Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?
Tech

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Søren J.
Søren J.

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Droner kommer i mange former og størrelser, men ens for dem alle er, at de er fjernstyrede og flyver ved hjælp af propeller. De billigste kan fås helt ned til et par hundrede kroner i en legetøjsbutik, mens de større fås i mange prislejer alt afhængig af specifikationer.

Selvom droner umiddelbart lyder som et stykke uskyldigt legetøj, har regeringen fremsat et forslag, der ønsker at stramme reglerne for flyvning med droner. Det vil kræve, at man har et såkaldt dronetegn, for at man kan få lov at flyve med en drone ligegyldigt, hvilken størrelse den har. Derudover vil regeringen også kræve, at alle droner registereres i et offentligt register, så det vides, hvem der ejer droner. Reglerne vil gælde alle droner — også de allermindste på under 250 gram, der ofte bruges som legetøj af private.

Årsagen til stramningerne på området skyldes, at der skal værnes om privatlivets fred. Det er muligt at filme eller fotografere det, der flyves over. Derfor kan det have store konsekvenser for privatlivet, hvis der ikke er kontrol med droneflyvning, da folk kan overvåges på deres private ejendom.

Foto: http://www.theiii.org/
Foto: http://www.theiii.org/

Dronetegnet kommer til at minde om et jagt- og fiskeritegn, der kan erhverves ved at udfylde et spørgeskema på nettet — faktisk en lille form for teoriprøve der sikrer, at man kender reglerne for flyvning. Når spørgeskemaet er gennemført, skal det printes ud og medbringes, når der flyves med dronen. 

Det er ikke kun de private droneentusiaster, der vil mærke det nye lovforslag. Også de profesionelle dronepiloter skal fremover gennemføre en kort uddannelse for at få lov til at flyve med droner.

Droner på dba.dk

 1. Drone, DJI Mini 3 Pro, Jeg sælger min DJI Mini 3 Pro med Fly More Combo-pakken (inkluderer DJI RC me

  Drone, DJI Mini 3 Pro, Jeg sælger min DJI Mini 3 Pro med Fly More Combo-pakken (inkluderer DJI RC med en skærm), da jeg planlægger en opgradering. Dronen er købt i januar 2023 hos droner.dk (9.389kr)

  6.000,00 kr.01-10-2023
 2. Drone, Dji Mini Pro 3, Dji mini 3 pro får den ikke brugt..
Med masser af ekstre udstyr..
Der medfølg

  Drone, Dji Mini Pro 3, Dji mini 3 pro får den ikke brugt.. Med masser af ekstre udstyr.. Der medfølger en tablet holder til controlleren. Ekstre propeller Værktøj Kabler til div. Tablets/smartphone 5

  5.500,00 kr.01-10-2023
 3. Drone, Lifthor Body Tripod, 

begynd at nyde en rigtig håndfri flyvning! Hæng på din LifThor tableth

  Drone, Lifthor Body Tripod, begynd at nyde en rigtig håndfri flyvning! Hæng på din LifThor tabletholder eller andet udstyr, Nypris 1680 kr fra December 2021 Eksklusiv skærm og kontroller Kompati

  650,00 kr.01-10-2023
 4. Drone, Dji Inspire 2, Inspire 2 drone med ProRes licens
X5s kamera med dji 15 samt olympus 45mm obje

  Drone, Dji Inspire 2, Inspire 2 drone med ProRes licens X5s kamera med dji 15 samt olympus 45mm objektiv 1 remote med crystal skærm 3 sæt batterier til dronen - 3 sæt 3 batterier til ultrabright skærm

  16.000,00 kr.01-10-2023
 5. Drone, DJI Air 2S, Sælger min Air 2 S Combo. Da jeg har købt en Mavic 3 Classic.
Ekstra med købet.

  Drone, DJI Air 2S, Sælger min Air 2 S Combo. Da jeg har købt en Mavic 3 Classic. Ekstra med købet. Kuffert, Landingsstel og et ekstra batteri. Så 4 batterier ialt. Ingen styrt eller chrash. Sælges ku

  5.000,00 kr.27-06-2023
 6. Drone, DJI Mini 3 pro, Fantastisk lille drone med mange af funktionaliteterne fra de større droner f

  Drone, DJI Mini 3 pro, Fantastisk lille drone med mange af funktionaliteterne fra de større droner fra DJI, bl.a active tracking, Quick shot modes, og sensorer der forhindrer kollision. Den sælges sam

  7.200,00 kr.01-10-2023

Danmarks Radio har snittet en fin infographic, som illustrerer de nye droneregler.

Den kan du med fordel downloade og have liggende sammen med din drone, så du aldrig er i tvivl om du må flyve eller ej, der hvor du befinder dig.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/grafik-saadan-maa-du-flyve-med-din-drone
https://www.dr.dk/nyheder/indland/grafik-saadan-maa-du-flyve-med-din-drone

Selvom reglerne umiddelbart byder på en stramning, skal det ikke skræmme dig fra at flyve med din drone. Vil du kaste dig ud i en ny hobby, så er der, her på dba, masser af droner og udstyr til salg, så du kan komme i gang hurtigt og nemt.

Relaterede artikler