Køb: 80ernes svar på Fortnite
Tech

Køb: 80ernes svar på Fortnite

Louise Guldager
Louise Guldager

Der var engang, hvor dem, der kæmpede om gamernes gunst, ikke hed Sony, Microsoft og Nintendo. Hvor de hed Commodore, Philips og Atari. Og hvor det var dem, som skabte hype og røre hos tidens unge. Nu kan du købe denne cool retro Atari-konsol – og tage en tur tilbage til fortiden.

I dag snakker vi om E-sport, Virtual Reality og kunstig intelligens, men engang var det spilkonsoller. Dengang de femkrone-slugende arkademaskiner på grillbaren fik kamp af de små handy-maskiner, der kunne bruges i hjemmet, og som sprang vores opfattelse af, hvad teknologien kunne tilbyde.

Ian Friis var barn dengang, og han husker det tydeligt. Derfor var han heller ikke i tvivl, da han en dag så denne Atari 7800-spillekonsol hos en god kollega. Det er 15 år siden, og han besluttede straks, at den skulle hjem til ham og bo.

- Jeg har altid interesseret mig for den her slags. Jeg kan ikke lade være med at købe ting, hvis der er knapper på.

Atari står for mange som ren nostalgi og som en historie-reference, man skal have en vis alder for at kende og kunne huske. Og det var nok især i 1977, da konsollen ’Atari 2600’ blev lanceret, at den nye type hjemlige gaming begyndte at blive taget rigtigt alvorligt. Det var forandringen på en hel ungdomskultur.

- Rigtig mange af os, der er vokset op i 80erne, er vokset op med denne her. Det er ren barndomslykke.

Men nu har 47-årige Ian fra Slagelse altså sat den ikoniske maskine til salg. Det er ikke uden vemod, men hvorfor han gør det, kan du læse herunder.

Spilkonsoller til salg brugt på DBA:

 1. Playstation 3, Playstation 3 Super Slim, Perfekt, Sony PS3 Playstation 3 Super Slim i rigtig god sta

  Playstation 3, Playstation 3 Super Slim, Perfekt, Sony PS3 Playstation 3 Super Slim i rigtig god stand. Den kommer med alle nødvendige kabler, en controller, og 7 spil. Kan afhentes i Silkeborg eller

  599,00 kr.25-03-2023
 2. Playstation 5 Digital Edition, Disk Version, Perfekt, Hurtig handel,
Kvittering haves

  Playstation 5 Digital Edition, Disk Version, Perfekt, Hurtig handel, Kvittering haves

  4.500,00 kr.25-03-2023
 3. Playstation 5 Digital Edition, Playstation 5 med 2 controllere, Perfekt, Helt ny playstation 5
Kvitt

  Playstation 5 Digital Edition, Playstation 5 med 2 controllere, Perfekt, Helt ny playstation 5 Kvittering haves Byd gerne

  4.500,00 kr.25-03-2023
 4. Playstation 4, Slim, Perfekt, Hej jeg sælger denne fordi jeg har fået købt mig en ps5

  Playstation 4, Slim, Perfekt, Hej jeg sælger denne fordi jeg har fået købt mig en ps5

  1.000,00 kr.25-03-2023
 5. Playstation 2, God, Lidt forskelligt retro gaming, sælges fra min egen samling....

Xbox konsol (200

  Playstation 2, God, Lidt forskelligt retro gaming, sælges fra min egen samling.... Xbox konsol (2002) PlayStation 1 (SCPH 7502 med chip) PlayStation 2 Slim Controllere, skærmkabler, strømkabler, mem

  600,00 kr.25-03-2023
 6. Playstation 4, God, Sælger min Playstation da jeg ikke får den brugt. 

Alle strømkabler medfølger s

  Playstation 4, God, Sælger min Playstation da jeg ikke får den brugt. Alle strømkabler medfølger selvfølgelig sammen den ps4 controller og 2 spil som ses på billederne.

  900,00 kr.25-03-2023

Lige nu er der over 5.000 annoncer på DBA med brugte spilkonsoller til salg. Heraf er en god del af dem den populære Playstation, mens hele 1.400 af dem er Nintendo og 819 af dem er ’andre spilkonsoller’, eksempelvis sådan én som Ians.

Derfor sælger han fortidens barndomsminde

At konsollen i dag er blevet et samlerobjekt, forstår Ian godt. Han medgiver, at han er en ægte ”computernørd” og derfor var lige i målgruppen, dengang den blev lanceret. Men tiden var også en anden dengang, mener han:

- Inden 90erne, var det nok mest nørder, der gamede. I dag er det jo alle.

Det er især nostalgien i maskinen, der tiltaler ham. Det er trods alt ikke grafikken, erkender han. Derfor har han også mestendels bare haft ”den stående”. Det er en tidslomme, mere end det er en maskine til hardcore gaming, forklarer han.

Men den virker. Og selvom den altså mest er til pynt, så er det jo sjovest at have sådan noget stående, når det rent faktisk virker.

Men nu har Ian besluttet at sælge den. Det gør han, fordi han ikke har plads. Han køber nemlig en del ting, erkender han. Og har da også en god portion arkademaskiner stående, faktisk. Og faktisk også én enkelt til salg på sin DBA-profil.

- Der er ikke så mange tilbage af arkademaskiner mere. Dem kan jeg heller ikke stå for. For mig er det sjovt, fordi det er det, jeg voksede op med. Dengang havde jeg ikke råd til alt det. Nu er jeg blevet voksen – og kan forfølge det, fortæller han.

Lige i øjeblikket kigger Ian en del på virtual reality, som han synes er rigtig interessant. Så måske det er her, hans næste investering ligger.

- Det er mega spændende, synes jeg. Det er nutidens teknologiske åbenbaring.

LÆS OGSÅ: Husker du? Velkommen til start 80erne

’Det var dem, der startede hele konsol-markedet. De gjorde det med Atari 2600, som især er en ikonisk maskine, men den her er også ret sjov’, siger Ian om Atari-modellen. Han vil gerne have 1.100 kroner for den, hvilket faktisk er en lidt lavere pris, end de ellers typisk er udbudt for
’Det var dem, der startede hele konsol-markedet. De gjorde det med Atari 2600, som især er en ikonisk maskine, men den her er også ret sjov’, siger Ian om Atari-modellen. Han vil gerne have 1.100 kroner for den, hvilket faktisk er en lidt lavere pris, end de ellers typisk er udbudt for

Den kan blive meget mere værd

Man kan sagtens spille på konsollen, fortæller Ian, men den skal helst sættes til et gammeldags tv, hvis du skal have den optimale oplevelse ud af det. Den er fra 1987, intakt og sælges sammen med 10 spil. Den originale emballage medfølger også, ligesom original strømforsyning og antennekabel gør det. Det kan måske lyde som overflødigt info, men for en samler, er det ikke ligegyldigt.

Og den gamle spilkonsol, der for længst er overhalet i sin kunnen og formåen af nutidens mastodonter, ER i dag et samler objekt.

- Det var jo dem, der startede hele konsol-markedet. De gjorde det med Atari 2600, som især er en ikonisk maskine, men den her er også ret sjov, siger Ian om modellen. Han vil gerne have 1.100 kroner for den, faktisk en lidt lavere pris, end de ellers typisk er udbudt for.

Spilkonsollen tilhører en tid, hvor Commadore 64 og Nintendo også herskede. En tid, hvor den nye teknologi var næsten berusende for datidens unge: 

Jeg kan huske, første gang jeg spillede på en Atari 2600. Jeg var omkring 11-12 år gammel. Og jeg var vant til, at vi skulle betale penge for det nede på grillbaren. Pludselig stod den derhjemme. Og jeg kunne bare starte forfra igen og igen. Det var meget stort
fortæller Ian, der godt kan forstå, hvorfor mange af nutidens unge drages af spil og gaming:

- Det var jo datidens Fortnite. Det er den helt originale af slagsen. Og gemmer du den her i 20 år til, bliver den jo formegentlig kun endnu mere værd.

LÆS OGSÅ: Unikt på DBA: Har du nogensinde set en gamerstol så vild?

Der medfølger ti af de gamle, originale spil til maskinen, som Ian Friis fra Slagelse sælger med i prisen. Skal man have det fulde udbytte af at spille på den, anbefaler han dog, at man slutter den til et gammeldags billedrørs TV
Der medfølger ti af de gamle, originale spil til maskinen, som Ian Friis fra Slagelse sælger med i prisen. Skal man have det fulde udbytte af at spille på den, anbefaler han dog, at man slutter den til et gammeldags billedrørs TV

Computerspil til salg på DBA:

 1. Hogwarts legacy, Xbox Series X, adventure

  Hogwarts legacy, Xbox Series X, adventure

  200,00 kr.25-03-2023
 2. Guitar Hero Spil med guitar, Xbox 360, Slip din indre rock stjerne løs med dette sæt. Se også mine a

  Guitar Hero Spil med guitar, Xbox 360, Slip din indre rock stjerne løs med dette sæt. Se også mine andre spil.

  125,00 kr.25-03-2023
 3. Disney Infinity med mange figurer, Xbox 360, 2 stk klassiske Disney spil med masser af figurer. Se o

  Disney Infinity med mange figurer, Xbox 360, 2 stk klassiske Disney spil med masser af figurer. Se også mine andre annoncer for spil.

  275,00 kr.25-03-2023
 4. Elden Ring, Xbox One, rollespil

  Elden Ring, Xbox One, rollespil

  300,00 kr.25-03-2023
 5. Minecraft, Xbox One, simulation

  Minecraft, Xbox One, simulation

  100,00 kr.25-03-2023
 6. Grand Theft Auto V, Xbox One, action, GTA V

  Grand Theft Auto V, Xbox One, action, GTA V

  100,00 kr.25-03-2023

Computerspil er en kæmpe kategori på DBA, og lige nu er der hele 25.426 annoncer at vælge mellem. Ud af dem er de 473 af dem ’spil til andre spilkonsoller’ – altså andre end de typisk gængse. Her finder du typisk de gamle, ikoniske spil.

Der kan være mange penge i gamle konsoller og også computerspil. Så det kan godt betale sig at gemme de gamle spil. For nogle af dem er i dag mange tusind kroner værd. Her kan du læse eksempler på hvilke.

Fra Atari til Xbox One; der er unægtelig sket en hel del med spillekonsoller igennem de sidste 50 år. Er du også bidt af en gal nostalgisk gamer ligesom Ian, så læs med her om videospil gennem fem årtier.

Elsker du at game, så har vi den perfekte stol til dig. For den stol, du kan se i videoen herunder, sprænger alle rammer for, hvad du tænker, at en stol kan. Se med i videoen herunder og læs mere om Brian og hans stol (som er til salg på DBA) her.

Relaterede artikler