Husker du: Telefonen gennem tiden
Tech

Husker du: Telefonen gennem tiden

Louise Guldager
Louise Guldager

I dag har vi alle sammen en smartphone i lommen. Vi tænker stort set ikke over, at den er der. For den er med os næsten alle døgnets timer. Men er du født før 1990, husker du nok, at sådan har det ikke altid været. Drejetelefonen, Cobra, BeoCom, DynaTAC – der har været mange ikoniske modeller gennem tiden. Hvilke husker du? Og hvad er de værd i dag?

Selvom telefonen i dag er en ligeså naturlig del af vores faste, personlige udstyr, som en tandbørste, skal vi ikke så langt tilbage, før det så ganske anderledes ud. Telefonens rejse er en sjælden kultur- og udviklingshistorie, der ændrede hele vores måde at tale sammen på.

Ordet ’telefon’ er dannet af ordene tele ”fjern” og phone ”lyd, stemme”. Og selvom stemmen i røret stadig befinder sig i det fjerne, er telefonen kommet tættere på. Hvor det før var husstanden eller firmaet, der havde en telefon, er det i dag blevet en personlig ting. Faktisk er der flere mennesker på verdensplan, der ejer en mobiltelefon end mennesker, der ejer et toilet.

Det er trods alt noget af en udvikling, når man tager i betragtning, at der i den første telefonbog for København fra 1881 kun var sølle 22 abonnenter.

Fastnettelefoner til salg på DBA:

  1. Bordtelefon, Doro , 4100 H, Perfekt, Doro fastnet tlf. kun brugt 2 mndr.

er som ny

    Bordtelefon, Doro , 4100 H, Perfekt, Doro fastnet tlf. kun brugt 2 mndr. er som ny

    499,00 kr.15-04-2024
  2. Vægtelefon, Kirk Plus , model 88 W  48, God, Dansk design - Marianne Stokholm og Gad Zorea. - væghæn

    Vægtelefon, Kirk Plus , model 88 W 48, God, Dansk design - Marianne Stokholm og Gad Zorea. - væghængt, fastnet telefon. Designet i 1990 (?). Alcatel. Selve stikket tik fastnet er afmonteret, men kan

    180,00 kr.15-04-2024
  3. Vægtelefon, Kirk Castor, Beocom m.fl. , Connection. Zolid, Perfekt, Vægtelefoner til fastnet (alle e

    Vægtelefon, Kirk Castor, Beocom m.fl. , Connection. Zolid, Perfekt, Vægtelefoner til fastnet (alle er velfungerende): A: Connection NY i orig. emballage (foto2150F) B: Zolid med store tal: (fot2149)

    250,00 kr.14-04-2024
  4. Telefon, Bang og Olufsen, BeoCom 5 Speaker Phone, Perfekt, B&O trådløs fastnet telefon i modellen Be

    Telefon, Bang og Olufsen, BeoCom 5 Speaker Phone, Perfekt, B&O trådløs fastnet telefon i modellen BeoCom 5 Speaker Phone.

    1.000,00 kr.13-04-2024
  5. Handicap telefon, Doro, Memory Plus 319i ph, Perfekt, Doro MemoryPlus 319i ph forstærker telefon med

    Handicap telefon, Doro, Memory Plus 319i ph, Perfekt, Doro MemoryPlus 319i ph forstærker telefon med fototaster er velegnet til hørehæmmede mennesker med demens og andre handicappede med nedsat evne t

    300,00 kr.13-04-2024
  6. Bordtelefon, Danmark 2, Rimelig, Fastnet telefon med mulighed for indkodning af 9 faste numre. Telef

    Bordtelefon, Danmark 2, Rimelig, Fastnet telefon med mulighed for indkodning af 9 faste numre. Telefonrør med 'lås' så lyden hurtigt kan slås fra.

    100,00 kr.12-04-2024

Lige nu er der 118 annoncer på DBA med fastnettelefoner til salg. De fleste ligger til under 200 kroner, så hvis du vil sikre dig et snart uddødt klenodie fra fortiden, skal du måske slå til nu?

Du kan ikke tale i den længere – men den er penge værd

De første telefoner kom til Danmark allerede i 1877, men det var først i 1881, at den første telefoncentral i København blev oprettet. De 22 abonnenter, der var, blev for øvrigt frarådet at føre private samtaler, da telefonen KUN skulle ”bruges til seriøse anliggender”. Klip til 1985, hvor lidt over 2,5 millioner af os var blevet telefonejere.

Først kom den såkaldte magnettelefon. Hvor man ringede op til en central, der sørgede for at viderestille opkaldet. Den blev også kendt som ’M-telefonen’. Du kan stadig være heldig at finde dem på DBA i dag – og de er meget dekorative at have stående. De kan selvsagt ikke bruges i dag. De vil typisk have gamle, grønne stofledninger og håndsving og ses fra tid til anden som en nostalgisk dekoration i moderne indretning.

Værdien på dem sættes efter stand, årstal og efterspørgsel. Da de ikke har nogen funktion længere, er de udelukkende pyntegenstand og samleobjekter. Prisen på DBA ligger typisk mellem 200 – 500 kroner. Men har du én, der er sjælden og rigtig gammel, så sniger prisen sig gerne op på + 1.000 kroner.

Skal du søge efter denne type telefon på DBA, bør du søge eksempelvis på 'gammel telefon' eller under årstal, da de fleste, der er oprettet, ikke er oprettet under navnet ’magnettelefon’. Der er simpelthen ikke ret mange, der ved, at det var telefonens navn.

Herunder kan du se et par eksempler på denne type telefoner:

LÆS OGSÅ: Telefonboksen var overalt – i dag er den værdifuld

Den hvide bordtelefon er i fin stand men dog uden ledning og sælges af Thomas fra Glumsø til 75 kroner. Den gamle vægtelefon, der er antik og fra Lolland Falster Teleselskab, er i flot stand og koster 1.000 kroner hos Susanne i København S. Den gamle KTAS bordtelefon med håndsving koster 100 kroner. Hvis den skal blive din skal du til Valby og købe den af Per
Den hvide bordtelefon er i fin stand men dog uden ledning og sælges af Thomas fra Glumsø til 75 kroner. Den gamle vægtelefon, der er antik og fra Lolland Falster Teleselskab, er i flot stand og koster 1.000 kroner hos Susanne i København S. Den gamle KTAS bordtelefon med håndsving koster 100 kroner. Hvis den skal blive din skal du til Valby og købe den af Per

Nummerskive og bakelit

Siden kom D- og F-telefonen, som man kaldte dem, der fik en nummerskive, så man selv kunne dreje nummeret ved opkald. Da telefonerne fik en nummerskive, blev især Bakelit-telefonen ’model 47E’ en kending. De blev produceret på Kristian Kirks Telefonfabrikker i 1947.

Med bakelit-telefonerne blev designet ændret til det firkantede udseende, som de fleste af os husker med et telefonrør liggende hen over apparatet. En ægte old school-telefon, som var meget udbredt i 1940éren og 50érne.

I 1960érne så en ny version dagens lys, ’model F 68’, der oprindeligt blev lavet af Ericsson i Sverige under navnet ’Dialog’. I Danmark blev modellen indført som standardapparat i 1968 – så stort set alle danske hjem havde netop sådan en i 1970’erne og 1980’erne. Så selvom den måske ikke ser ud af noget særligt, er den et fint lille stykke Danmarkshistorie.

Herunder i resten af artiklen kan du se eksempler på denne type telefoner til salg på DBA, og du kan også læse, hvad sælgerne vil have for dem:

LÆS OGSÅ: Retro hot: Gamle bip-bip spil er nostalgi for alle pengene

Den velkendte bordtelefon fra Kristian Kirk , ’model F 68’, velholdt og i rigtig god stand. Den står hos Linda I Videbæk og koster 100 kroner. Den gamle  omstillingstelefon i sort bakelit er et sjovt stykke fortid, skriver Michael fra Fredericia, der dog understreger, at den ikke længere virker. Den er ”mere et kuriøst stykke nostalgi”. Michael har to, og de koster 75 kroner stykket. KTAS-bordtelefonen med drejeskive er sjælden og ses ikke ret tit. Den står i origiinal stand og kan hentes hos Jesper fra Bjerringbro til 600 kroner
Den velkendte bordtelefon fra Kristian Kirk , ’model F 68’, velholdt og i rigtig god stand. Den står hos Linda I Videbæk og koster 100 kroner. Den gamle omstillingstelefon i sort bakelit er et sjovt stykke fortid, skriver Michael fra Fredericia, der dog understreger, at den ikke længere virker. Den er ”mere et kuriøst stykke nostalgi”. Michael har to, og de koster 75 kroner stykket. KTAS-bordtelefonen med drejeskive er sjælden og ses ikke ret tit. Den står i origiinal stand og kan hentes hos Jesper fra Bjerringbro til 600 kroner

Eftertragtet retro klassiker

I 1970erne kom en anden telefon frem, som stadig i dag har vist sig at være en regulær klassiker. Den skulpturelle Ericsson-telefon også kaldet ’Cobra-telefonen’ eller ’Knoglen’ vandt siden starten af 1970’erne for alvor indpas hos danskerne. I virkeligheden hedder den ‘Ericofon’ og blev produceret af L.M Ericsson, som vi i dag kender som Sony Ericsson.

Oprindeligt var Cobra-telefonen lavet til sengeliggende hospitalspatienter, som havde svært ved at løfte datidens tunge bordtelefoner. Det var først nogle år senere, at den blev frigivet til salg til private hjem.

I dag er det en eftertragtet retroklassiker, der ofte kan findes på DBA. Modellens standardfarver var elfenbenshvid, lysegrå, rød, pastelgrøn og pastelblå. Farveudvalget varierede dog fra land til land, og Ericofonen er udkommet i mange forskellige kulører. På det amerikanske marked er der talt 18 forskellige farver.

På DBA ligger Cobra-telefonen typisk til mellem 200 – 700 kroner. Prisen afhænger af stand, drejeskive, ledning, stempel og farve. Har du en sjælden farve eller én af de tidligst producerede, kan prisen godt snige sig op over 1.000 kroner.

I dag produceres Ericofonen ikke længere. Men man kan købe en reproduktion, der kan tilsluttes nutidens telenet i modsætning til den originale model. På trods af det er den originale Ericofon den mest foretrukne. Selvom den ikke kan bruges som telefon, er den stadig en meget eftertragtet vare. Symbolværdien er simpelthen blevet vigtigere end nytteværdien.

Cobraen er blevet et designikon. En benævnelse den i øvrigt fik allerede i 1972, da Museum of Modern Art i New York erklærede Ericofonen for et af de vigtigste designprodukter fra det 20. århundrede. 

Cobra-telefon til salg på DBA:

  1. Telefon, Cobra Ericsson, God, Retro telefon med drejeknap i bunden. Beige

    Telefon, Cobra Ericsson, God, Retro telefon med drejeknap i bunden. Beige

    200,00 kr.13-04-2024
  2. Telefon, Cobra, Cobra, Perfekt

    Telefon, Cobra, Cobra, Perfekt

    500,00 kr.13-04-2024
  3. Telefon, Cobra telefon fra Ericsson , Cobra Ericofon, God, Rød Cobra telefon fra Ericsson.
Fin stand

    Telefon, Cobra telefon fra Ericsson , Cobra Ericofon, God, Rød Cobra telefon fra Ericsson. Fin stand med drejeskive Dog er gunmiringen slidt

    300,00 kr.27-12-2023
  4. Telefon, Ericsson, Cobra, God, Ericsson telefon, også kaldet ericofon, Cobra, knoglen, kært barn har

    Telefon, Ericsson, Cobra, God, Ericsson telefon, også kaldet ericofon, Cobra, knoglen, kært barn har mange navne. Står i meget flot stand. Kan hentes i Ikast eller Sabro. Sendes mod betaling

    600,00 kr.25-11-2023
  5. Telefon, Ericsson, Cobra, Rimelig, Kun anvendt som dekoration, så jeg ved ikke om den fungerer, men

    Telefon, Ericsson, Cobra, Rimelig, Kun anvendt som dekoration, så jeg ved ikke om den fungerer, men hvem har også fastnet?:-)

    200,00 kr.16-09-2023
  6. Telefon, Cobra , God, Den super flotte retro Cobra. Original og virker.

    Telefon, Cobra , God, Den super flotte retro Cobra. Original og virker.

    275,00 kr.12-08-2023

Lige nu er der 82 annoncer med Cobra-telefoner til salg på DBA. Knap 60 af dem befinder sig på Sjælland, så de er enten mere sjældne i Jylland – eller ikke sat til salg endnu?

Kan du huske disse modeller?

Efter drejetelefonen kom trykknap telefonen, som de fleste nok husker i dag. Blandt andet den populære telefonmodel ’F78, der er designet af Henning Andreasen og blev lanceret i 1978. B&O havde også held med deres ’BeoCom-telefon’, først i bordmodel og siden i en trådløs version.

En model, som nok de fleste danskere kan genkende, er model ’76E’, der blev designet af Jacob Jensen og lanceret i 1976. Den er solgt i mere end 20 millioner eksemplarer over hele verden og var den mest udbredte telefon i 1984. 

I starten af 1990erne kom B&O´s ’BeoCom 6000, en trådløs telefon med en buet profil og enkel form, designet af Henrik Sørig Thomsen. Den havde et banebrydende hjul, som gjorde det muligt at have flere lister med de sidst kaldte og gemte numre, som man kunne rulle igennem. Den blev opladet ved en væg- eller bordoplader og var måske det tætteste, man kom en mobil fastnettelefon.

Du kan lige nu finde 98 annoncer på DBA med ’BeoCom 6000’-telefoner. Måske en ide til børnene i hjemmet, såfremt de ikke endnu er store nok til en mobiltelefon, men måske en gang imellem er alene hjemme indtil mor og far kommer hjem fra arbejde.

Søger du på ’B&O telefon’, kan du finde 525 annoncer på DBA. Herunder også den populære bordmodel ’BeoCom 600’, der især udmærkede sig ved sine farvede taster og flade design. Et ægte 80er-design, som vi husker det allerbedst.

LÆS OGSÅ: Verdens første Nokia sat til salg på DBA

Bordtelefonen fra Jacob Jensen, model ’Kirk 76E Digital 2000’, er ren nostalgi som mange husker. Den er fra 1982 og var speciel for sin tid, da det var den første telefon med fuldelektronisk trykknapapparat med tonetastatur samt elektroniske ringetoner. Den koster 100 kroner hos Jannik i København N. ’GNT Automatic, F78’ bordtelefonen er en klassiker, som har stået i mange danske hjem. ’Den virker perfekt’, skriver Jacob fra Nørre Alslev, der skal have 50 kroner for den. Bang og Olufsen ’BeoCom 6000’-telefonen kommer med diverse ledninger og vejledning. Den koster 500 kroner, og du skal til Viborg og hente den hos Ase
Bordtelefonen fra Jacob Jensen, model ’Kirk 76E Digital 2000’, er ren nostalgi som mange husker. Den er fra 1982 og var speciel for sin tid, da det var den første telefon med fuldelektronisk trykknapapparat med tonetastatur samt elektroniske ringetoner. Den koster 100 kroner hos Jannik i København N. ’GNT Automatic, F78’ bordtelefonen er en klassiker, som har stået i mange danske hjem. ’Den virker perfekt’, skriver Jacob fra Nørre Alslev, der skal have 50 kroner for den. Bang og Olufsen ’BeoCom 6000’-telefonen kommer med diverse ledninger og vejledning. Den koster 500 kroner, og du skal til Viborg og hente den hos Ase

Telefonens nye liv uden ledning

Siden 1990’erne kom der pludselig fart på mobilens udvikling, og langsomt men sikkert blev fastnettelefonen overhalet indenom.

I 2004 oversteg antallet af mobilabonnenter således antallet af fastnetabonnenter, og i dag bruger 96 procent af danskerne en mobiltelefon eller en smartphone. Vi er med andre ord blevet helt mobile.

Den første mobiltelefon blev udviklet af Martin Cooper, som arbejdede for Motorola. Modellen hed ’DynaTAC’ og var lavet som prototype allerede i 1973, men kom først på markedet i 1983.

Den gik også under navnet ”murstenen”, da den vejede ikke mindre end 1,1 kilo og var 25 centimeter høj! Efter 10 timers opladning kunne batteriet holde i en halv time. Prisen var 3.995 dollars, hvilket svarer til 10.096 dollars i dag, altså cirka 65.000 kroner. 

Måske kan du huske den fra Wall Street-filmen, hvor Gordon Gekko, spillet af Michael Douglas, bruger den, eller måske du husker Richard Gere i filmen ’Pretty Woman’, der spiller stinkende rig forretningsmand og valser rundt med en ordentlig mursten af en mobil, mens han forsøger at imponere Julia Roberts? 

Lige nu får du præsenteret 3.123 annoncer med mobiltelefoner til salg på DBA, når du søger på ’mobiltelefon’. Det er alle de mærker, der ikke er Apple og iPhone. Eksempelvis er der 455 fra HUAWEI og 428 fra Nokia.

Vores allesammens iPhone

Der er sket en del for mobiltelefonudviklingen siden Motorola DynaTac kom på markedet. Det måske største kvantespring var i juni 2007, hvor Steve Jobs introducerede den første generation iPhone. En lancering, der efterfølgende siges at have revolutioneret hele mobiltelefonindustrien.

I dag siges det, at Apple sidder på over 85 procent af hele den danske mobiltrafik, og at hver anden dansker ejer en iPhone.

Derfor er det måske heller ikke spor underligt, at iPhones er blandt de mest populære varer på DBA, når folk skal søge efter brugt forbrugerelektronik. Faktisk optræder iPhone fire gange blandt de 30 mest søgte ord i DBAs brugtmarked. Det viser en opgørelse, som DBA har lavet.

Ved offentliggørelsen af regnskabsåret i begyndelsen af 2019 fortalte Luca Maestri, Apples CFO, at den aktive base af iPhone-brugere på verdensplan var mere end 900 millioner enheder ved udgangen af december 2018. Det må siges at være en stor markedsandel.

På sin vis kan man sige, at telefonens oprindelige tanke fra 1877 i sandhed blev et opfyldt profeti: for telefoni ER et seriøst anliggende.

iPhones til salg på DBA:

  1. iPhone 12 Pro Max, 512 GB, hvid, God, Selling my iphone 12 pro max 512gb 
Comes with cable and case

    iPhone 12 Pro Max, 512 GB, hvid, God, Selling my iphone 12 pro max 512gb Comes with cable and case Currently don’t have a mobilepay as I’m here for a few months ( might be able to use my friends one

    4.200,00 kr.17-04-2024
  2. iPhone 8 Plus

    iPhone 8 Plus

    iPhone iPhone 8 Plus, GB 0 GB, Produkttype: Smartphone - renoveret Fabrikantens modelnummer: A1897 Formfaktor: Tryk Beskyttelse: Støvtæt, stænktæt, vandtæt Bredde: 78,1 mm Dybde: 7,5 mm Højde: 158,4 m

    1.809,00 kr.01-06-2023
  3. iPhone 7, 32 GB, guld, God, Velholdt iPhone 7 sælges. Ingen revner eller hakker, altid brugt med cov

    iPhone 7, 32 GB, guld, God, Velholdt iPhone 7 sælges. Ingen revner eller hakker, altid brugt med cover. Med original æske men uden lader.

    300,00 kr.17-04-2024
  4. iPhone 13, 128 GB, God, Super fin iPhone 13 sælges.
Har haft panserglas og cover på siden køb, så de

    iPhone 13, 128 GB, God, Super fin iPhone 13 sælges. Har haft panserglas og cover på siden køb, så det eneste der kan nævnes, er mærker efter coveret i rammen. Der er monteret splinternyt panserglas på

    2.999,00 kr.17-04-2024
  5. iPhone 15 Pro, 128 GB, grå, Perfekt, sælger min nye iphone 15 pro 129gb i den flotte natural titaniu

    iPhone 15 Pro, 128 GB, grå, Perfekt, sælger min nye iphone 15 pro 129gb i den flotte natural titanium farve. den er kun åbnet påsat panserglas og prøvet af. der medfølger det hele i salgspakken inkl o

    7.299,00 kr.17-04-2024
  6. iPhone 5, 64 GB, grå, God

    iPhone 5, 64 GB, grå, God

    1.000,00 kr.17-04-2024

Lige nu er der 2.822 annoncer med iPhones til salg på DBA. Der er flest iPhones 7 til salg og næst flest model 6S. Ud af de i alt 2.822 annoncer med iPhones,  ligger de 1.316 af dem til under 1.500 kroner.

Hvis du husker alle de nævnte telefoner i artiklen her, husker du nok også disse 7 gamle mobiler, som vi alle elskede i 00érne. Læs med her.

Undersøgelser viser, at det flyder med gamle mobiler i de danske hjem. Vi kaster dem i skuffen, når vi køber nye. Men de er faktisk stadig mange penge værd. Læs med her – du bliver nok overrasket.

Vidste du, at gamle spolebåndsoptagere er en formue værd. Eller noget, der minder om i hvert fald. Det kan du kigge dig klogere på i videoen her:



Klik på artiklen bag videoen for at læse mere om de kostbare spolebåndsoptagere.

Relaterede artikler