Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål
SjovMotor

Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål

Louise Guldager
Louise Guldager

Martin har købt et jagerfly på DBA uden at have flykørekort, og han har heller ikke tænkt sig at få det. Hvordan det hænger sammen, kan du læse om her. Flyet er, siden denne artikel blev skrevet, sat til salg, og du kan byde på det, her.

Hvad ville du bruge et fly til, hvis du ikke havde pilotuddannelse og ikke kunne flyve det? Og kunne du finde på – helt spontant - at købe et jagerfly, uden at have nogen ønsker om at give det luft under vingerne? Hvad i alverden ville man så bruge det til? Det kan du læse her, for det er netop den situation, som kunstner Martin Brachér stod i.

I slutningen af sidste år sad Martin og scrollede gennem sin Facebook-page. Her så han tilfældigt, at DBA annoncerede med et jagerfly. Egentlig var han ikke på jagt efter et sådant. Men han besluttede sig alligevel spontant for at ringe køberen op. Dagen efter stod han ude i en lade og havde købt sit eget jagerfly.

Flyet, der er et Lockheed T-33 Shooting Star (også kaldet T-bird efter flyets form) er et amerikansk militærtræningsfly. Flyet blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med og har et vingefang på 11 meter. Så det spontane køb på DBA, der kostede Martin den nettet sum af 90.000 Kroner, krævede lidt logistisk at få hjem.

- Jeg så opslaget på Facebook, og der stod et eller andet med ”Hvis du har hænderne skruet godt på, så har du nu muligheden for at få fingrene i dette jagerfly”. Jeg fik den pludselige indskydelse, at det kunne være fedt at male det, fortæller Martin.

- Der er jo mange måder, man kan have hænderne skruet godt sammen på…. 

Klik her for at købe flyet, der siden artiklen er blevet sat til salg.

Model hobby-fly til salg på DBA:

 1. Fjernstyret fly, FMS A-10 Thunderbolt II (EDF Jet), NY PRIS!
Jeg købte en A-10 (Warthog) Thunderbolt

  Fjernstyret fly, FMS A-10 Thunderbolt II (EDF Jet), NY PRIS! Jeg købte en A-10 (Warthog) Thunderbolt II (PNP), i efteråret 2022, men har erkendt, at jeg ikke kommer til at samle og flyve den (jeg er m

  2.600,00 kr.14-06-2024
 2. Fjernstyret fly, 
Flitecraft Designs Westland Lysander MkIII
Dette ældre, men nye byggesæt fra Flite

  Fjernstyret fly, Flitecraft Designs Westland Lysander MkIII Dette ældre, men nye byggesæt fra Flitecraft Designs savner en modelbygger der har tiden og lysten til at bygge det spændvidde ca. 200cm. J

  2.000,00 kr.14-06-2024
 3. Drone, DJI DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC 2), DJI Air 3 med den store Fly More Combo pakke og cont

  Drone, DJI DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC 2), DJI Air 3 med den store Fly More Combo pakke og controller med skærm sælges. 48 MP 5.1 K Video Zoom 46 min. flyvetid Perfekt stand, brugt 2-3 timer. C

  8.000,00 kr.13-06-2024
 4. Drone, DJI MINI 3 PRO, skala 245 Gr, Hej 
Sælger denne DJI MINI 3 PRO + Fly more combo
Da den simpel

  Drone, DJI MINI 3 PRO, skala 245 Gr, Hej Sælger denne DJI MINI 3 PRO + Fly more combo Da den simpelthen ikke bruges. Udstyr: 1x Dji mini 3 pro 1x Dji Rc 2x SD kort 64 og 128 GB 3x nye propeller

  5.250,00 kr.13-06-2024
 5. Fjernstyret fly, Helt ny

  Fjernstyret fly, Helt ny

  100,00 kr.12-06-2024
 6. Fjernstyret fly, 3stk modelfly den med kassen er ny og ikk samlet færdig... giv nogle bud

Evt bytte

  Fjernstyret fly, 3stk modelfly den med kassen er ny og ikk samlet færdig... giv nogle bud Evt bytte med Futaba modtagere til T7C sender eller Life batteri eller simulator kabel til pc Esc brushles

  1.500,00 kr.11-06-2024

Har du ikke lige 90.000 kroner på lommen til et fly som Martin, kan du jo starte med et mobel-hobbyfly. Lige nu er der 184 modelfly til salg på DBA og 164 af dem ligger under 2.000 kroner.

Martin har selv en fortid som soldat

Flyet blev fragtet hjem til Martin med to lastbiler med kraner på. Med en flyvinge på 11 meter, der alene vejer 1 ton, er det ikke et lille let spontant køb at gøre sig.

Siden har han arbejdet med det i døgndrift, og nu er det klar til at skabe blikfang og måske eftertanke hos de besøgende under weekendens arrangement ved Copenhagen Charity Week.

- Det er meningen, det skal skabe god stemning. Det er lavet under en arbejdstitel ”make art, not war”, fordi jeg gerne vil have folk til at tænke over, hvad det er, der skaber flygtninge. Hvorfor flygter folk? Hvilke ar sætter krig på sjælen?, forklarer Martin Brachér, der måske nok lever af at være kunstmaler i dag, men som faktisk har et lidt dybere indblik i netop dé spørgsmål, end den gængse dansker måske har.

24-årige Martin har nemlig været i Forsvaret selv som sanitetssoldat ved Ålborg kasserne. Og i 2015 fik han besked på, at han skulle udsendes på FN’s fredsbevarende mission i Mali.

- Jeg oplevede en splittelse mellem ansvar overfor Forsvaret og familielivet, og så begyndte jeg faktisk at male. Det gav mig noget.

Flyet, et Lockheed T-33, er et amerikansk militærtræningsfly, som blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med, men nu har Martin altså købt det – og overdynget det med maling
Flyet, et Lockheed T-33, er et amerikansk militærtræningsfly, som blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med, men nu har Martin altså købt det – og overdynget det med maling
’Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand ved at male flyet. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det’, fortæller Martin.
’Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand ved at male flyet. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det’, fortæller Martin.

Turde ikke fortælle sælger, at han ville male flyet

Martin håber, at han med sit kunstprojekt kan åbne en debat om, hvad det er, man siger ja til, når man deltager i en krig. Enten aktivt, fredsbevarende eller i form af at modtage flygtninge.

Martin oplevede dog lidt modstand for projektet, da han skulle finde mekanikerhjælp til at få flyet samlet korrekt. Der er nemlig uenighed om, hvorvidt det er kunst eller nærmere vandalisme, han laver:

Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det
fortæller Martin, der købte flyet af en samler, som havde haft det i 20 år.

- Ham der solgte flyet, var samler. Han havde en sjælden italiensk panser-traktor, og den ville Værløse Flymuseum gerne købe, men han ville ikke sælge. Han fik i stedet lov at bytte med et jægerfly.

Jeg havde bevidst ikke sagt til ham, hvad min plan med flyet var, da jeg skrev til ham, for jeg var bange for, at sælger så ikke ville sælge mig det. Men han havde været kvik og googlet mit navn, så da jeg kom, spurgte han mig med det samme: ”Martin…..har du tænkt dig at male flyet?”…

Og det havde Martin jo.

Heldigvis blev sælger ikke skræmt af Martins malerpensler, og når Dansk Arkitektur Center for første gang omdannes til en festival med 8 live acts, 6 storytellere, 14 DJs, kunst, food court og performanceart lørdag 2. marts 2019, så bliver det altså med et multifarvet malet jagerfly i front. 

Droner til salg på DBA:

 1. Drone, Mini drone. Afhentes i Farum eller sendes på købers regning.

  Drone, Mini drone. Afhentes i Farum eller sendes på købers regning.

  75,00 kr.14-06-2024
 2. Drone, DJI mavic 2 fly combo, DJI mavic 2 fly combo drone

* Let og sammenklappelig drone
* 4k/60 fp

  Drone, DJI mavic 2 fly combo, DJI mavic 2 fly combo drone * Let og sammenklappelig drone * 4k/60 fps videofilm * Billeder i op til 48Mp * HDR * Op til 34min flyvetid * Op til 5 km rækkevide Fly More

  3.500,00 kr.14-06-2024
 3. DJI FPV Combo-drone

  DJI FPV Combo-drone

  DJI FPV Combo-drone, DJI, Denne DJI FPV-drone flyver gennem luften med en imponerende hastighed på op til 140 km/t. Dronen tilbyder op til 20 minutters flyvetid og kan optage flotte, vidvinklede 4K-op

  8.142,00 kr.12-03-2024
 4. DJI air 2S (EU)

  DJI air 2S (EU)

  Drone, DJI, Jeg har denne drone i verdensklasse som jeg ikke får brugt. Du får mulighed for at tage knivskarpe billede billeder og optage video i 5,4K. Der er et enkelt batteri med, kommer med alle sm

  10.000,00 kr.13-06-2024
 5. DJI mini SE, Dji, Sælger min drone, da jeg ikke får fløjet med den nok. Fejler intet og er aldrig st

  DJI mini SE, Dji, Sælger min drone, da jeg ikke får fløjet med den nok. Fejler intet og er aldrig styrtet. Rigtig god drone. Skeiv endelig med spørgsmål. Kan sendes.

  1.999,00 kr.13-06-2024
 6. Drone, Dji Mavic Mini, God drone, nyd endelig.

  Drone, Dji Mavic Mini, God drone, nyd endelig.

  1.900,00 kr.13-06-2024

Du kan også starte med at købe en drone. Lige nu er der 442 droner til salg på DBA og så kan du jo flyve med dem. Ud af disse ligger 315 af dem på en pris under 2.000 kroner, så det er et godt sted at starte.

’Hvis de har så ondt et vist sted over det, så kunne de jo bare have købt det selv’, siger Martin
’Hvis de har så ondt et vist sted over det, så kunne de jo bare have købt det selv’, siger Martin

Børn kan være med til at male på flyet live

Lørdag d. 2 marts foran Dansk Arkitekturcenter. Klokken 16.00 – 23.00 starter det officielle event (en billet koster 75 kroner), hvor der blandt andet vil være musikere, der optræder ved og på flyet. 

Fra klokken 14.00 – 16.00 kan man komme med børn og se flyet, hvor Martin vil stå selv og male det sidste færdigt live. Her er det tanken, at han vil inddrage enkelte børn, der har interesse i det. Så der skabes fællesskab omkring det budskab, der er flyets egentlige formål: 

Make art, not war.

Jeg synes, det er interessant at forvandle en krigsmaskine, som sådan et fly jo ret beset er, til et stykke kunst, der skal skabe opmærksomhed på flygtningearbejdet og dén indsats, der ligges her
fortæller han.

Hvad der skal ske med flyet efterfølgende er endnu uvist. Måske skal det turnere rundt i Europa. Måske på galleri. Måske skal det hugges op og sælges i små bidder til kunstinteresserede.

- Hvis jeg sælger, skal pengene doneres. Hvis vi splitter det op, er det for at flere kan få mulighed for at eje en bid af historien. Uanset, så kan jeg godt lide tanken om, at det genererer noget, der går tilbage igen den anden vej. 

LÆS OGSÅ: Køb denne Bat-mobil – hvis du tør

Martins fly er nu fyldt med farver, og der kommer flere til. Du kan se mere til Martins kunst på hans hjemmeside: bybracher.com
Martins fly er nu fyldt med farver, og der kommer flere til. Du kan se mere til Martins kunst på hans hjemmeside: bybracher.com

Det er meget, meget sjældent, der er et flyt til salg på DBA. Men David havde engang dette fly til salg. Her i videoen kan du se udsigten fra hans fly, og du kan læse mere om det og flyets pris, her.Noget, der kommer endnu mere sjældent til salg på DBA end fly, er piratskibe. Det har vi foreløbig kun haft ét af, men dette var også ganske særligt. Klik her og se det.

Relaterede artikler