Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi
Tech

Ekspert: Sådan tjekker du, om dine vinyler har værdi

Julie Schoen
Julie Schoen

Ligger du inde med vinyler i genrerne ’progressive rock’, ’punk’, ’elektronisk musik’ eller ’moderne jazz ’, ja så har du meget muligt en plade, som kan være penge værd. Læs selv ekspertens syv råd til, hvad der gør en plade værdifuld i dag, her.

- Der er flere og flere folk i dag, der samler på plader, og som derfor er villige til at give helt op til tusindvis af kroner for en perfekt plade.

Sådan fortæller Simon Busk, der arbejder med at vurdere vinyler i to af Accord's butikker, til DBA Guide. Han har i en tidligere artikel givet os 7 eksempler på vinyler, som i dag er flere tusind kroner værd, og nu guider han dig til, hvordan du selv kan tjekke, om vinylerne i lige præcis din samling er penge værd.

Men inden vi går i gang med alle Simons Busk’ gode råd, så lad os lige slå fast, at det sagtens kan være, du ligger inde med en vinyl, der kan vise sig at være en indbringende forretning for dig:

- Jeg vil skyde på, at der en gang om måneden kommer en kunde ind til mig med en af deres gamle vinyler, som faktisk viser sig at være så sjælden, at jeg vil give 1.000 kroner eller mere for den, men ugentligt kommer der plader ind, vi giver mere end 100 kroner for, fortæller Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. Pladesamling købes.
Er det tid til at afhænde din pladesamling, så giver jeg en god og fair pris.
ri

  Pladesamling købes. Er det tid til at afhænde din pladesamling, så giver jeg en god og fair pris. ring eller skriv på 22 54 61 44

  50.000,00 kr.12-02-2024
 2. Single, The Beatles, The Beatles samling af vinylsingler bestående af:
140 stk. The Beatles
30 stk.

  Single, The Beatles, The Beatles samling af vinylsingler bestående af: 140 stk. The Beatles 30 stk. John Lennon 45 stk. McCartney 17 stk. Harrison 8 stk. Starr 16 stk. Rolling Stones >40 stk. relatere

  20.000,00 kr.07-02-2024
 3. LP, Blandet Heavy Metal , Heavy, Sælger her lidt blandede Metal vinyler.

Standen er: medie/cover

E

  LP, Blandet Heavy Metal , Heavy, Sælger her lidt blandede Metal vinyler. Standen er: medie/cover Esoteric “A Pyrrhic Existence” (NM/NM): 300 kr. Glemsel “Unavngivet” (NM/NM) (brun vinyl) Signeret:

  123.456,00 kr.01-02-2024
 4. 2-3000 lp til salg fra 40 kr pr stk

  2-3000 lp til salg fra 40 kr pr stk

  LP, Mange forskellige , Bl.a. , Andet, Kom og kig Slotsdage 45 3400 Hillerød Tlf 20824508

  100.000,00 kr.24-04-2023
 5. LP, Lp Sælger alle mine lper, Ca 12000 til 14000 stk, Alternativ, I kan se de 5200 stk her på dba p

  LP, Lp Sælger alle mine lper, Ca 12000 til 14000 stk, Alternativ, I kan se de 5200 stk her på dba på mine annoncer. Sælges på en gang, ikke plukke i dem. Og ca 8000 andre lper som ikke er billeder

  49.000,00 kr.21-12-2023
 6. METAL KØBES !!! LP/CD,

HEAVY,THRASH,DEATH,BLACK mm. har interesse .Køber stk vis eller meget gerne

  METAL KØBES !!! LP/CD, HEAVY,THRASH,DEATH,BLACK mm. har interesse .Køber stk vis eller meget gerne samlinger..demo, shirts mm . kan også have interesse.På cd er det primært death,black der har størst

  100.000,00 kr.04-06-2022

Her kan du se alle de vinyler, som du i dag kan få 15.000 kroner for eller mere.

Godt så. Lad os komme i gang med rådene, der kan hjælpe dig med at vurdere, om en af dine vinyler er 1.000 kroner eller mere værd.

1. Plader, der er presset i dette land, er at foretrække

Du kan begynde med at undersøge, hvad der står efter ’Made in’ eller ’Pressed in’ på vinylerne i din samling. Hvis disse sætninger ender på ’England’, har du meget muligt en vinyl af høj værdi i dine hænder. Simon Busk fortæller nemlig, at samlere foretrækker vinylerne fra England.

Mange mener, der er bedre lyd i vinylerne, hvis de er presset i England, samtidig er oplagene, som de er presset i, mindre end eksempelvis de amerikanske. Så generelt set kan man sige, at de er i "højere kurs",
siger Simon Busk.
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen
I eksperten råd nummer to får du blandt andet svar på, hvor på din plade, du kan tjekke, hvilken presning, pladen er fra. Det har nemlig meget at sige i forhold til prisen

2. Så meget mere kan du sælge en vinyl for, hvis presning er original

En anden grund til, at vinyler fra England foretrækkes af samlere, er, at det forøger chancerne for, at vinylen er fra den originale presning.

- I USA blev flere albums udgivet i et så stort et oplag, at de skulle presses hele tre forskellige steder i landet; øst-, vest- og central-presninger, men hvordan fastslår man så, hvilken en af disse tre presninger, der er den originale, og fra hvilket masterbånd er presningen lavet? Derfor kan der også være stor forskel på prisen alt efter, hvor i landet vinylen er presset, siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Video: Så mange penge er din gamle båndoptager værd

Hvis du vil tjekke, om din vinyl er en original presning, kan du tjekke den yderste rille i vinylen. Her står en matrix-kode, som fortæller, hvilken størrelse du har med at gøre.

En vinyl med original presning, der – lad os sige – er 1.000 kroner værd, bliver reduceret til kun at være 500 kroner værd eller mindre, hvis pladen viser sig at være fra anden presning.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Diverse , Eksklusiv pladesamling i super stand, Andet, -Chris Bell 7” / I am the Cosmos 
-Guided

  LP, Diverse , Eksklusiv pladesamling i super stand, Andet, -Chris Bell 7” / I am the Cosmos -Guided By Voices 7” / Teenage FBI -Daniel Johnston 7” / Rejected Unknown -Shudder to Think-Get Your Goat

  8.500,00 kr.20-02-2024
 2. Søger denne Rsd Black friday 19 vinyl (I Rise Remixes) med madonna

  Søger denne Rsd Black friday 19 vinyl (I Rise Remixes) med madonna

  12.345,00 kr.17-02-2024
 3. Madonna - Madame X Light blue Vinyl søges

  Madonna - Madame X Light blue Vinyl søges

  12.345,00 kr.17-02-2024
 4. LP, Abba, The very best of Abba
Dobbelt LP.
Kr. 89.-

Voulez-Vous
Kr. 39.-

The Visitors
Kr. 35.-

V

  LP, Abba, The very best of Abba Dobbelt LP. Kr. 89.- Voulez-Vous Kr. 39.- The Visitors Kr. 35.- Vinylerne er i meget fin stand. Sender gerne mod betaling. Søg MITMUSIK for at finde mine annoncer m

  12.345,00 kr.16-02-2024
 5. LP, Grease, Erik Grip, Anne Linnet, Dobbelt LP. Grease. Olivia Newton-John - John Travolta (The Orig

  LP, Grease, Erik Grip, Anne Linnet, Dobbelt LP. Grease. Olivia Newton-John - John Travolta (The Original Soundtrack), Kr. 49.- LP. Erik Grip. Til Sonja. Kr. 39.- LP. Anne Linnet. Min sang. Kr. 39.-.

  12.345,00 kr.16-02-2024
 6. Single, Elvis, Janis Joplin, Cliff, Marty Robbins, Beatles, Samling med 8 singler med hits fra 60er

  Single, Elvis, Janis Joplin, Cliff, Marty Robbins, Beatles, Samling med 8 singler med hits fra 60er og 70erne, Elvis Presley, Such A Night (1964) Kr. 39.- Elvis: O solo mio Kr. 39.- Cliff + The Shadow

  12.345,00 kr.16-02-2024

Klik her for at se de vinyler, som lige nu er sat til salg på DBA for mellem 8.000 kroner og 15.000 kroner.

3. Hvis du ikke er en af de dovne, så er din vinyl måske penge værd

- Singler sælger ikke lige så godt som ”normale” LP'er (’Long Playing’-plader), for folk gider ikke at rejse sig op og vende pladerne hvert tredje minut. Derfor er der nogle singler, som der i dag er meget få af på markedet, fortæller Simon Busk.

Blandt andet kom nogle The Beatles EP'er (indeholder 4 numre) i et lille oplag, og dem, der blev solgt i Danmark, blev lavet med et særligt, dansk cover, hvilket gør, at de i dag er sjældne og derfor penge værd.

- Nogle enkelte af de EP'er handles i dag for 2.000-4.000 kroner. Men der kan også være nogle, som du kun kan få mellem 150-250 kroner for, fortæller Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Disse gamle VHS-bånd kan du få 10.000 kroner for i dag

Ligger du inde med en The Beatles vinyl, med kun fire numre – altså en EP, ja så er det også meget muligt, at den har større værdi i dag end dengang, for de udkom også ofte i et mindre oplag end de normale vinyler.

Hvis du har en DJ i din omgangskreds kan det være, han eller hun ligger inde med sådan en vinyl:

- Singlerne bliver i dag for det meste kun anvendt af DJ’s, der bruger dem, fordi der er bedre lyd i dem. Der er et bredere spor og derfor mere bund i dem end på LP'er, hvor der skal være plads til mange sange, siger Simon Busk.

En single-vinyl er 7 tommer stor. En normal vinyl er på 12 tommer.

Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder
Hvis du har plader i genren klassisk musik har du nok muligvis ikke nogle plader af værdi. Ved mindre de er udgivet i to specifikke årtier. Find ud af hvilke årtier ved at læse med herunder

4. Vinyler fra disse musikgenrer er guf for samlere

Ligger du inde med Sanne Salomonsen, Anne Linnet, Shu-Bi-Dua og Abba, ja så har du desværre trukket nitten. Vinyler med pop-musik blev udgivet i massevis, og derfor er de ikke sjældne nok til at være nogle penge værd i dag. Det samme gælder opsamlinger, underholdnings- og klassiskmusik.

Men klassisk rock fra 60’erne og 70’erne, elektronisk musik, punk, metal og moderne jazz er genrer, som der i dag er mange købere til, fortæller Simon Busk.

Spørgsmålet er dog, om du skal sælge, for eksperten tror, at flere af genrerne vil blive endnu mere eftertragtet, end de er nu:

- De omtalte genre så som progressiv rock, elektronisk musik og fri improvisations jazz, det såkaldte ’Free Jazz’, tror jeg blandt andet vil stige i pris, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Ashtrays ( meget sjælden lp ), Ga go gu Jacks Records, Rock, En af de meste sjældne danske sids

  LP, Ashtrays ( meget sjælden lp ), Ga go gu Jacks Records, Rock, En af de meste sjældne danske sidst 60er beat Rock lp på Jacks Records. I Vg+ Vg+ spiller rigtig godt. 5000 kr. eller bytte med noget

  5.000,00 kr.20-02-2024
 2. Beatles - The Beatles' Without The Beatles / Something Very Rare From The FAB...

  Beatles - The Beatles' Without The Beatles / Something Very Rare From The FAB...

  -, -, The Beatles' Uden The Beatles Noget til FAB-FOUR samlere VA The Beatles' Without The Beatles 1966 JAPAN RØD VOKS (Sleeve:Ex-/Disc:Ex-) TOSHIBA / ODEON ?(ELLER-7244) Mega Rare 1966 Japan Original

  6.616,00 kr.18-02-2024
 3. LP, Frank Ocean, Endless, Frank Ocean lille vinyl lot sælges. 

Endless LP sealed
Cayendo 7” aldrig

  LP, Frank Ocean, Endless, Frank Ocean lille vinyl lot sælges. Endless LP sealed Cayendo 7” aldrig afspillet Dear April 7” aldrig afspillet Sendes på købers regning eller afhentes i Aarhus C. Kom m

  6.500,00 kr.07-02-2024
 4. Andet, Kim Larsen & kjukken, Autografer, Rock, Rigtig flot plakat med autografer af hele bandet i fl

  Andet, Kim Larsen & kjukken, Autografer, Rock, Rigtig flot plakat med autografer af hele bandet i flot ramme 70 b. 95 h. 6500 kr. Skal hentes.

  6.500,00 kr.07-01-2024
 5. LP, Savage Rose, Dødens Triumf (2.LP), Andet, Seriøse bud er velkommen
Sjældenhed til salg
genre :

  LP, Savage Rose, Dødens Triumf (2.LP), Andet, Seriøse bud er velkommen Sjældenhed til salg genre : Prog Rock, Psychedelic Rock, Folk Rock Stand : Medie : uafspillet ( som ny) Cover : stort set som ny

  5.900,00 kr.23-09-2023
 6. Spolebånd, The Beatles + diverse. , Andet, Sælger min samling sjældene vintage britpop 3 3/4 lps ori

  Spolebånd, The Beatles + diverse. , Andet, Sælger min samling sjældene vintage britpop 3 3/4 lps originalindspillede spolebånd. The Beatles: Rubber soul (1965) ta-pmc 1267 Help (1965) ta-pmc 1255 Rev

  5.000,00 kr.22-09-2023

Klik her for at se alle de vinyl-plader, der lige nu er sat til salg for mellem 5.000-7.999 kroner.

5. Plader fra denne periode kan være penge værd

Da CD’en nåede sit populære højdepunkt, var der meget musik, som slet ikke blev udgivet på vinyl. Især var der mange albums, som ikke blev udgivet på vinyl i USA, og derfor er disse i dag sjældne og nogle, som samlere gerne vil have fingre i.

- Vinyler fra perioden 1992-1997 kan derfor være ret sjældne i dag, fordi en del kun er udgivet i Europa. Det gælder for eksempel for flere af Neil Youngs udgivelser. De findes kun i Europæiske presninger og måske i Sydkoreanske og Brasilianske, men de to sidste tæller ikke rigtig, for de presninger har ikke altid samme kvalitetsniveau som de europæiske, fortæller Simon Busk.

Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om
Der er én helt bestemt slags plade, som du bare IKKE må have ridser i, for på denne plade, kan det høres ekstra tydeligt. Herunder kan du læse, hvilken plade, der er tale om

6. Så meget betyder standen for vinylens pris

Én ting er, om din vinyl er en sjælden udgivelse, en helt anden ting er, hvordan pladen spiller, når du sætter den på pladespilleren. Er der ridser i pladen? Det er lige så vigtigt som, hvor sjælden en udgivelse, det er.

Hvis jeg står med en vinyl i hånden, der ville blive vurderet til 1.000 kroner i perfekt stand, vil en hørbar ridse reducere den pris til halvdelen, 500 kroner. Hvis der viser sig at være hele 4-5 ridser i, vil prisen sænke sig helt ned til 200 kroner
siger Simon Busk.

LÆS OGSÅ: Vildt: Så meget kan du tjene på at sælge din gamle iPod

Han påpeger, at især i akustiske plader er ridser ikke gode, for de høres bedre på akustiske plader.

Hvis ridsen dog ikke er hørbar, men kun visuel, vil det trække prisen ned med 10-15 procent, fortæller Simon Busk.

Én ting er, om ridsen er hørbar eller ej. Hvis den tilmed også får pladen til at gå i "hak", er det praktisk talt en værdiløs plade for samlere, siger Simon Busk.

Vinyler til salg på DBA:

 1. LP, Mange, 788 lp plader 2 pladespiller en masse musik blade en del 78 og en delt 45

  LP, Mange, 788 lp plader 2 pladespiller en masse musik blade en del 78 og en delt 45

  2.850,00 kr.20-02-2024
 2. LP, Prince, 1999, Pop, Prince 1999. Den store box. Stort set mint condition. Hørt 1 gang. Sender ikk

  LP, Prince, 1999, Pop, Prince 1999. Den store box. Stort set mint condition. Hørt 1 gang. Sender ikke med post. Bor i kbh. Skriv gerne sms, hvis interesseret på 22625064.

  3.500,00 kr.20-02-2024
 3. LP, Blandet, Jazz, Ca. 320 lp’er med traditionel jazz
Sendes ikke

  LP, Blandet, Jazz, Ca. 320 lp’er med traditionel jazz Sendes ikke

  2.000,00 kr.19-02-2024
 4. LP, David Bowie, David Bowie-samling (13 plader), Rock, David Bowie-samling i god stand. Sælges sam

  LP, David Bowie, David Bowie-samling (13 plader), Rock, David Bowie-samling i god stand. Sælges samlet. Afhentes i Kbh.

  2.000,00 kr.19-02-2024
 5. Maxi-single 12", Elektronisk Musik, Electronic, 2 store flyttekasser med elektronisk musik fra perio

  Maxi-single 12", Elektronisk Musik, Electronic, 2 store flyttekasser med elektronisk musik fra perioden 1998-2006. Ca.400-450 plader som alle er i god stand, dette gælder både cover og vinyl.

  2.000,00 kr.18-02-2024
 6. LP, Savage Rose, Dødens triumf 2LP, KØBES
I god stand. Prisen fiktiv

  LP, Savage Rose, Dødens triumf 2LP, KØBES I god stand. Prisen fiktiv

  4.000,00 kr.12-10-2023

Lige nu er der 65 vinyler til salg på DBA for mere end 2.000 kroner – men for mindre end 5.000 kroner.

7. Dette har også betydning for vinylens værdisættelse

Én ting er selve standen på vinylen. En anden er, hvordan coveret til vinylen tager sig ud.

- Coveret er et æstetisk værk, der hører til pladen, og samlere går naturligvis efter at få det pæneste eksemplarer. Selvom plade og cover er fra 1965, skal den se ud som om, den var trykt i går. Det vil sige, det trækker også ned i prisen, hvis farven er falmet, siger Simon Busk.

Han fortæller, at hvis du engang har skrevet dit navn på coveret af pladen, sådan så dine venner ikke ”kom til” at tage den med hjem i overbevisningen om, at det var deres, ja så trækker det en 10-15 procent ned i pris.

Du kan også trække 15-30 procent af prisen, hvis der er afrivninger på coveret, eller hvis det er flækket. Prisen på en plade kan hurtig smuldre, hvis standen på coveret ikke er god,
fortæller Simon Busk.
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste
Det er ikke kun gamle vinyler, der kan være flere tusind kroner værd i dag. Også flere ældre CD’er er steget i værdi, og hvilke – ja det kan du læse ved at trykke på linket herunder, hvor vi i samarbejde med en ekspert har udarbejdet en liste

8. Smart trick kan forhøje prisen på pladerne

Hvis du er den eneste på markedet, der har lige netop den vinylplade til salg, kan du jo praktisk talt selv bestemme prisen. Måske din vinyl så ikke bliver solgt, men du bliver i hvert fald ikke presset i pris af konkurrenter på markedet.
Derfor er det altid en god forudsætning, hvis du har en plade, der er udgivet i et begrænset antal. 

Et glimrende eksempel på dette har The Guardian skrevet om for nyligt. Her blev en forholdstvist ukendt plade udgivet af en ukendt kunstner solgt for 250.000 kroner. Men pladen var kun udgivet i 20 eksemplarer i alt, og derfor var den blandt andet meget eftertragtet.
Sangen har heller ikke kunne streames, hvilket også har været med til at højne pladens værdi. Pladen hed 'Choose Your Weapon', og var en single, der er lavet af kunstneren 'Scaramanga Silk'.

Vinylsingler på DBA:

 1. Single, RANDY, Heavy, Sjælden jysk heavy ! Randy : Shadows are falling / The beast .Signeret af band

  Single, RANDY, Heavy, Sjælden jysk heavy ! Randy : Shadows are falling / The beast .Signeret af bandet på bagside af cover . Pensionistvenligt prissat efter at have konsulteret Discogs ! Sendes ikke.

  1.000,00 kr.22-02-2024
 2. Single, Stamping Bricks, Rock, Sjælden dansk single ! My poor Mari'/I'll stay by your side . Quali s

  Single, Stamping Bricks, Rock, Sjælden dansk single ! My poor Mari'/I'll stay by your side . Quali sound .VG/VG . Signeret ( bagside af cover ) af lead guitarist : Ole Hallund ! Pensionist venligt pr

  1.000,00 kr.22-02-2024
 3. Single, Rolling Stones, Rock, Street fighting man / No expectations :VG/VG .Sendes ikke . Afhent (

  Single, Rolling Stones, Rock, Street fighting man / No expectations :VG/VG .Sendes ikke . Afhent ( og hør ! ) nær Randers.

  500,00 kr.22-02-2024
 4. Single, Elvis presley , Singler, Pop, Brugte
Plader Ok

  Single, Elvis presley , Singler, Pop, Brugte Plader Ok

  300,00 kr.21-02-2024
 5. Single, Flere, Flere Se Billeder, Andet, 29 stk. brugte Blandet Singler, Medfølger Gammel Retro Plad

  Single, Flere, Flere Se Billeder, Andet, 29 stk. brugte Blandet Singler, Medfølger Gammel Retro Plademappe, patina må forventes Gamle Ældre Retro Samlinger Samleobjekter Blandet Singler Sælges kun Sam

  175,00 kr.21-02-2024
 6. Single, Melodi Grand Prix, 4 singler, Pop, Køb hver for sig eller samlet. 

MERE OM GRADUERING =vurd

  Single, Melodi Grand Prix, 4 singler, Pop, Køb hver for sig eller samlet. MERE OM GRADUERING =vurdering af plader, samt mine (faste)priser, enhedspris på forsendelse og returret nederst. UDGIVELSE

  400,00 kr.30-11-2023

7.460 single-LP'er er lige nu til salg på DBA, og her kan du se dem, der koster mere end 500 kroner.

Har du guld på loftet?

Spolebåndsoptagere er gået hen og blevet mange penge værd, og det kan du se mere om i videoen herunder. Du kan også klikke dig ind på artiklen, her.

Hvis du også ligger inde med en stor CD-samling, så ligger du muligvis inde med CD’er til flere tusind kroner. For Simon Busk’ kollega har hjulpet os med at identificere nogle af de mange CD’er, som du i dag kan få mange penge for. Listen kan du se, her.

Du kan også her få svar på, hvordan du overfører filer fra en ødelagt computer.

Relaterede artikler