Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis
TechLivsstil

Her kan du få fixet dine ødelagte, gamle sager – gratis

Christine
Christine

Der er ingen grund til at smide den gamle elektronik ud, for i langt de fleste tilfælde kan den faktisk fikses. Hvad tror du, det koster? Ikke en krone. Det er i hvert fald prisen - eller mangel på samme - hvis du tager forbi Repair Cafe Danmark. Læs med her og find ud af, hvor du kan få lavet elektronikken gratis.

Stop lige! Du er da ikke ved at smide gammel elektronik ud, er du? Kender du ikke allerede Repair Cafe Danmark, er det måske derfor, du er ved at begå lidt af en brøler nu. Faktisk kan 84 procent af alt gammelt elektronik fikses, og rundt omkring på nogle af landets 50 Repair Cafeer sidder frivillige klar til at puste nyt liv i dine gamle sager.

Arlette Bentzen har været med til at starte Repair Cafe Danmark op, og til daglig slår hun sine folder i cafeen på Nørrebro i København. Her fortæller hun, hvad Repair Cafe Danmark kan fikse for dig – for det er alt fra brødristere til headphones.

Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.
Er din stavblender, brødrister eller computer kaput? Hos Repair Cafe Danmark fikser de dine gamle genbrugsfund ganske gratis.

Vildt: Mere end 80 procent kan repareres

Når du svinger forbi en af de mange Repair Cafe Danmark-værksteder, som er strøet ud over det danske land, er der tre forskellige ekspertgrupper, som sidder klar til at hjælpe dig. De vil nemlig hellere end gerne forsøge at fikse dine gamle genbrugsfund, DBA-køb eller antikke arvestykker, fortæller Arlette Bentzen:

- Vi har tre kategorier, som vi deler reparationerne ind i. Den første er tøj, den anden er elektronik, for eksempel computere og husholdningsmaskiner, og den tredje er en all round-kategori, forklarer hun og fortsætter:

- Formålet med Repair Cafe Danmark er at skabe viden om reparationer og grøn omstilling ved at hjælpe folk med at reparere deres ting, så de ikke skal kassere dem og købe nyt. Genbrugstrenden er kommet for at blive, og den vil vi gerne understøtte, siger Arlette Bentzen.

I en tid, hvor mange er vokset op med, at ting bare smides ud, når de ikke virker længere, står Repair Cafe Danmark over for en stor opgave. De drømmer om at få forbrugerne til at tænke reparationer ind i hverdagen og spørge sig selv, hvorfor egentlig smide det her ud? Statistikkerne viser nemlig, at 84 procent af alt elektronik kan fikses, og Arlette Bentzen fortæller, at det faktisk sjældent er særligt kompliceret at give de gamle ting nyt liv:

- Mange kommer med lamper, som aldrig har virket, men som har så stor affektionsværdi, at de ikke nænner at smide dem ud. En lampe skal nogle gange bare have en ny ledning, så virker den igen. Vi vil gerne ændre folks forbrugsmønstre og skabe fællesskaber, fortæller Arlette Bentzen.

Har du også en gammel lampe, en brødrister eller måske noget helt tredje, du gerne vil have lavet – enten til dig selv, eller så du kan sælge det videre på DBA? Så skal du forbi Repair Cafe Danmark. Og prisen på reparationen? Den afslører Arlette Bentzen under annoncen her.

Find en lampe på DBA:

 1. Anden bordlampe, Kaiser, Fin gamle håndmalet Kaiser lampe med lampeskærm. 

Måler 38 cm uden lampesk

  Anden bordlampe, Kaiser, Fin gamle håndmalet Kaiser lampe med lampeskærm. Måler 38 cm uden lampeskærm, 52 cm med lampeskærm. Håndmalet af Helene Dahl (1980)

  300,00 kr.13-06-2024
 2. Lampe, Holmegaard, Holmegaard glasbordlampe med plisséskærm.

Står rigtig flot.

Ca. 40 cm høj inkl.

  Lampe, Holmegaard, Holmegaard glasbordlampe med plisséskærm. Står rigtig flot. Ca. 40 cm høj inkl. Skærm.

  500,00 kr.13-06-2024
 3. Gulvlampe, IKEA, Gulvlampe, IKEA

Flot gulvlampe til lænestol. Fejler intet.

Højde ca. 150 cm som d

  Gulvlampe, IKEA, Gulvlampe, IKEA Flot gulvlampe til lænestol. Fejler intet. Højde ca. 150 cm som den står på billedet, højde af selve lampen kan justeres.

  120,00 kr.13-06-2024
 4. Væglampe, 2 af de store lamper og 5 af de små (som er ubrugte) 100 kr for begge de store og 250 saml

  Væglampe, 2 af de store lamper og 5 af de små (som er ubrugte) 100 kr for begge de store og 250 samlet for de små 100 for both big ones and 250 for 5 of the small ones

  250,00 kr.13-06-2024
 5. Lampeskærm, Retro, Retro loftlampe.
Glasskærm med perlefrynser og kobber
ophæng.
Lampen er blevet ge

  Lampeskærm, Retro, Retro loftlampe. Glasskærm med perlefrynser og kobber ophæng. Lampen er blevet gennemgået og har fået ny ledning på 135cm. Stor fatning. Den mangler frynser to steder. Skærm. H:11,

  300,00 kr.13-06-2024
 6. Pendel, RETRO loftslampe fra 1970’erne 
Med intakt orange skærm uden skår 
Afhentning Holstebro 12

  Pendel, RETRO loftslampe fra 1970’erne Med intakt orange skærm uden skår Afhentning Holstebro 125 kr Se mine andre annoncer

  125,00 kr.13-06-2024

Du finder et stort udvalg af lækre lamper på DBA. Drømmer du om en designerlampe, kan du finde den lige her, mens de lamper, der koster under 100 kroner, venter på dig her.

Det koster ikke en krone

Det kan ikke betale sig… Det er gerne den sætning, vi får, når vi går ind i butikken for at få ting repareret. Det er nemlig ofte alt for dyrt at få lappet tingene sammen, og i langt de fleste tilfælde er det billigere for dig at købe noget nyt, fortæller Arlette Bentzen og uddyber:

- Inden fejlen er fundet, og den er lavet, er mandetimerne løbet op, så det bliver alt for dyrt at få repareret tingene. Så smider folk dem ud, og det forstår man jo godt, men det var også derfor, vi besluttede, at det skulle være nemt og gratis at bruge Repair Cafe Danmark. Vi drømmer om at åbne endnu flere caféer, end vi allerede har nu, så folk ikke skal køre langt for at få tingene fikset, forklarer hun.

Det er frivillige reparatører – eller fiksere, som Arlette Bentzen kalder dem, – der sidder bag bordene hos Repair Cafe Danmark. Derfor er der heller ingen garanti for, at tingene kommer til at virke igen. Til gengæld tror Arlette Bentzen på, at det netop er den nemme og gratis løsning, caféerne tilbyder, som motiverer folk til at lægge vejen forbi:

- Der er rigtig mange, som bruger os, og flere af dem, der kigger forbi, har købt noget, som ikke virker, men fordi det er gratis, og vi ligger lige rundt om hjørnet, vil de gerne give det et skud. Så forsøger vi at fikse det for dem, siger hun og fortsætter i en mere alvorlig tone:

- Repair Cafe Danmark er et opråb til producenterne om, at det skal være nemt at reparere og udskifte enkeltdele. Vi ser alt for ofte, at ting er limet sammen, så de er svære at skille ad og skifte dele på. Producenterne lægger op til, at vi skal købe nyt, og det forsøger vi at ændre ved, fortæller Arlette Bentzen.

Kan du gætte, hvilke ting Repair Cafe Danmark oftest må fikse? Glattejern, vaskemaskiner eller headphones? Der er mange muligheder, men under annoncen her, afslører Arlette Bentzen, hvad fikserne oftest må reparere.

Find flotte headphones på DBA:

 1. HiFi / DJ hovedtelefoner, Andet mærke, Nuraphone headphones, God, Nuraphone høretelefoner med tilbeh

  HiFi / DJ hovedtelefoner, Andet mærke, Nuraphone headphones, God, Nuraphone høretelefoner med tilbehør. - Nuraphone høretelefoner x2 - Nuraphone til ligtning port adaptor ledning (iphone) - Nuraphone

  400,00 kr.13-06-2024
 2. Jabra Elite 4-Active headphones (sort)

  Jabra Elite 4-Active headphones (sort)

  hovedtelefoner In ear Noise Cancelling, Jabra, Jabra 100-99180000-60, Brugt - tydelig tegn på brug, Lad musikken omslutte dig med disse Jabra Elite 4-Active høretelefoner. De har et ergonomisk, skinne

  594,00 kr.19-04-2024
 3. headset hovedtelefoner, Apple, Perfekt, Sælger disse helt nye Apple headphones. Aldrig brugt

  headset hovedtelefoner, Apple, Perfekt, Sælger disse helt nye Apple headphones. Aldrig brugt

  200,00 kr.12-06-2024
 4. headset hovedtelefoner, Bose, 700 noise cancelling , God, Sælger mine BOSE Noise cancelling headphon

  headset hovedtelefoner, Bose, 700 noise cancelling , God, Sælger mine BOSE Noise cancelling headphones til 800 kr., jeg er nemlig skiftet over til Apple. Den forholdsvis lave pris er fordi er fordi de

  800,00 kr.12-06-2024
 5. headset hovedtelefoner, JBL, JBL Live 770, Perfekt, Helt nye headphones fra JBL Live 770 trådløse Ov

  headset hovedtelefoner, JBL, JBL Live 770, Perfekt, Helt nye headphones fra JBL Live 770 trådløse Over-Ear støjreducerende hovedtelefoner i sorte sælges. I original emballage. Ægte adaptiv støjredukt

  700,00 kr.11-06-2024
 6. headset hovedtelefoner, Bose, Quiret comfort 30, Perfekt, Ubrugte noise cancelling headphones fra Bo

  headset hovedtelefoner, Bose, Quiret comfort 30, Perfekt, Ubrugte noise cancelling headphones fra Bose. Super lyd.

  1.000,00 kr.11-06-2024

Er du på udkig efter et par nye headphones, kan du finde dem på DBA.

Arlette: Denne ting går oftest i stykker

Hos Repair Cafe Danmark kigger de på alt, der kan bæres ind, og selvom det er sjældent, folk kommer slæbende med en vaskemaskine, er der alligevel mange gengangere på arbejdsbordene. Der er nemlig nogle ting, der oftere går i stykker end andre:

- Folk kommer med alt fra køkkenmaskiner til knækkede ovnlåger og gamle spinnerokker. Der var også en gang en, der kom med et ur, der både kunne vise klokken og brygge te, men det vi ser oftest, er headphones – og særligt de billige, fortæller Arlette Bentzen.

Foruden headphones er det også strømforsyninger til computere, printere og batterier til telefoner, som har en høj reparationsrate hos Repair Cafe Danmark. Men den klassiske med hunden, der har bidt en ledning i stykker, kender de også:

- Det er jo en klassiker, at hunden har bidt et stykke af ledningen, men det fikser vi ved at forkorte ledningen, så kan den leve videre i mange år. Det kan meget elektronik, men ofte ser vi, at det går i stykker efter kun få år. Mange gange falder det sammen med, at garantien udløber. Pudsigt, ikke? Spørger Arlette Bentzen retorisk.

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, at du kvit og frit kan få fikset dine genbrugsfund. Det er både en fordel for miljøet og for din pengepung, men før du sætter kursen mod en cafe tæt på dig, vil du så ikke vide, om fikserne faktisk kan hjælpe dig? Der er nemlig en enkelt ting, som Repair Cafe Danmarks frivillige ikke reparerer for dig.

Hvad det er, kan du se under annoncen.

Computere til salg på DBA netop nu:

 1. Asus K52F, 2.13X2 GHz, 4 GB ram, 128 SSD GB harddisk, Perfekt, Asus K52F
Her har du en pæn og lydsva

  Asus K52F, 2.13X2 GHz, 4 GB ram, 128 SSD GB harddisk, Perfekt, Asus K52F Her har du en pæn og lydsvag velholdt bærbar som er velegnet til kontor og skolearbejde, istandsat og helt opdateret. Kvik af s

  500,00 kr.13-06-2024
 2. HP Victus i5-12/8/512/3050 stationær computer

  HP Victus i5-12/8/512/3050 stationær computer

  HP, HP Victus 15L TG02-0858no, Ghz Intel® Core i5-12400F-processor, Brugt - lidt brugsridser kan forekomme, Denne HP Victus gaming stationære computer kan takle spil og opretholde en tilfredsstillende

  5.004,00 kr.25-02-2024
 3. Andet mærke Travelmate 4000m, God

  Andet mærke Travelmate 4000m, God

  1.000,00 kr.13-06-2024
 4. Lenovo Thinkpad E480, i5-8250U GHz, 256 GB harddisk, Perfekt, Windows 11 Pro

Tastaturlayout :DK

1

  Lenovo Thinkpad E480, i5-8250U GHz, 256 GB harddisk, Perfekt, Windows 11 Pro Tastaturlayout :DK 1920 x 1080 (FullHD) +Opladningskabel +bluetooth mouse

  2.000,00 kr.13-06-2024
 5. HP Elitebook 850 G3, Intel i5-6300U - 2,4 Ghz
8 Gb ram
15,6" skærm 1920x1080
250 Gb disk - SSD
Intel

  HP Elitebook 850 G3, Intel i5-6300U - 2,4 Ghz 8 Gb ram 15,6" skærm 1920x1080 250 Gb disk - SSD Intel HD Grafics 520 2 USB-A 3.0 1 USB-C Fingerprint Intel Wifi AC8260 Ethernetstik Webcam HD 1 VGA stik

  1.000,00 kr.13-06-2024
 6. Lenovo X390, i5-8265U GHz, 8 GB ram, 256 GB harddisk, Rimelig, Jeg har købt den her på dba for 1 uge

  Lenovo X390, i5-8265U GHz, 8 GB ram, 256 GB harddisk, Rimelig, Jeg har købt den her på dba for 1 uge siden, men jeg har fortrudt jeg ikke købte en større model. Jeg har nu fået købt en anden bærbar og

  1.500,00 kr.13-06-2024

Er det helt sikkert, at computeren ikke kan fikses, kan du heldigvis finde en ny på DBA. Her kan du se dem, der koster under 1.000 kroner.

 

Repair Cafe Danmark fikser alt – med et par undtagelser

Der er ting i gråzonen, forklarer Arlette Bentzen, som fikserne ikke kan hjælpe dig med at lave. Det skyldes ikke, at de ikke har evnerne eller ressourcerne – tværtimod. De takker nej til ting, som du skal gå til en professionel med:

- Vi vil ikke tage arbejdet fra dem, der lever af det. Det kan for eksempel være en cykel, den skal du til cykelhandleren med i stedet. Vi vil selvfølgelig gerne give dig et par råd til, hvordan du selv kan lave den, men vi reparerer den ikke for dig, for vi vil ikke forvride konkurrencen, fortæller Arlette Bentzen.

Til gengæld tager de gerne imod alle andre sager, som du ikke ved, hvordan du ellers får fikset. Lyssværd, racerbiler, ure, radioer og gamle pladespillere kan du derfor fint tage med forbi fikserne. De vil nemlig gøre alt, hvad de kan for at hjælpe, og selvom lønnen ikke udbetales i kroner og ører, er det for Arlette Bentzen og de andre frivillige noget langt vigtigere, der betaler arbejdet:

- Det rammer mig lige i hjertet, når jeg kan mærke, at både bruger og fikser bliver glade for at en reparation lykkes – sådan helt oprigtigt. Det har stor betydning for mit arbejde, at vi kan hjælpe andre mennesker. Nogle ting har en ekstremt høj affektionsværdi for folk, og når vi kan lave det, bliver de så glade, at vi får en krammer. Det er grunden til, at vi er her, siger Arlette Bentzen afslutningsvist.

Cykler til salg på DBA:

 1. Kildemoes Street Casual (009509)... KAN LEV. I KBH

  Kildemoes Street Casual (009509)... KAN LEV. I KBH

  Herrecykel, Kildemoes Street casual, cm stel 59, gear 7, Kildemoes Street Casual (009509) Pris kr. 2.295,- Ny pris kr. 5.499.00 Fuld serviceret Mekanisk i orden Fra 2020 Størrelse: 59 (190 - +215

  2.295,00 kr.13-06-2024
 2. Støtteben, - sprit NY - dobbelt støtteben
- farve sort
- materiale stål
- til 28" hjul (normal hjuls

  Støtteben, - sprit NY - dobbelt støtteben - farve sort - materiale stål - til 28" hjul (normal hjulstørrelse) - centermontering - forhandlerpris 149,- kr. Afhentningspris 75,- kr. ----- PRIVAT SALG --

  75,00 kr.13-06-2024
 3. Biomega New York City (011110)... KAN LEV. I KBH

  Biomega New York City (011110)... KAN LEV. I KBH

  Herrecykel, Biomega New York City, cm stel 56, gear 7, Biomega New York City (011110) Pris kr. 4.495,- Ny pris kr. 8.999.00 Fuld serviceret Mekanisk i orden Fra 2020 Størrelse: 56 (175 - +200 cm) 

  4.495,00 kr.13-06-2024
 4. Royal Cargobike FourRunner (50724968)... KAN LEV. I KBH

  Royal Cargobike FourRunner (50724968)... KAN LEV. I KBH

  Ladcykel, Royal Cargobike FourRunner, gear 7, tommer 22, Royal Cargobike FourRunner (50724968) Pris kr. 35.495,- Nypris kr. 40.499,00 Fabriksny Fra: 2024 km: 0 Størrelse: 54 (170 - 200 cm)  Gear: 7

  35.495,00 kr.13-06-2024
 5. Van de Falk city

  Van de Falk city

  Damecykel, Van der falk, city, cm stel 55, gear 3, KUN FOR DE HURTIGSTE! De bedste cykeltilbud forsvinder hurtigt. Er du klar til at træde i pedalerne? Velkommen til vores spritnye cykelunivers, hvor

  1.499,00 kr.13-06-2024
 6. Seaside Bike Signature (12835476).... KAN LEV. I KBH

  Seaside Bike Signature (12835476).... KAN LEV. I KBH

  Ladcykel, Seaside Bike Signature, tommer 19, Seaside Bike Signature (12835476) Pris kr. 18.995,- Nypris kr. 39.999,00 Super pæn og velholdt  serviceret Fra: 2018 km: 4020 Størrelse: 48 (160 - 190 c

  18.995,00 kr.13-06-2024

På udkig efter en ny cykel? Lige nu er der mere end 20.000 modeller til salg på DBA.

Livet er for kort til dårlig lyd, og buldrer dine gamle højttalere også mere, end de brager, skal du læse med her. Vi viser dig nemlig, hvor du med et par simple tricks kan få meget bedre lyd ud af dine højttalere.

Cykler er en af de ting, Repair Cafe Danmark ikke fikser for dig, men hvad gør du, hvis du alligevel skal have lavet cyklen, men ikke vil forbi cykelhandleren? Du kan jo se med i videoen her, hvor vi viser dig, hvordan en gammel børnecykel bliver så god som ny igen.

Relaterede artikler