kroner fra ny, mens den kan fås brugt for omkring 300 kroner 

Fælles for hele Hue-serien er, at pærerne er bundt sammen med en såkaldt ”bridge”, der er koblet til dit netværk i hjemmet og derfor samarbejder ret godt med andre smarthjems-enheder. Du kan styre det hele fra en app på din smartphone, men du kan også sætte virtuelle assistenter som for eksempel Siri på iPhone til at styre lyset, sådan at du blot kan afgive en talekommando til din iPhone eller iPad, og så skifter belysningen. 

Såvel Philips Hue-serie som IKEAs trådfri-serie fås med pærer, der kan vise millioner af farvenuancer
Såvel Philips Hue-serie som IKEAs trådfri-serie fås med pærer, der kan vise millioner af farvenuancer

Det sidste kræver dog, at du lige er opmærksom, inden du køber. Philips Hue er kun kompatibel med Siri gennem Apples HomeKit-system til styring af enheder i hjemmet, og det er kun den nyeste ”bridge” fra Hue-serien, der understøtter dette.

Du kan kende forskel på den gamle og den nye bridge ved at kigge på formen. Den gamle er rund, den nye er firkantet. Det er også en god idé at kigge efter den nye bridge, hvis du overvejer en af de pakkeløsninger, der også er til salg brugt på DBA. En af de nye bridge-typer sælges typisk for omkring 300 kroner på DBA, hvor nyprisen er 450 kroner.

IKEA uden unbraco-nøgle 

Philips Hue er langt fra det eneste mærke blandt intelligente pærer, der kan købes brugt. Andre mærker dukker også op med mellemrum i brugtmarkedet, hvor du for eksempel kan kigge efter LIFX, WiZ og pærer fra Belkins WeMo-serie, der kan arbejde sammen med alle de andre intelligente hjemmedimser, der findes i serien – men også med for eksempel Apple HomeKit. 

Som regel styres de forskellige pærer fra en app på din smartphone eller tablet
Som regel styres de forskellige pærer fra en app på din smartphone eller tablet

IKEA har imidlertid også lavet en serie af intelligente pærer, der hedder TRÅDFRI. Disse fungerer lidt på samme måde som Philips Hue i den forstand, at de kan fås både med farver og hvide nuancer og spiller sammen med resten af de intelligente ting i dit hjem gennem en slags central, du kobler på dit trådløse netværk.  

LÆS OGSÅ: Guide: Overfør dine VHS-bånd til computeren 

TRÅDFRI-serien er netop blevet kompatibel med blandt andet Apple HomeKit gennem en software-opdatering. Den interne software i den lille computer, der sidder i hver pære, skal simpelthen opdateres, så det er værd at spørge sælger, om vedkommende har gjort det, før du køber. Ellers skal du selv bøvle med det.  

Ellers er det bare at kaste sig ud i det. Men pas på, disse pærer er stærkt vanedannende. Har du først sat dem i én lampe, er det svært ikke at sætte dem op i hele huset.  

Intelligent lyssætning på DBA:

 1. Indbygningsspot, IKEA, Reserveret. Helt uåbnede to pakker 1 Förnimma og 1 Trådfri fra Ikea. Det vist

  Indbygningsspot, IKEA, Reserveret. Helt uåbnede to pakker 1 Förnimma og 1 Trådfri fra Ikea. Det viste sig, vi kun skulle bruge et sæt. Så vi har et sæt for meget :-) Jeg synes, det er synd at smide

  100,00 kr.03-12-2023
 2. Pære, Ikea Gu10 farve Zigbee trådfri, Ikea trådfri GU10 farver

4 styks. Brugt mindre end 1 år.

  Pære, Ikea Gu10 farve Zigbee trådfri, Ikea trådfri GU10 farver 4 styks. Brugt mindre end 1 år.

  225,00 kr.03-12-2023
 3. LED, Ikea trådfri LED, 400lm / 5w. 

Sælges pga flytning

  LED, Ikea trådfri LED, 400lm / 5w. Sælges pga flytning

  100,00 kr.25-11-2023
 4. LED, IKEA Trådfri, Stor pakke af IKEA trådfri belysning.

18x TRÅDFRI GU10, 400lm.
Nypris: 1602,- kr

  LED, IKEA Trådfri, Stor pakke af IKEA trådfri belysning. 18x TRÅDFRI GU10, 400lm. Nypris: 1602,- kr. 6x TRÅDFRI E14, 400lm. Nypris: 414,- kr. 1x TRÅDFRI E27 806lm. (Kold og varm hvid + RGB) Nypris:

  1.500,00 kr.22-11-2023
 5. Andet, Ikea, Ikea trådfri hub. Aldrig brugt.

  Andet, Ikea, Ikea trådfri hub. Aldrig brugt.

  150,00 kr.17-11-2023
 6. Andet, IKEA, 2 STK IKEA trådfri sensor til at tænde lys

  Andet, IKEA, 2 STK IKEA trådfri sensor til at tænde lys

  150,00 kr.11-11-2023

IKEAs 'trådfri-serie er generelt billigere end konkurrenterne, og det gælder også på brugtmarkedet. 

 

Den gamle radio, din farfar havde i garagen kan også integreres i det smarte hjem. Her kan du læse, hvordan du gørHjemmekontoret kan også gøres smart for under 1.000 kroner, læs her hvordan. 

 

Relaterede artikler