Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi
Tech

Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi

Julie Schoen
Julie Schoen

Ligger du inde med vinyler i genrerne ’progressive rock’, ’punk’, ’elektronisk musik’ eller ’moderne jazz ’, ja så har du meget muligt en plade, som kan være penge værd. Læs selv ekspertens syv råd til, hvad der gør en plade værdifuld i dag, her.

- Der er flere og flere folk i dag, der samler på plader, og som derfor er villige til at give helt op til tusindvis af kroner for en perfekt plade.

Sådan fortæller Simon Busk, der arbejder med at vurdere vinyler i to af Accord's butikker, til DBA Guide. Han har i en tidligere artikel givet os 7 eksempler på vinyler, som i dag er flere tusind kroner værd, og nu guider han dig til, hvordan du selv kan tjekke, om vinylerne i lige præcis din samling er penge værd.

Men inden vi går i gang med alle Simons Busk’ gode råd, så lad os lige slå fast, at det sagtens kan være, du ligger inde med en vinyl, der kan vise sig at være en indbringende forretning for dig:

- Jeg vil skyde på, at der en gang om måneden kommer en kunde ind til mig med en af deres gamle vinyler, som faktisk viser sig at være så sjælden, at jeg vil give 1.000 kroner eller mere for den, men ugentligt kommer der plader ind, vi giver mere end 100 kroner for, fortæller Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Van halen Iron Maiden, Blandet rock fra øverste hylde, Rock, Van Halen :
F.u.c.k. DKK 600
OU812

  LP, Van halen Iron Maiden, Blandet rock fra øverste hylde, Rock, Van Halen : F.u.c.k. DKK 600 OU812 DKK 120 5150 DKK 120 Iron Maiden: Somewhere in time DKK 170 Live after death DKK 170 Sendes gerne

  123.456,00 kr.17-09-2023
 2. LP, Engelsk/US/Tysk, Fra Abba til Zappa., Andet, Fra Abba til Zappa, 
Rollling Stones, Abba, Groneme

  LP, Engelsk/US/Tysk, Fra Abba til Zappa., Andet, Fra Abba til Zappa, Rollling Stones, Abba, Gronemeier, Beatles, Cohen, U2 og mange mange flere...... Sælges kun samlet. Prisen er til forhandling.

  50.000,00 kr.14-09-2023
 3. LP, Haydn, Opera, Byd på denne samling af skøn opera

  LP, Haydn, Opera, Byd på denne samling af skøn opera

  123.456,00 kr.05-09-2023
 4. LP, Diverse, Andet, Flere end 400 LP’er og flere end 250 singler med rock, pop, disco og klassisk mu

  LP, Diverse, Andet, Flere end 400 LP’er og flere end 250 singler med rock, pop, disco og klassisk musik hovedsageligt fra 1970 til 2000. Sælges samlet.

  21.000,00 kr.03-09-2023
 5. 2-3000 lp til salg fra 40 kr pr stk

  2-3000 lp til salg fra 40 kr pr stk

  LP, Mange forskellige , Bl.a. , Andet, Kom og kig Slotsdage 45 3400 Hillerød Tlf 20824508

  100.000,00 kr.24-04-2023
 6. LP, Se alle mine annoncer, Tilsalg, Andet, Se alle mine annoncer fik lige lidt lp op på væggen. kla

  LP, Se alle mine annoncer, Tilsalg, Andet, Se alle mine annoncer fik lige lidt lp op på væggen. klassiske og dem med grove ridser. KØB FOR OVER 200KR OG JEG BETALER FRAGT OG INDPAKNING. Husk at sige

  123.456,00 kr.17-02-2023

Her kan du se alle de vinyler, som du i dag kan få 15.000 kroner for eller mere.

Godt så. Lad os komme i gang med rådene, der kan hjælpe dig med at vurdere, om en af dine vinyler er 1.000 kroner eller mere værd.

1. Plader, der er presset i dette land, er at foretrække

Du kan begynde med at undersøge, hvad der står efter ’Made in’ eller ’Pressed in’ på vinylerne i din samling. Hvis disse sætninger ender på ’England’, har du meget muligt en vinyl af høj værdi i dine hænder. Simon Busk fortæller nemlig, at samlere foretrækker vinylerne fra England.

Mange mener, der er bedre lyd i vinylerne, hvis de er presset i England, samtidig er oplagene, som de er presset i, mindre end eksempelvis de amerikanske. Så generelt set kan man sige, at de er i "højere kurs",
siger Simon Busk.
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen

2. Så meget mere kan du sælge en vinyl for, hvis presning er original

En anden grund til, at vinyler fra England foretrækkes af samlere, er, at det forøger chancerne for, at vinylen er fra den originale presning.

- I USA blev flere albums udgivet i et så stort et oplag, at de skulle presses hele tre forskellige steder i landet; øst-, vest- og central-presninger, men hvordan fastslår man så, hvilken en af disse tre presninger, der er den originale, og fra hvilket masterbånd er presningen lavet? Derfor kan der også være stor forskel på prisen alt efter, hvor i landet vinylen er presset, siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Video: Så mange penge er din gamle båndoptager værd

Hvis du vil tjekke, om din vinyl er en original presning, kan du tjekke den yderste rille i vinylen. Her står en matrix-kode, som fortæller, hvilken størrelse du har med at gøre.

En vinyl med original presning, der – lad os sige – er 1.000 kroner værd, bliver reduceret til kun at være 500 kroner værd eller mindre, hvis pladen viser sig at være fra anden presning.

Vinyler til salg på DBA:

 1. Johnny Hallyday - Johnny Hallyday Guitar Case Box Set Collection - Flere titl...

  Johnny Hallyday - Johnny Hallyday Guitar Case Box Set Collection - Flere titl...

  -, -, Fonogram etiket Presser 514 122-2 - Frankrig Årgang 1993 Johnny Hallyday guitarboks 40 cd'er passer smukt ind i en guitarkasse Nummererede objekter inkluderer også 2 rigelige hæfter. Og 20 notes

  12.665,00 kr.22-09-2023
 2. LP, Div , Rock, Giv et bud div rock pop klassiker som Frank Sinatras deen martin m m lede zeppelin d

  LP, Div , Rock, Giv et bud div rock pop klassiker som Frank Sinatras deen martin m m lede zeppelin deep purpel og mange flere ca 400til450 lp’er ca 150singler

  12.345,00 kr.15-09-2023
 3. LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKS

  LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKSSUND. SE OGSÅ MINE ANDRE ANNONCER.

  12.345,00 kr.13-09-2023
 4. LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKS

  LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKSSUND. SE OGSÅ MINE ANDRE ANNONCER.

  12.345,00 kr.13-09-2023
 5. LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKS

  LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKSSUND. SE OGSÅ MINE ANDRE ANNONCER.

  12.345,00 kr.13-09-2023
 6. LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKS

  LP, diverse, LP´ER SÆLGES: VINYL GRADUERET FØRST. MOBILEPAY. KAN SENDES ELLER AFHENTES VED FREDERIKSSUND. SE OGSÅ MINE ANDRE ANNONCER.

  12.345,00 kr.13-09-2023

Klik her for at se de vinyler, som lige nu er sat til salg på DBA for mellem 8.000 kroner og 15.000 kroner.

3. Hvis du ikke er en af de dovne, så er din vinyl måske penge værd

- Singler sælger ikke lige så godt som ”normale” LP'er (’Long Playing’-plader), for folk gider ikke at rejse sig op og vende pladerne hvert tredje minut. Derfor er der nogle singler, som der i dag er meget få af på markedet, fortæller Simon Busk.

Blandt andet kom nogle The Beatles EP'er (indeholder 4 numre) i et lille oplag, og dem, der blev solgt i Danmark, blev lavet med et særligt, dansk cover, hvilket gør, at de i dag er sjældne og derfor penge værd.

- Nogle enkelte af de EP'er handles i dag for 2.000-4.000 kroner. Men der kan også være nogle, som du kun kan få mellem 150-250 kroner for, fortæller Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Disse gamle VHS-bånd kan du få 10.000 kroner for i dag

Ligger du inde med en The Beatles vinyl, med kun fire numre – altså en EP, ja så er det også meget muligt, at den har større værdi i dag end dengang, for de udkom også ofte i et mindre oplag end de normale vinyler.

Hvis du har en DJ i din omgangskreds kan det være, han eller hun ligger inde med sådan en vinyl:

- Singlerne bliver i dag for det meste kun anvendt af DJ’s, der bruger dem, fordi der er bedre lyd i dem. Der er et bredere spor og derfor mere bund i dem end på LP'er, hvor der skal være plads til mange sange, siger Simon Busk.

En single-vinyl er 7 tommer stor. En normal vinyl er på 12 tommer.

Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder
Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder

4. Vinyler fra disse musikgenrer er guf for samlere

Ligger du inde med Sanne Salomonsen, Anne Linnet, Shu-Bi-Dua og Abba, ja så har du desværre trukket nitten. Vinyler med pop-musik blev udgivet i massevis, og derfor er de ikke sjældne nok til at være nogle penge værd i dag. Det samme gælder opsamlinger, underholdnings- og klassiskmusik.

Men klassisk rock fra 60’erne og 70’erne, elektronisk musik, punk, metal og moderne jazz er genrer, som der i dag er mange købere til, fortæller Simon Busk.

Spørgsmålet er dog, om du skal sælge, for eksperten tror, at flere af genrerne vil blive endnu mere eftertragtet, end de er nu:

- De omtalte genre så som progressiv rock, elektronisk musik og fri improvisations jazz, det såkaldte ’Free Jazz’, tror jeg blandt andet vil stige i pris, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. Spolebånd, The Beatles + diverse. , Andet, Sælger min samling sjældene vintage britpop 3 3/4 lps ori

  Spolebånd, The Beatles + diverse. , Andet, Sælger min samling sjældene vintage britpop 3 3/4 lps originalindspillede spolebånd. The Beatles: Rubber soul (1965) ta-pmc 1267 Help (1965) ta-pmc 1255 Rev

  5.000,00 kr.22-09-2023
 2. LP, The rolling stones, Billedet skive Ubrugt aldrig være spillet, emballage er ikke lukket op

  LP, The rolling stones, Billedet skive Ubrugt aldrig være spillet, emballage er ikke lukket op

  7.000,00 kr.21-09-2023
 3. Har du klassiske LP'er der står og samler støv, og ønsker du at sælge? Så læs her. 

Jeg søger Klas

  Har du klassiske LP'er der står og samler støv, og ønsker du at sælge? Så læs her. Jeg søger Klassisk LP til egen samling og søger LP'er af mærket Decca, His Masters Voice, Columbia, Lyrita, EMI, A

  5.000,00 kr.17-09-2023
 4. Single, Kim Larsen, Damen på taget, Andet, Single fra 1971, Damen på taget.
Har stået i min hylde de

  Single, Kim Larsen, Damen på taget, Andet, Single fra 1971, Damen på taget. Har stået i min hylde de sidste 35 år. Fin stand. Har nok spillet den èn gang. Kom med et bud.

  6.000,00 kr.17-09-2023
 5. Single, Owl City/AKB48, Denne 7" vinyl single indeholder to sange af hhv. Owl City og AKB48: "When C

  Single, Owl City/AKB48, Denne 7" vinyl single indeholder to sange af hhv. Owl City og AKB48: "When Can I See You Again" og "Sugar Rush". Singlen er en smuk rød farve. Denne 7" er en begrænset promo-u

  5.000,00 kr.05-09-2023
 6. LP, Peter Strømberg , Strømme, Jazz, Lp - Peter Strømbergs Kvartet - Strømme - MOCK 1080

  LP, Peter Strømberg , Strømme, Jazz, Lp - Peter Strømbergs Kvartet - Strømme - MOCK 1080

  5.000,00 kr.01-09-2023

Klik her for at se alle de vinyl-plader, der lige nu er sat til salg for mellem 5.000-7.999 kroner.

5. Plader fra denne periode kan være penge værd

Da CD’en nåede sit populære højdepunkt, var der meget musik, som slet ikke blev udgivet på vinyl. Især var der mange albums, som ikke blev udgivet på vinyl i USA, og derfor er disse i dag sjældne og nogle, som samlere gerne vil have fingre i.

- Vinyler fra perioden 1992-1997 kan derfor være ret sjældne i dag, fordi en del kun er udgivet i Europa. Det gælder for eksempel for flere af Neil Youngs udgivelser. De findes kun i Europæiske presninger og måske i Sydkoreanske og Brasilianske, men de to sidste tæller ikke rigtig, for de presninger har ikke altid samme kvalitetsniveau som de europæiske, fortæller Simon Busk.

Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om
Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om

6. Så meget betyder standen for vinylens pris

Én ting er, om din vinyl er en sjælden udgivelse, en helt anden ting er, hvordan pladen spiller, når du sætter den på pladespilleren. Er der ridser i pladen? Det er lige så vigtigt som, hvor sjælden en udgivelse, det er.

Hvis jeg står med en vinyl i hånden, der ville blive vurderet til 1.000 kroner i perfekt stand, vil en hørbar ridse reducere den pris til halvdelen, 500 kroner. Hvis der viser sig at være hele 4-5 ridser i, vil prisen sænke sig helt ned til 200 kroner
siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Vildt: Så meget kan du tjene på at sælge din gamle iPod

Han påpeger, at især i akustiske plader er ridser ikke gode, for de høres bedre på akustiske plader.

Hvis ridsen dog ikke er hørbar, men kun visuel, vil det trække prisen ned med 10-15 procent, fortæller Simon Busk.

Én ting er, om ridsen er hørbar eller ej. Hvis den tilmed også får pladen til at gå i "hak", er det praktisk talt en værdiløs plade for samlere, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, The Artwoods, Sjælden plade til salg:
The Artwoods - Art Gallery

https://www.discogs.com/releas

  LP, The Artwoods, Sjælden plade til salg: The Artwoods - Art Gallery https://www.discogs.com/release/1387088-The-Artwoods-Art-Gallery Pris: 2000kr ekstremt billig. Standen er overordnet meget god,

  2.000,00 kr.22-09-2023
 2. LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, Klassisk, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antol

  LP, Blandet, Dansk Musik Antologi, Klassisk, En stor samling på 80 Lp'er alle fra Dansk Musik Antologi sælges. Pladerne falder i 6 grupper med DMA numre som følge: Gruppe 1: 001 -> 048, Gruppe 2: 05

  3.500,00 kr.22-09-2023
 3. Beatles - Help Shell cover - With a Label Misprint in Near Mint - LP-album - ...

  Beatles - Help Shell cover - With a Label Misprint in Near Mint - LP-album - ...

  -, -, Kun 1000 fremstillet i Holland og Sverige og givet væk til ansatte og har aldrig kunnet købes i butikkerne Denne har en fejl på tekstetiketten Side A viser ingen tal. Matrix runout Side A stempl

  2.235,00 kr.22-09-2023
 4. Single, Larsen (Kim) & Co., "Damen på Taget / Hilsjer", Rock, Larsen (Kim) & Co.
”Damen på Taget / H

  Single, Larsen (Kim) & Co., "Damen på Taget / Hilsjer", Rock, Larsen (Kim) & Co. ”Damen på Taget / Hilsjer" (single vinyl) Side A: "Damen På Taget" Side B: "Hilsjer" Katalog nr. CBS 7246 (1971). OBS!

  2.195,00 kr.22-09-2023
 5. 39 LP´er

  39 LP´er

  LP, Diverse, Andet, LP samling, 39 stk ialt SÆLGES KUN SAMLET. Shirley Bassey, Povl Dissing, Benny Andersen, Trille, Troels Trier, Røde Mor, Jan Toftlund, Led Zeppelin, Procul Harum, John Mayall, Jo

  2.000,00 kr.01-08-2023
 6. LP, Depeche Mode, Remixes 81....04, Electronic, Så blev det tid til at de 6 plader skal have ny ejer

  LP, Depeche Mode, Remixes 81....04, Electronic, Så blev det tid til at de 6 plader skal have ny ejer. Det er Limited edition og ud af de 12000 nummereret eksemplarer er dette nr 05084. Alle 6 plader e

  3.600,00 kr.20-09-2023

Lige nu er der 65 vinyler til salg på DBA for mere end 2.000 kroner – men for mindre end 5.000 kroner.

7. Dette har også betydning for vinylens værdisættelse

Én ting er selve standen på vinylen. En anden er, hvordan coveret til vinylen tager sig ud.

- Coveret er et æstetisk værk, der hører til pladen, og samlere går naturligvis efter at få det pæneste eksemplarer. Selvom plade og cover er fra 1965, skal den se ud som om, den var trykt i går. Det vil sige, det trækker også ned i prisen, hvis farven er falmet, siger Simon Busk.

Han fortæller, at hvis du engang har skrevet dit navn på coveret af pladen, sådan så dine venner ikke ”kom til” at tage den med hjem i overbevisningen om, at det var deres, ja så trækker det en 10-15 procent ned i pris.

Du kan også trække 15-30 procent af prisen, hvis der er afrivninger på coveret, eller hvis det er flækket. Prisen på en plade kan hurtig smuldre, hvis standen på coveret ikke er god,
fortæller Simon Busk.
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste

8. Smart trick kan forhøje prisen på pladerne

Hvis du er den eneste på markedet, der har lige netop den vinylplade til salg, kan du jo praktisk talt selv bestemme prisen. Måske din vinyl så ikke bliver solgt, men du bliver i hvert fald ikke presset i pris af konkurrenter på markedet.
Derfor er det altid en god forudsætning, hvis du har en plade, der er udgivet i et begrænset antal. 

Et glimrende eksempel på dette har The Guardian skrevet om for nyligt. Her blev en forholdstvist ukendt plade udgivet af en ukendt kunstner solgt for 250.000 kroner. Men pladen var kun udgivet i 20 eksemplarer i alt, og derfor var den blandt andet meget eftertragtet.
Sangen har heller ikke kunne streames, hvilket også har været med til at højne pladens værdi. Pladen hed 'Choose Your Weapon', og var en single, der er lavet af kunstneren 'Scaramanga Silk'.

Vinylsingler på DBA:

 1. Single, Santo & Johnny, Sleep Walk, Rock, Single: Santo & Johnny
The Carnival Is Over, single udgive

  Single, Santo & Johnny, Sleep Walk, Rock, Single: Santo & Johnny The Carnival Is Over, single udgivet i 1959 Genre: Rock Side 1: Sleep Walk Side 2: All Night Diner Producent: Canadian-American Stand

  200,00 kr.22-09-2023
 2. Single, Larsen (Kim) & Co., "Damen på Taget / Hilsjer", Rock, Larsen (Kim) & Co.
”Damen på Taget / H

  Single, Larsen (Kim) & Co., "Damen på Taget / Hilsjer", Rock, Larsen (Kim) & Co. ”Damen på Taget / Hilsjer" (single vinyl) Side A: "Damen På Taget" Side B: "Hilsjer" Katalog nr. CBS 7246 (1971). OBS!

  2.195,00 kr.22-09-2023
 3. Single, forskellige - 20 stk., Mange forskellige kunstnere – danske og udenlandske. Ikke alle omslag

  Single, forskellige - 20 stk., Mange forskellige kunstnere – danske og udenlandske. Ikke alle omslag er pæne, og da jeg ikke har mulighed for at afspille pladerne, er standen ukendt. Sælges samlet for

  250,00 kr.22-09-2023
 4. Single, Squeeze, Cool For Cats, Cool for Cats/Model AMS 6899
Squeeze var en af New Wave og Second Br

  Single, Squeeze, Cool For Cats, Cool for Cats/Model AMS 6899 Squeeze var en af New Wave og Second British Invasions triumftog rundt om i verden i 70'erne. Cool for Cats fra 78 regnes for et af deres a

  125,00 kr.21-09-2023
 5. Single, Velvet Underground, Nico , Lou Reed, tre singler 
En italiensk med en live-optagelse af Ve

  Single, Velvet Underground, Nico , Lou Reed, tre singler En italiensk med en live-optagelse af Velvet Underground fra 1967 : "Ride into the sun" På b-siden er der to numre : "Femme fatale" med The

  200,00 kr.21-09-2023
 6. Single, Elastic Oz Band,Trash,Jackie Lomax, Apple-singler, 
Tre forsk. sjældne Apple singler
Bill El

  Single, Elastic Oz Band,Trash,Jackie Lomax, Apple-singler, Tre forsk. sjældne Apple singler Bill Elliot and Elastic Oz Band : "God save us / Do the Oz" (begge numre er skrevet af John Lennon & Yoko

  150,00 kr.21-09-2023

7.460 single-LP'er er lige nu til salg på DBA, og her kan du se dem, der koster mere end 500 kroner.

Har du guld på loftet?

Spolebåndsoptagere er gået hen og blevet mange penge værd, og det kan du se mere om i videoen herunder. Du kan også klikke dig ind på artiklen, her.

Hvis du også ligger inde med en stor CD-samling, så ligger du muligvis inde med CD’er til flere tusind kroner. For Simon Busk’ kollega har hjulpet os med at identificere nogle af de mange CD’er, som du i dag kan få mange penge for. Listen kan du se, her.

Du kan også her få svar på, hvordan du overfører filer fra en ødelagt computer.

Relaterede artikler