Nu kan du blive flyejer for kun 114.000 kroner!
SjovMotor

Nu kan du blive flyejer for kun 114.000 kroner!

Nicolai Klingenberg
Nicolai Klingenberg

En del drenge drømmer om at blive piloter - og drømmen kan fint vare ved, når man er blevet mand. Det koster dog spidsen af en jetjager at blive pilot, men der findes også andre muligheder.

Det kræver eksempelvis ikke en pilotuddannelse af flyve en motorsvæveflyver, eller en TMG. TMG er engelsk og står for en 'Touring Motor Glider'.

Og drømmen om at flyve i din egen flyver bliver nu vækket yderligere til live, for nu har du mulighed for at købe en flyver til dig selv for en god pris. En motorsvæveflyver af mærket Dimona er nemlig sat til salg på DBA for 114.000 kroner. Flyet tilhører – indtil videre – 51-årige Finn Tindal Christensen fra byen Nordbog i Sønderjylland.

- Jeg købte flyet sammen med tre andre i 2008. Tønder Flyveklub skulle af med deres gamle skoleflyver, og de havde et godt tilbud. Nu skriver vi så 2017, og vi er alle fire blevet enige om at opgradere flyet til en nyere Super Dimona, siger Finn.

I Finns Dimona H36 er der plads til to
I Finns Dimona H36 er der plads til to

Motorsvæveflyet er fra 1984. Det er af typen Dimona H36, som er et TMG-fly. Maskinen er udstyret med en Limbach L2000-motor - en tilsvarende type motor blev anvendt i den gamle VW boble. Flyveren flyver på almindelig bilbrændstof, men de fleste, inklusiv Finn, foretrækker V-power på grund af det lavere indhold af bio-etanol.

Der er plads til to personer ombord i Finns Dimona H36, og i princippet kan maskinen komme helt op i 10-11 kilometers højde. Det kræver dog, at man kan klare kuldegraderne, da flyet som sådan ikke er isoleret. Dertil skal man også medbringe ilt på flaske. Det bedste råd vil nok være at holde sig i den “normale” højde, der for sådan et fly typisk ligger på halvanden til to kilometer.

Finns Dimona H36 har også helt unikke evner, som Finn vil savne, når han snart bliver ejer af en nyere model:

- Flyet er godt til at flyve termik i, hvilket vil sige, at det er godt til at udføre flyvning på opgående vinde som i et almindeligt svævefly. I de nyere Super Dimona’er har man fokuseret mere på komfort som rejseflyver, hvilket egentlig ikke harmonerer så fint med termik flyvning, så det er en egenskab, jeg kommer til at savne, siger Finn.

Flyet kan bringe dig helt op i 10-11 kilometers højde.
Flyet kan bringe dig helt op i 10-11 kilometers højde.

Tanken på et TMG kan typisk - og maksimalt - rumme 80 liter benzin, og der bruges omtrent 11 liter i timen. Hastigheden er typisk på 150 kilometer i timen. Det giver en rækkevidde på omkring 1.000 kilometer, men vindmodstand, startvægt og lignende kan nemt ændre på disse fakta. 

- Kæresten og jeg har været på eksotiske ture til blandt andet Endelave, Sylt og Egeskov Slot. Og jeg har ofte besøgt mine forældre i Haderslev. Flyveturen fra Nordborg til Haderslev tager 20 minutter, mens den på landevejen tager 1 time og 15 minutter. Jeg har også en enkelt gang taget flyveren til Odense, hvor jeg skulle flyve helikopter - den tur tog kun en halv time, fortæller Finn.

Har du ikke råd til et 'rigtigt' fly, så køb et mindre ét på DBA

 1. Byggesæt, Italeri Flyver 1119, skala 1/72, Plast byggesæt HE-111 Z-1 Zwilling Ny i originale æske

  Byggesæt, Italeri Flyver 1119, skala 1/72, Plast byggesæt HE-111 Z-1 Zwilling Ny i originale æske

  219,00 kr.29-03-2023
 2. Byggesæt, Italeri Flyver 146, skala 1/72, Plast byggesæt C-119G Flying Boxcar Ny i originale æske

  Byggesæt, Italeri Flyver 146, skala 1/72, Plast byggesæt C-119G Flying Boxcar Ny i originale æske

  149,00 kr.29-03-2023
 3. Fjernstyret fly, Tysk bombe fly Baronnet, Flyver god der er servo og modtager i der er en ny propel

  Fjernstyret fly, Tysk bombe fly Baronnet, Flyver god der er servo og modtager i der er en ny propel og værktøj til afb af propel

  699,00 kr.28-03-2023
 4. Fjernstyret fly, Fjernstyret fly med fjernbetjening og ekstra batteri. Flyver meget hurtigt, højt og

  Fjernstyret fly, Fjernstyret fly med fjernbetjening og ekstra batteri. Flyver meget hurtigt, højt og langt. Ubrugt.

  500,00 kr.28-03-2023
 5. Drone, DJI FPV, Sælger min DJI fpv combo da den ikke er noget for mig alligevel. Den er derfor næst

  Drone, DJI FPV, Sælger min DJI fpv combo da den ikke er noget for mig alligevel. Den er derfor næsten ikke brugt. Denne er fuldkommen komplet og klar til race. 2 batterier og 2 sæt propeller, med g

  6.800,00 kr.26-03-2023
 6. Fjernstyret bil, Traxxas Rally 6s version, skala 1/10, Da jeg har indkøbt en xray gtxe må denne lade

  Fjernstyret bil, Traxxas Rally 6s version, skala 1/10, Da jeg har indkøbt en xray gtxe må denne lade hyldepladsen,bilen er opgraderet med en del alu dele adapter til hjul så den køre med 17mm hex der

  3.000,00 kr.26-03-2023

Hvis du allerede nu er blevet mere end almindelig nysgerrig på flyet, skal du vide, at det kræver et svæveflyscertifikat med påtegnelsen TMG for at få lov til flyve maskinen. I praksis betyder det, at du - udover at flyve almindelige svævefly – skal sætte dig ind i planlægning af flyvninger over større afstande. Du skal også kunne beregne vindafdrift, ruteplanlægning, last af flyver, kende til brændstofsforbrug, anvendelse af transponder og mere. Og nå ja - så skal kroppen og dig selv have en godkendelse af en flyvelæge.

Finn er blevet så bidt af flyvning, så han ikke kun kunne nøjes med at få certifikat til svævefly:

- Jeg startede på min svæveflyuddannelse i 1999, og i 2000 fik jeg mit S-certifikat (Svævefly certifikat). Efter nogle år, hvor jeg kun fløj almindelige (umotoriserede) svævefly, startede jeg på uddannelsen til TMG (motoriseret flyvning). Siden har jeg gennemført uddannelserne i Kunstflyvning, Materiel kontrollant, Instruktør og Slæbepilot. Man kan jo sige, at det har grebet lidt om sig, siger han. 

Flyet skal lande på en bane, der minimum er 650 meter lang
Flyet skal lande på en bane, der minimum er 650 meter lang
Der skal en del mekanik til for at et fly fungerer
Der skal en del mekanik til for at et fly fungerer

Hvis det er dig, der ender med at stikke til tops med Finns fly, vil du måske finde det væsentligt at vide, at start og landinger skal finde sted på baner, der minimum er 650 meter lange. Det er også de mål, som forsikringsselskaberne kræver.

Du befinder dig også på den sikre side, hvis du investerer i en redningsvest til dig og din passager i flyveren:

- Hvis du flyver lange stræk over vand, er det en god idé med en redningsvest. Derudover har jeg altid solbriller, kort og en skyggehat med mig i flyet. På de lange ture er en flaske vand også godt at medbringe, mens solcreme er praktisk på en varm sommerdag, siger Finn.

Find redningsveste på DBA, her

 1. 2 stk oppustelige veste. , Helly Hansen.

Sælger 2 stk oppustelige redningsveste. 
Der skal skiftes

  2 stk oppustelige veste. , Helly Hansen. Sælger 2 stk oppustelige redningsveste. Der skal skiftes co2 patron på dem har set dem til 59kr pr. Stk. på nettet. Kan sendes forsikret til 50kr.

  600,00 kr.29-03-2023
 2. Redningsvest - Baltic 50-70 kg. Offshore med seler 
til fastgørelse af sikkerhedsline.
Den er som ny

  Redningsvest - Baltic 50-70 kg. Offshore med seler til fastgørelse af sikkerhedsline. Den er som ny brugt i to sæsoner, båden er solgt så derfor til salg.

  450,00 kr.29-03-2023
 3. Redningsvest - Baltica 70-90 kg. Offshore med seler til
fastgørelse af sikkerhedsline.
Den er som n

  Redningsvest - Baltica 70-90 kg. Offshore med seler til fastgørelse af sikkerhedsline. Den er som ny kun brugt 2 år. båden er solgt så derfor til salg.

  450,00 kr.29-03-2023
 4. Baltic redningsveste 15- 30 kg 90 kr pr stk.
Med D-ring foran og bag på

  Baltic redningsveste 15- 30 kg 90 kr pr stk. Med D-ring foran og bag på

  90,00 kr.24-03-2023
 5. Jeg sælger disse spritnye og således aldrig brugte 4 stk. Helly Hansen og 2 stk. Neil Pryde rednings

  Jeg sælger disse spritnye og således aldrig brugte 4 stk. Helly Hansen og 2 stk. Neil Pryde redningsveste i assorterede størrelser samt 2 stk våddragter til mindre børn- sælges samlet og prisen er for

  1.450,00 kr.24-03-2023
 6. Specialfremstillet metalkasse som blev lavet af smed. Desværre passer den ikke alligevel til vores f

  Specialfremstillet metalkasse som blev lavet af smed. Desværre passer den ikke alligevel til vores formål.
Kassen er aldrig blevet brugt og står tørt. Venligst se billede for mål. Kan bruges på en tr

  5.500,00 kr.21-03-2023

Drømmer du om engang at eje et svævefly, men er Finns fly ikke lige dig, så får du her et nemt trick til at identificere svævefly. Samtlige fly med indregistrering i Danmark er udstyret med bogstaverne OY - og finder du et X på flyet, betyder det, at der er tale om et svævefly.

Hvis du ikke lige har modet på at investere i en flyver, men er du glad for fart og motorer, så kunne Årets Brugtbil eventuelt været noget for dig? Årets Brugtbil er en pris, Bilbasen i samarbejde med en række eksperter hvert år uddeler til den bil, de mener er bedst at købe brugt. Klik her for at læse mere om hvilken bil der 29. marts 2017 blev kåret som årets bedste brugtbil.

Relaterede artikler