Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis
TechLivsstil

Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis

Christine
Christine

Der er ingen grund til at smide den gamle elektronik ud, for i langt de fleste tilfælde kan den faktisk fikses. Hvad tror du, det koster? Ikke en krone. Det er i hvert fald prisen - eller mangel på samme - hvis du tager forbi Repair Cafe Danmark. Læs med her og find ud af, hvor du kan få lavet elektronikken gratis.

Stop lige! Du er da ikke ved at smide gammel elektronik ud, er du? Kender du ikke allerede Repair Cafe Danmark, er det måske derfor, du er ved at begå lidt af en brøler nu. Faktisk kan 84 procent af alt gammelt elektronik fikses, og rundt omkring på nogle af landets 50 Repair Cafeer sidder frivillige klar til at puste nyt liv i dine gamle sager.

Arlette Bentzen har været med til at starte Repair Cafe Danmark op, og til daglig slår hun sine folder i cafeen på Nørrebro i København. Her fortæller hun, hvad Repair Cafe Danmark kan fikse for dig – for det er alt fra brødristere til headphones.

Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.
Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.

Vildt: Mere end 80 procent kan repareres

Når du svinger forbi en af de mange Repair Cafe Danmark-værksteder, som er strøet ud over det danske land, er der tre forskellige ekspertgrupper, som sidder klar til at hjælpe dig. De vil nemlig hellere end gerne forsøge at fikse dine gamle genbrugsfund, DBA-køb eller antikke arvestykker, fortæller Arlette Bentzen:

- Vi har tre kategorier, som vi deler reparationerne ind i. Den første er tøj, den anden er elektronik, for eksempel computere og husholdningsmaskiner, og den tredje er en all round-kategori, forklarer hun og fortsætter:

- Formålet med Repair Cafe Danmark er at skabe viden om reparationer og grøn omstilling ved at hjælpe folk med at reparere deres ting, så de ikke skal kassere dem og købe nyt. Genbrugstrenden er kommet for at blive, og den vil vi gerne understøtte, siger Arlette Bentzen.

I en tid, hvor mange er vokset op med, at ting bare smides ud, når de ikke virker længere, står Repair Cafe Danmark over for en stor opgave. De drømmer om at få forbrugerne til at tænke reparationer ind i hverdagen og spørge sig selv, hvorfor egentlig smide det her ud? Statistikkerne viser nemlig, at 84 procent af alt elektronik kan fikses, og Arlette Bentzen fortæller, at det faktisk sjældent er særligt kompliceret at give de gamle ting nyt liv:

- Mange kommer med lamper, som aldrig har virket, men som har så stor affektionsværdi, at de ikke nænner at smide dem ud. En lampe skal nogle gange bare have en ny ledning, så virker den igen. Vi vil gerne ændre folks forbrugsmønstre og skabe fællesskaber, fortæller Arlette Bentzen.

Har du også en gammel lampe, en brødrister eller måske noget helt tredje, du gerne vil have lavet – enten til dig selv, eller så du kan sælge det videre på DBA? Så skal du forbi Repair Cafe Danmark. Og prisen på reparationen? Den afslører Arlette Bentzen under annoncen her.

Find en lampe på DBA:

 1. Anden bordlampe, Royal Copenhagen, Bordlampe "4 årstider" fra Royal Copenhagen 

Højde ca. 20 cm
høj

  Anden bordlampe, Royal Copenhagen, Bordlampe "4 årstider" fra Royal Copenhagen Højde ca. 20 cm højde til top af fatning ca. 35 cm Diameter ca 17 cm.

  549,00 kr.05-12-2023
 2. Væglampe, Murano, 2 stk Murano glaspar, håndlavet i Murano, Italien. Hver lampe består af 16 håndlav

  Væglampe, Murano, 2 stk Murano glaspar, håndlavet i Murano, Italien. Hver lampe består af 16 håndlavede glas. Klar glas. Smukke lamper, fejler absolut intet. Bemærk at jeg ikke sætter prisen ned på

  8.500,00 kr.05-12-2023
 3. Væglampe, Nordlux, To udendørslamper fra Nordlux i galvaniseret stål.

Har været monteret indendørs

  Væglampe, Nordlux, To udendørslamper fra Nordlux i galvaniseret stål. Har været monteret indendørs og er derfor i rigtig flot stand. Pris pr stk.

  50,00 kr.05-12-2023
 4. Pære, Osram, 6 stk. ubrugte glødepærer i original emballage, 
11 W, 50 lm
Sælges samlet


pærer

  Pære, Osram, 6 stk. ubrugte glødepærer i original emballage, 11 W, 50 lm Sælges samlet pærer

  60,00 kr.05-12-2023
 5. Anden bordlampe, Jette Hellerøe, Flot Jette Hellerøe bordlampe.
Fra 1960s model 653.
Sjælden keramik

  Anden bordlampe, Jette Hellerøe, Flot Jette Hellerøe bordlampe. Fra 1960s model 653. Sjælden keramik lampe med glasur. Er hel original og uden ridser og skræmmer. H21cm i keramikken D14cm

  450,00 kr.05-12-2023
 6. Standerlampe, Belid, Mathvid 
Højde 155,5 cm . Ø 20 CM.
LED 5 W

Ubrugt.

Forsendelse med gls uden o

  Standerlampe, Belid, Mathvid Højde 155,5 cm . Ø 20 CM. LED 5 W Ubrugt. Forsendelse med gls uden omdeling 55,- Kan også afhentes på min adresse. Søgeord : Lampe Standerlampe Spotlampe

  1.100,00 kr.05-12-2023

Du finder et stort udvalg af lækre lamper på DBA. Drømmer du om en designerlampe, kan du finde den lige her, mens de lamper, der koster under 100 kroner, venter på dig her.

Det koster ikke en krone

Det kan ikke betale sig… Det er gerne den sætning, vi får, når vi går ind i butikken for at få ting repareret. Det er nemlig ofte alt for dyrt at få lappet tingene sammen, og i langt de fleste tilfælde er det billigere for dig at købe noget nyt, fortæller Arlette Bentzen og uddyber:

- Inden fejlen er fundet, og den er lavet, er mandetimerne løbet op, så det bliver alt for dyrt at få repareret tingene. Så smider folk dem ud, og det forstår man jo godt, men det var også derfor, vi besluttede, at det skulle være nemt og gratis at bruge Repair Cafe Danmark. Vi drømmer om at åbne endnu flere caféer, end vi allerede har nu, så folk ikke skal køre langt for at få tingene fikset, forklarer hun.

Det er frivillige reparatører – eller fiksere, som Arlette Bentzen kalder dem, – der sidder bag bordene hos Repair Cafe Danmark. Derfor er der heller ingen garanti for, at tingene kommer til at virke igen. Til gengæld tror Arlette Bentzen på, at det netop er den nemme og gratis løsning, caféerne tilbyder, som motiverer folk til at lægge vejen forbi:

- Der er rigtig mange, som bruger os, og flere af dem, der kigger forbi, har købt noget, som ikke virker, men fordi det er gratis, og vi ligger lige rundt om hjørnet, vil de gerne give det et skud. Så forsøger vi at fikse det for dem, siger hun og fortsætter i en mere alvorlig tone:

- Repair Cafe Danmark er et opråb til producenterne om, at det skal være nemt at reparere og udskifte enkeltdele. Vi ser alt for ofte, at ting er limet sammen, så de er svære at skille ad og skifte dele på. Producenterne lægger op til, at vi skal købe nyt, og det forsøger vi at ændre ved, fortæller Arlette Bentzen.

Kan du gætte, hvilke ting Repair Cafe Danmark oftest må fikse? Glattejern, vaskemaskiner eller headphones? Der er mange muligheder, men under annoncen her, afslører Arlette Bentzen, hvad fikserne oftest må reparere.

Find flotte headphones på DBA:

 1. Bose Noise Cancelling Headphones 700 (sølv)

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 (sølv)

  hovedtelefoner Around ear Noise Cancelling, Bose, Bose 794297-0300, Som ny - I originalindpakning, De trådløse Bose Headphones 700 around-ear hovedtelefoner repræsenterer fremtidens lydoplevelse. Få s

  2.375,00 kr.01-05-2023
 2. Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  hovedtelefoner Around ear Noise Cancelling, Bose, Bose 794297-0100, Som ny - originalindpakning mangler, De trådløse Bose støjreducerende 700 around-ear høretelefoner repræsenterer fremtidens lydoplev

  2.334,00 kr.01-05-2023
 3. Minianlæg , Denon, M40DAB+, God, Lækkert kvalitets minianlæg med DAB+ 

Overlegen lyd og super nem b

  Minianlæg , Denon, M40DAB+, God, Lækkert kvalitets minianlæg med DAB+ Overlegen lyd og super nem betjening. Lyt til alle gængse dabkanaler. fx. DRJAZZ, P2, O1, P5, P6, Vinyl etc. DAB+ FM CD Digita

  1.500,00 kr.04-12-2023
 4. trådløse hovedtelefoner, Beats by Dre, Solo 3, God, Så god som ny wireless headphones solo 3 fra bea

  trådløse hovedtelefoner, Beats by Dre, Solo 3, God, Så god som ny wireless headphones solo 3 fra beats by dre, brugt under 5 gange. Nypris 1590,-

  500,00 kr.04-12-2023
 5. Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Sort)

  hovedtelefoner Around ear Noise Cancelling, Bose, Bose 794297-0100, Som ny - I originalindpakning, De trådløse Bose støjreducerende 700 around-ear høretelefoner repræsenterer fremtidens lydoplevelse.

  2.375,00 kr.01-05-2023
 6. in-ear hovedtelefoner, Apple, AirPods 3, God, selling headphones, good condition, about a year old,

  in-ear hovedtelefoner, Apple, AirPods 3, God, selling headphones, good condition, about a year old, original

  450,00 kr.03-12-2023

Er du på udkig efter et par nye headphones, kan du finde dem på DBA.

Arlette: Denne ting går oftest i stykker

Hos Repair Cafe Danmark kigger de på alt, der kan bæres ind, og selvom det er sjældent, folk kommer slæbende med en vaskemaskine, er der alligevel mange gengangere på arbejdsbordene. Der er nemlig nogle ting, der oftere går i stykker end andre:

- Folk kommer med alt fra køkkenmaskiner til knækkede ovnlåger og gamle spinnerokker. Der var også en gang en, der kom med et ur, der både kunne vise klokken og brygge te, men det vi ser oftest, er headphones – og særligt de billige, fortæller Arlette Bentzen.

Foruden headphones er det også strømforsyninger til computere, printere og batterier til telefoner, som har en høj reparationsrate hos Repair Cafe Danmark. Men den klassiske med hunden, der har bidt en ledning i stykker, kender de også:

- Det er jo en klassiker, at hunden har bidt et stykke af ledningen, men det fikser vi ved at forkorte ledningen, så kan den leve videre i mange år. Det kan meget elektronik, men ofte ser vi, at det går i stykker efter kun få år. Mange gange falder det sammen med, at garantien udløber. Pudsigt, ikke? Spørger Arlette Bentzen retorisk.

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, at du kvit og frit kan få fikset dine genbrugsfund. Det er både en fordel for miljøet og for din pengepung, men før du sætter kursen mod en cafe tæt på dig, vil du så ikke vide, om fikserne faktisk kan hjælpe dig? Der er nemlig en enkelt ting, som Repair Cafe Danmarks frivillige ikke reparerer for dig.

Hvad det er, kan du se under annoncen.

Computere til salg på DBA netop nu:

 1. Dell Latitude 7490, Core i5 - 1.6 GHz, 16 GB ram, 512 GB harddisk, Perfekt, Dell Latitude 7490. Co

  Dell Latitude 7490, Core i5 - 1.6 GHz, 16 GB ram, 512 GB harddisk, Perfekt, Dell Latitude 7490. Core-i5. 16 GB ram. Ny 512 GB NVMe M2 SSD disk. Der er lys i tastatur. Installeret og aktiveret med se

  1.995,00 kr.05-12-2023
 2. Lenovo, E73 i5-4460S, 290 Ghz, 6 GB ram, 128 GB harddisk, God, Serienummer : PC05DBME

-Køber skal s

  Lenovo, E73 i5-4460S, 290 Ghz, 6 GB ram, 128 GB harddisk, God, Serienummer : PC05DBME -Køber skal selv installere windows fra microsoft hjemmeside. Nr:50

  150,00 kr.05-12-2023
 3. Dell Precision m4700, 2,4 GHz, 32 GB ram, 128 GB harddisk, God, Dell precision 32 gb ram m4700 corre

  Dell Precision m4700, 2,4 GHz, 32 GB ram, 128 GB harddisk, God, Dell precision 32 gb ram m4700 corre i7 cpu med Windows 10 pro der kan følge ekstra 480 gb ssd disk med oplader er også med pris kan for

  1.150,00 kr.05-12-2023
 4. Andet mærke, 3080 i7, Perfekt, Hej. 

Da mit behov er noget andet end dette bæst af en maskine, komm

  Andet mærke, 3080 i7, Perfekt, Hej. Da mit behov er noget andet end dette bæst af en maskine, kommer den nu til salg. Fungerer upåklageligt og fuldstændig fejlfrit. Stadig med garanti indtil Maj 20

  3.000,00 kr.05-12-2023
 5. Andet mærke, MSI Codex series - Komplet gamer setup, Intel® Core™ i5-7400 - 3.50 Ghz, DDR4 - 8 GB ra

  Andet mærke, MSI Codex series - Komplet gamer setup, Intel® Core™ i5-7400 - 3.50 Ghz, DDR4 - 8 GB ram, NVMe M.2 SSD - 256 GB + 1000 GB harddisk, Stærk gamer PC fra MSI's anerkendte Codex gamer serie.

  3.300,00 kr.05-12-2023
 6. Andet mærke, vision, 2.9 Ghz, 3,2 GB ram, 500 GB harddisk, Perfekt, Jeg sælger denne gaming pc, d

  Andet mærke, vision, 2.9 Ghz, 3,2 GB ram, 500 GB harddisk, Perfekt, Jeg sælger denne gaming pc, da jeg selv lige har købt ny. Den kører perfekt, er i god stand, og kan trække alle spil og er derfor

  4.000,00 kr.05-12-2023

Er det helt sikkert, at computeren ikke kan fikses, kan du heldigvis finde en ny på DBA. Her kan du se dem, der koster under 1.000 kroner.

 

Repair Cafe Danmark fikser alt – med et par undtagelser

Der er ting i gråzonen, forklarer Arlette Bentzen, som fikserne ikke kan hjælpe dig med at lave. Det skyldes ikke, at de ikke har evnerne eller ressourcerne – tværtimod. De takker nej til ting, som du skal gå til en professionel med:

- Vi vil ikke tage arbejdet fra dem, der lever af det. Det kan for eksempel være en cykel, den skal du til cykelhandleren med i stedet. Vi vil selvfølgelig gerne give dig et par råd til, hvordan du selv kan lave den, men vi reparerer den ikke for dig, for vi vil ikke forvride konkurrencen, fortæller Arlette Bentzen.

Til gengæld tager de gerne imod alle andre sager, som du ikke ved, hvordan du ellers får fikset. Lyssværd, racerbiler, ure, radioer og gamle pladespillere kan du derfor fint tage med forbi fikserne. De vil nemlig gøre alt, hvad de kan for at hjælpe, og selvom lønnen ikke udbetales i kroner og ører, er det for Arlette Bentzen og de andre frivillige noget langt vigtigere, der betaler arbejdet:

- Det rammer mig lige i hjertet, når jeg kan mærke, at både bruger og fikser bliver glade for at en reparation lykkes – sådan helt oprigtigt. Det har stor betydning for mit arbejde, at vi kan hjælpe andre mennesker. Nogle ting har en ekstremt høj affektionsværdi for folk, og når vi kan lave det, bliver de så glade, at vi får en krammer. Det er grunden til, at vi er her, siger Arlette Bentzen afslutningsvist.

Cykler til salg på DBA:

 1. Styr, Styr.

  Styr, Styr.

  50,00 kr.05-12-2023
 2. Forgaffel, Raleigh, Forgaffel til Raleigh cykel der er også mulighed til rundbremser.

  Forgaffel, Raleigh, Forgaffel til Raleigh cykel der er også mulighed til rundbremser.

  200,00 kr.05-12-2023
 3. Cykellås, Abus indstikskæde - 130cm Sort

Med låsebevis 


 

- Længde, 130cm.

- Kædetykkelse, 6mm.

  Cykellås, Abus indstikskæde - 130cm Sort Med låsebevis - Længde, 130cm. - Kædetykkelse, 6mm. - Vægt, 1140 Gram. - Farve, Sort. - Indstikskæde til ringlås. Kompatibel med Abus ringlå

  200,00 kr.05-12-2023
 4. Forgaffel, Raleig, Baggaffel til Raleigh cykel

  Forgaffel, Raleig, Baggaffel til Raleigh cykel

  100,00 kr.05-12-2023
 5. Skærme, Raleigh, Kædeskærme til Raleigh cykel

  Skærme, Raleigh, Kædeskærme til Raleigh cykel

  150,00 kr.05-12-2023
 6. Geargruppe, Shimano GRX812 1x11, Skiftegreb/bremser
Bagskifter

  Geargruppe, Shimano GRX812 1x11, Skiftegreb/bremser Bagskifter

  1.000,00 kr.05-12-2023

På udkig efter en ny cykel? Lige nu er der mere end 20.000 modeller til salg på DBA.

Livet er for kort til dårlig lyd, og buldrer dine gamle højttalere også mere, end de brager, skal du læse med her. Vi viser dig nemlig, hvor du med et par simple tricks kan få meget bedre lyd ud af dine højttalere.

Cykler er en af de ting, Repair Cafe Danmark ikke fikser for dig, men hvad gør du, hvis du alligevel skal have lavet cyklen, men ikke vil forbi cykelhandleren? Du kan jo se med i videoen her, hvor vi viser dig, hvordan en gammel børnecykel bliver så god som ny igen.

Relaterede artikler