Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis
TechLivsstil

Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis

Christine
Christine

Der er ingen grund til at smide den gamle elektronik ud, for i langt de fleste tilfælde kan den faktisk fikses. Hvad tror du, det koster? Ikke en krone. Det er i hvert fald prisen - eller mangel på samme - hvis du tager forbi Repair Cafe Danmark. Læs med her og find ud af, hvor du kan få lavet elektronikken gratis.

Stop lige! Du er da ikke ved at smide gammel elektronik ud, er du? Kender du ikke allerede Repair Cafe Danmark, er det måske derfor, du er ved at begå lidt af en brøler nu. Faktisk kan 84 procent af alt gammelt elektronik fikses, og rundt omkring på nogle af landets 50 Repair Cafeer sidder frivillige klar til at puste nyt liv i dine gamle sager.

Arlette Bentzen har været med til at starte Repair Cafe Danmark op, og til daglig slår hun sine folder i cafeen på Nørrebro i København. Her fortæller hun, hvad Repair Cafe Danmark kan fikse for dig – for det er alt fra brødristere til headphones.

Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.
Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.

Vildt: Mere end 80 procent kan repareres

Når du svinger forbi en af de mange Repair Cafe Danmark-værksteder, som er strøet ud over det danske land, er der tre forskellige ekspertgrupper, som sidder klar til at hjælpe dig. De vil nemlig hellere end gerne forsøge at fikse dine gamle genbrugsfund, DBA-køb eller antikke arvestykker, fortæller Arlette Bentzen:

- Vi har tre kategorier, som vi deler reparationerne ind i. Den første er tøj, den anden er elektronik, for eksempel computere og husholdningsmaskiner, og den tredje er en all round-kategori, forklarer hun og fortsætter:

- Formålet med Repair Cafe Danmark er at skabe viden om reparationer og grøn omstilling ved at hjælpe folk med at reparere deres ting, så de ikke skal kassere dem og købe nyt. Genbrugstrenden er kommet for at blive, og den vil vi gerne understøtte, siger Arlette Bentzen.

I en tid, hvor mange er vokset op med, at ting bare smides ud, når de ikke virker længere, står Repair Cafe Danmark over for en stor opgave. De drømmer om at få forbrugerne til at tænke reparationer ind i hverdagen og spørge sig selv, hvorfor egentlig smide det her ud? Statistikkerne viser nemlig, at 84 procent af alt elektronik kan fikses, og Arlette Bentzen fortæller, at det faktisk sjældent er særligt kompliceret at give de gamle ting nyt liv:

- Mange kommer med lamper, som aldrig har virket, men som har så stor affektionsværdi, at de ikke nænner at smide dem ud. En lampe skal nogle gange bare have en ny ledning, så virker den igen. Vi vil gerne ændre folks forbrugsmønstre og skabe fællesskaber, fortæller Arlette Bentzen.

Har du også en gammel lampe, en brødrister eller måske noget helt tredje, du gerne vil have lavet – enten til dig selv, eller så du kan sælge det videre på DBA? Så skal du forbi Repair Cafe Danmark. Og prisen på reparationen? Den afslører Arlette Bentzen under annoncen her.

Find en lampe på DBA:

 1. Philips Hue Impress WACA lyssokkel (sort)

  Philips Hue Impress WACA lyssokkel (sort)

  Outdoor Lighting, Philips HUE, Slap af i din have eller grill med dine venner og familie om sommeren vil være endnu mere stemningsfyldt med hjælp fra Philips Hue Impress White and Color Ambiance lysso

  1.135,00 kr.24-10-2023
 2. Philips Hue Enrave M loftslampen (hvid)

  Philips Hue Enrave M loftslampen (hvid)

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Philips Hue Enrave M loftslampen med tusindvis af grader af koldt til varmt hvidt lys, en dæmpende funktion og forindstillinger giver dig både funktion og stil i dit so

  1.349,00 kr.03-08-2023
 3. *LILIUM pumpestol farve S10 Uden syninger 7R - 5Y

  *LILIUM pumpestol farve S10 Uden syninger 7R - 5Y

  *LILIUM pumpestol farve S10 Uden syninger 7R - 5Y, *LILIUM pumpestol farve S10 Uden syninger 7R - 5Y

  5.999,00 kr.22-02-2024
 4. *Neonrør PHILIPS MASTER TL 13W/827 -
51 CM

  *Neonrør PHILIPS MASTER TL 13W/827 - 51 CM

  *Neonrør PHILIPS MASTER TL 13W/827 - 51 CM, *Neonrør PHILIPS MASTER TL 13W/827 - 51 CM

  27,00 kr.22-02-2024
 5. *Neonrør PHILIPS MASTER TL5 HE 21 W/827 - 85 CM

  *Neonrør PHILIPS MASTER TL5 HE 21 W/827 - 85 CM

  *Neonrør PHILIPS MASTER TL5 HE 21 W/827 - 85 CM, *Neonrør PHILIPS MASTER TL5 HE 21 W/827 - 85 CM

  27,00 kr.22-02-2024
 6. DEMO 1F Lysskinne 1m Hvid

  DEMO 1F Lysskinne 1m Hvid

  DEMO 1F Lysskinne 1m Hvid, DEMO 1F Lysskinne 1m Hvid

  53,00 kr.22-02-2024

Du finder et stort udvalg af lækre lamper på DBA. Drømmer du om en designerlampe, kan du finde den lige her, mens de lamper, der koster under 100 kroner, venter på dig her.

Det koster ikke en krone

Det kan ikke betale sig… Det er gerne den sætning, vi får, når vi går ind i butikken for at få ting repareret. Det er nemlig ofte alt for dyrt at få lappet tingene sammen, og i langt de fleste tilfælde er det billigere for dig at købe noget nyt, fortæller Arlette Bentzen og uddyber:

- Inden fejlen er fundet, og den er lavet, er mandetimerne løbet op, så det bliver alt for dyrt at få repareret tingene. Så smider folk dem ud, og det forstår man jo godt, men det var også derfor, vi besluttede, at det skulle være nemt og gratis at bruge Repair Cafe Danmark. Vi drømmer om at åbne endnu flere caféer, end vi allerede har nu, så folk ikke skal køre langt for at få tingene fikset, forklarer hun.

Det er frivillige reparatører – eller fiksere, som Arlette Bentzen kalder dem, – der sidder bag bordene hos Repair Cafe Danmark. Derfor er der heller ingen garanti for, at tingene kommer til at virke igen. Til gengæld tror Arlette Bentzen på, at det netop er den nemme og gratis løsning, caféerne tilbyder, som motiverer folk til at lægge vejen forbi:

- Der er rigtig mange, som bruger os, og flere af dem, der kigger forbi, har købt noget, som ikke virker, men fordi det er gratis, og vi ligger lige rundt om hjørnet, vil de gerne give det et skud. Så forsøger vi at fikse det for dem, siger hun og fortsætter i en mere alvorlig tone:

- Repair Cafe Danmark er et opråb til producenterne om, at det skal være nemt at reparere og udskifte enkeltdele. Vi ser alt for ofte, at ting er limet sammen, så de er svære at skille ad og skifte dele på. Producenterne lægger op til, at vi skal købe nyt, og det forsøger vi at ændre ved, fortæller Arlette Bentzen.

Kan du gætte, hvilke ting Repair Cafe Danmark oftest må fikse? Glattejern, vaskemaskiner eller headphones? Der er mange muligheder, men under annoncen her, afslører Arlette Bentzen, hvad fikserne oftest må reparere.

Find flotte headphones på DBA:

 1. in-ear hovedtelefoner, Bose, Sport, God, Sælger min in-ear headphones til 500,- kr. 
jeg anvender de

  in-ear hovedtelefoner, Bose, Sport, God, Sælger min in-ear headphones til 500,- kr. jeg anvender den ikke længere, har haft den i næste 2,5 og har stadige kvittering fra bose.com. Hvis man ønsker det

  500,00 kr.21-02-2024
 2. Jabra Elite 4-Active headphones (sort)

  Jabra Elite 4-Active headphones (sort)

  hovedtelefoner In ear Noise Cancelling, Jabra, Jabra 100-99180000-60, Brugt - tegn på brug, Lad musikken omslutte dig med disse Jabra Elite 4-Active høretelefoner. De har et ergonomisk, skinnefrit des

  527,00 kr.11-01-2024
 3. Simpl Go wireless sweat-proof headphones fra Miiegu (str. 17 x 20 cm)

  Simpl Go wireless sweat-proof headphones fra Miiegu (str. 17 x 20 cm)

  hovedtelefoner Simpl Go wireless sweat-proof headphones fra Miieg, Miiegu, Simpl Go wireless sweat-proof headphones fra Miiegu (str. 17 x 20 cm) Brand: Miiegu Farve: Sort Størrelse: 17 x 20 cm

  340,00 kr.21-02-2024
 4. Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  hovedtelefoner Around ear Noise Cancelling, Bose, Bose 794297-0100, Brugt - lidt brugsridser kan forekomme, De trådløse Bose støjreducerende 700 around-ear høretelefoner repræsenterer fremtidens lydop

  2.738,00 kr.09-06-2023
 5. trådløse hovedtelefoner, Jabra, Evolve 65t UC, Perfekt, Super gode in-ear wireless headphones

Sælge

  trådløse hovedtelefoner, Jabra, Evolve 65t UC, Perfekt, Super gode in-ear wireless headphones Sælges sammen med case, USB til opladning, USB Bluetooth adapter, og lille en taske til det hele (se bill

  450,00 kr.20-02-2024
 6. trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, God, Marshall trådløse headphones, der virker upåklageligt. De

  trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, God, Marshall trådløse headphones, der virker upåklageligt. De sælges, da jeg ikke får dem brugt nok. De er ca 2 år gamle med meget få brugsspor på læderet ved ør

  1.000,00 kr.20-02-2024

Er du på udkig efter et par nye headphones, kan du finde dem på DBA.

Arlette: Denne ting går oftest i stykker

Hos Repair Cafe Danmark kigger de på alt, der kan bæres ind, og selvom det er sjældent, folk kommer slæbende med en vaskemaskine, er der alligevel mange gengangere på arbejdsbordene. Der er nemlig nogle ting, der oftere går i stykker end andre:

- Folk kommer med alt fra køkkenmaskiner til knækkede ovnlåger og gamle spinnerokker. Der var også en gang en, der kom med et ur, der både kunne vise klokken og brygge te, men det vi ser oftest, er headphones – og særligt de billige, fortæller Arlette Bentzen.

Foruden headphones er det også strømforsyninger til computere, printere og batterier til telefoner, som har en høj reparationsrate hos Repair Cafe Danmark. Men den klassiske med hunden, der har bidt en ledning i stykker, kender de også:

- Det er jo en klassiker, at hunden har bidt et stykke af ledningen, men det fikser vi ved at forkorte ledningen, så kan den leve videre i mange år. Det kan meget elektronik, men ofte ser vi, at det går i stykker efter kun få år. Mange gange falder det sammen med, at garantien udløber. Pudsigt, ikke? Spørger Arlette Bentzen retorisk.

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, at du kvit og frit kan få fikset dine genbrugsfund. Det er både en fordel for miljøet og for din pengepung, men før du sætter kursen mod en cafe tæt på dig, vil du så ikke vide, om fikserne faktisk kan hjælpe dig? Der er nemlig en enkelt ting, som Repair Cafe Danmarks frivillige ikke reparerer for dig.

Hvad det er, kan du se under annoncen.

Computere til salg på DBA netop nu:

 1. Lenovo X1 Carbon gen 11, 4.6 GHz, 16 GB ram, 256 GB harddisk, Perfekt, Uåbnet - købt hos Lenovo - 3

  Lenovo X1 Carbon gen 11, 4.6 GHz, 16 GB ram, 256 GB harddisk, Perfekt, Uåbnet - købt hos Lenovo - 3 års garanti - mulighed for at udvide garantien God i5 processor nyeste gen 13 (1335U) - super til

  9.000,00 kr.22-02-2024
 2. Lenovo IdeaPad Slim 3 i5-12/8/512 15,6" bærbar computer

  Lenovo IdeaPad Slim 3 i5-12/8/512 15,6" bærbar computer

  Lenovo Lenovo 83ER003PMX, GHz Intel® Core i5-12450H-processor, Brugt - lidt brugsridser kan forekomme, Med Lenovo IdeaPad Slim 3 i5-12/8/512 15,6" bærbar computer kan du let få adgang til internettet,

  3.999,00 kr.13-01-2024
 3. Lenovo LOQ i5-12//16/512/4060/165Hz 15,6" bærbar gaming computer

  Lenovo LOQ i5-12//16/512/4060/165Hz 15,6" bærbar gaming computer

  Lenovo Lenovo LOQ 15IRH8 82XV00DFMX, GHz Intel® Core i5-12450H-processor, Som ny - I originalindpakning, Denne Lenovo LOQ 15.6" bærbare gaming computer giver dig styrken til at besejre dine fjender. D

  8.099,00 kr.15-08-2023
 4. Acer Aspire 3 i3-11/8/256 15,6" bærbar computer (sølv)

  Acer Aspire 3 i3-11/8/256 15,6" bærbar computer (sølv)

  Acer Acer Aspire 3, GHz Intel® Core i3-1115G4-processor, Brugt - tegn på brug, Denne Acer Aspire 3 15,6" bærbare computer kombinerer solid produktivitet i hverdagen med høj mobilitet. Det elegante kab

  2.999,00 kr.20-07-2023
 5. HP Laptop 14-ep0875no i5-13/16/512 14" bærbar computer

  HP Laptop 14-ep0875no i5-13/16/512 14" bærbar computer

  HP HP Laptop 14-ee0875no, GHz Intel® Core i5-1335U-processor, Som ny - I originalindpakning, Denne HP Laptop 14-ep0875no 14" bærbare computer kombinerer meget bærbart design og en jævn ydeevne leveret

  6.109,00 kr.13-09-2023
 6. HP M01 i5-12/8/512 stationær computer

  HP M01 i5-12/8/512 stationær computer

  HP, HP Desktop M01-F2802no, Ghz Intel® Core i5-12400 processor, Som ny - I originalindpakning, Denne HP M01 i5-12/8/512 stationære computer er med dens 12. gen. Intel® Core i5 processor en pålidelig m

  4.229,00 kr.06-07-2023

Er det helt sikkert, at computeren ikke kan fikses, kan du heldigvis finde en ny på DBA. Her kan du se dem, der koster under 1.000 kroner.

 

Repair Cafe Danmark fikser alt – med et par undtagelser

Der er ting i gråzonen, forklarer Arlette Bentzen, som fikserne ikke kan hjælpe dig med at lave. Det skyldes ikke, at de ikke har evnerne eller ressourcerne – tværtimod. De takker nej til ting, som du skal gå til en professionel med:

- Vi vil ikke tage arbejdet fra dem, der lever af det. Det kan for eksempel være en cykel, den skal du til cykelhandleren med i stedet. Vi vil selvfølgelig gerne give dig et par råd til, hvordan du selv kan lave den, men vi reparerer den ikke for dig, for vi vil ikke forvride konkurrencen, fortæller Arlette Bentzen.

Til gengæld tager de gerne imod alle andre sager, som du ikke ved, hvordan du ellers får fikset. Lyssværd, racerbiler, ure, radioer og gamle pladespillere kan du derfor fint tage med forbi fikserne. De vil nemlig gøre alt, hvad de kan for at hjælpe, og selvom lønnen ikke udbetales i kroner og ører, er det for Arlette Bentzen og de andre frivillige noget langt vigtigere, der betaler arbejdet:

- Det rammer mig lige i hjertet, når jeg kan mærke, at både bruger og fikser bliver glade for at en reparation lykkes – sådan helt oprigtigt. Det har stor betydning for mit arbejde, at vi kan hjælpe andre mennesker. Nogle ting har en ekstremt høj affektionsværdi for folk, og når vi kan lave det, bliver de så glade, at vi får en krammer. Det er grunden til, at vi er her, siger Arlette Bentzen afslutningsvist.

Cykler til salg på DBA:

 1. Renovering af Easy motion BH100AC 36V elcykel batteri 14Ah

  Renovering af Easy motion BH100AC 36V elcykel batteri 14Ah

  batteri, Produkter||Batteri renovering||Elcykel batteri ren, 511Wh (*Op til 85km. rækkevidde)

  3.499,00 kr.22-02-2024
 2. Herrecykel, Cultima Sport, 59 cm stel, 7 gear, Perfekt stand, alt virker som den skal, høj kvalitet

  Herrecykel, Cultima Sport, 59 cm stel, 7 gear, Perfekt stand, alt virker som den skal, høj kvalitet lys aluminium stel cykel, med nyt punktererfri schwalbe dæk, nyt rustfri kæde, originalt sport sæde

  2.199,00 kr.22-02-2024
 3. Bird A-Frame elcykel

  Bird A-Frame elcykel

  Elcykel, BIRD Bird VA00056, Bird A-Frame elcyklen kommer med en stærk motor og robust konstruktion samt app-forbindelse, integrerede lygter, og et stærkt batteri. Kør længere og hurtigere end du kan p

  8.499,00 kr.25-01-2024
 4. Pigecykel, classic cykel, 24 tommer hjul, 3 gear, Cyklen er ikke brugt særlig meget.

  Pigecykel, classic cykel, 24 tommer hjul, 3 gear, Cyklen er ikke brugt særlig meget.

  695,00 kr.22-02-2024
 5. ORBEA ORCA M30I 55 VULCANO-BLACK 2024

  ORBEA ORCA M30I 55 VULCANO-BLACK 2024

  Herreracer, Orbea ORCA M30I DISC, cm stel 55, gear 24, NY CYKEL KØB ELLER LEJ - DET ER OP TIL DIG - SE MERE PÅ WWW.BIKE4SPORT.DK Vægt: 8,9 kg. Gear: 24 Str: 55 (180-185 cm) Stel: Carbon Farve:

  25.495,00 kr.21-07-2023
 6. MBK Genesis E1

  MBK Genesis E1

  Elcykel, MBK Genesis E1, gear 7, stelnr: WMB72824S, Rigtig god, velkørende og velholdt cykel, som er som ny, med 7 indvendige Shimano gear, alu. stel, lygter, bagagebære og 12 mdr. garanti, samt 24 m

  10.000,00 kr.22-10-2023

På udkig efter en ny cykel? Lige nu er der mere end 20.000 modeller til salg på DBA.

Livet er for kort til dårlig lyd, og buldrer dine gamle højttalere også mere, end de brager, skal du læse med her. Vi viser dig nemlig, hvor du med et par simple tricks kan få meget bedre lyd ud af dine højttalere.

Cykler er en af de ting, Repair Cafe Danmark ikke fikser for dig, men hvad gør du, hvis du alligevel skal have lavet cyklen, men ikke vil forbi cykelhandleren? Du kan jo se med i videoen her, hvor vi viser dig, hvordan en gammel børnecykel bliver så god som ny igen.

Relaterede artikler