Et gummitræ med to grene til 350 kroner eller et farve-tv til 75 kroner. Da den første udgave af 'Den Blå Avis' blev solgt i efteråret 1981 til den nette sum af 3,85 kroner, var avisen spækket med 573 skønne genbrugsfund. Dengang kunne man ringe eller sende annoncer ind via brev. I dag tager det mindre end 1 minut at oprette en annonce i DBAs app. Og selvom mange ting har forandret sig siden 1980’erne, er mindst en ting sikkert: Danskernes interesse for genbrug er ikke blevet mindre med årene – og begreber som cirkulær- og deleøkonomi har vundet frem og er blevet noget, vi ved er vigtigt for at sikre et mere bæredygtigt samfund.
I 40 år har danskerne købt og solgt alt fra antikviteter og designermøbler til diverse teknologiske gadgets via Den Blå Avis. Faktisk var vi blandt de allerførste til at formidle handel af varer mellem danskerne. I dag er avisens papirtynde annoncesider blevet til dba.dk, hvor der hver dag er mere end 30.000 kontakter mellem køber og sælger med håbet om, at brugte ting kan få nyt liv.
De seneste år har klima- og bæredygtighedsagendaen åbnet endnu flere danskeres øjne for værdien af de ting, som andre før har holdt af. Faktisk mener mere end hveranden dansker, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for at skabe et bæredygtigt samfund. Og tendensen til at handle privat med hinanden er ikke blevet mindre det seneste år, hvor mange butikker har været lukket ned, og vi samtidig har haft mere tid til at rydde op og rydde ud i gemmerne.
Med andre ord har der for alvor været gang i genbrugsdanmark. Og det er vores klare overbevisning, at vi de næste 40 år bliver endnu bedre til at købe og sælge brugt og dermed bidrage endnu mere til cirkulær økonomi og bæredygtighed. Både når det gælder os selv, og vores børn, men også når vi giver gaver til dem, vi holder af. Tallene i Genbrugsindekset 2021 viser nemlig, at langt flere af os gerne vil modtage genbrug i fødselsdags- eller julegave. Det og meget mere kan du blive klogere på i dette års Genbrugsindeks, hvor du også får en oversigt over corona-lockdowns indflydelse på online genbrugshandler, når vi for 6. år i træk tager pulsen på danskernes genbrugshandel, -økonomi og -tendenser.
Rigtig god læselyst!
Julie Schoen,
Presseansvarlig og talsperson, Genbrugsindekset
77%
2021
63%
2017
Har købt og/eller solgt
67%
2021
56%
2017
Har købt
47%
2021
32%
2017
Har solgt
45%
2021
33%
2017
Er blevet mere bevidst om at købe genbrug fremfor nyt de seneste fem år
43%
2021
18%
2017
Køber genbrug for at bidrage til at mindske overforbrug
31%
2021
21%
2017
Køber genbrug for at gøre noget godt for klimaet
30%
af danskere forsøger at leve mere bæredygtigt ved at sælge brugte ting frem for at smide dem ud
51%
mener (i meget høj eller høj grad), at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund
72%
af danskerne gør noget for at begrænse deres forbrug
20%
siger at coronakrisen har fået dem til at tænke mere over at begrænse deres forbrug
Coronakrisens lockdown har vendt op og ned på de fleste danskeres hverdag. Mange har brugt mere tid i hjemmet, og det har givet anledning til tidsfordriv, nye vaner og interesser. Årets Genbrugsindeks viser for eksempel, at coronakrisen satte skub i en gør-det-selv-bølge. Tre ud af 10 danskere har lavet gør-det-selv-projekter under lockdown, og en tredjedel af disse har købt genbrugsmaterialer til deres projekter.
Derudover har hver tredje dansker udnyttet tiden til at få ryddet mere ud i gemmerne end normalt, og det er særligt kvinderne og de unge der har ryddet ud. Næsten halvdelen af dem, der har ryddet ud, har afleveret deres ting til genbrug uden at få penge for det, mens 27 procent har solgt tingene videre. Og danskernes trang til oprydning under corona er også noget man har kunne mærke på DBA. I januar og februar, hvor Danmark var lukket ned, steg antallet af nye annoncer fra private sælgere på DBA med 22 procent sammenlignet med året før.
De seneste 12 måneder blev der oprettet mere end
12,5 millioner nye annoncer
fra private sælgere på DBA.
Antallet af søgninger på DBA steg med 29%. Se i afsnittet Mest søgt på DBA, hvad danskerne søgte mest på.
I lockdownperioden i januar og februar 2021 steg antallet af nye annoncer med 22%.
Til boligen
Fx møbler og boligtilbehør
Tøj og mode
Fx tøj, accessories og sko
Til børn
Fx børnetøj, legetøj og børneudstyr
Have og byg
Fx havemøbler, haveartikler og værktøj og byggematerialer
Billede og lyd
Fx film, LP’er, TV og højtalere
Det er særligt de unge, der har ryddet ud under corona. 45% af de 18-30-årige.
Det har danskerne ryddet ud i
Tøj og sko
79%
Køkkenting
44%
Boligartikler
32%
Hobbyting
30%
Bøger
28%
48% har afleveret de ting de har ryddet op i på en genbrugsstation eller genbrugsbutik uden at tjene penge på det. 27% har solgt deres ting videre.
3 ud af 10
har lavet gør-det-selv-projekter under lock-down.
35% har købt brugt i forbindelse med deres gør det selv projekter.
69 procent. Så mange danskere har faktisk lyst til at pakke noget brugt ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det er en stigning på hele 23 procentpoint siden vi første gang stillede dette spørgsmål i Genbrugsindekset fra 2017. Dermed har danskerne altså ændret deres syn på genbrugsgaver radikalt i løbet af de seneste fem år. Både når det kommer til at give dem – men især også når det handler om at modtage dem. Andelen af de glade givere- og modtagere har været støt stigende siden 2017, hvor kun 28 procent kunne finde på at gå på genbrugsgavejagt og 46 procent gerne ville have en genbrugsgave.
I dag kunne hver anden dansker finde på at give en genbrugsgave, og hele 7 ud af 10 ville blive glade for at modtage en. Der er altså god grund til at tænke i genbrug, når gavejagten sættes ind. Og danskere, der gerne vil have brugte ting i flotte gaveindpakninger, skal blive bedre til at skrive det eksplicit på ønskesedlen – for så er giveren faktisk mere tilbøjelig til at give en brugt gave.
69%
2021
46%
2017
Vil gerne modtage en genbrugsgave
52%
2021
28%
2017
Kunne finde på at give en genbrugsgave
69%
ville være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt.
27%
har købt en genbrugsgave til en anden person inden for de seneste 12 måneder
Mere end 1 ud af 4 oplevede at modtageren blev endnu gladere for genbrugsgaven, end hvis den havde været købt fra ny
33%
Boligtilbehør
22%
Legetøj
21%
Bøger
19%
Tøj og sko
11%
Smykker
Det, jeg ville give, kunne kun fås brugt/secondhand
33%
Fordi at minimere overforbrug
29%
For at give en unik gave med en historie
27%
For at spare penge
26%
For at have råd til en gave, jeg ellers ikke havde råd til
24%
Selvom danskerne generelt handler mere og mere genbrug, går nogle danskere alligevel mere op i at købe og sælge brugte ting end andre. Især kvinderne og børnefamilierne går ofte på genbrugsjagt og sælger gladeligt ud af egne brugte ting, og tendensen er, at jo yngre man er, jo mere handler man genbrug.
Tager man et kig ud i landet, så er det tydeligt at se, at der er rigtig godt gang i genbrugshandlerne i Sønderjylland, Østjylland og på Fyn, mens Vestjylland og Nordsjælland holder sig mere tilbage.
Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder
Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder
Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder
Andel der har købt og/eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder
De danske hjem bugner med brugte ting, der ligger og venter på at blive til genbrugsguld i nye hjem – og faktisk også til kisteguld i de oprindelige hjem. Ifølge danskerne selv, vil der nemlig være mere end 8000 kroner at tjene, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Det svarer til mere end 20 milliarder kroner i alt.
For kvinder er det primært tøj, der ligger og samler støv, mens det for mændene og børnefamilierne især er mobiltelefoner. Og hvis de gamle mobiltelefoner er af mærket iPhone, er der ekstra god grund til at komme i gang med at handle. Det er nemlig det andet mest søgte ord på DBA de seneste 12 måneder.
Og skulle man tilfældigvis også have en spillekonsol, havemøbler eller sågar en campingvogn, der ikke længere er i brug, er det nu man skal sætte det til salg. Corona og nedlukningen har nemlig betydet, at danskerne har søgt ekstra meget på netop disse varer de seneste 12 måneder.
88% af danskerne har ting liggende derhjemme der ikke længere er i brug. De danskere, der har ting liggende derhjemme, der ikke længere er i brug, vurderer i gennemsnit at kunne få 8393 kr. for dem.
Disse ting ligger og samler støv hjemme hos danskerne
56%
Mobiltelefoner
47%
Tøj
36%
Boligtilbehør
36%
Sko
34%
Bøger
95%
af børnefamilierne har ting liggende, der venter på at blive solgt.
Hos familier uden børn er det 86%.
De seneste 12 måneder er det bliver foretaget mere end 264 millioner søgninger på DBA. Det er en stigning på 29% sammenlignet med perioden før. Sofa er det ord, danskerne søgte aller mest på. Tæt på 2 millioner gange er der søgt på sofa. Det svarer til der søges på sofa fire gange i minuttet.
Sofa
iPhone
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Kommode
Sofabord
LEGO
Lænestol
Campingvogn
Damecykel
Køleskab
Sovesofa
Havemøbler
Teak
Havetraktor
Montana
Gratis
Reol
Nintendo switch
iPhone
Sofa
Spisebord
Toiletpapir
Håndsprit
Skrivebord
Havemøbler
Lego
Cykel
Havetraktor
Kommode
Nintendo switch
PS4
Sofabord
Lænestol
Montana
Trampolin
Biler
Damecykel
iPhone 11
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Håndvægte, Roskilde Festival
iPhone
Sofa
Havemøbler
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Damecykel
Havetraktor
Kommode
Trampolin
Sofabord
Campingvogn
Nintendo switch
LEGO
Havebord
Lænestol
Racercykel
ATV
Gratis
Drivhus
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Mountainbike
Sofa
iPhone
Spisebord
Havemøbler
Cykel
Campingvogn
Havetraktor
Damecykel
Skrivebord
Kommode
Sofabord
Lænestol
Gratis
Køleskab
Nintendo switch
Teak
LEGO
Trailer
Sovesofa
Racercykel
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Trampolin
iPhone
Sofa
Campingvogn
Cykel
Spisebord
Køleskab
Havemøbler
Damecykel
Havetraktor
Motorbåd
Telt
Cabriolet
Båd
Sejlbåd
Kommode
Elcykel
Sofabord
Teak
Gratis
Racercykel
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Soundbox
Sofa
iPhone
Campingvogn
Spisebord
Cykel
Køleskab
Kommode
Damecykel
Sofabord
Sejlbåd
Motorbåd
Skrivebord
Telt
Havetraktor
LEGO
Lænestol
Autocamper
Sovesofa
Bil
Teak
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Cabriolet
Sofa
iPhone
Cykel
Spisebord
Damecykel
Køleskab
Campingvogn
Motorbåd
Sejlbåd
Skrivebord
Kommode
Båd
Herrecykel
Elcykel
Sofabord
LEGO
Bil
Lænestol
Gratis
Cabriolet
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Knallert/puch maxi
Sofa
iPhone
Spisebord
Cykel
Skrivebord
Sofabord
Kommode
Lænestol
LEGO
Damecykel
Elcykel
Campingvogn
Bil
Gratis
Sovesofa
Reol
Montana
PGO hot 50
Køleskab
Teak
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Rolex
Sofa
iPhone
Spisebord
Skrivebord
Lænestol
Sofabord
Kommode
LEGO
Cykel
Montana
Sovesofa
Reol
Bil
Skænk
Køkken
Gratis
Teak
Vitrineskab
Kontorstol
iPhone 11
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Louis Vuitton
Sofa
Playstation 5
iPhone
PS5
Spisebord
Skrivebord
Lænestol
LEGO
Sofabord
Kommode
PS4
Montana
Sovesofa
Cykel
Bil
Reol
Skænk
Nintendo switch
Teak
Gratis
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Royal Copenhagen
iPhone
Sofa
PS5
Spisebord
Skrivebord
Playstation 5
LEGO
PS4
Lænestol
Sofabord
Kommode
Playstation 4
Nintendo switch
Montana
Reol
Sovesofa
Kontorstol
Motionscykel
Royal Copenhagen
Gratis
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Guitar
Sofa
Skrivebord
Spisebord
iPhone
Lænestol
Kommode
LEGO
Sofabord
IKEA
Kontorstol
Reol
Motionscykel
Montana
Skænk
Vitrineskab
Sovesofa
PS4
Løbebånd
PS5
Skab
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Spejl
Sofa
Spisebord
iPhone
Skrivebord
Skøjter
LEGO
PS5
Lænestol
Kommode
Sofabord
Playstation 5
Kælk
Reol
Gratis
Montana
Kontorstol
Motionscykel
Skænk
Sovesofa
Køkken
Månedens højdespringer udenfor top 20:
Romaskine
Der er langt mere gang i genbrugshandlen, end der var i 2017, og det gælder på tværs af langt de fleste varegrupper. Til gengæld er det stadig de samme ting, som danskerne gerne køber brugt eller sælger ud af som for fem år siden. Ting til boligen samt tøj og accessories er nemlig stadig de mest populære kategorier inden for genbrugshandel, både når der sælges og købes.
Den stigende glæde for genbrugsvarer kan også ses i kroner og ører, når man spørger danskerne. I 2020 svarede danskerne, at de købte genbrug for lige under 5.000 kroner – nu ligger tallet på knap 6.000 kroner.
8 ud af 10
har enten købt eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder.
2020: 77%, 2019: 77%, 2018: 68%, 2017: 63%
Andel der har købt og/eller solgt en vare i den pågældende kategori inden for de seneste 12 måneder
51%
2021
35%
2017
Til boligen
35%
2021
31%
2017
Tøj og accessories
27%
2021
24%
2017
Elektronik
25%
2021
20%
2017
Hobby
23%
2021
18%
2017
Til børn
19%
2021
16%
2017
Transport
15%
2021
16%
2017
Have og udeliv
I 2021 vurderer de danske genbrugere i gennemsnit at have
købt for 5882 kr.
2020: 4891 kr.
I 2021 vurderer de danske genbrugere i gennemsnit at have
solgt for 5231 kr.
2020: 5049 kr.
Grafen viser andelen af danskerne, der har købt eller solgt en brugt vare det pågældende sted
Online markedsplads
Købt
65%
Solgt
56%
Sociale medier
Købt
55%
Solgt
47%
Genbrugs/vintagebutik
Købt
63%
Solgt
21%
Loppemarked
Købt
60%
Solgt
26%
Venner og bekendte
Købt
57%
Solgt
46%
At spare penge er stadig danskernes klart største motivationsfaktor for at købe genbrugsvarer. Men et fokus på klima og overforbrug er også top-of-mind hos en stor del af danskerne. Det gælder også for sælgerne, der dog er endnu mere vilde med at få ryddet ud i gemmerne, end de er med at tjene penge.
Dykker man omvendt ned i barriererne for at handle genbrug, synes danskerne, at det kan være besværligt og tidskrævende at sætte deres ting til salg, og 20 procent vil hellere giver tingene videre gratis. På den anden side står købere, der er nervøse for at købe stjålne eller ulovlige genbrugsvarer og har svært ved at vurdere, om de køber for en fair pris.
Jeg sparer penge
64%
Jeg kan lide at gøre en god handel
46%
Jeg kan få gode ting, som stadig er brugbare og ellers ville blive smidt ud
45%
Jeg bidrager til at mindske overforbrug
43%
Jeg gør noget godt for klimaet
31%
Jeg får ryddet op derhjemme og får ekstra plads
63%
Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud, der stadig virker
50%
Jeg tjener penge
49%
Jeg kan lide tanken om, at mine ting kan komme andre til gode
44%
Jeg bidrager til at mindske overforbrug
38%
Der er risiko for at købe stjålne eller ulovlige varer
35%
Der er ikke garanti på varerne
30%
Det er svært at vurdere, hvad der er en rimelig pris
30%
Jeg har ikke mulighed for at bytte varen
27%
Jeg er bange for at blive snydt
26%
Det er for besværligt og tidskrævende
36%
Det er svært at vurdere, hvad jeg skal tage for min vare
30%
Jeg vil hellere forære det væk gratis (fx til venner og familie)
21%
Jeg er bange for at blive snydt af køber (fx for at vedkommende ikke overfører penge, når jeg har solgt en vare)
19%
Jeg bryder mig ikke om at få besøg af fremmede mennesker i mit hjem
15%
Årets Genbrugsindeks har igen i år slået fast, at danskerne er vilde med genbrug. Både når det kommer til at rydde ud og sælge videre, og når det kommer til at anskaffe sig nyt tøj, nye møbler og nye ting til boligen. Men danskerne er langt fra ens, når det kommer til, hvad der motiverer dem og hvad der afholder dem fra at handle genbrugsguld. Dykker man ned i danskernes forskelligheder, kan man inddele dem i fem genbrugstyper.