Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?
Tech

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Søren J.
Søren J.

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Droner kommer i mange former og størrelser, men ens for dem alle er, at de er fjernstyrede og flyver ved hjælp af propeller. De billigste kan fås helt ned til et par hundrede kroner i en legetøjsbutik, mens de større fås i mange prislejer alt afhængig af specifikationer.

Selvom droner umiddelbart lyder som et stykke uskyldigt legetøj, har regeringen fremsat et forslag, der ønsker at stramme reglerne for flyvning med droner. Det vil kræve, at man har et såkaldt dronetegn, for at man kan få lov at flyve med en drone ligegyldigt, hvilken størrelse den har. Derudover vil regeringen også kræve, at alle droner registereres i et offentligt register, så det vides, hvem der ejer droner. Reglerne vil gælde alle droner — også de allermindste på under 250 gram, der ofte bruges som legetøj af private.

Årsagen til stramningerne på området skyldes, at der skal værnes om privatlivets fred. Det er muligt at filme eller fotografere det, der flyves over. Derfor kan det have store konsekvenser for privatlivet, hvis der ikke er kontrol med droneflyvning, da folk kan overvåges på deres private ejendom.

Foto: http://www.theiii.org/
Foto: http://www.theiii.org/

Dronetegnet kommer til at minde om et jagt- og fiskeritegn, der kan erhverves ved at udfylde et spørgeskema på nettet — faktisk en lille form for teoriprøve der sikrer, at man kender reglerne for flyvning. Når spørgeskemaet er gennemført, skal det printes ud og medbringes, når der flyves med dronen. 

Det er ikke kun de private droneentusiaster, der vil mærke det nye lovforslag. Også de profesionelle dronepiloter skal fremover gennemføre en kort uddannelse for at få lov til at flyve med droner.

Droner på dba.dk

 1. Drone, Mavic Air Mavic Air, Sælger min fine mavic air drone ink pakke og kvittering, alt følger med

  Drone, Mavic Air Mavic Air, Sælger min fine mavic air drone ink pakke og kvittering, alt følger med som ses på billedet. Mavic Air er kendt for sit kompakte og foldbare design, hvilket gør den meget

  1.695,00 kr.20-02-2024
 2. Drone, 1 stk DJI mini 2 4k drone til salg.

Dette er fra dji's " flymore combo" hvilket inkluderer e

  Drone, 1 stk DJI mini 2 4k drone til salg. Dette er fra dji's " flymore combo" hvilket inkluderer en smart bæretaske, 3 stk batterier, 1 stk lade hub, 3 stk extra propeller med tilbehør, 2 stk extra

  3.000,00 kr.20-02-2024
 3. Drone, DJI Mini 3 Pro Fly More Combo, DJI mini 3 Pro, inkl. Fly More Combo, sælges. Alt er som nyt.

  Drone, DJI Mini 3 Pro Fly More Combo, DJI mini 3 Pro, inkl. Fly More Combo, sælges. Alt er som nyt. Derudover medfølger praktisk kuffert til transport. Dronen er opladet, firmwaren opgraderet, og nuls

  6.000,00 kr.20-02-2024
 4. Drone, 2 stek drone ud bruget

  Drone, 2 stek drone ud bruget

  750,00 kr.20-02-2024
 5. Drone, DJI Mavic Mini Combo, Drone, DJI Mavic Mini Combo

100 % OK og har kun været brugt 2 gange.
K

  Drone, DJI Mavic Mini Combo, Drone, DJI Mavic Mini Combo 100 % OK og har kun været brugt 2 gange. Købt hos droner.dk i april 2021

  1.700,00 kr.20-02-2024
 6. Drone, Dji Mavic pro 2, Sælger min DJI mavic pro 2 - combo

Følger lille taske med til dronen og fje

  Drone, Dji Mavic pro 2, Sælger min DJI mavic pro 2 - combo Følger lille taske med til dronen og fjernbetjening. Nemt at have med i sin kuffert.

  3.999,00 kr.19-02-2024

Danmarks Radio har snittet en fin infographic, som illustrerer de nye droneregler.

Den kan du med fordel downloade og have liggende sammen med din drone, så du aldrig er i tvivl om du må flyve eller ej, der hvor du befinder dig.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/grafik-saadan-maa-du-flyve-med-din-drone
https://www.dr.dk/nyheder/indland/grafik-saadan-maa-du-flyve-med-din-drone

Selvom reglerne umiddelbart byder på en stramning, skal det ikke skræmme dig fra at flyve med din drone. Vil du kaste dig ud i en ny hobby, så er der, her på dba, masser af droner og udstyr til salg, så du kan komme i gang hurtigt og nemt.

Relaterede artikler