Det skal du vide, når du køber intelligente lyspærer - brugt
Tech

Det skal du vide, når du køber intelligente lyspærer - brugt

Elektronista
Elektronista

Det vælter ud med intelligente pærer til det smarte hjem for tiden. De fås i alle mulige former og farver og i flere forskellige serier fra flere forskellige producenter. Selv IKEA er sprunget med på vognen. Af samme grund er der også lige nu masser af dem at finde på brugtmarkedet, hvor det godt kan betale sig at kigge efter intelligente pærer. De bliver nemlig ikke slidt på samme måde som normale pærer, så der er en del penge at spare. Men der er nogle helt bestemte ting, du skal kigge efter, når du går på pærejagt. 

En af de mest populære måder at gøre hjemmet smartere på er at udstyre sine lamper med intelligente pærer. Med disse kan du styre belysningen fra for eksempel en app på din smartphone eller sætte det til at tænde, slukke, dæmpe eller hæves på bestemte tidspunkter – som regel i flere rum på én gang. 

En anden fordel ved de smarte pærer er, at de som regel er lavet med LED, og det giver dem en levetid, der er meget længere end de pærer, du normalt bruger.

Det sidste betyder naturligvis også, at det kan betale sig at købe dem brugt, fordi de ikke bliver slidt på samme måde. Og da de også koster en hel del mere end normale pærer, kan dette også være en fordel for din pengepung. 
 

Udfordringen er dog, at disse pærer endnu ikke er så udbredte, at de har fået deres egen kategori på DBA, og desuden er der ikke nogen, der rigtig kan blive enige om, hvad vi skal kalde dem. Smartpærer? Intelligente pærer? Fjernstyrede pærer? Wi-fi-pærer? At de også fås integreret i lamper gør det endnu sværere at kategorisere dem. 

Sæt kulør på tilværelsen med intelligent lyssætning:

 1. Philips Hue Centris spotlys 4x5,7W (hvid)

  Philips Hue Centris spotlys 4x5,7W (hvid)

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Dette Philips Hue Centris spotlys 4x5,7W med 4 spots vil følge dit humør takket være Bluetooth-tilslutningen og Philips Hue Appen, der tilbyder RGB-belysning, dæmpbar f

  3.173,00 kr.10-02-2024
 2. Philips Hue WCA pære 9W A60 E27

  Philips Hue WCA pære 9W A60 E27

  Wireless Light Bulbs, Philips HUE, Philips Hue White and Color Ambiance pæren 9W A60 E27 skaber den perfekte stemming dagen igennem. Betjen lysene via Hue Bluetooth-appen, din stemme eller Philips Hue

  440,00 kr.01-05-2024
 3. Philips Hue WCA 4W B39 E14 1-pak

  Philips Hue WCA 4W B39 E14 1-pak

  Wireless Light Bulbs, Philips HUE, Skab en farverig atmosfære i dit hjem med Philips Hue White and Color Ambiance 4W B39 E14 1-pakken . Den smarte lysspære er dæmpbar, har 16 millioner farver og er le

  440,00 kr.28-01-2024
 4. Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt (hvid)

  Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt (hvid)

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Føj endnu en Philips Hue Play lysbar til dit hjem med dette Philips Hue Play lysbar udvidelsessæt. Det kan dele strømforsyning med en lysbar, du allerede ejer, og du ka

  422,00 kr.04-04-2024
 5. Philips Hue WCA 6,5W A60 E27 (2-pak)

  Philips Hue WCA 6,5W A60 E27 (2-pak)

  Wireless Light Bulbs, Philips HUE, Philips Hue White and Color Ambiance 6,5W A60 E27 (2-pakken) sætter dit hjem i den helt rigtige stemning. Med 16 millioner farver kan du lyse ethvert værelse op med

  674,00 kr.13-05-2024
 6. Andet, Philips, Philips hue bridge 
Aldrig brugt

  Andet, Philips, Philips hue bridge Aldrig brugt

  200,00 kr.09-06-2024

De intelligente pærer og lamper med farver fra Philips’ Hue-serie er blandt de mest udbredte på DBA lige nu. 

Ikke en strikhue 

Det er derfor nemmest at lede efter selve mærket på de forskellige pærer, når du er på udkig. Dertil kommer, at du skal tænke over en række ting, inden du kaster dig ud i at bruge penge på disse pærer til det smarte hjem. 

Det mest udbredte system kommer fra Philips og hedder Hue. Det har ikke noget med vinterens hovedbeklædning at gøre. ’Hue betyder farvenuance på engelsk, og udtales lidt lige som ”you” med lidt mere lufttryk på y’et. Som navnet antyder, findes der i Hue-serien pærer, der kan skifte til millionvis af farvenuancer.  

LÆS OGSÅ: 5 fede, trådløse højttalere, du kan købe brugt lige nu 

Der findes imidlertid også pærer, der blot kan lyse hvidt i forskellige nuancer, fra varm og blød til hård og koncentreret. Hue-serien indeholder også lamper, der indeholder pærer med disse karakteristikker. En pære med farver kan koste helt op til 500 kroner fra ny, mens den kan fås brugt for omkring 300 kroner 

Fælles for hele Hue-serien er, at pærerne er bundt sammen med en såkaldt ”bridge”, der er koblet til dit netværk i hjemmet og derfor samarbejder ret godt med andre smarthjems-enheder. Du kan styre det hele fra en app på din smartphone, men du kan også sætte virtuelle assistenter som for eksempel Siri på iPhone til at styre lyset, sådan at du blot kan afgive en talekommando til din iPhone eller iPad, og så skifter belysningen. 

Såvel Philips Hue-serie som IKEAs trådfri-serie fås med pærer, der kan vise millioner af farvenuancer
Såvel Philips Hue-serie som IKEAs trådfri-serie fås med pærer, der kan vise millioner af farvenuancer

Det sidste kræver dog, at du lige er opmærksom, inden du køber. Philips Hue er kun kompatibel med Siri gennem Apples HomeKit-system til styring af enheder i hjemmet, og det er kun den nyeste ”bridge” fra Hue-serien, der understøtter dette.

Du kan kende forskel på den gamle og den nye bridge ved at kigge på formen. Den gamle er rund, den nye er firkantet. Det er også en god idé at kigge efter den nye bridge, hvis du overvejer en af de pakkeløsninger, der også er til salg brugt på DBA. En af de nye bridge-typer sælges typisk for omkring 300 kroner på DBA, hvor nyprisen er 450 kroner.

IKEA uden unbraco-nøgle 

Philips Hue er langt fra det eneste mærke blandt intelligente pærer, der kan købes brugt. Andre mærker dukker også op med mellemrum i brugtmarkedet, hvor du for eksempel kan kigge efter LIFX, WiZ og pærer fra Belkins WeMo-serie, der kan arbejde sammen med alle de andre intelligente hjemmedimser, der findes i serien – men også med for eksempel Apple HomeKit. 

Som regel styres de forskellige pærer fra en app på din smartphone eller tablet
Som regel styres de forskellige pærer fra en app på din smartphone eller tablet

IKEA har imidlertid også lavet en serie af intelligente pærer, der hedder TRÅDFRI. Disse fungerer lidt på samme måde som Philips Hue i den forstand, at de kan fås både med farver og hvide nuancer og spiller sammen med resten af de intelligente ting i dit hjem gennem en slags central, du kobler på dit trådløse netværk.  

LÆS OGSÅ: Guide: Overfør dine VHS-bånd til computeren 

TRÅDFRI-serien er netop blevet kompatibel med blandt andet Apple HomeKit gennem en software-opdatering. Den interne software i den lille computer, der sidder i hver pære, skal simpelthen opdateres, så det er værd at spørge sælger, om vedkommende har gjort det, før du køber. Ellers skal du selv bøvle med det.  

Ellers er det bare at kaste sig ud i det. Men pas på, disse pærer er stærkt vanedannende. Har du først sat dem i én lampe, er det svært ikke at sætte dem op i hele huset.  

Intelligent lyssætning på DBA:

 1. LED, Ikea, Ikea trådfri
6 pære
2 fjernbetjeninger
1 hub

  LED, Ikea, Ikea trådfri 6 pære 2 fjernbetjeninger 1 hub

  350,00 kr.08-06-2024
 2. Andet, Ikea, Ikea Trådfri gateway

  Andet, Ikea, Ikea Trådfri gateway

  50,00 kr.08-06-2024
 3. Andet, IKEA TRÅDFRI Gatrway, IKEA gateway sælges efter overgang til andet system

Virker som den sk

  Andet, IKEA TRÅDFRI Gatrway, IKEA gateway sælges efter overgang til andet system Virker som den skal, så fin en til at starte op på.

  125,00 kr.01-06-2024
 4. LED, IKEA, Diverse IKEA Trådfri smart home pærer og tilbehør sælges pga. skift til Phillips Hue. 

2

  LED, IKEA, Diverse IKEA Trådfri smart home pærer og tilbehør sælges pga. skift til Phillips Hue. 2 stk. GU10 400 lumen 2 stk. E27 800 lumen 2 stk. E27 1000 lumen 1 stk. E14 470 lumen 1 stk. IKEA Trå

  400,00 kr.21-05-2024
 5. LED, Ikea trådfri led, Fejlkøb 

Har 5 stk. 

Nypris 69kr -


Sælger alle 5 for 200kr.

  LED, Ikea trådfri led, Fejlkøb Har 5 stk. Nypris 69kr - Sælger alle 5 for 200kr.

  200,00 kr.17-05-2024
 6. Lysskinne, Ikea Oversidan Trådfri, Trådfri belysningssæt til Pax skab aldrig brugt. Koster 469 fra n

  Lysskinne, Ikea Oversidan Trådfri, Trådfri belysningssæt til Pax skab aldrig brugt. Koster 469 fra ny.

  200,00 kr.16-05-2024

IKEAs 'trådfri-serie er generelt billigere end konkurrenterne, og det gælder også på brugtmarkedet. 

 

Den gamle radio, din farfar havde i garagen kan også integreres i det smarte hjem. Her kan du læse, hvordan du gørHjemmekontoret kan også gøres smart for under 1.000 kroner, læs her hvordan. 

 

Relaterede artikler