DBA Genbrugsindeks 2021

40 år med genbrugshandel mellem danskerne

Et gummitræ med to grene til 350 kroner eller et farve-tv til 75 kroner. Da den første udgave af 'Den Blå Avis' blev solgt i efteråret 1981 til den nette sum af 3,85 kroner, var avisen spækket med 573 skønne genbrugsfund. Dengang kunne man ringe eller sende annoncer ind via brev. I dag tager det mindre end 1 minut at oprette en annonce i DBAs app. Og selvom mange ting har forandret sig siden 1980’erne, er mindst en ting sikkert: Danskernes interesse for genbrug er ikke blevet mindre med årene – og begreber som cirkulær- og deleøkonomi har vundet frem og er blevet noget, vi ved er vigtigt for at sikre et mere bæredygtigt samfund.

I 40 år har danskerne købt og solgt alt fra antikviteter og designermøbler til diverse teknologiske gadgets via Den Blå Avis. Faktisk var vi blandt de allerførste til at formidle handel af varer mellem danskerne. I dag er avisens papirtynde annoncesider blevet til dba.dk, hvor der hver dag er mere end 30.000 kontakter mellem køber og sælger med håbet om, at brugte ting kan få nyt liv.

De seneste år har klima- og bæredygtighedsagendaen åbnet endnu flere danskeres øjne for værdien af de ting, som andre før har holdt af. Faktisk mener mere end hveranden dansker, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for at skabe et bæredygtigt samfund. Og tendensen til at handle privat med hinanden er ikke blevet mindre det seneste år, hvor mange butikker har været lukket ned, og vi samtidig har haft mere tid til at rydde op og rydde ud i gemmerne.

Med andre ord har der for alvor været gang i genbrugsdanmark. Og det er vores klare overbevisning, at vi de næste 40 år bliver endnu bedre til at købe og sælge brugt og dermed bidrage endnu mere til cirkulær økonomi og bæredygtighed. Både når det gælder os selv, og vores børn, men også når vi giver gaver til dem, vi holder af. Tallene i Genbrugsindekset 2021 viser nemlig, at langt flere af os gerne vil modtage genbrug i fødselsdags- eller julegave. Det og meget mere kan du blive klogere på i dette års Genbrugsindeks, hvor du også får en oversigt over corona-lockdowns indflydelse på online genbrugshandler, når vi for 6. år i træk tager pulsen på danskernes genbrugshandel, -økonomi og -tendenser.

Rigtig god læselyst!

Julie Schoen,
Presseansvarlig og talsperson, Genbrugsindekset

Genbrug rimer mere og mere på bæredygtighed for danskerne

Klima og bæredygtighed fylder. I medierne, i debatten, i dagligdagen og i danskernes bevidsthed. Hele 7 ud af 10 danskere svarer i årets Genbrugsindeks, at de gør noget for at begrænse deres forbrug, og halvdelen mener, at gode genbrugsvaner i høj eller meget høj grad spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.

Og ser man på danskernes genbrugsvaner og motivation for genbrugshandel gennem de seneste fem år, er det også tydeligt, at klima og tanke på overforbrug spiller en større og større rolle. For i takt med, at danskerne handler mere og mere genbrug med årene, har klima og overforbrug også været støt stigende som motivationsfaktorer for at handle brugt frem for nyt. I 2017 sagde 18 procent, at de handler genbrug for at mindske overforbrug, og i 2021 er tallet steget til 43 procent. Det svarer til en stigning på 25 procentpoint.

Desuden ser det ud til, at coronakrisen også har haft en effekt på bæredygtighedssagen. I hvert fald svarer 20 procent af danskerne, at coronakrisen har fået dem til at tænke mere over at begrænse deres forbrug.

Læs om Kristian der kun købte brugte ting i 2020, fordi han bekymrer sig om klimaet

Læs mere

Udviklingen i genbrugshandlen de sidste fem år

77%

2021

63%

2017

Har købt og/eller solgt

67%

2021

56%

2017

Har købt

47%

2021

32%

2017

Har solgt

45%

2021

33%

2017

Er blevet mere bevidst om at købe genbrug fremfor nyt de seneste fem år

43%

2021

18%

2017

Køber genbrug for at bidrage til at mindske overforbrug

31%

2021

21%

2017

Køber genbrug for at gøre noget godt for klimaet

Klima og genbrug

30%

af danskere forsøger at leve mere bæredygtigt ved at sælge brugte ting frem for at smide dem ud

51%

mener (i meget høj eller høj grad), at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund

72%

af danskerne gør noget for at begrænse deres forbrug

20%

siger at coronakrisen har fået dem til at tænke mere over at begrænse deres forbrug

Danskerne rydder ud under corona som aldrig før, men mange misser indtjening på deres genbrug

Coronakrisens lockdown har vendt op og ned på de fleste danskeres hverdag. Mange har brugt mere tid i hjemmet, og det har givet anledning til tidsfordriv, nye vaner og interesser. Årets Genbrugsindeks viser for eksempel, at coronakrisen satte skub i en gør-det-selv-bølge. Tre ud af 10 danskere har lavet gør-det-selv-projekter under lockdown, og en tredjedel af disse har købt genbrugsmaterialer til deres projekter.

Derudover har hver tredje dansker udnyttet tiden til at få ryddet mere ud i gemmerne end normalt, og det er særligt kvinderne og de unge der har ryddet ud. Næsten halvdelen af dem, der har ryddet ud, har afleveret deres ting til genbrug uden at få penge for det, mens 27 procent har solgt tingene videre. Og danskernes trang til oprydning under corona er også noget man har kunne mærke på DBA. I januar og februar, hvor Danmark var lukket ned, steg antallet af nye annoncer fra private sælgere på DBA med 22 procent sammenlignet med året før.

De seneste 12 måneder blev der oprettet mere end

12,5 millioner nye annoncer

fra private sælgere på DBA.

Antallet af søgninger på DBA steg med 29%. Se i afsnittet Mest søgt på DBA, hvad danskerne søgte mest på.

I lockdownperioden i januar og februar 2021 steg antallet af nye annoncer med 22%.

Det satte danskerne mest til salg på DBA de seneste 12 måneder

1

Til boligen

Fx møbler og boligtilbehør

2

Tøj og mode

Fx tøj, accessories og sko

3

Til børn

Fx børnetøj, legetøj og børneudstyr

4

Have og byg

Fx havemøbler, haveartikler og værktøj og byggematerialer

5

Billede og lyd

Fx film, LP’er, TV og højtalere

Hver tredje har fået ryddet mere ud i hjemmet under corona

Det er særligt de unge, der har ryddet ud under corona. 45% af de 18-30-årige.

Det har danskerne ryddet ud i

Tøj og sko

79%

Køkkenting

44%

Boligartikler

32%

Hobbyting

30%

Bøger

28%

48% har afleveret de ting de har ryddet op i på en genbrugsstation eller genbrugsbutik uden at tjene penge på det. 27% har solgt deres ting videre.

3 ud af 10

har lavet gør-det-selv-projekter under lock-down.

35% har købt brugt i forbindelse med deres gør det selv projekter.

Stor stigning: 7 ud af 10 danskere ønsker sig genbrugsgaver

69 procent. Så mange danskere har faktisk lyst til at pakke noget brugt ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det er en stigning på hele 23 procentpoint siden vi første gang stillede dette spørgsmål i Genbrugsindekset fra 2017. Dermed har danskerne altså ændret deres syn på genbrugsgaver radikalt i løbet af de seneste fem år. Både når det kommer til at give dem – men især også når det handler om at modtage dem. Andelen af de glade givere- og modtagere har været støt stigende siden 2017, hvor kun 28 procent kunne finde på at gå på genbrugsgavejagt og 46 procent gerne ville have en genbrugsgave.

I dag kunne hver anden dansker finde på at give en genbrugsgave, og hele 7 ud af 10 ville blive glade for at modtage en. Der er altså god grund til at tænke i genbrug, når gavejagten sættes ind. Og danskere, der gerne vil have brugte ting i flotte gaveindpakninger, skal blive bedre til at skrive det eksplicit på ønskesedlen – for så er giveren faktisk mere tilbøjelig til at give en brugt gave.

Læs om Niels Jørgen, der både ønsker sig og giver genbrugsgaver

Læs mere

Udviklingen i danskernes holdning til genbrugsgaver

69%

2021

46%

2017

Vil gerne modtage en genbrugsgave

52%

2021

28%

2017

Kunne finde på at give en genbrugsgave

69%

ville være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt.

27%

har købt en genbrugsgave til en anden person inden for de seneste 12 måneder

Mere end 1 ud af 4 oplevede at modtageren blev endnu gladere for genbrugsgaven, end hvis den havde været købt fra ny

Disse genbrugsgaver køber danskerne

33%

Boligtilbehør

22%

Legetøj

21%

Bøger

19%

Tøj og sko

11%

Smykker

Derfor køber danskere genbrugsgaver

Det, jeg ville give, kunne kun fås brugt/secondhand

33%

Fordi at minimere overforbrug

29%

For at give en unik gave med en historie

27%

For at spare penge

26%

For at have råd til en gave, jeg ellers ikke havde råd til

24%

Disse danskere handler mest genbrug

Selvom danskerne generelt handler mere og mere genbrug, går nogle danskere alligevel mere op i at købe og sælge brugte ting end andre. Især kvinderne og børnefamilierne går ofte på genbrugsjagt og sælger gladeligt ud af egne brugte ting, og tendensen er, at jo yngre man er, jo mere handler man genbrug.

Tager man et kig ud i landet, så er det tydeligt at se, at der er rigtig godt gang i genbrugshandlerne i Sønderjylland, Østjylland og på Fyn, mens Vestjylland og Nordsjælland holder sig mere tilbage.

Læs mere om Kirstine, der har svært ved at forestille sig ikke at købe genbrug til sig selv og sin familie.

Læs mere

Kvinder handler mest genbrug

Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder

81%

Kvinder

Læs mere

73%

Mænd

Læs mere

Genbrug hitter hos de unge

Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder

18-30 år

89%

Læs mere

31-45 år

82%

Læs mere

46-60 år

77%

Læs mere

61-75 år

60%

Læs mere

Sønderjyderne og østjyderne elsker genbrug

Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder

78%

Nordjylland

Læs mere

80%

Østjylland

Læs mere

68%

Vestjylland

Læs mere

83%

Sønderjylland

Læs mere

69%

Nordsjælland

Læs mere

74%

Hovedstaden
og Bornholm

Læs mere

77%

Sjælland

Læs mere

80%

Fyn

Læs mere

Sønderjyderne og østjyderne elsker genbrug

Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder

78%

Nordjylland

Læs mere

68%

Vestjylland

Læs mere

77%

Sjælland

Læs mere

74%

Hovedstaden
og Bornholm

Læs mere

80%

Fyn

Læs mere

69%

Nordsjælland

Læs mere

83%

Sønderjylland

Læs mere

80%

Østjylland

Læs mere

Børnefamilier er vilde med genbrug

Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder

89%

Børnefamilier

Læs mere

74%

Ikke børnefamilier

Læs mere

Danskerne kunne tjene mere end 20 milliarder kroner, hvis de solgte ud af deres genbrug i gemmerne

De danske hjem bugner med brugte ting, der ligger og venter på at blive til genbrugsguld i nye hjem – og faktisk også til kisteguld i de oprindelige hjem. Ifølge danskerne selv, vil der nemlig være mere end 8000 kroner at tjene, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Det svarer til mere end 20 milliarder kroner i alt.

For kvinder er det primært tøj, der ligger og samler støv, mens det for mændene og børnefamilierne især er mobiltelefoner. Og hvis de gamle mobiltelefoner er af mærket iPhone, er der ekstra god grund til at komme i gang med at handle. Det er nemlig det andet mest søgte ord på DBA de seneste 12 måneder.

Og skulle man tilfældigvis også have en spillekonsol, havemøbler eller sågar en campingvogn, der ikke længere er i brug, er det nu man skal sætte det til salg. Corona og nedlukningen har nemlig betydet, at danskerne har søgt ekstra meget på netop disse varer de seneste 12 måneder.

Genbrug i gemmerne

88% af danskerne har ting liggende derhjemme der ikke længere er i brug. De danskere, der har ting liggende derhjemme, der ikke længere er i brug, vurderer i gennemsnit at kunne få 8393 kr. for dem.

Disse ting ligger og samler støv hjemme hos danskerne

56%

Mobiltelefoner

47%

Tøj

36%

Boligtilbehør

36%

Sko

34%

Bøger

95%

af børnefamilierne har ting liggende, der venter på at blive solgt.

Hos familier uden børn er det 86%.

Det søgte vi mest på, på DBA de seneste 12 måneder

De seneste 12 måneder er det bliver foretaget mere end 264 millioner søgninger på DBA. Det er en stigning på 29% sammenlignet med perioden før. Sofa er det ord, danskerne søgte aller mest på. Tæt på 2 millioner gange er der søgt på sofa. Det svarer til der søges på sofa fire gange i minuttet.

Fra marts 2020 til februar 2021

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Kommode
Sofabord
LEGO
Lænestol
Campingvogn

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Damecykel
Køleskab
Sovesofa
Havemøbler
Teak
Havetraktor
Montana
Gratis
Reol
Nintendo switch

Marts 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

iPhone
Sofa
Spisebord
Toiletpapir
Håndsprit
Skrivebord
Havemøbler
Lego
Cykel
Havetraktor

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Kommode
Nintendo switch
PS4
Sofabord
Lænestol
Montana
Trampolin
Biler
Damecykel
iPhone 11

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Håndvægte, Roskilde Festival

April 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

iPhone
Sofa
Havemøbler
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Damecykel
Havetraktor
Kommode
Trampolin

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Sofabord
Campingvogn
Nintendo switch
LEGO
Havebord
Lænestol
Racercykel
ATV
Gratis
Drivhus

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Mountainbike

Maj 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Spisebord
Havemøbler
Cykel
Campingvogn
Havetraktor
Damecykel
Skrivebord
Kommode

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Sofabord
Lænestol
Gratis
Køleskab
Nintendo switch
Teak
LEGO
Trailer
Sovesofa
Racercykel

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Trampolin

Juni 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

iPhone
Sofa
Campingvogn
Cykel
Spisebord
Køleskab
Havemøbler
Damecykel
Havetraktor
Motorbåd

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Telt
Cabriolet
Båd
Sejlbåd
Kommode
Elcykel
Sofabord
Teak
Gratis
Racercykel

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Soundbox

Juli 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Campingvogn
Spisebord
Cykel
Køleskab
Kommode
Damecykel
Sofabord
Sejlbåd

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Motorbåd
Skrivebord
Telt
Havetraktor
LEGO
Lænestol
Autocamper
Sovesofa
Bil
Teak

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Cabriolet

August 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Cykel
Spisebord
Damecykel
Køleskab
Campingvogn
Motorbåd
Sejlbåd
Skrivebord

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Kommode
Båd
Herrecykel
Elcykel
Sofabord
LEGO
Bil
Lænestol
Gratis
Cabriolet

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Knallert/puch maxi

September 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Sofabord
Kommode
Lænestol
LEGO
Damecykel

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Elcykel
Campingvogn
Bil
Gratis
Sovesofa
Reol
Montana
PGO hot 50
Køleskab
Teak

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Rolex

Oktober 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
iPhone
Spisebord
Skrivebord
Lænestol
Sofabord
Kommode
LEGO
Cykel
Montana

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Sovesofa
Reol
Bil
Skænk
Køkken
Gratis
Teak
Vitrineskab
Kontorstol
iPhone 11

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Louis Vuitton

November 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
Playstation 5
iPhone
PS5
Spisebord
Skrivebord
Lænestol
LEGO
Sofabord
Kommode

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

PS4
Montana
Sovesofa
Cykel
Bil
Reol
Skænk
Nintendo switch
Teak
Gratis

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Royal Copenhagen

December 2020

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

iPhone
Sofa
PS5
Spisebord
Skrivebord
Playstation 5
LEGO
PS4
Lænestol
Sofabord

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Kommode
Playstation 4
Nintendo switch
Montana
Reol
Sovesofa
Kontorstol
Motionscykel
Royal Copenhagen
Gratis

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Guitar

Januar 2021

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
Skrivebord
Spisebord
iPhone
Lænestol
Kommode
LEGO
Sofabord
IKEA
Kontorstol

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Reol
Motionscykel
Montana
Skænk
Vitrineskab
Sovesofa
PS4
Løbebånd
PS5
Skab

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Spejl

Februar 2021

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Sofa
Spisebord
iPhone
Skrivebord
Skøjter
LEGO
PS5
Lænestol
Kommode
Sofabord

11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Playstation 5
Kælk
Reol
Gratis
Montana
Kontorstol
Motionscykel
Skænk
Sovesofa
Køkken

Månedens højdespringer udenfor top 20:
Romaskine

Flere og flere danskerne fylder hjemmet og klædeskabet med genbrugsfund

Der er langt mere gang i genbrugshandlen, end der var i 2017, og det gælder på tværs af langt de fleste varegrupper. Til gengæld er det stadig de samme ting, som danskerne gerne køber brugt eller sælger ud af som for fem år siden. Ting til boligen samt tøj og accessories er nemlig stadig de mest populære kategorier inden for genbrugshandel, både når der sælges og købes.

Den stigende glæde for genbrugsvarer kan også ses i kroner og ører, når man spørger danskerne. I 2020 svarede danskerne, at de købte genbrug for lige under 5.000 kroner – nu ligger tallet på knap 6.000 kroner.

8 ud af 10

har enten købt eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder.

2020: 77%, 2019: 77%, 2018: 68%, 2017: 63%

De mest populære genbrugsvarer

Andel der har købt og/eller solgt en vare i den pågældende kategori inden for de seneste 12 måneder

51%

2021

35%

2017

Til boligen

35%

2021

31%

2017

Tøj og accessories

27%

2021

24%

2017

Elektronik

25%

2021

20%

2017

Hobby

23%

2021

18%

2017

Til børn

19%

2021

16%

2017

Transport

15%

2021

16%

2017

Have og udeliv

Så mange penge køber og sælger vi brugt for

I 2021 vurderer de danske genbrugere i gennemsnit at have

købt for 5882 kr.

2020: 4891 kr.

I 2021 vurderer de danske genbrugere i gennemsnit at have

solgt for 5231 kr.

2020: 5049 kr.

Her handler vi brugt

Grafen viser andelen af danskerne, der har købt eller solgt en brugt vare det pågældende sted

Online markedsplads

Købt

65%

Solgt

56%

Sociale medier

Købt

55%

Solgt

47%

Genbrugs/vintagebutik

Købt

63%

Solgt

21%

Loppemarked

Købt

60%

Solgt

26%

Venner og bekendte

Købt

57%

Solgt

46%

Penge og klima får danskerne til at handle genbrug

At spare penge er stadig danskernes klart største motivationsfaktor for at købe genbrugsvarer. Men et fokus på klima og overforbrug er også top-of-mind hos en stor del af danskerne. Det gælder også for sælgerne, der dog er endnu mere vilde med at få ryddet ud i gemmerne, end de er med at tjene penge.

Dykker man omvendt ned i barriererne for at handle genbrug, synes danskerne, at det kan være besværligt og tidskrævende at sætte deres ting til salg, og 20 procent vil hellere giver tingene videre gratis. På den anden side står købere, der er nervøse for at købe stjålne eller ulovlige genbrugsvarer og har svært ved at vurdere, om de køber for en fair pris.

Top 5 motivationer for at handle genbrug

Motivation for køb 2021

Jeg sparer penge

64%

Jeg kan lide at gøre en god handel

46%

Jeg kan få gode ting, som stadig er brugbare og ellers ville blive smidt ud

45%

Jeg bidrager til at mindske overforbrug

43%

Jeg gør noget godt for klimaet

31%

Motivation for salg 2021

Jeg får ryddet op derhjemme og får ekstra plads

63%

Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud, der stadig virker

50%

Jeg tjener penge

49%

Jeg kan lide tanken om, at mine ting kan komme andre til gode

44%

Jeg bidrager til at mindske overforbrug

38%

Top 5 barrierer for at handle genbrug

Barrierer for køb 2021

Der er risiko for at købe stjålne eller ulovlige varer

35%

Der er ikke garanti på varerne

30%

Det er svært at vurdere, hvad der er en rimelig pris

30%

Jeg har ikke mulighed for at bytte varen

27%

Jeg er bange for at blive snydt

26%

Barrierer for salg 2021

Det er for besværligt og tidskrævende

36%

Det er svært at vurdere, hvad jeg skal tage for min vare

30%

Jeg vil hellere forære det væk gratis (fx til venner og familie)

21%

Jeg er bange for at blive snydt af køber (fx for at vedkommende ikke overfører penge, når jeg har solgt en vare)

19%

Jeg bryder mig ikke om at få besøg af fremmede mennesker i mit hjem

15%

Er du en genbrugsildsjæl eller en tilbudsjæger?

Årets Genbrugsindeks har igen i år slået fast, at danskerne er vilde med genbrug. Både når det kommer til at rydde ud og sælge videre, og når det kommer til at anskaffe sig nyt tøj, nye møbler og nye ting til boligen. Men danskerne er langt fra ens, når det kommer til, hvad der motiverer dem og hvad der afholder dem fra at handle genbrugsguld. Dykker man ned i danskernes forskelligheder, kan man inddele dem i fem genbrugstyper.

De fem genbrugstyper

Ildsjælen

Læs mere

Nybegynderen

Læs mere

Klimaaktivisten

Læs mere

Spekulanten

Læs mere

Tilbudsjægeren

Læs mere