Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål
SjovMotor

Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål

Louise Guldager
Louise Guldager

Martin har købt et jagerfly på DBA uden at have flykørekort, og han har heller ikke tænkt sig at få det. Hvordan det hænger sammen, kan du læse om her. Flyet er, siden denne artikel blev skrevet, sat til salg, og du kan byde på det, her.

Hvad ville du bruge et fly til, hvis du ikke havde pilotuddannelse og ikke kunne flyve det? Og kunne du finde på – helt spontant - at købe et jagerfly, uden at have nogen ønsker om at give det luft under vingerne? Hvad i alverden ville man så bruge det til? Det kan du læse her, for det er netop den situation, som kunstner Martin Brachér stod i.

I slutningen af sidste år sad Martin og scrollede gennem sin Facebook-page. Her så han tilfældigt, at DBA annoncerede med et jagerfly. Egentlig var han ikke på jagt efter et sådant. Men han besluttede sig alligevel spontant for at ringe køberen op. Dagen efter stod han ude i en lade og havde købt sit eget jagerfly.

Flyet, der er et Lockheed T-33 Shooting Star (også kaldet T-bird efter flyets form) er et amerikansk militærtræningsfly. Flyet blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med og har et vingefang på 11 meter. Så det spontane køb på DBA, der kostede Martin den nettet sum af 90.000 Kroner, krævede lidt logistisk at få hjem.

- Jeg så opslaget på Facebook, og der stod et eller andet med ”Hvis du har hænderne skruet godt på, så har du nu muligheden for at få fingrene i dette jagerfly”. Jeg fik den pludselige indskydelse, at det kunne være fedt at male det, fortæller Martin.

- Der er jo mange måder, man kan have hænderne skruet godt sammen på…. 

Klik her for at købe flyet, der siden artiklen er blevet sat til salg.

Model hobby-fly til salg på DBA:

 1. Fjernstyringsudstyr, Fly sky FS-T6, 6 kanals venstrehånds fjernbetjening med reciver. Den har aldrig

  Fjernstyringsudstyr, Fly sky FS-T6, 6 kanals venstrehånds fjernbetjening med reciver. Den har aldrig været brugt. Kan afhentes i frederiksværk ellers sendes eller leveres ved aftale.

  100,00 kr.05-12-2023
 2. Drone, DJI Mavic Air 2, Mavic Air 2 med fly more combo, bærestrop,ND filter og landings platform,
Ha

  Drone, DJI Mavic Air 2, Mavic Air 2 med fly more combo, bærestrop,ND filter og landings platform, Har ikke fløjet ret meget. Aldrig styrtet.

  2.800,00 kr.03-12-2023
 3. Fjernstyret fly, Tysk bombe fly Baronnet flyver godt, Der er ingen pult til den

  Fjernstyret fly, Tysk bombe fly Baronnet flyver godt, Der er ingen pult til den

  500,00 kr.03-12-2023
 4. Drone, DJI Mavic Mini Fly more combo, Dronen er brugt meget lidt. Har fløjet max. 5 timer. Kan afhen

  Drone, DJI Mavic Mini Fly more combo, Dronen er brugt meget lidt. Har fløjet max. 5 timer. Kan afhentes på Islands Brygge, København S

  1.800,00 kr.02-12-2023
 5. Fjernstyret fly, Spektrum AR637TA, skala 1:10, Sælger hermed disse 2 modtager de er taget ud af helt

  Fjernstyret fly, Spektrum AR637TA, skala 1:10, Sælger hermed disse 2 modtager de er taget ud af helt nye fly da jeg ikke bruger spektrum så de har aldrig været brugt. 500kr stk

  500,00 kr.03-12-2023
 6. Drone Dji Air 2

  Drone Dji Air 2

  Drone, Dji Air 2, Drone, DJI Mavic Air 2 DJI Mavic Air 2 - fly more Combo, sælges Dronen fremstår som ny og uden brugerspor, den har aldrig været skadet, er brugt meget lidt, har kun fløjet 63 km / 10

  3.000,00 kr.02-12-2023

Har du ikke lige 90.000 kroner på lommen til et fly som Martin, kan du jo starte med et mobel-hobbyfly. Lige nu er der 184 modelfly til salg på DBA og 164 af dem ligger under 2.000 kroner.

Martin har selv en fortid som soldat

Flyet blev fragtet hjem til Martin med to lastbiler med kraner på. Med en flyvinge på 11 meter, der alene vejer 1 ton, er det ikke et lille let spontant køb at gøre sig.

Siden har han arbejdet med det i døgndrift, og nu er det klar til at skabe blikfang og måske eftertanke hos de besøgende under weekendens arrangement ved Copenhagen Charity Week.

- Det er meningen, det skal skabe god stemning. Det er lavet under en arbejdstitel ”make art, not war”, fordi jeg gerne vil have folk til at tænke over, hvad det er, der skaber flygtninge. Hvorfor flygter folk? Hvilke ar sætter krig på sjælen?, forklarer Martin Brachér, der måske nok lever af at være kunstmaler i dag, men som faktisk har et lidt dybere indblik i netop dé spørgsmål, end den gængse dansker måske har.

24-årige Martin har nemlig været i Forsvaret selv som sanitetssoldat ved Ålborg kasserne. Og i 2015 fik han besked på, at han skulle udsendes på FN’s fredsbevarende mission i Mali.

- Jeg oplevede en splittelse mellem ansvar overfor Forsvaret og familielivet, og så begyndte jeg faktisk at male. Det gav mig noget.

Flyet, et Lockheed T-33, er et amerikansk militærtræningsfly, som blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med, men nu har Martin altså købt det – og overdynget det med maling
Flyet, et Lockheed T-33, er et amerikansk militærtræningsfly, som blev produceret af Lockhead og fløj første gang i 1948. Det har været brugt til at uddanne danske jægerpiloter med, men nu har Martin altså købt det – og overdynget det med maling
’Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand ved at male flyet. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det’, fortæller Martin.
’Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand ved at male flyet. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det’, fortæller Martin.

Turde ikke fortælle sælger, at han ville male flyet

Martin håber, at han med sit kunstprojekt kan åbne en debat om, hvad det er, man siger ja til, når man deltager i en krig. Enten aktivt, fredsbevarende eller i form af at modtage flygtninge.

Martin oplevede dog lidt modstand for projektet, da han skulle finde mekanikerhjælp til at få flyet samlet korrekt. Der er nemlig uenighed om, hvorvidt det er kunst eller nærmere vandalisme, han laver:

Nogen synes, jeg ødelægger en original museumsværdig genstand. Og det er vel for så vidt også rigtigt. Men det er nu engang mit fly, og jeg har en pointe med det
fortæller Martin, der købte flyet af en samler, som havde haft det i 20 år.

- Ham der solgte flyet, var samler. Han havde en sjælden italiensk panser-traktor, og den ville Værløse Flymuseum gerne købe, men han ville ikke sælge. Han fik i stedet lov at bytte med et jægerfly.

Jeg havde bevidst ikke sagt til ham, hvad min plan med flyet var, da jeg skrev til ham, for jeg var bange for, at sælger så ikke ville sælge mig det. Men han havde været kvik og googlet mit navn, så da jeg kom, spurgte han mig med det samme: ”Martin…..har du tænkt dig at male flyet?”…

Og det havde Martin jo.

Heldigvis blev sælger ikke skræmt af Martins malerpensler, og når Dansk Arkitektur Center for første gang omdannes til en festival med 8 live acts, 6 storytellere, 14 DJs, kunst, food court og performanceart lørdag 2. marts 2019, så bliver det altså med et multifarvet malet jagerfly i front. 

Droner til salg på DBA:

 1. Drone, Silverlit, Ny drone mrk Silverlit XCelsior 2,4 Gh2.
Har aldrig været prøvet.

  Drone, Silverlit, Ny drone mrk Silverlit XCelsior 2,4 Gh2. Har aldrig været prøvet.

  500,00 kr.04-12-2023
 2. JJRC Scouter Drone (Byd gerne), JJRC (Byd gerne), Sælger denne drone, da det ikke fanger min interes

  JJRC Scouter Drone (Byd gerne), JJRC (Byd gerne), Sælger denne drone, da det ikke fanger min interesse. Ved ikke rigtigt så meget om den , har købt den brugt , men kan se at nypris er omkring de 2000

  700,00 kr.04-12-2023
 3. Droneudstyr

  Droneudstyr

  Flere ting, DJI FPV, Dronemaske - DJI fpv Googles v2 - sælger DJI Googles den fejler intet og har en tuning på den som gør at den har længere rækkevidde der følger to batterier med til masken og

  4.000,00 kr.18-11-2023
 4. DJI FPV-drone

  DJI FPV-drone

  DJI FPV-drone, DJI, Denne DJI FPV-drone flyver gennem luften med en imponerende hastighed på op til 140 km/t. Dronen tilbyder op til 20 minutters flyvetid og kan optage flotte, vidvinklede 4K-optagels

  5.084,00 kr.01-05-2023
 5. Drone, Carrera, Velflyvende og velholdt Carrera RC-drone sælges.
Flyver perfekt. Alle dele medfølger

  Drone, Carrera, Velflyvende og velholdt Carrera RC-drone sælges. Flyver perfekt. Alle dele medfølger. Se foto for mål. Sender ikke. Afhentning nær City 2. Betaling via MobilePay.

  600,00 kr.03-12-2023
 6. Drone, Ny drone alt udstyr tilbehør for 7000kr Kom med bud

  Drone, Ny drone alt udstyr tilbehør for 7000kr Kom med bud

  5.000,00 kr.03-12-2023

Du kan også starte med at købe en drone. Lige nu er der 442 droner til salg på DBA og så kan du jo flyve med dem. Ud af disse ligger 315 af dem på en pris under 2.000 kroner, så det er et godt sted at starte.

’Hvis de har så ondt et vist sted over det, så kunne de jo bare have købt det selv’, siger Martin
’Hvis de har så ondt et vist sted over det, så kunne de jo bare have købt det selv’, siger Martin

Børn kan være med til at male på flyet live

Lørdag d. 2 marts foran Dansk Arkitekturcenter. Klokken 16.00 – 23.00 starter det officielle event (en billet koster 75 kroner), hvor der blandt andet vil være musikere, der optræder ved og på flyet. 

Fra klokken 14.00 – 16.00 kan man komme med børn og se flyet, hvor Martin vil stå selv og male det sidste færdigt live. Her er det tanken, at han vil inddrage enkelte børn, der har interesse i det. Så der skabes fællesskab omkring det budskab, der er flyets egentlige formål: 

Make art, not war.

Jeg synes, det er interessant at forvandle en krigsmaskine, som sådan et fly jo ret beset er, til et stykke kunst, der skal skabe opmærksomhed på flygtningearbejdet og dén indsats, der ligges her
fortæller han.

Hvad der skal ske med flyet efterfølgende er endnu uvist. Måske skal det turnere rundt i Europa. Måske på galleri. Måske skal det hugges op og sælges i små bidder til kunstinteresserede.

- Hvis jeg sælger, skal pengene doneres. Hvis vi splitter det op, er det for at flere kan få mulighed for at eje en bid af historien. Uanset, så kan jeg godt lide tanken om, at det genererer noget, der går tilbage igen den anden vej. 

LÆS OGSÅ: Køb denne Bat-mobil – hvis du tør

Martins fly er nu fyldt med farver, og der kommer flere til. Du kan se mere til Martins kunst på hans hjemmeside: bybracher.com
Martins fly er nu fyldt med farver, og der kommer flere til. Du kan se mere til Martins kunst på hans hjemmeside: bybracher.com

Det er meget, meget sjældent, der er et flyt til salg på DBA. Men David havde engang dette fly til salg. Her i videoen kan du se udsigten fra hans fly, og du kan læse mere om det og flyets pris, her.Noget, der kommer endnu mere sjældent til salg på DBA end fly, er piratskibe. Det har vi foreløbig kun haft ét af, men dette var også ganske særligt. Klik her og se det.

Relaterede artikler