Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

22. juni 2016

Nu kommer dronereglerne - har du styr på, hvad du må?

Droner kommer i mange former og størrelser, men ens for dem alle er, at de er fjernstyrede og flyver ved hjælp af propeller. De billigste kan fås helt ned til et par hundrede kroner i en legetøjsbutik, mens de større fås i mange prislejer alt afhængig af specifikationer.

Selvom droner umiddelbart lyder som et stykke uskyldigt legetøj, har regeringen fremsat et forslag, der ønsker at stramme reglerne for flyvning med droner. Det vil kræve, at man har et såkaldt dronetegn, for at man kan få lov at flyve med en drone ligegyldigt, hvilken størrelse den har. Derudover vil regeringen også kræve, at alle droner registereres i et offentligt register, så det vides, hvem der ejer droner. Reglerne vil gælde alle droner — også de allermindste på under 250 gram, der ofte bruges som legetøj af private.

Årsagen til stramningerne på området skyldes, at der skal værnes om privatlivets fred. Det er muligt at filme eller fotografere det, der flyves over. Derfor kan det have store konsekvenser for privatlivet, hvis der ikke er kontrol med droneflyvning, da folk kan overvåges på deres private ejendom.

drone - DBA Guide
Foto: http://www.theiii.org/

Dronetegnet kommer til at minde om et jagt- og fiskeritegn, der kan erhverves ved at udfylde et spørgeskema på nettet — faktisk en lille form for teoriprøve der sikrer, at man kender reglerne for flyvning. Når spørgeskemaet er gennemført, skal det printes ud og medbringes, når der flyves med dronen. 

Det er ikke kun de private droneentusiaster, der vil mærke det nye lovforslag. Også de profesionelle dronepiloter skal fremover gennemføre en kort uddannelse for at få lov til at flyve med droner.

Sådan lyder de nye regler:

  • - Alle privatpersoner, der ønsker at flyve med droner, skal tage et dronetegn på nettet. - Alle droner skal registreres i et droneregister. - Dronen skal uanset størrelse og vægt være ansvarsforsikret. - En drone må maksimalt veje 25 kg. Dog må alle droner, der vejer mere end 7 kg. kun flyve fra godkendt modelflyveplads. - En drone skal altid vige for bemandede fly. - Der må ikke flyves over mennesker, og hverken liv eller ejendom må bringes i fare. - Dronen må maksimalt flyve 100 meter over jorden, og den skal til hver tid kunne ses af piloten. - Der skal være minimum 150 meter til nærmeste større offentlige vej og bymæssig bebyggelse. - Privatpersoner må ikke tage billeder eller filme private haver, gader, veje eller pladser. - Flyves der tæt på militære flyvestationer, skal dronen være minimum 8 km. fra flyvestationens baner. - Flyves der tæt på offentlige flyvepladser, skal dronen være minimum 5 km. fra flyvepladsens baner.

Danmarks Radio har snittet en fin infographic, som illustrerer de nye droneregler.

Den kan du med fordel downloade og have liggende sammen med din drone, så du aldrig er i tvivl om du må flyve eller ej, der hvor du befinder dig.

Droner - Infografik - DBA Guide
https://www.dr.dk/nyheder/indland/grafik-saadan-maa-du-flyve-med-din-drone

Selvom reglerne umiddelbart byder på en stramning, skal det ikke skræmme dig fra at flyve med din drone. Vil du kaste dig ud i en ny hobby, så er der, her på dba, masser af droner og udstyr til salg, så du kan komme i gang hurtigt og nemt.